O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

A ZDRAVOTNÍ REFORMA JE V..... PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 21 leden 2010

Michael Steele ve zpravodajství ABC „Good Morning AmericaP" tvrdí, že si Američané oddechli "úlevou" po vítězství předsedy Republikánské strany Scotta Browna v Massachusetts, v úterních volbách do senátu, kde nahradil zemřelého demokrata Kennedyho. Steele chválí fakt, že Brown, jako 41. republikán v Senátu, by mohl pomoci donutit prezidenta Baracka Obamu k přepracování jeho návrhu na reformu zdravotní péče.

 

 

 

 

 

 

 

    
      Steele tvrdí, Massachusettské volební výsledky jsou znamením, že Američané chtějí na kongresu, aby "zpomalil" Obamou prosazovanou reformu zdravotní péče. Radí demokratům "začít od nuly a naslouchat lidem." Ale pro Davida Plouffe, který vedl Obamovu prezidentskou kampaň, je odmítání voláním po hození zákona do šrotu. Plouffe ABC řekl, že demokraté vypracovali "dobrý zdravotní plán", že Kongres musí projít.
.
     Tolik oficiální zpráva ABC. Já si tedy rozhodně úlevou neoddechl, a se mnou čtyřicet milionů Američanů, kteří nemají žádné zdravotní pojištění.
. 
      V Americe musíte být buď naprosto chudí, pak dostanete zdravotní péči zdarma, nebo bohatí, abyste si to mohli dovolit zaplatit. Pak je tu ještě třetí možnost pro ty, kteří mají to štěstí a jejich zaměstnavatel jim poskytuje dobré, to podtrhávám, dobré pojištění. Proč tolik zdůrazňuji dobré pojištění?
 .
     To je tak. Můj bývalý zaměstnavatel pojistku dával, ale: zaměstnanec musel zaplatit prvních 5000 dolarů, pak platil 20% účtu. Když si uvědomíte, že měsíční čistý příjem je kolem 2500 dolarů, a to jsme měli, díky nezměrným přesčasům, hodně dobrý plat, je takové pojištění s prominutím na p*d.
.
     Mám zdravotní pojistku z nemocnice, kde pracuje má Anička. Ale stojí mně 150 dolarů měsíčně, můj důchod je 765 měsíčně, z toho musím platit daň z příjmu, a za léčení platím prvních 400 dolarů, potom 20%. Jsem na tom dobře. Ale ještě předtím jsem byl podnikatel, měl jsem svůj kamion, nebyl jsem tedy ničí zaměstnanec, a kdybych si měl platil pojištění sám, bylo by to skoro 700 dolarů měsíčně a pak platit prvních 1000 dolarů.
.
     To si prostě nemohu dovolit, proto je tady tolik lidí bez pojištění - nemohou si dovolit platit si sami piojištění, když jim ho jejich zaměstnavatel (což mohou být oni sami) nedá. Spoléhají na to, že vydrží a když je nejhůř, jdou do nemocnice na pohotovost. Tam je ošetřit musí, a to i bez placení, když peníze nemají.
Ne, nestěžuji si, jen chci na mém vlastním příkladu vysvětlit, oč tady jde.
.
      Přitom máme zdarma zdravotní péči pro nemajetné, tak zvaný Medicaid, potom pro důchodce od 65 let, Medicare (ale těm neplatí léky). Ještě mají zdravotní péči zdarma veteráni, vysloužilí vojáci. To už jsou tři úřady. Proč je nespojit do jednoho, je nad mé chápání. A nakonec je tu dlouhá řada pojišťoven, všechny zdatně prosperující, kde jsou pojištěni všichni ostatní. Ptám se proč? Proč nespojit ty tři výše jmenované, přidat k nim, jak je v civilizovaném světě zvykem, všechny ostatní, a pokud někdo chce a má peníze, aby si zaplatil pojistku na nadstandardní péči, prosím, na to ať jsou pojišťovny soukromé.
.
     Lidé si stěžují, že zase stoupnou daně, už tak vysoké. Pro mě za mně ať si stoupnou, třeba o těch 150 dolarů měsíčně, které nebudu muset platit za pojištění. Ale to jsem zatím nikde neslyšel.
.
Co jsem slyšel, že z Kanady, kde státní pojištění je, jezdí lidé do USA na operace, aby nemuseli čekat, až přijdou na řadu. Věřím tomu, jezdí, ti, co na to mají. Kanadská státní pojistka nezaplatí operaci v Americe, pokud nejde o záchranu života, třeba po bouračce. Dál se tvrdí, že by byrokrati rozhodovali o tom, co je nutné a není. No a co? Teď rozhodují jiní byrokrati, jaký je v tom rozdít?

 

     Tak, tady vidíte, jak to je v Americe se zdravotním pojištěním...

 

 

Michal

 

 

Komentáře (117)add feed
Michale : Mikin
Tady v Kanade zarizuji pojisteni jednotlive provincie, ne federalni vlada. Ale ale rozdily mezi pojistenim v jednotlivych provinciich a teritoriich nejsou velke. Na Yukonu je "zadarmo", tedy placene z dani.
Lide kvuli nekterym operacim opravdu jedi do Statu, protoze cekaci lhuty byvaji nekdy prilis dlouhe.
Ja sam jsem zastance volneho trhu, ale ve veci zdravotniho pojisteni s tebou souhlasim. To by melo byt pro vsechny.....
leden 21, 2010 21:01
dotaz : opas
A co delas, ze mas jen 2500?
leden 21, 2010 23:55
Opasi, to je v dolarech - : d@niela
takže to zas takové minimum není...
smilies/grin.gif
leden 22, 2010 00:07
... : Grizzly

Prumerny plat v USA je $30-38 000 rocne hrubeho... Odectete si tak 25%-30% za dane...

Vse je relativni, ja osobne mam plat podprumerny o par tisic...

Mesicni prijem (hrubeho)= $2500
Cisteho = $1700

Naklady:
Byt - $600
Elektrina - $80
Voda - $20
Jidlo - $250-300
Benzin - $200
---------------------
$1700 - $1200 = zbyva $500

a to nebydlim ve velkem meste, kde je to drazsi, pochopitelne

leden 22, 2010 00:11
Chybička se vloudila : Michal
Byla tu chybička, jak mně má Anička upozornila, platil jsem prvních $5000, ne $500, to je sakra rozdíl. Už jsem to opravil.
To je důležité, protože i při tom pojištění člověk prostě k doktorovi jít nemůže, těch 5000 dolarů nenashromáždí za celý rok za chřipky a podobné blbosti.
Nevím Grizzly kde bydlíš, já v Boise, Idaho. Je to hlavní město s celými 150 tisíci obyvatel, takže taky v menším městě.


leden 22, 2010 00:35
No a je to v p....i : Alena P-H
Taky nemuzu pochopit, ze USA to maji se zdravotni peci tak spatne. Ja mela velmi slusne pojisteni, ale pac je nas podnik velmi zasazeny krizi tak to majitel musel, ac nerad, skrouhnout. Nastesti ja nikdy nejsem nemocna. Ale clovek nikdy nevi a prevence taky nebude, snad az se zase podminky zlepsi.
A miliony lidi nemaj pojistku vubec. Nebo vas taky odmitnou pojistit, protoze mate "historii" nemoci. Trebas majice silnou cukrovku...cokoli financne narocneho se snazite pojistit. No a pojistovny maji pravo vas odmitnout, protoze mate financne narocnou nemoc. Je to uplne neuveritelne.
Tahle situace je zatezi pro stredni vrstvy, protoze fakt bohaci maji penez dost a chudobni to maji zadarmo.

Jo a Michale, zapomnel jsi na dalsi obrovskou skupinu, ktera ma lekarskou peci zdarma - muklove. smilies/wink.gif Poslouchala jsem program o veznich a docela mne sokovalo zjisteni, ze je snad lepsi nevlastnit nic, nepracovat anebo byt ve vezeni - to pak clovek nema problemy. No a s volnymi vikendy a propustkami za dobre chovani...no budu nad tim seriozne uvazovat. smilies/grin.gif
leden 22, 2010 00:43
Nojo, Aleno P-H : Michal
na to jsem úplně zapomněl, a přitom se jeden klasický případ stal tady v Boise.
To bylo tak. Má Anička pracuje na Onkologii, a jednoho dne tam přivezli vězně, slušně vypadajícího člověka, s ním pochopitelně stráž, to se musí, ale jejich jednání bylo nějak - nezvyklé. A taky z ordinace odešli do čekárny. Anička se s ním a pak s nimi dala do řeči,a dozvěděla se toto.
Ten pán byl kdesi úředníkem, a dostal rakovinu. Snadno operovatelnou, vyléčitelnou. Jenže jeho pojišťovna to odmítla platit, byl v tom zaměstnání teprve půl roku, pojistka byla od zaměstnavatele, tak jako jsou tady všechny. Zkrátka odmítli mu zaplatit operaci a léčení, protože už to určitě měl v sobě než u nich nastoupil do práce.
Sami na léčení neměli peníze, a tak ze zoufalství vykradl banku. Ne pro peníze na operaci, ale aby ho zavřeli. Odnesl si co měla pokladní v šupleti, něco přes 500 dolarů, které vrátil ještě před soudem. Podstata trestného činu byla naplněna,ale soudce to správně pochopil a odsoudil ho ke dvěma měsícům v té nejlehčí skupině - a operace byla. Po operaci šel domů, ale celé doléčení dostal taky, protože ho operovali jako vězně. Tak.
leden 22, 2010 01:46
Kamaradka dela zubarinu ve vezeni, : Layla2
a je to podobne. Vezni maji osetreni zubu zadarmo a jeste se k nim musi pani doktori chovat slusne.. smilies/shocked.gif S tim zdr.pojistenim to je fakt bida, cetla jsem o panovi, co mel transplantaci ledviny a kvuli tomu ho nechtela pojistit zadna pojistovna.
Na zacatku mesice jsem si vyrizovala zdr. pojisteni, protoze to, co si platim se meni. Mela jsem tzv. deductible (ta prvni castka, co se ma zaplatit) $500 a zmenili to na $5000. Treba jen pri navsteve obvodaka. Tak jsem zapatrala a nasla si pojisteni jine, ktere zadne deductible nema. Ale hradi jen urcite ukony a navstevy specialistu. Tedy tento mesic si to musim vyridit, je nutna historie nemoci. Snad projdu, kdyz ne, tak nevim....
A jeste jedna vec, na pocatku naseho ziti tady mel pritel hodne velky problem s ramenem. Pojisteni nemel, ale museli jsme jet na pohotovost a prisel ucet na par tisic. Da se s nemocnicema dohodnout, treba na splatkach i po ($20) a po par mesicich to nemocnice odepise. To jen chci rict nasi zkusenost, neni to nas styl, radsi si pojisteni platime. Tohle same mi rikala kamaradka, co pojisteni nemela a potrebovala nejake testy krve. Dohadovala se s nemocnici, platila mesicne minimum a oni to v konci odepsali.....
Tedy celkove, zdravotni pojisteni v ameeerice nic moc...
leden 22, 2010 02:16
Michal, kudlanka : opas
No, pokud vim, tak prumerny plat je vyssi nez nejakych 30k-38k
http://www.payscale.com/research/US/All_People_in_All_Surveys/Salary/by_Employer_Type

Jen mne to prekvapilo, protoze segra dela v nejakym vyzkumu a vim ze pod 100k se nedostane. Ja jako obycejna kancelarska krysa v CR mam taky o neco vic. Takze mne zajimalo, co Michal dela.
leden 22, 2010 07:56
Opasi, : Alena P-H
informace, kterou udavas neni presna. Pokud se podivas podrobneji tak uvidis jake profese jsou tam uvedeny. Ale prumerny plat zapocitava treba i plat prodavacu. A ti si moc nevydelaji. Pokud tva segra vydela vice nez 100tisic pak musi byt machr pac treba piloti s praxi kratsi nez 10 let si vydelaji min. Pak je taky moznost, ze to si vydela pred zdanenim. A to je treba u nas v Kalifornii tak 33 procent min.

leden 22, 2010 08:23
no, opasi : mura1
pokud jako obycejna kancelarska krysa mas vic jak 46180 kc cisteho mesicne (ekvivalent 2500 $ cisteho mesicne dle dnesniho kurzu na www.kurzy.cz), tak to sedis v pekny kancelari smilies/grin.gif
leden 22, 2010 09:33
Já teda sedím taky v pěkný kanceláři : wendy
ale tolik nemám, to zase ne...
K tomu slučování pojišťoven - tady se taky neslučují, naopak ! Já bych stanovila jednu společnou velkou pojišťovnu, a potom jednu de luxe pro boháče, takový Hilton Pharmacy. A hotovo dvacet. Jen těch paláců co si nastavěli. A pořád mají málo.
Bohužel jsem nestudovala programy reform zdravotnictví, protože už delší dobu nevěřím tomu se nám předestírá - buďto to je předvolební blaf nebo to stejně neprojde, ale jestli to tady má být jako u nich teď, tak potěš koště.
Vrcholem jsou vězeňské příběhy. Mají čistou světničku, televizi, kulturu, posilovnu,vyváženou stravu, perfektní zdravotní péči, všechno z našich daní, oni zadara - kdo by se lochu bál ? To je starostlivost o hajzlíky. Do tureckého vězení bych je poslala !
leden 22, 2010 10:02
... : mia
podobně jako Michal mluví i jeden Američan, občasný chalupář tady u nás v obci. Ukazoval nám i účet jeho paní z pohotovosti. Už jí toho asi moc nezbylo z výplaty. Když viděl, jak jednoho místního alkoholika vyzvedávala sanitka k jízdě na dialýzu ledvin pravidelně před hospodou, tak se chytal za hlavu. Navíc sanitku Vám prý někdo jen tak nedá jako tady u nás. Lidi remcají, ale ještě se tu máme zlatě. Horší je přístup personálu ve zdravotnictví, ale to je jiná otázka.
leden 22, 2010 10:21
díky, díky, díky Michale : bb2
Jsem moc ráda, že někdo, kdo to zná osobně, ne pouze z druhé ruky, to napsal. Jsem v pokušení tvůj článek vytisknout a pověsit na nástěnku.
Měla jsem teď tátu měsíc v nemocnici, přišlo mi, i jemu, normální, že dostane studenou večeři, že mu vozíme šampon, holení, stejně tak svačiny a ovoce a pokud nechtěl pít nemocniční čaj, tak pití. Ale těch keců, co jsme vyslechli kolem od pacientů, těch stížností na jídlo, na to či ono.
Přitom fakultní nemocnice, špičková péče, špičkový doktoři, za ten měsíc tam nikdo neexnul, všichni se uzdravovali a postupně odcházeli domů, ale místo vděku za to, že se máme-pokud jde o špitály - pořád ještě jak prasata v žitě - tak místo toho bylo podstatné to, že k večeři dostali jen puding nebo lučinu, rohlík a jablko.

Špitál v Litvě bych jim přála, a nebo platit si to jako u vás v USA.
leden 22, 2010 10:37
jo, měla byc h dodat, pro tvou představu, protože jsi asi delší dobu odsud : bb2
táta absolvoval několikrát vyšetření - EKG, krevní rozbor, moč, gastrskopii, cystoskopii, dostával léky kapačkou, vyšetření ultrazvukem vyšetření očního pozadí a celou dobu dostával jejich léky - jak na chorobu, tak své obvyklé (na tlak). Péči doktorů i sester si nemohl vynachválit, několikrát za den za ním zašel jeho ošetřující doktor a kdykoli šel na nějaké vyšetření, všechno mu předem vysvětlil a potom mu podal zprávu. Zaplatil nemocniční poplatky, 60 Kč za každý den, a při odchodu dostal recepty na léky na doma, za které jsem platila 208 Kč.
Do nemocnice ho vezla sanitka, saniťákovi máma strčila 200 do kapsy, aby se o tátu postaral, protože nemohla v tu chvíli jet s ním. Z nemocnice jsem ho vezla já. Když byl na jednom vyšetření půl dne, zmizely mu nějaké peníze z peněženky. Takže ta nemoc, měsíc ve špitále a dva týdny doma, včetně benzínu na odvoz domů, bonboniér a káv pro sestry jako poděkování a všimného pro saniťáka, vyšla na cca 3500 Kč. Nepočítám samozřejmě to, co jsme mu tam navozili během pobytu, to by spotřeboval i doma.
leden 22, 2010 10:49
Do pojištění by měla spadat jen léčba, ne restauarace a jídelny... : wendy
jsem pro, aby si jídlo každý platil. Neřešme třeba bezdomovce, ty nemají většinou nic, ale my ostatní bychom si stravné platili. Byla jsem v nemocnici nedávno, krátce, obědy byly výborné, ale snídaně a večeře opravdu za moc nestály. Být tam déle, tak se odhlásím a stravuju se sama. Kdyby se to stalo normou, bylo by to v pořádku a nebyla by z toho palácová revoluce jak z trapných plateb 30 Kč.
Zrovna tento týden běžela anketa pořádaná mezi dětmi, které jsou upřimnost sama. A jeden klučina tam říkal,že jemu samotnému je trapné, že z těch 30 korun mu jeho babička-lékařka kupuje zmrzlinu. A to není ani poplatek pro pojišťovnu ani na vybavení ordinace.
(ještě že jsem si to sobě výjimečně přečetla - v posledním slově jsem měla místo O písmeno P...)
smilies/wink.gif
leden 22, 2010 11:34
wen : mia
naposled jsem byla ve špitále před dvěma lety na ženské operaci a byla jsem nadmíru spokojená. Při velký vizitě jsem jim poděkovala a primář pak za mnou druhý den přišel a děkoval mi, prý za slova uznání. Ale každý to vidí jinak, vedle mě na pokoji paní se nelíbila strava, chyběl jí toaleťák a "paní ty sprchy jsou hrozný, co, takový ponurý". Byla jsem fakt moc spokojená a určitě mám možnost srovnávat třeba s Prahou, kde lehávala dcera /i já jednou./ Strava - doma se lidi taky stravovat musí,tak proč neplatit za stravu ve špitále. Poplatky u lékaře - směrovala bych je na lékařský výzkum.
leden 22, 2010 11:49
... : Bara
Pokud jste nekdo cetl kniku Nemocnice od Jan de Hartog (1974) tam je to vsechno krasne popsane. Od te doby, vic jak 30 let se tedy vubec nic nezmenilo....
leden 22, 2010 12:28
Byla jsem jinak taky velmi spokojená : wendy
jen jedna sestra byla nepříjemná. Já že nemarodím ani manžel ne, tak jsem dostala v té nemocnici poprvé do ruky digitální teploměr, nějak špatně jsem ho přiložila nebo brzo vrátila, už nevím, tak remcala. Ale starší sestra co byla s ní, ji upozornila, že ten teploměr má paměť a moje údaje tam přece ještě jsou. Tak jsem si remcalku jen vychutnala...

Poplatky - souhlas.
smilies/wink.gif
leden 22, 2010 12:31
Tal já se musím znova vložit. : Michal
Na co jsem naprosto zapomněl je, že prakticky neexistuje nemocenská. Některé podniky ji mají, jako zvláštní benefici, většina ne. A tak, když jsem v roce 2005 dostal horečku od západního Nilu, byl jsem tři týdny doma zadarmo a vím že jsem měl štěstí.
Proto se s banální chřipkou (a podobně), k doktorovi nechodí, protože
a) to přejde,
b) návštěva stojí minimálně $55,
c) stejně si nemůžu dovolit zůstat týden doma.
Sanitka? Ta přijede jen v případě bouračky, nebo infarktu a podobně. Zlomená noha? Když tě nemá kdo přivézt vezmi si taxíka. Na cestu z nemocnice - to samé. Mimochodem před pár lety jsem v bouračce byl, ta paní za mnou si nevšimla, že jsem zastavil na červenou. Přijeli hasiči (sanitky - záchranky patří k nim), odvezli mně asi 3 Km do nemocnice, účet byl $540. Ještěže to platila pojišťovna té paní.
Naprosto souhlasím s Wendy, jednu pojišťovnu pro všechny, druhou navíc která by platila za nadstandartní služby, když by je někdo chtěl, a tu pojišťovnu platil.
A platu. Jezdil jsem s kamionem pro jeden podnik, dálkoví řidiči přivezli náklady, my je rozvezli po městě, naložili pro ně, co měli odvést. Měl jsem $12 na hodinu, a to je zde slušný plat, pracoval jsem kolem 50 hodin týdně, k tomu každý třetí víkend. K tomu musím dodat, že platy se hodně liší podle místa, ovšem ceny zboží a bytů jsou tomu úměrné. Takže v New Yorku mají lidé skutečně několikanásobek toho, co vyděláme tady v Idahu, ale - byt stojí klidně, přes dva tisíce měsíčně, tady kolem šesti set. Před časem jsem byl přes víkend v San José, podnik měl nečekaně zavřeno v pátek, a já se stravoval kde se dalo. Kousek ode mne byl supermarket Albertson, zavvírali ho a vše bylo "v akci". Přes ty slevy stálo vše asi trojnásobek normálních cen doma. Číslo kolik kdo vydělává ročně, neříká naprosto nic, krom toho, že dotyčný/dotyčná žije někde, kde je pěkně draho.
Co mně úplně pije krev je, že jsou podniky, za všechny budu jmenovat fast food , tedy hamburgrárny, kde lidé pracují za minimální plat, teď je to $7.25 na hodinu, a to jim nestačí na přežití. Pojištění nemají a zaplatit nemohou. Dostávají a) státní podporu na jídlo, b) zdravotní pojištění pro nemajetné. Podnik s nenažraným majitelem, který údajně nevydělá na to, aby mohl platit zaměstancům dost na živobytí, existuje dál a my všichni přispíváme v daních na podporu na jeho zaměstnanců.
Servírky v resturaci pracují podle mísního zákona za $4.50 na hodinu, protože dostávají tuzéry. Ty ovšem musí přiznat jako příjem a platit z nich daně. Co dostanou v hotových penězích mají v kapse, ale většina lidí platí kretní kartou, tuzér připíše k účtu a je tu doklad kolik holka dostala.
A Wendy, se stravou v nemocnici máš a nemáš pravdu. Máš, protože doma bych jedl taky. Nemáš, protože jsem doma zadarmo, takže nemám příjem, a tam se aspoň najím, platí to pojišťovna. Tady nejsou lidé v nemocnici tak dlouho jako doma. Anička měla hysteroktomii, šla druhý den domů. Lidé po výměně kyčelního kloubu jdou, pokud nejsou komplikace, domů třetí den po operaci. Co jdou, příbuzní nebo taxi je odvezou. Protože potřebují pomoc, nemohou se obsloužit, dojít na nákup, musí někdo z příbuzných zůstat z práce doma, a to je další neplacené volno, nezapomeňte, nemocenská není.

A něco důležitého nakonec. Omlouvám se za překlepy, tentokrát jsem to psal přímo, ne ve wordu jako jindy a tak vím, že tam jsou.
leden 22, 2010 15:20
Tohle musím zcela potvrdit, co píše Michal : d@niela
zrovna ohledně toho nájmu:
bydlíme na East Side poměrně blízko u Central Parku a mohu tě ujistit, že to tam je podstatně dražší i než píše Michal.
Takže takové dvouložnicové bydlení přijde na 4 tisícovky jen to fikne... bohužel. Opravdu, nesmírně záleží na tom, kde to je. Ale - superlevný byty sou např. v Harlemu od 150. ulice nahoru, ale to bych opravdu nedoporučovala vzhledem k bezpečnosti. Bohužel, je to tak, za pronájem jednoho pokojíčku na Manhattanu je celý velký byt v Brooklynu nebo Queensu;
takže to jen tak, pro představu ...
leden 22, 2010 15:44
s cenami to je fakt... : opas
Segra do letoska delala v Newarku, od letoska je v DC. Kdyz je doma, tak se moc nebavime, jen se zminovala, ze dostava nejake bonusy za objevy, atd... Zakladni plat ma presne nevim jaky, je mi to jedno.
Jinak Muro, 50k cisteho mi neprijde nejak moc, kdyz platim necelych 20k hypoteku, aby bylo kde bydlet a zivim zvirectvo a zenu na materske smilies/grin.gif Je to tak na vyziti, jezte ze mame nejake bonusy (nevim jak letos)
leden 22, 2010 17:03
O tomhle bych mohla napsat roman : Giussi
Me to tak desne se*e, ale je to tak, v USA je "vetsina volicu" pro drsny zakon vyberu nejsilnejsiho jedince a taky kazdy sam za sebe. Nas soused ve vasnive diskusi o zdravotnim pojisteni na mou otazku, co maji delat lide s velmi vaznou nemoci, kteri prisli o praci a tudiz i o zdravotni pojisteni jako delat, odpovedel: "They die!! Just like in the old days!" Neboli cesky: "Jednoduse zemrou. Tak jako za stara." Tak tolik asi o lasce k bliznimu svemu. Pojisteni ano, ale kazdy za svoje.

Nejhorsi je, ze kdyz je clovek hodne nemocny a zmeska spoustu hodin v praci, nakonec ho propusti. Ano, je to protizakonne, ale ten chudak bez penez a nemocny se jen malokdy soudi a jiny duvod, nez zdravotni stav, se na propusteni vzdycky najde. Jakmile ztrati zamestnani, je v podstate bez pojisteni. Vetsi podniky sice nabizeji takzvane pojisteni COBRA. Je mozne ho mit po dobu nekolika mesicu od ukonceni pracovniho pomeru, ale musi si je ten nezamestnany clovek hradit sam. No a co vim, tak zatimco zamestnany treba platil takovych $80 mesicne (zbytek hradil zamestnavatel), tak nezamestnaneho to stalo treba i pres tisic (a pokud mel manzelku a deti tak i $3000) mesicne. Takze je to vpodstate jen takova moznost na papire, kterou stejne nidko nemuze vyuzit.

Takze v soucasne dobe je to skutecne tak, jak ten nas soused prohlasil, ze kdyz na Tebe prijde hrozna choroba, tak proste zemres a je to vyresene. Nedavno jsem videla, kdyz se v televizi politici hadali o reforme, ze jeden demokrat, rekl, ze republikani chteji, aby tezce nemocni zemreli co nejrychleji. Je to zjednodusene a ucelove, ale vicemene pravdive.

A jeste mi to pripomnelo sot ze zabavneho poradu Saturday Night Live, kdy jeden politik pronesl: Podle meho volebniho programu by mel dotycny moznost najit zamestnani, byt pojisten a mel by pristup ke vzdelani. Podle volebniho programu meho oponenta by mu byl dum spalen na troud...
leden 22, 2010 19:28
Giussi : opas
Ono to je slozitejsi. U nas je opacny extrem, kdy je nase zdravotnictvi velmi laskave a stara se i o ty, kteri o jeho peci nestoji a radi by uz v klidu umreli.
Zkus ve spitale rict, ze s nejakou hnusnou nemoci (napr CHOPN) v terminalnim stadiu stojis jen o megadavku morfia a papa svete...
leden 22, 2010 19:32
Ja vim, ze opacny extrem je taky spatny : Giussi
ale to, jak je to tady v USA ted mi pripada nemoralni a nehumanni. Je to jako u zvirat, kdyz je napr. vlk nemocny, tak ho smecka necha zajit nebo mu pripadne jeste ke smrti pomuze, tak jak se teda potom nekteri ti, kteri volaji "kazdy za sebe a za svoje" lisi od tech vlku a jinych zvirat? Podotykam, ze ja nejsem z tech, kteri by cekali na davky s otevrenou dlani. Jsem spis ta, ktera by prave platila i neco navic, na ty, kteri si to proste nemuzou dovolit a SVETE DIV SE, ja jsem s tim nejen smirena, ale jsem naopak vsemi deseti pro. O tom to zdravotni pojisteni prece je, aby pomahalo vsem i tem, co na to nemaji.
leden 22, 2010 20:42
asi jsem : skaz
trochu mimo - kolik se kde všude odvádí povině na zdravotní a sociální a důchodové pojištění - nebo je to jenom tady - pokud ano, máme právo ho požadovat, když to platíme, nebo co? Samozřejmě z platu - v jakékoliv výši - i z té minimální mzdy a celý život.
leden 22, 2010 21:30
možná jsem se nevyjádřila jasně, : skaz
kolik, procent vám ztrhávají automaticky na sociální, zdravotní a důchodové pojištění z vašeho platu, ať chcete , či nechcete. Tady není jiná volba - víceméně pro dnešní důchodce nebyla . Asi všechno má svá pro a proti.
leden 22, 2010 22:17
Asi uz je to mlaceni mrtveho kone... : Alena P-H
ale jeste si kopnu do systemu. Ono to prave neni o tech nejchudobnejsich, ti to maji zadara. Taky ilegalove to maji zadara. Coz je treba u nas v Kalifornii docela problem.
Nejhorsi je, kdyz jste stredni vrstva a mate nejaky majetek. Pokud stratite praci a pojisteni a nemuzete si dovolit platit to jako samopojistenec a do toho potrebujete drahou lekarskou peci - pak stratite vse. No a kdyz jste to stratili pak budete v pohode protoze pak dostanete vse od statu. A budou na vas platit o neco vic dalsi pojistenci. To je prave to smolovate na tomto systemu, ze vlastne nici ty, na kterych system stoji.
Je faktem, ze uroven zdravotnictvi je fakt vysoka. Ale jen pro vybrane.
My jsme nastesti na tom zdravotne slusne a nase pojistka neni nejhorsi - ale presne jako ty Giussi - nemuzu snest vedomi, ze lide maji problemy tam, kde by byt nemeli. a pak - zitra se to muze stat i nam, kdovi...
leden 22, 2010 23:53
No, proto si : d@niela
můj manžel raději platí české pojištění a měl by chodit k lékařům tady. Jenže - zažeňte chlapa k doktorovi... Když je mu ouvej, tak říká: "Já nikam nepůjdu, je mi mizerně." A sotva mu otrne, tak zase: "Co bych tam dělal, nemám důvod". A tak jenom platí, protože "co kdyby" :-)))
leden 23, 2010 00:00
Jo, ještě jedno: : d@niela
s americkými doktory mám osobně bohužel jen ty nejhorší zkušenosti. Když ještě byl pojištěn od práce, tak mě vzal ke dvoum. Byla jsem na mamografii a u zubaře. Obojí dopadlo hrůzné, snad jsem to tu už někde psala: Na tu mamografii mě zavolali (nález), pak se mi doktor omluvil, že na "snímku bylo smetíčko, tak promiňte". Ale za ten 14denní nervák (než jsem se tam dostala - nejprve znovu objednat a pak počkat na termín), to fakt nestálo. A u zubaře totéž - nejprve jsem musela podepsat, že cokoliv se stane, oni nenesou žádné riziko. Pak mi vytrhl nový můstek, aby zjistil, že ten zánět, co pod ním čekal, tam žádný není... Ale nějakou opravu, to už neee. Takže jsem si to pak v Praze musela nechat udělat znovu a znovu zaplatit.
Pokud se týká doktorů, věřím jen našim. Jsou machři.
Jen ten personál a to všechno ostatní, to je potíž. A čistota atd.... Prý nejsou peníze. No, ale o tom se tu už také psalo.
Teď jsem v situaci, že jen při pohledu na bílý plášť mě chytá fantas...
leden 23, 2010 00:06
Alene P-H. : Giussi
No prave, jenze kdyz jsi z te stredni vrstvy a ztratis praci a mas nejakou tezkou nemoc, tak aby Ti to platil jako nemajetne stat, nejdriv musis o vsechno prijit - bydleni, auto, dalsi movity majetek, protoze dokud mas, tak vlastne nejses ten chudak, ktery ma na tu zdravotni peci narok.

Jednou jsme u byvale firmy jako dobrovolnici pomahali opravovat domek jedne pani, tak pozdni sedesatnice nebo maximalne sedmdesatilete. Ta teda ten dum jeste mela. Byla hezky oblecena, doma to mela v ramci moznosti hezke, mela dokonce i nejaky pekny porcelanovy servis vystaveny v kredenci, mozna starozitnost. Chodila vsude s kyslikovou bombou. Mela nejakou dost tezkou chorobu postihujici dychani. Ptala jsem se nasi provozni, ktera tuhle dobrocinnou akci koordinovala, jaktoze je tahle pani na tom financne spatne (jinak by ji urady k tehle akci nepomohly) a ta provozni mi rekla, ze ona tahle pani tezce onemocnela a postupne temer o vsechen majetek prisla a opravu domku si v zadnem pripade nemuze zaplatit. Pripadalo mi to moc smutne. A to, jak pisu, na tom tahle pani byla jeste pomerne dobre, protoze prece jenom jeste mela tu strechu nad hlavou.
leden 23, 2010 02:56
Dani : Giussi
Taky mi nepripada, ze by tu doktori byli vetsinou spickovi. Zalezi, jak kdo.

Napr. se tady hrozne v nemocnici divili, kdyz jsem jim rikala, ze u nas se testuji alergie na vceli bodnuti (a spousta dalsich) z krve. Vim to, protoze moje svagrova ma imunologickou laborator a tyhle testy delaji. Tady se snad vsechny alergie delaji neprijemnym testem "naskrabani" alergenu na pokozku. Mate-li tu alergii, pali to pry jak potvora.

Dalsi rozcarovani jsem tu mela s doktory ohledne kycelnich kloubu u miminek. Prvni doktor chtel dceru kazdych 14 dni az tri tydny rentgenovat, pritom u miminek do sesti mesicu se tohle vubec nedela. Vysetruje se to pouze ultrazvukem. Zmenili jsme doktora a byli jsme pak uz spokojeni. Ale co jsem cetla z ohlasu na blogu maminek s podobnymi problemy, tak spousta doktoru se tu priklani k radikalnim zakrokum zbytecne brzy. Po sestem mesici uz vubec nenasazuji trminky, ale dost casto jdou rovnou k "uzavrene" operaci kloubku a pak dite do sadry. U nas v zemi, odkud Pavlikovy trminky pochazi, se to resi uplne jinak a s velkou uspesnosti. Navic kazde dite ma automaticky vysetreni jiz v porodnici a nejsem si ted jista jestli ne rovnou ultrazvukem. Tady to vysetreni "pry" taky delaji, ale jenom manipulaci nozicek. Ja si to nepamatuju, ze by dceri doktorka kvedlala nozickama, ale pokud ano, tak nedostatecne. Nam to zjistili az ve dvou mesicich u nasi detske. Ale to uz zabiham do detailu.
leden 23, 2010 03:06
Giussi : ceskymo1
Holcicko, co se divis... cetla jsem ted par zajimavych knizek (v ramci studia) a zjistila jsem z nich, ze v USA je nejvyssi procento sociopatu. To je prave vysledek zivotni filosofie "urvi co muzes, slaby, stary, atd., at chcipnou". Mmchd v Asii - kde je tradicni rodinna pospolitost - je jich uplne nejmin....
leden 23, 2010 04:57
No my teda cast nemocni nebyvame : Alena P-H
ale ja mam zase zkusenosti s doktorama dobre. Mam od decka alergii, teda sennou rymu spojenou s alergickym astma. Cely zivot jsem se s tim trapila a prave tu mi to dali pod kontrolu tak, ze ani nevim, ze neco mam. A nas zubar je taky moc dobrej. To snad zalezi od konkretniho doktora jaky je.
Ale uplne nejlepsi by bylo nepotrebovat je vubec. Coz je tim, jak se stavame "mene mladi" vyloucene. Aspon ze jako starousci dostaneme Medicare a bude po vtakach.
Skoda, moc skoda ze se to ted v Masachusets tak po*****. No preju kazdymu, kdo volil republikana, aby mu pojistovna odmitla hradit leceni. Oni ted totiz bazirujou na tom, aby meli pojistovny pravo odmitnout "pred-existujici" zdravotni problemy. Takze jestli jste prave zmenil(stratil) zamestnani nebo pojistovnu tak mate smulu, zadne leceni diabetes nebo jine zakerne nemoci zlaticka...jak nekdo muze byt tak zaslepeny a nevidet takove veci? To uz asi nikdy nepochopim. A prave za tim stoji ti nejvetsi panbickari tady...
Ale cert to ber. Jenom se nad tim dycky rozcilim a pak toho doktora potrebovat fakt budu.

Jo Danielo, ti chlapi jsou snad delani pres kopiraky - muj drahej je taky takovej. Ale do jiste miry i ja. Ja jenom dodrzuju vsechno na mou alergii, protoze to je fakt neprijemne. Jenom dcera je lehkej hypochondr. Ale s uchylkou - odmita totiz brat jakekoli leky, kterezto jsou pry nezdravy zasah do organizmu a telo se s nemoci vyporada samo. Studuje(momentalne) nursing a tak nevim, jak to do sebe zapada.
leden 23, 2010 06:49
A svet miri tam, ze budou prezivat : Layla2
jen zdravi a silni jedinci. Stejne jako v prvobytne pospolne spolecnosti. Ja sama zadnou bidu nikdy nezazila, narodila se v socialismu, kde bylo o me postarano. A tady to je tvrdej kapitalismus. Jenze kdyz se nad tim zamyslim a je to urcite sobecke, tak ten, kdo je nemocny a nema penize na lecbu, ma proste smulu. I kdyz jsme vyspela spolecnost, je to o tom, co si muzes/nemuzes dovolit. Me by se take libilo, zit nekde v luxusnim baraku, ale nemuzu si to dovolit, ziji tak jak muzu. Tohle jsou dva velmi rozdilne priklady, ale ta podstata je stejna. Zrovna ctu pribeh ze 17.stoleti, kde hlavni hrdinka odesla pracovat jako sluzebna do bohoate rodiny, otec ztratil praci. Jeji mladsi sestru zasahla epidemie, nemeli penize na lecbu, nechali ji umrit....A ze system zdravotni a socialni driv nebo pozdeji zkolabuje, nejsou pochyby. Kamaradka pracuje v nemocnici a tech odpisu prave nemocnych bez pojisteni, je pry neudrzitelne. Tady si prispivam na duchod, v Cechach jsem si socialni pojisteni platit prestala a fakt se starat/zabezpecit kazdy sam. Budou se zakladat konta, na ktera budou prispivat ti, co penize maji a chteji a z toho budou cerpat ti, co jsou chudi a nemocni, treba nebo jak...
A ze v us jsou propastni rozdily mezi spolec. vrstvami, to se v Cechach moc nevidi. To, ze mamimkam se plati porodne (proc?), materska do 3 let...prispevky by meli dostavat ti, kdo jsou v nejake narocni zivotni situaci a ne kazdy a s jistotou. A pak se jeste lidi na diskuzich vztekaji, ze se davky snizuji ....Pracovala jsem v Cechach v ustavu pro drogove a alko.zavisle, vsechno platil stat, tedy i z mych dani, a tady - v pojisteni, ktere mi ted konci byla tahle lecba zahrnuta, jen castecne, zbytek bych si musela doplacet a v novem pojisteni uz neni zhrnuta vubec....a bude hur
S doktorama jsem tady moc do cineni nemela, a kdyz uz, tak jsem byla spokojena. Pred casem probleskla v TV zprava o stavce lekaru v Los Angeles s dodatkem, ze po dobu stavky v nemocnici klesla umrtnost o 60%, dobry, ne?
leden 23, 2010 18:25
... : Mikin
Zkusenosti jsou ruzne. Nekdo mame smulu,nekdo stesti.
Muj prvni zubar v Kanade neveril,ze me udelal prvni umrtveni prave on.Protoze uz jsem mel 3 roothcanals (vytrzene nervy).
Nedavno jsem nekde cetl,ze za komousu bylo tak malo umelych ledvin, ze se lide kteri je potrebovali proste nechali umrit. Tady v Kanade ma muj soused umelou ledvinu primo doma.A v pripade ze by se pokazila mu dali jeste jednu, nahradni. Plny pokoj draheho zarizeni....
leden 24, 2010 00:13
Mikine...pripomnel si mi neco... : Alena P-H
taky vam jako decku delali zuby bez umrtveni? Ja si pamatuju jeste za hlubokeho sociku jak jsme jako decka chodili povinne se skolou k zubari dvakrat za rok. A zuby se delali hned - trhani, plomby atd...a bez umrtveni. Zubar mel jedine stesti, ze ja byla strachoprd, pac jinak bych ho kousla. Ja se zubare bala natolik, ze jsem odmitala i navstevy u strejdu-zubare, pac on me hned nutil sednout na jeho "kresilko".
A ted se se mnou bracha hada, ze ne, ze se zuby delali s injekci. Ja si zase pamatuju, ze bez umrtveni. Kdyz jsem odesla z CS a poprve byla u 'zapadniho' zubare tak jsem ho sokovala presne tim samym - ze za komousu jsem mela treba stolicku vythlou "nazivo". A uz mne bracha zblbl natolik, ze uz si nejsem jista... smilies/cheesy.gif
leden 24, 2010 00:53
Ja si teda myslim, ze trhani zubu se utisovalo, : Giussi
to snad bez utiseni delali jen kdysi kovari smilies/smiley.gif. Ale, ze se delaly plomby zasadne bez injekci, to vim jiste. Jako dite jsem plomb mela bezpocet a nektere vrtani dost dobre bolelo. Ale aspon mi to utuzilo charakter. smilies/smiley.gif

Jinak si dovolim nesouhlasit s Laylou2, hlavne s jejich prirovnanim, ze by si prala zit luxusne, ale nema na to, a ze je to podobne se zdravim. Zdravi je ale prece 100% jine nez zivotni standard. Bez auta a luxusnich cetek se da kvalitne zit, bez zdravi ne.

A princip pojisteni prece neni, ze v pripade nehody, nemoci, katastrofy apod. dostanu pouze to, co jsem uz do toho nacpala a vic ani tuk. To bych si ty penize misto na pojisteni mohla cpat do slamniku nebo v lepsim pripade ukladat do banky. Pojisteni je ale prece vzdycky o tom, ze platim pojistne a treba ho vubec nikdy nevyuziju, ale mam tu jistotu, ze stane-li se mi neco, tak je o me jaks taks postarano. Nebo jsem nepochopila princip pojisteni????

No nic, znovu opakuji, ze ti kteri nejsou schopni prenest pres srdce, ze by se z "jejich penez" mohla zaplatit lecba nekoho, kdo na to nema, se nijak neodlisuji od zvirat.
leden 24, 2010 01:45
Uz jsem nechtela do toho rejpat, : Alena P-H
ale nemuzu s tebou Laylo souhlasit. Kdyby jsme dovolili, ze prezivat budou jenom silni jedinci doslova - pak nas treba muzou okradnout a prizabit na ulici - mam smulu, byli silnejsi? Nebo nas muze muz odchytit na ulici a odtahnout za cop do sveho domku...pac je silnejsi. Anebo jako zena se musim vzdat svemu manzelu a on bude ridit muj zivot, bude mu patrit me veno a ja budu jenom plnit jeho rozhodnuti? Ja vim, je to pritahnute za vlasy - ale tak to prece jeste donedavna bylo.
Pravo na aspon standartni lekarskou starostlivost by melo byt samozrejme pro vsechny. Rozdily vzdycky budou, ale nikdo by nemel byt ponechany smrti protoze nema na inzulin(treba).
leden 24, 2010 08:12
Aleno P-H, dětské zuby se trhaly bez umrtvení. A snad ještě trhají. : Myška
Nemají totiž téměř žádné kořeny, proto se daly taky trhat doma (nevím jak vám, ale mně maminka několik mléčných zubů vytrhla, a i já svým dětem bez jakýchkoliv problémů). Ta znecitlivující injekce je totiž bolestivější než samotné vytrhnutí nebo vyvrtání zubu.
U trhání trvalých zubů bylo i za socáče samozřejmostí znecitlivění injekcí.
leden 24, 2010 10:30
detske zuby : mura1
samozrejme uplne regulerni koreny maji a trhaji se s umrtvenim. jak by v ty celisti bez korenu asi drzely? kdyz diteti zacnou padat mlecne zuby, je to tim, ze se ten koren "rozpusti, zub drzi pouze v dasni, zacne se kyvat a pak vypadne nebo se necha snadno vytrhnout. zkus, mysko, nekde ulovit predskolni dite a zatahat mu za zub. asi te kousne smilies/smiley.gif
leden 24, 2010 10:36
Muro1, mléčné zuby se trhají proto, aby udělaly místo trvalým, které se tlačí na jejich místo, a mohly by růst křivě. : Myška
A v té fázi už mléčné zoubky v podstatě žádné kořeny nemají. Nebo se snad dětem trhají mléčné zuby natolik předčasně, že ještě drží kořeny pevně v čelisti? Možná, ale zcela výjimečně, a nenapadá mne nyní důvod, proč by se tak mělo dít.
leden 24, 2010 10:45
jiste, ze trhaji : mura1
75% mych deti by ti mohlo vypravet, zvlaste pak bramborka, ktere rvali 4 mlecne zuby (a pak jeste i 4 tvale), prave z toho duvodu, aby se ji tam vesly ty trvale (ono nektere trvale rostou mnohem driv, nez se ten sousedni mlecny zub chysta na vymenu a do ty maly mezery se nemuze vejit). proste mela malou pusu na tak velky zuby. vsem jim je trhali s umrtvenim, a i tak u toho slzu uronily a koreny mely ty zuby pekny.
leden 24, 2010 10:56
No tak to moje děti měly štěstí, že je nic takového nepotkalo, a ani mě a mou sestru. : Myška
V tom případě, co uvádíš, jo, znecitlivění by měla být samozřejmost.
leden 24, 2010 11:53
Aleno P-H, nemysli jsi, : Layla2
ono se to ve me pere, co je a neni spravne. Kdyz se situaci zdravotniho pojisteni divam ceskyma ocima, tak je spatna. V Cechach jsem nikdy nemusela nejake pojistni resit, bylo o me postarano. A tady se nemocni & chudi dostavaji na okraj spolecnosti a to take neuznavam. Postupem casu co ziju tady, si privykam, jak to chodi a tak to proste beru. Predstav si, ze vlastnis nemocnici. A mas operovat jednoho, co si plati radne pojisteni a druheho, co zadne nema. Co budes delat? Prednost dostane ten s pojistenim a ten druhy bude muset cekat, az penize na operaci budou. NEbo by jsi operovala jinak?
Znamy ma restauraci a rikal, ze by nidky nevolil demokraty, ze se nadre az kam a nechape, proc by mel platit na ty, co nemaji zadne ambice, nepracuji atd. Zrovna tak kamaradka, co ma roztrousenou sklerozu, nechodi, ale stale pracuje. Demokraty pry nikdy, ze stejnych duvodu.
JA si myslim, ze Cesi tady jsou hodne ovlivneni tim, jak zdravotni system funguje u nas, jenze tohle se neda srovnavat. Plosna reforma zdr.pojisteni nidky nemuze neprojit, prave kvuli velkym rozdilum v social.vrstvach lidi. Me se taky zda drsne, kdyz tady musi jit maminka po 3 mesicich do prace a decko sverovat nekomu jinemu. Zrovna i to, ze nemocny a bez penez ma proste smulu. Ale ziju tady, tak bych mela prizpusobit systemu a nebo zit v Cechach.
Fakt nemam v umyslu nekoho nastvat nebo popichnout....
leden 24, 2010 16:42
Layla2 : Michal
Kde žiješ, že - cituji: "Me se taky zda drsne, kdyz tady musi jit maminka po 3 mesicich do prace a decko sverovat nekomu jinemu. "
Na vlastní oči jsem viděl, jak budoucí maminka pracovala ve skladu, rovnala těžké krabice na palet,y ještě tři dny před porodem, pak měla 14 dní volno, neplacené, a hurá zpátky do práce. Tam u vás máte pěkné zdravotní zabezpečení.
Já sám, a jak jsem tak mluvil s lidmi okolo i jiní, se na to díváme takhle.
Farmář má zvíře, je jedno jaké, a když to zvíře onemocní, co udělá? Zavolá veterináře a zaplatí mu, nebo nechá zvíře umřít, protože "má prostě smůlu"?
Nechci srovnávat lidi se zvířaty, ale ono to jinak nejde. My všichni pracujeme pro nějakého zaměstnavatele, ale ten hlavní zaměstnavatel, = majitel, je federální vláda, které všichni odvádíme část našeho zisku.
Pak už je to jednoduché, ne? Když budeme zdraví, budeme moct pracovat a odvádět. Když nás nechá umřít, nedostane nic.
Teď se mi hned vnucuje další, totéž je se vzděláním. Když budu mít vyšší vzdělání, samozřejmě ne každý může být doktor, kdo by pracoval manuálně, ale zásadně vzato, čím vyšší vzdělání mám, tím víc peněz vydělám, a tím víc budu platit do společné kasy.
Investice do zdraví, i do vzdělání je pro vládu vratná, dostane zpět co vložila, a s úrokem. Co se děje zatím?
a) Stát hořekuje, že nemá peníze.
b) Výroba se stěhuje, abych jmenoval za všechny, do Číny, a nějak nikomu nedochází, že dříve nebo později (spíš dříve), tady nebudou lidi s příjmem, aby si mohli koupit byť i to levné Čínské zboží.
Bohužel pokud vím, tentýž problém, jen trochu v jiných odstínech je i doma,l v Čechách.
leden 24, 2010 18:00
Laylo, : Alena P-H
Laylo,ja nejsem namichla na tebe jako takovou – ale nektere veci, ktere jsi vyjadrila mi prijdou jako prilis silne kafe. Ale nechme city a pocity a i lidskost stranou a pojdme na financni stranku zdravotniho pojisteni.
V USA se na zdravotni starostlivost mine vic nez kdekoli jinde a zdravotnictvi tomu neodpovida.
Bohati a chudi problemy nemaji. Ubiji to jenom stredni tridu. Kdyz se clovek s urcitym majetkem dostane do zdravotnich problemu strati vsechno a pak jako nemajetny dostane peci. To neni logicke.

Pokud system zanedba zdravi lide budou nemocni vic – zameskavaji praci, produktivita klesa, vice se vynaklada na zavaznejsi stavy…vlastne stoji vic nelecit nez lecit vcas. A celkovy zdravotni stav obyvatelstva je dulezity pro budoucnost zeme. To je jako se vzdelanim – pokud neinvestujes do vzdelani nemuzes co progresivniho od budoucnosti ocekavat.
A USA neni jedina vyspela zeme na svete – podivej se treba na Skandinavii, Japonsko, zapadni Evropu…vsude plosna zdravotni pece existuje bez toho, aby je to zruinovalo. Nenalhavejme si, ze kdyz jsi prachaty tak to nemas lepsi. Ale aspon lecit chripku a vyvrkly kotnik pro lidi, kteri pracuji a snazi se ohanet bez pomoci statu by snad pro USA nemelo byt tak slozite.


leden 24, 2010 19:59
Uf, to ale bylo hororové čtení : wendy
je asi něco shnilého ve státě Dánském, ne ? Proč to nejde, proč jsou pořád problémy a nejsou nikde peníze ? Možná to nebude jenom tím že se většina bohatství hromadí jen v několika málo rukách, možná to fakt bude v celém systému. Socík zklamal a nic lepšího než kapitalismus nikdo nevymyslel. Aha - že ono to bude v lidech ? No tak v tom případku nám nic nepomůže.

Co se placení pojistného dotýče - ode dneška budu ještě upřímněji a radostněji děkovat za své zdraví. Spokojená a smířená s tím, že moje příspěvky užívají jiní, jsem už dávno.
Tak vám všem ať jste odkudkoliv, přeji hlavně zdraví.
A jak zmiňujete některou skoro už zbytečnou péči - lékař jednou složil přísahu a zachraňovat musí. Ovšem pořád dokola a bezvýsledné zachraňování různých feťáků - to by se ty peníze daly využít lépe. Nakonec - jsou státy, kde vás lékař prostě léčit nebude,když na to nemáte. A jde to taky. Je to návrat do hlubokého středověku, ale co se dá dělat, nejsou lidi, nejsou peníze.
smilies/wink.gif smilies/cheesy.gif
leden 24, 2010 20:43
Jo Wendy, : Alena P-H
pro nektere lidi je to horror.
A jak ty rikas - nastesti jsme zdravi a i kdyz mame pojisteni - budeme to platit radi a at to vyuziji jini.
A mimochodem, Hippokratova prisaha nemluvi o povinnosti zachranovat zivoty a lecit bez odmeny - mluvi o snaze prospet a neublizit. Taky jsem z toho byla prekvapena, ale majice lekarskou rodinu prisla jednou na to rec - a hle, jedna z mych poslednich iluzi skoncila v cerne dire.
Takze zdravi nam vsem a at doktory potrebujeme co nejmin...
leden 24, 2010 22:15
Wendy wendy, : Michal
já vím, že doktor složil přísahu a musí pomáhat, skláním se před ním. Ale než se mohu sklonit před ním, musím se hluboce sklonit před tou paní za psacím stolem v jeho předpokoji, a hlavně před její otázkou: "jak budete platit?"
A stalo se mi, že když jsem neměl peníze ani pojištění, tahle dobrá víla mně vyhodila na ulici, bez ohledu na to, že doktor složil přísahu.
leden 24, 2010 22:59
Mysko a Aleno P.H. : Mikin
Vim ze je to trochu mimo tema, ale ja za komousu zadne umrtveni od zubare fakt nedostal.
Ani na trhani nervu ne a to je des.
Ptal jsem se pak na to jedne ceske zubarky ve Vancouveru a ta me potvrdila to, co jsem si myslel. Zubari meli malo materialu, tak si ho schovavali pro zname a vlivne.
Husak, Bilak, rodinni prislusnici, reznici a automechanici umrtveni dostali, Mikin nikoliv.......
Za zubare ktery udela svou praci bezbolestne dodnes rad platim. Nastesti jen 20%, zbytek zacvakne pojisteni od zamestnavatele.
leden 25, 2010 00:35
Já ze socáče s umrtvením svoje zkušenosti nemám. : Myška
Ale moje maminka ano, zubař se jí ptal, jestli s injekcí nebo ne, maminka volila bez injekce, raději vydržela bolest, protože jí po injekci bývalo špatně (jí bylo a je špatně ze znecitlivujících látek i z narkózy).
leden 25, 2010 01:14
Jo, a prominentní nebyla : Myška
ani náhodou. Asi to bylo taky individuální, zubař od zubaře. Kvalita péče, cítění s pacientem, stejně jako dnes.
leden 25, 2010 01:15
Michale, : Lenka
maminky tady dostavaji zaplaceno 3 mesice a pak se vraci do prace. To je muj subjektivni nazor, ze je to moc brzy a jak pises i ty, tri mesice mohou byt pro druhe luxus. S tim: nemocny a bez penez, ma proste smulu bylo nadnesene, protoze, co si budeme povidat, nikdo te tady nenecha umrit. Sama jsem volala sanitku homelesakovi, co lezel na chodniku se zkrvavenym oblicejem a myslim, ze zdr.pojisteni uricte nemel. A nebo mel, to uz je ted jedno. Ale osetrili ho...A jsou tu kliniky, zubari..kam se muzes obratit, kdyz nemas pojisteni. Jsou tu i porodnice, kde maminky odrodi a nemusi za to platit. A ze se treba naroky na operaci ruzni podle toho, jake a jestli vubec mas pojisteni, hold tvrdej kapitalismus. Proc by clovek, co cely zivot kouri a neplati si pojisteni mel byt lecen vs.clovek, co nikdy nekouril a pojisteni si platil? Ano, stat by se mel starat o zdravi svych obcanu, ale nemel by take apelovat na to, ze fastfoody jsou nezdrave, ze koureni skodi, ze ty sladko-chemicke limonady jsou spatne?
A jak to, ze v 21.stoleti je porad spousta zemi, kde neni zadne zdravotni pojisteni, kde deti nedostanou zakladni zdravotni peci, umiraji na epidemie? Jak to, ze oni si pojisteni nemohou dovolit? Protoze na nej nemaji penize. Jak jsi Aleno P-H psala o te pani s kyslikovou bombou, ver mi, ze by mi ji bylo stejne lito, jako tobe, ale kdyz se na jeji situaci podivas bez empatii, nema ona svym zpusobem stesti, ze ma aspon neco na prodani, aby se lecila, prodlouzila si zivot vs. deti v Africe, Indii, JIzni Americe? Ano drsny, jsme vyspela civilizace a stejne je hlad a bida a nemoci...tohle jsou jenom uvahy, jak jsem psala, sama nevim, co by bylo a nebylo spravne. smilies/undecided.gif
..........................................................................................
leden 25, 2010 01:58
... : Layla
psala Layla
leden 25, 2010 01:59
Laylo : Giussi
Jenze spousta Americanu (jako i Tvuj znamy majitel restaurace) jsou vymasirovani zase z opacne strany tak, ze proste automaticky pokladaji rovnitko mezi nemajetny nebo malomajetny a nemakacenko. Ja bych teda tem, co se umyslne vyhybaji praci, nedala nic. Jenze takhle to VUBEC neni. Protoze jsem pracovala ve stavebni firme, a ted jednou tydne ucim stavebni delniky anglictinu, tak zase znam spoustu lidi, kteri makaji jako sroubci, maji treba dve i tri prace a stejne na to pojisteni nebo studium deti nemaji. Je to proto, ze maji nizke vzdelani a tak prace, kterou delaji a drou mozna jeste vic, nez ten Tvuj znamy, je uboze placena. Tak takovym bychom taky nemeli dat ani korunu "ze sveho" na zdravotni peci? A kdo teda to nadobi bude pak umyvat v te restauraci Tveho znameho?

O nas se rikalo, ze za socialismu jsme byli zpracovani rezimem doruda. Jenze zatimco ja si pamatuju, ze jsme se "vysvetlovaci" politicke situace v aktualitach s brachou jako teenageri smali, az jsme se za bricha popadali. Tak tady to masirovani mozku do opacneho extremu spousta lidi zere i s navijakem a vubec si nedokazou udelat objektivni usudek. Co se rika v TV, radiu, pise v novinach, to je prece vzdycky pravda... V demokracii se prece nelze ani nezkresluje!

A to, ze ted zijes tady (v USA), tak musis prijmout co tu je, je prece nesmysl. Pokud jsi obcanka a muzes volit, tak mas, stejne jako rodily American, pravo se pokusit alespon tim svym jednim volebnim hlasem to, co se Ti nezda spravne, zmenit. Jinak bychom vsichni jen drzeli hubu a krok a ti ve vlade by si delali, co by chteli.
leden 25, 2010 03:08
Musim se zastat Michala : Giussi
Maminky v zadnem pripade NEMAJI zaplaceno tri mesice volna po porodu. Pouze jim firma podle Family Medical Leave Act schvalenym za Clintona musi umoznit si vzit tri mesice neplaceneho volna na starani se o clena rodiny. Muze to byt treba starani se o nemocne rodice, manzela/manzelku nebo to cerstve narozene dite. Mam k tomu jeste dojem, ze malicke firmy tohle ani umoznit nemusi, ale to nevim jiste. Jo a jeste navic nemusi drzet to stejne misto, pouze vas musi vzit po trech mesicich zpatky, ale muzete delat i jinou praci (v ramci rozumu). Nektere firmy plati svym zamestnancum pojisteni pri kratkodobe pracovni neschopnosti. To znamena, ze kdyz musite na operaci, lecit se, rodit, atp., ze dostanete takovy minimalni financni prizpevek. To si prave pak cerstve maminky vybiraji, ale to funguje jen na sest tydnu, takze ty, ktere potrebuji kazdou korunu, se po tech sesti tydnech vraci zpet do prace. Navic tohle pojisteni poskytuje skutecne jen symbolickou sumu. V nasi firme to bylo maximalne 60% platu, ale pouze do vyse $1000 za mesic. Takze pokud 60% platu bylo vic nez tisic, meli jste smulu, coz byl treba muj pripad.

Moje nova firma tohle nenabizela vubec, takze kdyz jsem ja porodila, tak jsem si akorat mohla vybrat vsechnu dovolenou a volno na marodeni a zbytek byl nezaplaceny. Vubec se proto nedivim, ze nekdo, kdo je na svem prijmu zavisly, jde zpet do prace i po ubohych 14 dnech, jak to citoval Michal. A to, ze zeny delaji v tehotenstvi az do porodu, je tady taky zcela bezne. Prece si z tech drahocenych tri mesicu s cerstve narozenym detatkem jeste neukrojite tim, ze zustanete doma uz pred porodem. I ja jsem to tak udelala, pracovala jsem az do posledniho dne.

Nakonec jsme se ale s manzelem dohodli, ze zustanu s miminkem doma, ze to z jednoho platu utahneme. Jsme ale spis vyjimka nez pravidlo (alespon v oblasti, ve ktere bydlime).
leden 25, 2010 03:24
Mysko : Mikin
nezlob se, ale ja zkusenosti ze zubni pece za vlady komousu mam. A velice bohate. Na tu bolest v zivote nezapomenu......
leden 25, 2010 04:38
Giussi, to jsou velmi tvrdé podmínky, : bb2
se starší jsem byla doma rok a přišlo mi to málo, a když si vzpomenu, jak jsem si s mladším užila 4 roky doma, takže starší nebyla odkázaná na družinu a mohla přijít domů kdy chtěla...tak by mi leckterá americká maminka asi mohla závidět. A co teprve dnešním maminkám, které se s kočárky ale i většími dětmi ve všední den scházejí v cukrárnách, kavárnách. Jsme holt zhýčkaná Evropa:-)

Jak to dělají matky u vás, když musí brzy do práce, myslím hlavně ty, které k tomu nutí finanční situace a jsou opravdu málo majetné. Přece když zaplatí chůvu, tak jim z platu stejně nic nezbude, nebo je chůva tak levná? Nebo proto, že by přišly o výhody zaměstnaných matek, tj. zdravotní pojištění atd?

leden 25, 2010 04:52
ohledně zubařů a injekcí souhlasím s Myškou, : bb2
bylo a stále je to hlavně v profesionalitě lékaře, v jeho osobním přístupu k pacientovi.
Do prvního těhotenství jsem měla zuby bez kazu, takže jsem se zubaře nikdy nebála, naopak, povinná prohlídka byla pro mne vítané uvolnění ze školy. Ale po porodu se to změnilo a potřebovala jsem ošetření jednoho zubu. Zvyklá z města na kvalitní zubařskou péči jsem důvěřivě naklusala k příslušnému obvodnímu zubaři. Bohužel, byl to nějaký neoblíbený obvod, takže se tam střídali zubařu povinně na rozkaz, a podle toho vypadala péče. Jeden zub mi ošetřovali, léčili a nakonec zcela zničili během 9 měsíců trvající tzv. péče. Než se rozpadl, vytáhli mi nerv, bez injekce. Takže s nervem z křesla tahali i mě:-) Zbylou mrkvolku zacementovali čímsi žlutým, brzy se zub rozpadl docela a vytáhli mi ho. S injekcí, po které jsem bolest cítila, ale určitě menší, a půl dne jsem pak měla dřevěnou pusu. Pak jsem se přes kamarádku dostala k její zubařce, ta mi dala zuby do pořádku. Po zkušenostech s předchozími rasáky jsem do křesla skoro omdlela. Změřila mi tep, tlak, do kapsy strčila diazepam a přijďte zítra, dám vám injekci i na vrtání, nebojte, dnes vás neošetřím, mohla byste mi tu zkolabovat...A to jsem se ještě dva roky předtím k zubaři těšila!
No, a teď mám už několik let svou zubařku, postupně k ní přešla celá smečka, jsme moc spokojení. Jemné ruce, pečlivá práce, ticho, žádné "strčím vám tam tampon, a kde jste letos byla na dovolené?" .. "huhehumumlum"..."fáááákt? no vy se máte, a bylo to dobrýýý?"..."humuluhumfumlu"..."tak to jo, to je faaajn"...
I takovou zubařku jsem v zástupu těch povinně obvodních měla. To byla ta se žlutým cementem.
U naší hraje tichá hudba, křeslo je nasměrované k oknu s výhledem do zahrady, sestra jen tiše vlaje za hlavou a doktorka sedí tak, že ji skoro nevidím. Injekce dává jemně a takové, po kterých se za dvě hodiny dá mluvit, jíst a pít. A co zvlášť oceňuju, jsou přesné termíny - nečekala jsem v čekárně zatím nikdy déle než 5 minut a při mém odchodu tam nebyl nikdo, nebo jeden člověk, který právě dorazil. Má k dispozici panoramatický rentgen a laboratoř s laboranty, takže i docela náročné ošetření se zvládne během jedné návštěvy a pod jednou střechou, což je fajn.

Není to tržním hospodářstvým, Mikine, protože než k mé zubařce přešla dcera, chodila k jiné, dávno tržní. Ta měla ve zvyku objednávat na přibližnou dobu, takže dcera běžně čekala v narvané čekárně 3 hodiny. Ke všemu měla doktorka odporný zvyk nechávat otevřené dveře do ordinace. Křeslo zády k čekárně, avšak naproti zrcadlo. Takže čekající pacienti si při troše snahy mohli prohlédnout dceřiny mandle.
K této zubařce přešla dcera automaticky, byla to její školní zubařka (u nás stále chodí 2x ročně zubařka do školy prohlédnout dětem zuby, napíše kartičku rodičům a ti se rozhodnou, kam dítě objednají, zda k ní nebo ke svému zubaři). A po tomto zážitku přešla urychleně k mé zubní lékařce.
leden 25, 2010 05:12
Zubař : opas
Po zkušenostech se zubaři chodím k jednomu, který nemá smlouvu s žádnou pojišťovnou.
Sice zaplatím i za "dobrý den", ale:
- objednání probíhá SMS nebo mailem s textem: "Dobry den, potreboval bych ..... nekdy z pocatku pristiho tydne kolem poledne", odpoved do 30 minut "Dobry den, jste objednan na ..... ..:... Dekujeme."
- cekaci doba max 15 minut, delsi jsem nezazil a to se pan doktor velmi omlouval.
- vzdy vysvetluje co bude delat a proc, nebo nabidne vice ruznych moznosti a dohodneme se
- provedeni prace je perfektni
- mam moc hezkou a prijemnou sestricku smilies/tongue.gif
leden 25, 2010 07:14
oprava : opas
- ma moc hezkou a prijemnou sestricku
smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif

Jeste dodatek: u normalniho zubare na pojistovnu se stejne plati nadstandard (skoro vsechno), takze zase o tolik drazsi to neni.
leden 25, 2010 07:16
Nevím jak to zařídit : wendy
ale ze vzdělání a zdraví bych kšeft nedělala.
Zubař - opět jak vidno je to hlavně v lidech...
Školní nás rvala bez umrtvení, ale zase jsme měli odmala pravidelníé prohlídky.
Mám teď super zubařku. Ale - spolu s ostatními lékaři zprivatizovala malou polikliniku, a ta jim ted padá na hlavu. Sice si sami i pro své děti kupují domy, byty a auta, ale do baráku který je živí nedají ani korunu. Oni holt mají pořád a pořád málo peněz. A tak je to do kolečka dokola...
smilies/wink.gif
leden 25, 2010 08:18
wendy : opas
Zdraví není kšeft, ale lékařská péče ano.
Vzdělání není kšeft, ale vzdělávání ano.

Když chceš, aby někdo vzdělával a léčil, musíš je zaplatit. Kvalitní lidi musíš zaplatit lépe. Taky na to musíš někde získat peníze. A máš kšeft smilies/cheesy.gif
leden 25, 2010 08:43
Ale lékařské péče mnohdy a mnohde se zdravím kšeftuje. : wendy
Vzdělávání - podívej se jen, kolik soukromých škol kolabuje nebo pouští nedodělky.
Jakmile se s tím v jakékoliv fázi kšeftuje, podniká - tak to může sklouznout. Protože v podnikání je prvořadá tvorba zisku. V pořádku - ale někdy za každou cenu a zbytečně nadhodnoceně.
Kvalitní lidi. A kde je pořád brát ?
smilies/wink.gif
leden 25, 2010 09:00
wendy : opas
To je zmršeným systémem pojišťoven. Díky absenci spoluúčasti nemáš možnost něco ovlivnit.

Na postavení nemocnice za účelem tvorby zisku není nic špatného, není to žádná charita. Fakt bych byl moc rád, kdyby se ke mě doktoři chovali aspoň můj veterinář.
leden 25, 2010 09:36
Možná. : wendy
Když to píšeš tak si vybavuju, jak příjemná je naše veterinářka, a to nejen ke psovi, ale i ke mně...tam ta konkurence funguje a kromě toho i myslim, že to zhusta vykonávají lidé, kteří mají zvířata rádi...
smilies/wink.gif
leden 25, 2010 09:42
wendy : opas
A dělá to tvoje veterinářka kvůli zisku? Jistěže, jinak by umřela hlady. Když bys potřebovala (a zaplatila jí to), ráda přijede kamkoli klidně o půnoci.
U lidských doktorů je prostě špatně systém pojištění, totiž že není možnost doplatit extra služby. Samotný poplatek 30Kč za návštěvu je nesmysl, nic za něj nedostaneš.
Zaplatil bych klidně 100-200Kč za návštěvu, když by měl vzal v objednaný čas s tolerancí max 15 minut. A klidně i 500 jen za to, že přijede ke mě domů, přiveze i léky a nemusím se s chřipkou někam trmácet.
Bohužel to není možné a to je špatně. Doktoři tak nechápou, že by si měli svých pacientů-živitelů považovat.

Fakt to vidím na svém zubaři a veterináři, opravdu se snaží, protože jim nikdo zadarmo nic nedá.
leden 25, 2010 09:54
Každý potřebuje zisk (nebo dědictví), aby neumřel hlady : wendy
ale blaží mě, když ten ziskující vykonává své povolání laskavě. Vykoná, neokrade tě, pohoda.

Dříve byli rodinní lékaři, ale i nerodinní jezdili domů, za pacienty. To by se mi taky líbilo. Buďto sis to zaplatil, nebo byli "na pokladnu". Miluju film U pokladny stál...
smilies/wink.gif
leden 25, 2010 10:14
bb2 : Michal
Chůvu, která by byla doma s jejím dítětem si ti manuelně pracující dovoli nemohou, pomáhají babičky, maminky, pomůže i to, že rodiče pracují na různé směny a u dítěte se střídají. Sice se moc nevidí, ale aspoň je o dítě postaráno. Ti úplně chudí dávají dítě do "jeslí" a to bych ti ani nepřál vidět. Má Anička, doma učitelka, v takovém útulku pracovala týden, pak utekla, nemohla se na to dívat. Děti v oblečení a obutí zvenku si hrály na vysokém koberci, kde mezi chlupy bylo možno nalézt zbytky jídla, po obědě je na ten koberec uložily ke spánku. Pro tyhle malé "jesle" neplatí žádné regulace až do určitého počtu dětí, v Idahu je to 7. Maminka zůstane doma s vlastním dítětem a vezme si dalších šest na hlídání. Pro zákazníky je to levné, i jídlo pro dítě musí donést, no a ta maminka doma už není doma zadarmo. Protože není regulace, není potřeba povolení k tomu tuhle činnost provozovat, a tím pádem ani nikdo neví kdo to kde dělá a neexistuje hygienická kontrola. V Kalifornii, kde Anička tohle dělala, byl počet dětí ještě vyšší, původní jedna maminka už to nestihla a hledala někoho kdo by jí pomohl.
Gussi,
pod tvé komenáře bych se rád i podepsal, tak moc s tebou souhlasím.

leden 25, 2010 15:42
Vytisknou a dát jako povinnou četbu. : Dáša
Velkou část těchto příspěvků by bylo zapotřebí vytisknout a dát jako povinnou četbu. Hlavně těm, kteří mají pořád plnou hubu toho, jak je za mořem krásně. Jo, my potřebujeme vždycky velkého bratra, aby byl našim vzorem.
leden 25, 2010 16:46
bb2 - chuva : Giussi
Ano, podminky tu jsou opravdu drsne, je to holt kapitalismus. Ale je fakt, ze to zase uci clovek nespolehat se na to, co mu stat da. Drive si i takovy delnik mohl dovolit nechat manzelku doma s detmi a z jednoho platu se dalo slusne zit. Jenze dneska tomu tak uz neni. Hlavne ne u velkych mest, kde je vsechno tak strasne drahe.

Michal ma pravdu, nejakou chuvu, co by dochazela domu, si muzou dovolit jen ti majetnejsi. Ale i takove "jesle", tady se tomu rika "day care", co popisuje Michal, nejsou vubec levne. Je to pravda, ze do urciteho poctu deti je to neregulovane. Nastesti tady v Marylandu je ten pocet ale velmi maly. Myslim, ze jen tri deti, ale nevim to presne. Navic tady plati pravidlo, ze takova chuva muze mit pouze dve deti ve veku do dvou let.

K takove chuve pak maminka musi dite rano, jeste nez jde do prace, dopravit, a pak si ho navecer zase vyzvednout.

Tady u hlavniho mesta je vsechno drazsi, vcetne pece o dite, ale z toho, co vim, tak se tu neda sehnat pod $200 az $250 za tyden. Takze date kolem $1000 za chuvu, tak si spocitejte, kolik musite mit cisteho, aby se vam to vubec vyplatilo. Ale nekomu i treba $500, ktere mu pak zbudou, zachrani rodinny rozpocet.

Kamaradka ma dvojcata, takze plati dvojnasob, ale i presto jim, to co ji zbude z platu, pomuze. Rikala mi, ze by mozna z jednoho platu vysli, ale bylo by to hodne natesno.

Pani, ktera mi obcas hlida dcerku, ma nastalo dve male deti. Je to maminka svagrove a je skvela, takze se nemam ceho bat. Jedna maminka ji vozi rocni holcicku na sestou rano, bydli hodne daleko, takze dite vstava uz o pul pate. Je to des bes. K tehle pani ji vozi, protoze je to blizko zamestnani. Kdyby holcicku davala nekde u bydliste, tak to ma o dve az tri hodiny delsi a asi by bud na tak dlouhou dobu nikoho nesehnala, nebo by to nezaplatila.

Jo a jidlo musi mit samozrejme dite s sebou, takze vzdycky chystam dcerce obed a drobne svacinky.

Taky vim od svych znamych z latinsko-americke komunity, ze tam maji hlidani levnejsi (v ramci sve komunity). Malo si vydelavaji, takze jejich chuvy taky malo vyzaduji. Ale i tak je to urcite o hubu.
leden 25, 2010 16:51
Giussi, : bb2
velmi děkuji za podrobnou odpověď. Autentické líčení běžného života běžných obyvatel mě zajímá nejvíc. A ano,souhlas s Dášou, měly by to povinně číst všechny zhýčkané české matky. Je přirozené srovnávat se s těmi, kdo jsou na tom lépe, ale to průměrná americká matka rozhodně není.
leden 25, 2010 18:00
Michale, blahopřeju, jsi šťastný muž, v důchodu, tedy s výbornou pojistkou :-) : toulavej
jinak nevím, jestli se mám do této diskuse zapojit, už tu kdysi byla o zdravotnictví v ČR a značně mě nakonec znechutila. No, zkusím to . . .

Nevidím nic špatného na principu, že každý se má postarat sám o sebe a s těmi, co se sami o sebe postarat nemohou, je společnost solidární a V RÁMCI svých MOŽNOSTÍ jim pomůže. Což jsou ve Státech - důchodci, veteráni a chudí a První pomoc. Já myslím, že takto je to naprosto ok. Když máš barák, auto, televizi a jedeš na dovolenou, tak přece nejsi chudý. Proč by se na tebe měli ostatní skládat, aby sis udržel svoji životní úroveň, když jsi nemocný, když za ty peníze, co dají tobě, můžou pomoci opravdu potřebným, kteří nemají opravdu nic. Protože jde o to, že peněz ve zdravotnictví je a bude VŽDYCKY MÁLO. Jde o společenskou dohodu, co komu platit za vybrané - konečné množství peněz, když nové léky a léčba je stále dražší. Takže, můžeme někoho chudého vyléčit, když budeme mít dostatek peněz na drahou léčbu, kterou si on nemůže zaplatit, protože žádný majetek nemá. Naproti tomu někdo ve střední vrstvě by si to léčení zaplatit mohl – má majetek, který si ale chce ponechat, aby neklesla jeho životní úroveň. Tím ovšem odčerpává peníze těm chudým . . . Co je správnější, být vyléčený a chudý nebo chudý a neléčený, protože na mě peníze nejsou a já nemám majetek. Společnost se tam rozhodla, že těm chudým zaplatí i drahou léčbu.

Malé odbočení do ČR, kde všichni povinně platí a mají zdravotní péči „zadarmo“ – u mojí mámy v 76 letech jsem objevil Alzheimera. Né hned, nevěděl jsem o tom nic zásadního a když jsem to chtěl zkonzultovat s jejím obvoďákem, 2x mně zavěsil telefon, že na mě nemá čas. Nakonec jsem ho obešel, dostal se k primáři Klatovské neurochirurgie i s mámou, dostala léky, já byl v sedmým nebi, že se to dá alespoň zastavit, když ne vyléčit. Uběhly dva roky, nemoc se nezastavila a já se jednou náhodou dozvěděl z internetu, že léky, které máma užívá, jsou naprosto bezcenné a na Západě už se několik let nepoužívají. Ty, co mají prokazatelný účinek, jsou ovšem drahé, proto se moc nepředepisují, když si je nevyžádáš. Jsem stopro přesvědčený, že tohle by se mi ve Státech nestalo, když si budu platit pojištění. Tady si ho platím, za mámu platil stát, ale výsledek byl horší, než kdybys byl chudákem ve Státech. Jestli je pojištění drahé, je určitě i to nejkvalitnější dostupné.

V jiných diskusích jsem se dočetl, že Obama chce zavést povinné placení zdravotního pojištění i lidem, kteří se pojistit nechtějí. Chce založit vedle již existujících úřadů úřad DALŠÍ, takovou VZP, spravovanou státem – s nízkým pojistným pro ten zbytek, co není/nemá na pojištění. Pojistné bude nízké, případně nulové, bude ho tedy DOTOVAT stát ze ZVÝŠENÝCH daní. Nejen bohatých, ale i střední třídy a chudých. Stejně jako u nás za důchodce platí stát směšný paušál, bude to podobné i tam, rozhodně to nebude 800 dolarů, které teď třeba platí zaměstnavatel za zaměstnance a jeho rodinu. V tu chvíli se do „VZP“ začnou hlásit miliony lidí, aby ušetřili. Má jít o pojištění, které je NEVYPOVĚDITELNÉ, NEODMÍTNUTELNÉ z důvodů jakýchkoliv nemocí. To pochopitelně systém velmi zatíží. Podle administrativy by se tím vyřešil problém 47 milionů nepojištěných Američanů. Z toho počtu jsem si přečetl, že 38% lidí, tj asi 20 mil. má rodinný příjem 50 tisíc a víc za rok, mohou si pojištění dovolit, ale NECHTĚJÍ se pojistit. Dále, mezi těmi 30 miliony, co nemají na pojištění je mnoho ilegálů z Mexika, kteří naspořené peníze posílají domů, proto nejsou pojištěni, jak jsem se někde dočetl. Aby byl systém ufinancovatelný, stát určí přesně, na co má nemocný nárok. Tomu se komerční pojišťovny přizpůsobí, sníží se tak kvalita péče i pro lidi, za které zaměstnavatelé platí.
Výsledek bude další zadlužení státu – letos je roční zadlužení USA naplánováno na víc jak 11% HDP, ČR má na letošek naplánováno 5,5%
Čili, shrnuto, socialista Obama se vzhlédl v socialistické EU, která svým nákladným sociálním a zdravotním systémem je stále víc a víc nekonkurence schopná vůči zbytku světa, který nějaké sociální a zdravotní zabezpečení vůbec nezná. A lidi se pak diví, proč se přesouvá výroba do Asie, zvyšuje se nezaměstnanost. Tak dlouho budeme žít ve vatě, až nás barbaři převálcují. No tohle už mě nezajímá. Štěstí je, že Amerika je natolik silná, že přežije i Obamu. Držím jí palce.

Jestli se tohle zdá někomu jako asociální myšlení, tak myslím, že takhle už uvažuje po roce vlády Obami polovina Ameriky, možná už víc. Proč asi. Jo, kapitalismus ve Státech je tvrdej, ale zatím má pořád nejlepší výsledky (úroveň univerzit, výzkum, léky, nejrůznější technologie), posouvá společnost nejvíc dopředu. Každou společnost musí brát člověk se vším všudy, nejde si vybírat jenom to, co se mi hodí. Mně se ten systém líbí víc, než ten náš. Zatím pořád ještě víc lidí ze Západní Evropy - těch schopných, míří do Států, než naopak. Asi za tím něco bude . . .
leden 25, 2010 18:02
toulavej, k prvním dvěma hlavním odstavcům : bb2
jedině majetní platí daně, nikoli nemajetní. Ekonomiku drží hlavně střední vrstva, protože ta nejvíc spotřebovává běžného spotřebního zboží. Když budu muset prodat auta a dům, abych zaplatila dítěti transplantaci kostní dřeně a následnou léčbu, tak to udělám, ale k čemu pak budu státu, když následujících 35 let budu coby nemajetná požadovat jeho pomoc? Budu mít placenou zdravotní péči, coby nemajetná, kterou za mě nezaplatí žádná pojišťovna (když jsem si coby nemajetná neplatila pojištění), čili to zacvaká stát, čili daňový poplatník.
A za 20, 30, 40 let nám tu vyrostnou generace lidí, kteří budou zvažovat co se vyplatí...a zda toho staršího nemocného tátu radši nenechat někde tiše vyhladovět, aby se rodina, děti, vnuci, nemuseli vzdát domu, zahrady, chaty. A auta, které potřebují k dopravě do zaměstnání.

Nemyslím, že tudy vede cesta, ostatně situace v USA, myslím v oblasti zdravotní péče, nevypadá dobře, soudě dle popisu zdejších diskutujících, kteří tam žijí.
Každý si přeje zůstat zdravý a existenčně soběstačný, ale nechtěla bych mít v nemoci obavy ještě i o to, kdo za mě zaplatí účet nemocnici, kdo z rodiny si kvůli tomu bude muset vzít půjčku nebo prodat domek...
Na druhou stranu to pak vede k tomu, že děti jsou v jeslích (ó, těch tolik kritizovaných a českými mámami nenáviděných socialistický jeslích) od nevidím do nevidím, aby jejich rodiče vydělali na živobytí včetně účtů u lékaře.

K tvé mamince - ne, to není chyba systému, to je chyba lékaře!! A na tom, promiň, trvám. Protože mé prababičce je 89 let, již pár let je zcela nesoběstačná, proto je v pečovatelském zařízení. Stačí se zmínit, a přijede za ní lékař, i v tomto věku, u člověka "bez perspektivy" jí dali kardiostimulátor, provedli oční operaci, která zabránila tomu, aby zcela oslepla, léčí jí kožní potíže a to nejen obligátním zásypem a "babi, co byste chtěla v tomhle věku" atd.
Když zavoláme, podají ochotně informace po telefonu - doktor, sestry, jen ošetřovatelky požádají, ať zavoláme až bude přítomný doktor nebo sestra. Stejně tak ochotně donesou babině k posteli erární přenosný telefon, aby mohla zavolat nám, když se jí zdá pauza mezi návštěvami moc dlouhá(jezdíme na střídačku, takže má návštěvy 2x 3x týdně, ale když jen leží a skoro nevidí neslyší, tak se jí to zdá i tak dlouhé, pochopitelně).
Za drobný příplatek za ní dojde kadeřnice, pedikérka, a zcela v režii je rehabilitace, takže babi nemá ani po 3 letech proleženiny. Je fakt, že většina jejího důchodu na to padne, ale to je zcela v pořádku, u soukromého zařízení by to bylo mnohem dražší a kdo ví, zda lepší.
Pravda taky je, že my jsme aktivní (tj. otravní) dotazovatelé - máme v rodině zakódovaný velký respekt k lékařskému povolání, a současně to, že se nedáme odbýt, že požadujeme stejnou péči pro batole jako pro stařenku. Takže se ptáme, připomínáme, dáváme o sobě vědět - no a když personál vidí, že si všímáme, tak si netroufnou péči odbýt. Ale možná by ji neodbyli i tak, možná jsou tak dobří. Na druhou stranu nejsme cimprlíny. Někdy se až stydím, když jsem svědkem toho, jak 50letáí dcera, co přijede za prababičky spolubydlící jednou za uherák, počítá ve skříni, zda tam její máma má všechny spoďáry a ručníky a když něco chybí, nelení otravovat sestry. Tak na to nás neužije.
Takže - opět - je to v lidech, ne v systému.
leden 25, 2010 18:53
Toulavej : Giussi
Priznam se, neprecetla jsem si Tvuj komentar uplne cely, ale moc s Tebou nesouhlasim. Uz ted pojistovny rozhoduji o tom, na co ma a nema pojisteny narok. Hlavne u drahych a narocnych leceb, jenze si o tom rozhoduji sami a podle sveho. A to, ze existuje tzv. "preexisting condition", kterou ti nepojisti a ty pises, ze by to zatizilo system, je snad jen legrace, ne? Dam priklad, otehotnim, jsem v druhem mesici tehotensti, ztratim praci a tim padem i zdravotni pojisteni. Novy zamestnavatel je ochoten me zamestnat i tehotnou, chci si koupit prez nej pojisteni, pojistovna mi rekne, ze me pojisti, ale vyjma vsech vydaju spojenych s moji "preexisting condition", coz je tehotenstvi. A podle Tebe je tohle spravne, protoze jinak by to zatizilo system? Tohle jsem si nevymyslela, to fakt existuje.

Moje znama jezdi na leceni sve nevylecitelne nemoci strev (geneticka porucha imunity) do Kanady, odkud se sem pristehovala, protoze tady ji tuhle nemoc pojistovna vyloucila z kryti. No asi bych ji mela doporucit, aby prodala dum a auto a za utrzene penize si platila tu nejkvalitnejsi peci tady v USA.

Jinak tady existuje jeste jedna vec ve zdravotnim systemu, ktera je podle me k bliti. Kdyz se mi nekdy stane, ze lekar posle laboratori moji krev na rozbor a spatne vyplni informaci o pojisteni, prijde mi od laboratore ucet na plnou castku, udam priklad rozbor krve za $200. Zavolam jim, reknu jim, ze jsem pojistena, doplnim chybejici udaje, prijde mi novy ucet, protoze musim zaplatit spoluucast. Novy ucet je treba na $15. Jenze na uctu se dovim, ze pojistovna za me laboratori nezaplatila $85, ale jeno $25, nebot ma s laboratori smlouvu, podle ktere si laborator muze za tenhle ukon uctovat maximalne $40. Ano, ten co nema pojisteni, tak zaplati pet krat i vic krat tolik nez se zaplati za pojistence. Pojistovny maji "mnozstevni" slevu, to chapu, ale pripada vam normalni, ze mnozstevni sleva cini 4/5 (i vice) z normalni ceny? To by se pak nakupovalo v Makru, co?

A to, ze nekteri lide si NECHTEJI platit pojisteni, i kdyz na nej maji a ze by je ted stat chtel nutit, chudacky, je jen DOBRE. Takovi totiz nakonec na systemu taky zaparazituji, az na ne dojde rada. Takovi, kteri si chudaci NECHTEJI platit pojisteni a meli by byt donuceni, kdyz dostanou nejakou hroznou nemoc, tak jsou na tom stejne, jako ti, co si to pojisteni neplatili, protoze na nej nemeli. Nakonec to za ne zacvakneme my, co celou dobu platime. Takze asi tak.
leden 25, 2010 19:46
Toulavej, no jo ted jsem si to docetla : Giussi
Uroven vyzkumu... mam hodne znamych a kamaradu, co pracuji v ruznych vyzkumacich, namatkou NIH (National Institutes of Health) a vis odkud je vetsina vedeckych pracovniku? No z USA a jejich skvelych univerzit teda ne. Tady se produkuji hlavne pravnici, pak mozna nejaci ti doktori, ale vedecti pracovnici tedy ani omylem. Valna vetsina vedeckych pracovniku jsou cizinci. Tak to jen upresneni faktu.

A to, ze pece o cleny spolecnosti je nakladna, to jeste neznamena, ze je to spatne. No a ze nas barbari jednou prevalcuji, je dost mozna pravda, ale to prece neznamena, ze bychom se jimi meli rychle stat, abychom zbytecne neutraceli penize za blbosti, jako je zdravotni pece. Jak bych si pak mohla vazit sama sebe, kdybych se kvuli vsemocne korune, ci dolaru, snizila na uroven barbaru?
leden 25, 2010 19:59
bb : erika
promiň, zcela off-topic, jen mě zaujal fakt, že ve svém věku máš ještě prababičku... jak počítám, tak počítám, nějak mi to nevychází smilies/cheesy.gif Jelikož tobě je cca 40, tvým rodičům musí být minimálně cca 60, prarodičům 80... ne že by mi po tom něco bylo, ale neumím si vysvětlit existenci 89-tileté prababičky, prosím pomoz smilies/grin.gif
leden 25, 2010 21:27
Ještě musím dodat : Michal
k diskusi, která se mezitím rozběhla do detailů, které mně při psaní "paličského článku" nenapadly.
I stalo se mi totiž, že mi má paní doktorka změnila lék, ten původní moc nezabiral. A pojišťovna rozhodla, že nejdřív musím dobrat ten starý, = ne příliš fungující, a pak mi teprve lékárna může vydat ten nový. Tak do tady rozhoduje? Pojišťovna nebo lékař?
leden 25, 2010 23:01
No vida Michale, : Giussi
diky za konkretni doklad toho, co jsem vyse psala. Ja jsem zase musela presvedcovat lekarnici, aby mi dala ten tehotensky multivitamin, ktery mam predepsany od doktora a ne jeho generickou nahrazku. Ona mi uzasle rikala, ze ale za ten negenericky si budu muset doplatit. No, to mi bylo celkem jasne, ale vzhledem k tomu, ze jsem uz mela vyzkouseno, ze mi tenhle vitamin vyhovuje, tak jsem to nechtela riskovat a menit. Z leckterych multivitaminu je totiz nastavajicim maminkam soufl a nektere jich musi vyzkouset nekolik druhu, nez padnou na ten, co jim vyhovuje. Aspon mi v tomto pripade ale neodmitla pojistovna ten lek uplne.
leden 26, 2010 04:37
... : Sidonius


Very interesting.
A recent "Investor's Business Daily" article provided very interesting statistics from a
survey by the United Nations International Health Organization.
Tato statistika byla provedena Mezinárodní Zdravotnickou Organizací Spojených Národů

Znázornění, kolik mužů a žen přežilo rakovinu pět let od jejího zjištění :
Percentage of men and women who survived a cancer five years after diagnosis:
U.S. 65%
England 46%
Canada 42%

Pacienti u kterých byla zjištěna cukrovka, a kteří byli léčenni v průběhu šesti měsíců od jejího zjištění:
Percentage of patients diagnosed with diabetes who received treatment within six months:
U.S. 93%
England 15%
Canada 43%

Starší pacienti, kteří potřebovali operaci (výměnu) kyčelního kloubu, a byla jim provedena v šesti měsících od určení diagnózy :
Percentage of seniors needing hip replacement who received it within six months:
U.S. 90%
England 15%
Canada 43%

Měsíční návštěva lékaře-specialisty :
Percentage referred to a medical specialist who see one within one month:
U.S. 77%
England 40%
Canada 43%

Počet vyšetření provedené metodou MRI na jeden milion obyvatel :
Number of MRI scanners (a prime diagnostic tool) per million people:
U.S. 71
England 14
Canada 18

Počet seniorů ( 65 a více let), s nízkým příjmem, kteří říkají, že mají velmi dobré zdraví :
Percentage of seniors (65 ), with low income, who say they are in "excellent health":
U.S. 12%
England 2%
Canada 6%

Tenhle poslední artikl bych ale nepovažoval za důsledek příliš důkladné, zdravotní péče. Ti lidé můžou být zdraví jen tak, sami od sebe. Na Kavkaze by to bylo určitě daleko výraznější.

leden 26, 2010 07:37
MRI, neboli Tomografie. : Sidonius
Co je to MRI :

Magnetická rezonance (MR, MRI; Tomografie z řec.. τόμος „řez, výřez“ a γράφειν „malovat psát“) je zobrazovací technika používaná především ve zdravotnictví k zobrazení vnitřních orgánů lidského těla. S pomocí MRI je možné získat řezy určité oblasti těla, ty dále zpracovávat a spojovat až třeba k výslednému 3D obrazu požadovaného orgánu. Magnetická rezonance využívá velké magnetické pole a elektromagnetické vlnění s vysokou frekvencí. Nenese tedy žádná rizika způsobená zářením. Podstatou barevného odlišení jednotlivých tkání je jejich rozdílné chování při stejném vnějším působení.

Jako synonymum bývá někdy používáno výrazu jaderná tomografie, od něho je ale upouštěno, protože mylně vzbuzuje dojem jakési souvislosti s jadernou energií. Více používaná zkratka MRI pochází z anglického sousloví Magnetic Resonance Imaging.

Další rozvoj této metody vedl v poslední době k vývoji funkční magnetické rezonance (fMRI) a DTI = DT-MRI.

leden 26, 2010 08:00
Tak - a máte to : wendy
na Kavkaze je hodně stoletých, v USA hodně zdravých...
smilies/wink.gif
leden 26, 2010 08:38
eriko - za bb : Kamila
zkusím se vmísit a snad to tak bude - tipuji, že zmíněná dáma je bb babička, ovšem říká se jí prababička - tak jsem to měla taky, umřela nám loni ve věku 91 let a prostě proto, že babičky jsou babičkami mého dítěte, tak ona je logicky prababičkou smilies/grin.gif
leden 26, 2010 08:51
no jo, to mě nejdřív napadlo taky : erika
ale bb píše doslova "moje prababička" a ona zvykne formulovat přesně, tak mě to zmátlo smilies/grin.gif
leden 26, 2010 09:24
a, ano, promiň, eriko :) : bb2
je to jak píše Kamila.

V rodině máme nyní 3 starší dámy, a protože vznikaly zmatky, když jsem dětem řekla jedu k mámě, jedu k babičce, pojedeme za starou babi, tak se postupně vžily babička, prababička a stará babi, a používáme je všichni víceméně bez rozdílu.
Čili ano, moje prababička je moje babička, naše babička/bábrle/babice (dle momentálního rozpoložení) je moje máma a stará babi je babička z druhé strany.

leden 26, 2010 13:12
Mikine : radkab2
když dovolíš - zuby se i za "hluboké totality" tady v Česku trhaly převážně v lokální anestezii. Převážně píšu proto, že těm, kteří byli na lokální anestetikum alergičtí se podala celková narkóza, což souviselo s hospitalizací. Tak to bylo za již zmiňované "hluboké totality" i za 2. sv. války, věř mi. Moje máti se od r. 1941 učila na zubní instrumentářu u zubaře v Kopidlně a pak celý život pracovala jako sestra v nemocnici. V nemocnici jsem i já pracovala 20 let, z toho 11 let v "hluboké totalitě" a většina mých nadřízených a všechny mé spolupracovnice nedělali rozdíly mezi obyčejným člověkem a tzv. prominentem. Mimochodem mám na tu dobu nepěknou vzpomínku, protože jsem odmítla vstoupit do KSČ a dva moji nadřízení mi těch 11 let do r. 1989 opravdu zpříjemňovali. Ještě k těm Tvým zubům - pokud jsi při extrakci cítil velkou bolest, nejspíš to bylo tím, že okolní tkáň byla v zánětu a anestatikum ji nemohlo účinně prostoupit. Samozřejmě že i při lokální anestezii cítí pacient nepříjemnou manipulaci v ústech, protože zubař zub musí buď vypáčit, nebo se na něj účinně "pověsit", aby ho dostal ven z dásně. Pokud i přes tyto moje argumenty tvrdíš, že Ti zubař "rval zuby za živa", tak nevím, kdo nebo co toho bylo příčinou. A ještě dovětek - můj praprastrýc, který odešel do USA v roce 1907 a od 50.let min. století jezdil pravidelně do Čech vždy říkal, že zdravotní systém nám Američani mohou závidět. A Wendy má pravdu, že se zdravím a péčí o ně není správné kšeftovat. Viz farmaceutické firmy a úhradové vyhlášky - ještě že se vybírají ty poplatky, aby bylo na léčbu chronicky nemocných, že?!?
leden 26, 2010 13:13
bb dík : erika
Čili ano, moje prababička je moje babička

tohle mě pobavilo, a připomělo následovný text smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
Vzal jsem si asi čtyřicetiletou vdovu a můj otec, taky vdovec, si vzal její dceru. Má nevlastní dcera se tak stala mou nevlastní matkou a já, muž její matky, tedy její otec, jsem se stal součastně jejím synem. Pak se mé ženě i ženě mého otce narodil syn. Já jsem se stal dědečkem syna mého otce, můj vnuk byl součastně mým bratrem a švagrem své babičky, tedy mé ženy. Můj otec, který si vzal mou dceru, se stal švagrem vlastního syna, protože měl jeho sestru za ženu a jelikož on, jakožto můj otec, je zároveň dědečkem mého syna a já jsem dědečkem jeho syna, jsem zákonitě pradědečkem svého syna a jako pradědeček svého syna musím být svým vlastním dědečkem.
leden 26, 2010 14:18
. . . : toulavej
Netvrdím, že zdravotní systém USA je ideální, že není co zlepšovat. Chtěl jsem jen udělat pohled z druhé strany – od republikánů, protože, když si mám vybrat, vybírám ve Státech je. Že jejich pohled má taky v sobě logiku – uvažuje tak polovina národa. Sidonius tu uvedl statistiku úspěšnosti léčby různých vážných onemocnění, podle které jasně vedou USA nad zbytkem světa. Doufám, že ta zjištění tu nebude nikdo popírat. Ta úspěšnost je dána množstvím peněz a odborných pracovišť. I pan Lux blahé paměti se nechal operovat v USA a nesvěřil se do rukou českých lékařů, českého zdravotnictví jako místopředseda vlády. A kdo jiný by měl mít lepší péči. Že má Amerika nejvíc špičkových lidí ve výzkumu – netvrdím, že mají všichni občanství USA, ale pracují tam – dokládá to např. počet Nobelových cen, to já si nevymýšlím. Pravda, když má dnes Nobelovu cenu i Arafat nebo Obama, není to právě objektivní měřítko kvality v jakémkoliv oboru.
Já si jen myslím, že řešení, které prosazuje Obama – např. založení zdravotnické burzy, která by měla konkurencí snížit náklady, je špatně a nebude mít očekávaný výsledek. Výsledek bude nižší kvalita péče. Možná bude stejná, jako je u nás, ale bude nižší, než tam mají teď. Takový příklad - u nás před pár lety se taky zavedla burza, pro změnu energetická. Smysl byl stejný, konkurencí snížit ceny energií. Výsledek – ceny energií se stejně pravidelně zvyšovaly. Totiž, jestliže se jedná o takové „komodity“, jako je energie nebo zdraví, tedy věci pro dnešní lidi nepostradatelné, princip konkurence tam moc neplatí. Lidé se nemohou dohadovat o věcech, bez kterých se neobejdou. A je těžké nařídit ve svobodné společnosti soukromníkovi, kolik nejvíc si může vydělat za poskytnutou službu. Pojišťovny možná zneužívají svoje postavení, ale je dobré připomenout, že nikde jinde nežaluje tolik pacientů lékaře a nemocnice. A proti tomu se pojišťují zase pojišťovny. Taky musí vydělávat.
Samozřejmě, dá se o tom diskutovat dlouho, zdravotnictví není dobře vyřešeno nikde na světě, všude něco někomu vadí. Problém jsou omezené finance na neomezeně se rozvíjející služby a léky a kde má být ta čára, na co a pro koho už peníze nejsou.
leden 26, 2010 16:53
Proc se porad srovnava USA s Kanadou? : Giussi
Vzdyt nikdo by si nedovolil trvrdit, ze v Kanade (ostatne ani v Anglii), je nejlepsi nebo jeden z nejlepsich zdravotnich systemu. Proc se USA nesrovnava s temi nejlepsimi systemy na svete? No a Kanadu a Anglii lze tezko nazyvat zbytkem sveta.

Mj. nedavno jsem v mistnim radiu slysela dalsi statistiku. Zatimco se zdravotni pece v USA radi myslim na 23. misto na svete (to cislo si nepamatuju presne, ale nejak tak to bylo),
tak naklady jsou pry na 1. miste, cili nejvyssi. Tak jak je to mozne?

Ale to, ze USA ma penize na vyzkum a vytahne tak spickove odborniky z cizich zemi prece nesvedci o urovni univerzit a vedy, ale pouze o ekonomicke situaci. Ti cizinci casem dostanou residency (cili zelenou kartu) a za pet let po ni se mohou stat obcany. Ale jde o to, ze vzdelani neziskali tady.

No a je dobre, aby byla "skvela" zdravotni pece pouze pro vybrane jedince, nebo jen "dobra", ale pro vsechny?

Ohledne zakonu trhu a narizovani soukromnikovi, kolik si nejvic muze rict za svoje sluzby ci vyrobky. Zdravi prece neni totez co nova televize. Kdyz budou televizory tak strasne drahe, ze si to nebudu moct dovolit, tak se budu divat na starou, nebo se bez televize uplne obejdu, ale bez zdravi se zit neda.

Podle me je treba, aby lidi, kteri jsou ochotni pracovat, meli narok na slusnou zdravotni peci TECKA. smilies/smiley.gif
leden 26, 2010 19:02
Giussi : wendy
vždycky se najde někdo, kdo ti namítne - a jak to budeš třídit, vždycky se budou hledat kličky a podmazávky. V podstatě by to tak jak píšeš sice mělo být - ale spravedlnost není z tohoto světa. Pro začátek by stačilo, aby ty nespravedlnosti nebyly zbytečné.
S odlivem mozků a zisků má konkrétně naše země bohaté zkušenosti. Že ?
smilies/wink.gif
leden 27, 2010 11:58
toulavej, ad Josef Lux : bb2
to cos napsal je trochu podpásovka našim lékařům! Josef Lux v r.99 nebyl na operaci v USA proto, že by tamější lékaře považoval za lepší, naopak si vzpomínám, s jakým obdivem a důvěrou hovořil o našich lékařích. Do USA jel proto, že tehdy se u nás ještě neprováděly nepříbuzenské transplantace kostní dřeně, a mezi příbuznými J.Luxe se dárce nenašel.
Dnes, už několik let, se provádějí nepříbuzenské transplantace i u nás, zcela běžně. Jsme zapojeni do mezinárodního registru dárců a spousta lidí díky tomu žije.
leden 27, 2010 12:34
a ke zdravotnictví v USA : bb2
K tomu nemůžu říct nic konkrétního, neb vím jen to co říkají média a tady lapám informace od těch, kteří tam žijí.
Vím jen jedno. USA nebo ČR, každá společnost, která se považuje za vyspělou, by měla chápat, že zdraví, vzdělání a mír jsou pro její členy, občany to nejdůležitější. A tedy pro tu společnost by měla být hlavní snaha toto zajistit. V žádné společnosti, která se prezentuje jako vyspělá a demokratická, by neměl ten, kdo pracoval a odváděl společnosti práci a daně, mít v nemoci starosti o to, zda se mu dostane alespoň průměrné péče. Za průměrnou v dnešní době považuju všechny operace a léčby, které se v nemocnicích provádějí běžně - nádorů, cukrovky, ledvinových chorob atd. atd. Vždycky bude někdo, kdo bude mí prostředky, jež mu zajistí lepší péči, novější lék, operaci, která se běžně neprovádí. Ok. Ale ve společnosti, kde i toalení hajzl papír se natáčí na záchodovou desku na povel čipu, by se za standardní péči nemělo považovat to, že se člověk účtem za rakovinu nechá dojít k exekuci majetku a k závislosti na sociálních dávkách státu. Bohatě stačí, že se mu už tak sníží životní úroveň, a to často drasticky, protože spousta péče po nemoci vyžaduje zvýšené náklady, které nelze dost dobře vyčíslit, ale jsou - pomůcky, jiná strava, k tomu snížený nebo nulový příjem toho člověka atd.
Konečně, i v zájmu té společnosti. Komu jinému, než příslušníku bohaté komunity, by měl být vlastní princip solidarity? Od čeho si lidé budují, vyvíjejí, platí to všechno? Přece pro sebe, ne? Ten nahoře se musí občas smíchy počůrávat, když nás vidí, co prachů dáme na vývoj a výzkum nemocí, abychom se pak navzájem skasírovali, hehe.
leden 27, 2010 12:45
hezky píšeš bb : wendy
od začátku tvrdím to o zdraví a vzdělání, asi to víme všichni, ale to nezabrání režimům a lidem u kormila, aby právě ty střední vrstvy nebyly takhle drceny. A přitom se tolik peněz vyyhazuje. Jenže - doby přerozdělování jsou prý nenávratně pryč. Někdy se mi zdá, že to jde dál už jen setrvačností...
leden 27, 2010 13:28
bb, tahle psaná diskuse na složité věci je nevyhovující, : toulavej
na to by bylo potřeba někde posedět. Navíc nemám moc čas.
O žádnou podpásovku ohledně našeho zdravotnictví a Luxe se nejedná. Naopak, sama jsi tak potvrdila, že špičkové výkony se dělají zejména v USA a to o několik let dříve, než v našem chváleném zdravotnictví. Ano, proto jel na operaci Lux do USA. Také běžné vybavení technikou a nejmodernějšími, nejúčinnějšími léky je v USA lepší, než u nás i v jiných bohatých státech, např. v Kanadě, kde zvolili jiný systém, ale asi není lepší, když jezdí lidi na vážné operace do USA a ne naopak.
Princip samostatnosti, starat se každý sám o sebe, když můžeš, je v USA tou hlavní zásadou. Takže, když jsi živnostník, jsi samostatný. Když jsi zaměstnanec, nejsi tak „samostatný“ a proto za tebe platí pojištění zaměstnavatel, jak jsem pochopil. Platí i za tvoji rodinu, ať je jakkoliv velká. U nás si platíme každý za sebe a za zaměstnance ještě přispívá 9% z vyměřovacího základu zaměstnavatel, pokud vím. Zaměstnavatel tady ale neplatí za celou rodinu zaměstnance. Takže „dobré“ pojištění musí být v USA taky patřičně drahé, když je pro několik různě starých lidí.
Pokud jde o střední třídu, ta v každé společnosti nese většinu zátěže. Je mnohem větší než skupina bohatých, kterým navíc vždycky zbude víc, než těm ve střední třídě a chudí nemají z čeho přispět. A pak záleží, kde se kdo nachází v té střední třídě. Ti dole to odnesou nejvíc, protože mají majetek, ale malý. A záleží na tom, jak početná skupina jsou ti s malým majetkem, aby na ně většina brala ohledy. Když jsi na chvostě, vždycky všechno odneseš nejvíc. Na tom je založený kapitalismus, aby motivoval lidi k tomu, aby se snažili nebýt na chvostě. Jak vidno, tenhle zdravotní systém v USA funguje už hezkých pár desítek let a nevyprodukoval takové množství lidí, které by tu společnost nějak ohrozilo, vykolejilo, aby se zvyšoval počet chudých a neléčených. Samozřejmě, nezaměstnaný to má vždycky špatný, ale to je přece mezní situace. To je i u nás. I tady postupně chudneš, když nemůžeš sehnat dobře placenou práci. Rozumím tomu, že by měla mít společnost nejspíš zájem, aby člověk nezchudnul, byl samostatný a mohl tak přispívat do systému. V Americe holt jsou toho názoru, že když máš majetek, nejdřív se použije ten tvůj na zaplacení služeb a až pak ti přispěje společnost. To, co je logické pro nás prostě někdo vidí jinak s jinou logikou. Rozhodně bych do toho ale netahal morálku, pokud jde o peníze. Já jsem to viděl zblízka ve svém příbuzenstvu :-) , když došlo na dědictví.

A pokud jde o toho nahoře, pokud existuje, nevidím žádný důvod, proč si myslet, že jsme pro něho nějak důležití, jak si mnoho lidí nesebekriticky pyšně myslí, aby se o nás dokonce zajímal, co tu děláme. Jestli se někdy zajímal, pak ho to už dávno muselo přestat bavit.
leden 27, 2010 16:33
toulavej : mia
a existuje možnost , že bys mamince dovezl léky z USA, když tam občas pobýváš? vím, že občas se to tak dělá.
leden 27, 2010 16:59
mia, máma, už to bude pět let, žádné léky už nepotřebuje . . . : toulavej
byl jsem právě v Americe, když si zlomila krček, v nemocnici zjistili, že kvůli srdci ji nemohou operovat, kvůli pokročilé Alzheimer. nemoci nemohla zůstat sama v nemocnici, nikdo by se s ní nedomluvil, tak ji přivezli zpět k mojí sestře, u které už pár měsíců byla (sestra nechodila do práce). Žádný lékař se s nimi nebavil, co mají a nemají dělat, tak švagr někde sehnal nějaké drogy, aby to mámu nebolelo, ležela v klidu, aby ji to co nejdřív srostlo, bez problémů. V nemocnici udělal hroznej kravál, když mu nechtěli dát polohovací postel, nevím kde všude vyhrožoval, nakonec ji po týdnu dostal, bohužel pozdě. Máma dostala zápal plic, jak pořád ležela a do tří dnů zemřela. V nemocnici už jí nepomohli, jen zjistili, že kost srostla nebo srůstala pěkně . . . Ten problém, že kvůli srůstu kosti musí pacient nehnutě ležet, ale kvůli zápalu plic zase ležet nemůže, jim nikdo neřekl. bb teď zase řekne, že to není vina systému, ale lékařů. A já budu tvrdit, že je to jistě vina lékařů, ale taky systému. A dál si budu myslet, že tohle by se ve Státech nejspíš nestalo, protože by je lékař informoval.
Pokud jde o léky, nevím přesně, jak to tam je s nákupem léků omezeno/povoleno, ale běžně se dá koupit mnoho nejrůznějších léků volně v každém Wal-Martu nebo drugstore a ceny nejsou nijak velké i když já nic nekupuju, tak nemám přehled. To ti tady jistě řeknou ti, co tam žijí. Já jsem z US přivezl mámě třeba dávkovač na léky nebo "náhrdelník" na nitroglycerin - měla anginu pectoris - v době, kdy něco takového tu ještě nikdo neznal (r.1994) . . .
leden 27, 2010 17:40
Toulavej : Giussi
Ano, podle me je to spatne, kdyz prijdes na par mesicu o zamestnani a automaticky ztratis pojisteni a Cobru si v zadnem pripade platit nemuzes a v te dobe ty, nebo nekdo z tvych blizkych, velice zasadne onemocnite a ty prijdes o vsechno, protoze dokud neco mas, tak Ti nikdo nepomuze. To je STRASNE spatne. A jedna se o zakon dzungle a nikoliv o zakon rozvinute spolecnosti. Ano, je to extrem, ale ne zase tak krajni, ze by ho nikdo nebo malokdo zazil. A vubec to vedomi, ze je neco takoveho mozne, je otresne. Pacient s rakovinou ma byt v co nejlepsi psychicke pohode, aby byl schopen uspesne bojovat s nemoci. Psychika je v techto situacich strasne dulezita. Jak mu ale asi je, kdyz uz premysli, jak to vsechno zaridi, kdyz urcite brzy prijde o praci, pojisteni a pravdepodobne i o vsechno ostatni a s nim i jeho rodina. To je potom i optimista ve hvezdickach.

A srovnavani mistniho zdravotnictvi s Kanadou uz mi leze krkem, v Kanade neni nejlepsi system. Ale i presto jsem tu psala, ze moje znama tam pravidelne jezdi na operace ohledne sve nevylecitelne imunitni poruchy zasahujici streva, protoze tady ji to vyloucili z pojisteni jako "preexisting condition". Takze se jezdi i na opacnou stranu.

A taky jsem uz slysela o lecich, ktere jsou v Evrope bezne dostupne, protoze byly vynalezeny prave tam, ale tady nejsou k dostani, protoze proces schvalovani leku pres FDA (Food and Drug Administration) trva nekolik let a je pomerne dost byrokraticky. Takze priklady se daji najit v obou smerech.

A v CR se takove hruzy, jake popisujes a jake znam i od svych pribuznych a znamych, deji ne kvuli spatnemu systemu, ale kvuli lety socialismu strasne poznamenane mentalite. To, ze tu (v USA) doktori podavaji ochotne informace pribuznym neni zdravotnim systemem, ale vychovou lidi, tedy i doktoru pro budouci povolani. Proste tady to tak je, protoze nas zakaznik - nas pan, kdezto v CR tohle porekadlo socialismus zaslapal do zeme. Bude trvat jeste nejmene jednu ne-li vice generaci, nez se lidi vzpamatujou a zacnou se zase chovat tak, jak by meli. To se tyka lekaru i vsech ostatnich.

A porad rikam, ze lepsi je kdyz vsichni ochotni pracovat maji pristup k dobre zdravotni peci, nez kdyz ti hodne majetni maji pristup k nejnovejsim vymozenostem a na zbytek se tak trochu masti.
leden 27, 2010 18:47
Ad Lux : Giussi
Je to sice skvele, ze se tu provozovali operace, ktere jeste jinde ve svete nebyli mozne, me to ale pripada pro me jako nepodstatne, protoze az ja budu takovou operaci potrebovat, tak uz davno nebudu mit pojisteni a o tuhle novinku zdravotnictvi stejne prijdu.
leden 27, 2010 18:50
provozovaly se operace... : Giussi
.....
leden 27, 2010 18:50
Giussi, já tam nežiju, tak neznám všechny detaily o zdravotnictví USA : toulavej
a rozumím ti. Na druhou stranu, pro ilustraci, jak tvrdý je zdravotní systém USA, ale, ne bezvýchodný, uvedu konkrétní příklad - kamaráda George z Idaho City v Idahu, kterého Michal zná.
Georgeovi bylo 47-48, když potřeboval výměnu srdeční chlopně. Taky neměl pojištění, byl malý živnostník a jeho žena měla invalidní důchod, nevím, jestli úplný. A taky to nebyl žádný boháč. Prakticky si musel vydělat na celý rok od jara do podzimu, v zimě práce nebyla, dělal elektrikáře na „vesnici“ v horách. Operace byla nutná a stála 89 tisíc dolarů. Všechny papíry k tomu mi ukazoval. I když neměl George pojištění, operovali ho a až po operaci se řešil problém se zaplacením operace.

Vsuvka (né pro tebe, ty to znáš, když tam žiješ) pro ostatní - Jedním z důvodů, proč dobrá polovina Američanů je se stávajícím systémem spokojena, je systém organizace americké společnosti, kde existuje, na rozdíl od nás, mnoho nestátních organizací, jejichž činnost je zaměřena na pomáhání lidem v takových to nejrůznějších krizových situacích. Nejen ve zdravotnictví. Proto taky jsou USA největšími světovými dárci, nejen stát, ale i soukromé nadace a různé organizace. A to ne pouze na živelné pohromy, ale i různé granty na podporu vědy, výzkumu, vzdělání, kultury i podpory demokracie a to v rámci celého světa. To není propaganda, to je skutečnost. Jsou to peníze ze sbírek obyčejných lidí i boháčů. A mnoho lidí pracujících v těch nadacích to nemá jako povolání, ale jsou to dobrovolníci, angažují se ve svém volném čase a jsou velmi aktivní. Ten rozdíl, oproti pasivitě lidí v Čechách, je ohromný.

Takže, když byla žena George za ním na návštěvě v nemocnici, sama ji vyhledala jedna aktivistka nějaké organizace na pomoc lidem a probrala s ní možná řešení, o kterých vůbec nevěděli. Rozhodli se pro záruku okresu. Idaho City je okresní město, které má asi 480 obyvatel. Všichni se tam tedy znají a George hraje v country kapele, takže je nejen známý, ale i oblíbený. Ještě v nemocnici tak sepsali smlouvu s okresem, podle které okres ihned zaplatil operaci za George a jako zástavu dostal jejich dům. Protože zaplacení proběhlo hned, dostal okres slevu, zaplatil za operaci jen 52 tisíc. A tyhle peníze George splácel, minimální splátka 20 dolarů měsíčně :-). Z domu ho nemohl nikdo vystěhovat, pokud splácel.

Georgeovi mohlo být jedno, že po jejich smrti barák propadne okresu, protože mohl v klidu přes dvě stě let tu operaci splácet. Protože dostal kovovou chlopeň, nemohl dál dělat elektrikáře a dali mu invalidní důchod. Pravda, trvalo to skoro rok, než se všechny papíry vyřídily, ale dostal peníze zpětně. Myslím, že tak velký důchod, jako má Michal, určitě. A z toho se 20 dolarů měsíčně zaplatit dá. Navíc, George se přihlásil do testovacího programu na nové léky, za který mu platily asi 30 dolarů, teď nevím, jestli měsíčně nebo za test. Tak měl léky zdarma a ještě dostal dobré pojištění proti nežádoucím účinkům. Když jsem s ním po asi 3 letech od operace byl posledně, byl ve skvělé kondici. Jak to dál pokračovalo s barákem nevím, byl rozvedený a bydlel jinde. Jeho bývalá žena se odstěhovala, v baráku už bydlel někdo jiný. George byl spokojený.

Závěr – možná je kapitalismus v Americe tvrdý, ale díky nejrůznějším změkčením aktivní občanské společnosti, se v něm rozhodně přežít dá i pro nemajetné lidi. Na tom trvám :-). Ostatně, kdyby tomu tak nebylo, už dávno by se všichni Čechoameričané k nám vrátili.
leden 28, 2010 10:24
Toulavej - to je všeobecně známá věc, že když jsou staří lidé upoutáni na lůžko, : Myška
že hrozí zápal plic. Ale nenapadá mě žádná prevence, pokud musela tvoje maminka ležet kvůli srůstání krčku. ALe zřejmě nějaká metodika je, nejsem zdravotnice, nevím.
leden 28, 2010 10:24
toulavej : bb2
píšeš, že kamaráda George operovali a až po operaci se řešil problém se zaplacením. A o to mi právě jde - člověk jako George a jiní podobní, tedy lidi, co se živí sami, ne dávkami státu, co platí daně - by takovou otázku řešit vůbec neměli. Ne v tak vyspělé společnosti.

My sice začali nepříbuzenské transplantace dělat až asi 10 let po USA, to je pravda, ale jsou nyní dostupné všem a rodiče malých dětí nemusí řešit kdo to zaplatí, ani manželka nemusí řešit, kdo manželovu operaci zaplatí.

Můj strýc má také operaci srdce, výduť, nevím detaily, je mu přes 60 a po operaci dál pracuje. Ke klidu a pohodě mu rozhodně přispělo i to, že si s financováním operace a léčby nemusel dělat staorsti - proč taky, když celý život pracuje a platí pojištění.

S tvou maminkou je to smutné a je mi líto lidí, kteří něčím takových procházejí a mám vztek na doktory a sestry, když takové příběhy slyším. Dějou se věci, já vím. Ale dějou se i v USA, péče v levných státních a levných nestátních zařízeních je leckdy hororová, tak jsem to zase slyšela já. Nedělám si iluze, i tam tu práci vykonávají jen lidi a není to zrovna lukrativní zaměstnání, systém vše neohlídá.

U nás je nejmizernější péče v okresních nemocnicích, s.r.o. - ale určitě se najdou i dobré, přesto bych tam své blízké nedala ani náhodou.
Teta (pro Eriku, kdyby to četla - není to moje teta:-), oslavila nedávno 90.narozeniny. Předloni během 1 roku 2x upadla a zlomila si postupně oba krčky. Do té doby byla na svůj věk velmi schopná a celkem čilá.
Léčili ji ve fakultní nemocnici se stejnou péčí, jako nedávno mého otce, který je o čtvrt století mladší, a následně ji rehabilitovali v Podbořanech. Po obou zlomeninách ji postavili na nohy a rozhýbali natolik, že se sama zaopatřila, uvařila, vyprala, vyžehlila, poklidila si.
Táta si nemůže vynachválit, jak s ním doktoři jednají, při vizitě primář se zajímá jak se mu daří, jestli je vše v pořádku, ošetřující lékař podrobně vysvětlí co ho čeká druhý den za vyšetření, a pak zajde ještě navečer zda všemu rozuměl a nechce se na něco zeptat. Kdykoli jsem tam volala, zpočátku vystrašená denně, trpělivě odpovídali na otázky. Sestřičky to samé - dovezla jsem ovoce a jogurty, v plastové podepsané krabičce a poprosila, zda je můžou dát k sobě do lednice. Čekala jsem otrávené reakce, přece jen kdyby jim všichni narvali lednici svačinkama pro pacouše...nic takového, pro pacienty mají extra velkou lednici, ještě mě pochválili, že to mám v krabičce a podepsané.
Lidi se musí umět ale taky ozvat, nejen reptat kolem. Nešlo topení v koupelně a pacienti reptali, že nastydnou, táta chytil rýmu jak hrom, což před vyšetřením nebylo dobré. Zašla jsem za sestrami, nevěděly o tom, omluvily se a než se spravilo, mohli lidi chodit do sprchy pro personál.

Já vím, že se děje hodně špatného, ale to se týká následné a doplňkové péče, ošetřování apod. Chyby se stávají, ale nevěřím, že ve státech ne. Operace, léky, přístroje - to je dostupné pro všechny a bez starosti o to, kdo to zaplatí. Možná ne ty nejšpičkovější, ale to neumím posoudit. Tuším ale, že ani ve státech není klinika Mayo přístupná úplně všem.
leden 28, 2010 11:34
já vcelku souhlasím, že ve Státech mají co zlepšovat : toulavej
a to nejen ve zdravotnictví, stejně jako kdekoli jinde ve světě. Ale myslím si, že Obama se svou reformou, jak jsem si o ní přečetl, co a jak chce zavést, to nezlepší, myslím, že výsledek bude nakonec horší, než je to teď. Třeba se já a polovina Američanů mýlíme a bude to lepší. Problém je, že se to dá zjistit jenom tak, že se reforma zavede, za ohromné peníze. Kdyby to nefungovalo, ty peníze budou pryč, společnost ještě více zadlužená, ale některé kroky už prakticky nevratné. Zrušit totiž jednou lehce založený úřad, je nesmírně obtížné, jak to dokládají Parkinsonovy zákony :-). Takže, pokud se jedná o tak nákladnou věc, je potřeba to opravdu uvážit a myslím i přesvědčit většinu národa, aby souhlasila s takto vynaloženými penězi. Zavádět něco tak drahého, s čím polovina nesouhlasí, není rozumné. Je potřeba nejprve tu polovinu přesvědčit, jedná se totiž i o jejich peníze z jejich daní.
leden 28, 2010 12:01
Ale jak chces lidi presvedcit, kdyz o tom nic nevedi : Giussi
Tady je az neuveritelne, jak se veri tomu, co rikaji v televizi. Kolik procent z te poloviny naroda, co s tim nesouhlasi, o te navrhovane reforme opravdu neco vi. Vetsina jen to, co jim nekdo prezvejkal v televizi, a kdyz nekde zaslechli, ze to bude drahe a stat bude rozhodovat o peci, tak uz je vic nezajima a jsou proti. Takovych, ktery si navrhy skutecne aspon trochu prostudovali je mizive procento. Je to az smesne, kdyz se v televizi nejakeho protestujiciho zeptaji, co konkretne se mu na tom navrhu nelibi a on neni schopen sestavit souvislou vetu a je videt, ze o tom VUBEC nic nevi. Nakonec z nej jen vypadne neco v tom smyslu, ze za jeho penize teda rozhodne ne a hotovo.
leden 28, 2010 18:42
Giussi, rozumím, ale takhle to bylo a bude vždycky, : toulavej
že se většina lidí rozhoduje o spoustě věcí pocitově, protože danému problému nerozumí. A některým složitým problémům ani většina rozumět nemůže, nemá patřičné vzdělání a tak se rozhoduje pocitově nebo podle názorů autority, kterou uznává a věří, že ten člověk tomu rozumí. Volby jsou toho jasným příkladem. Vyhrává je ten, kdo umí dobře mluvit a umí zapůsobit na posluchače, že si ví se vším poradit. Neznamená to, že je to pravda, že vyhrály lepší myšlenky, nápady. Vyhrála lepší přesvědčivější argumentace, to nemusí být nutně skutečně lepší nápad. Na příkladu Obami je dobře vidět, že vyhrál nejen v Americe, ale dokázal přesvědčit i většinu Západního světa, že si ví se vším rady. Byl tak přesvědčivý, že dostal ještě dřív, než vůbec něco udělal, už dopředu za to, co udělá, Nobelovu cenu. Tomu se říká mediální masáž zase na opačné straně. Takže na základě toho – pocitově a na základě informací, které jsem si o jeho reformě zdravotnictví přečetl, mu nevěřím, ani té reformě, že něco podstatného zlepší. Ale, špatný pocit se dá změnit na základě zkušeností, když se přesvědčíš, že něco, čemu jsi nevěřil, funguje. Jenže, Obama dokazuje, že je především výborný řečník. To je na vládnutí málo, když musí ukázat výsledky. I na tak „jednoduché“ věci, jako je zrušení věznice na Guantánamu, se ukázalo, že skutečnost bývá složitější, když se má něco udělat, než když se o tom jenom dovede pěkně, PŘESVĚDČIVĚ mluvit, aby ti lidé uvěřili. A já mám s tou zdravotní reformou podobný pocit.
U nás se o zdravotní reformu pokusil ministr Julínek, já jsem byl přesvědčený, že měl dobrý nápad, ale taky ji neprosadil. Asi začal špatně a pak už nedokázal přesvědčit polovinu veřejnosti, která neměla potřebné informace a rozhodovala se podle POCITŮ. Umět přesvědčit lidi je zásadní věc.

leden 29, 2010 10:39
Je to důležitá věc : wendy
ale na druhou stranu si říkám - jak těm převolebním kydům může ještě někdo věřit ? Jsem zvědavá - u nás - na ty nové strany...
smilies/wink.gif
leden 29, 2010 11:07
wendy, v Americe to mají bezesporu politici těžší, : toulavej
protože se nemohou vymlouvat a schovávat za nějakou koalici více stran. Je víc vidět, kdo za co může, je tam větší osobní zodpovědnost. Nejhorší to mají, když i Kongres ovládá jejich strana a nemohou se tak na nikoho vymlouvat, že se to nepodařilo prosadit. Zase, když se jim něco povede, jsou slavní a uznávaní. To u nás neplatí.
leden 29, 2010 13:05
Tak tak : wendy
u nás je slavný a uznávaný jenom Gott...
smilies/cheesy.gif smilies/wink.gif
leden 29, 2010 13:11
wendy, když jde do tuhýho, čelit křišťálově čistýmu zlu, : toulavej
jakým je pro celou zem populista Paroubek a spol., nelze rozmělnit hlasy na osobní sympatizanty, dělat experimenty. I Sovětský svaz se spojil s ideovým protivníkem Anglií a USA proti Hitlerovi. Šlo do tuhýho.
leden 29, 2010 13:13
No a před koncem války : wendy
se zase chtěl spojit Churchil se všemi proti SSSR. Každý oře jak može.
Paroubek je sliz, ale z Topola tak nikdo nadšený být nemůže.
Tak já se loučím a půjdu s pejskovou ven. Mějte se.
smilies/wink.gif
leden 29, 2010 13:25
Obama dobry recnik : Giussi
No jo, nejak si to trochu protireci. Obama vyhral hlavne proto, ze je dobry recnik, presvedcil i zapadni svet, atd. Lidi se rozhoduji podle pocitu a nechaji se presvedcit dobrym recnikem, tak jaktoze, kdyz je Obama tak dobry recnik, je tedy nepresvedcil?

Nebude to spis tim, ze po vlade Jirky Krovi by musel ten demokraticky kandidat byt dost spatny, aby nevyhral? Obama urcite mluvi hezky, ale za to si holt taky nic nekoupi.

Lidi od neho cekaji, ze behem par mesicu napravi ekonomiku (coz nemuze udelat ani ten nahore tak rychle), srovna deficit (uz zapomneli, ze ten je tak zavratny hlavne opet kvuli republikanovi Bushovi a to maji byt republikani ukazneni v rozhazovani penez). No a tak Obama zacal s rekordnim deficitem a bohuzel, pokud chtel vubec neco udelat proti krizi, musel zase jen utracet. Ted maji republikansti politici plnou hubu deficitu, ale uz nejak zapominaji na to, ze rekordni deficit zacal za Bushe. No kratkodoba pamet (nebo nefunkcni dlouhodoba) je holt v politice asi podminkou. Coz rozhodne plati i na demokraty, nedelam si zadne iluze.
leden 29, 2010 19:09
Giussi, Jirka měl tak vysoký státní dluh kvůli dvěma válkám, : toulavej
které současně vedl. A vedl je proto, že byla Amerika napadena na svém území a president takové velmoci nemá jinou možnost před svým lidem i světem, než se bránit útokem, aby jeho zem neztratila respekt. Zapomíná se, že nikdo přesně nevěděl, jak silný je Husain, který neustále provokoval a povinnost presidenta byla zajistit obyvatelstvu jeho země dostatek energie, tedy ropy. Ty války byly zadržovací, aby se nepřítel udržel mimo území Ameriky. A to se povedlo, žádný další útok už v Americe nebyl. V sobotu jsem viděl dokument o nominaci Obami za Demokraty před volbou presidenta. To nadšení lidí z něj bylo neuvěřitelný. A jeho řeč výborná, leč dost populistická. Jeho heslo „změna“ byl výborný tah a zabral. Lidé ale vůbec nevěděli, že některá tvrzení nejsou tak jednoduše realizovatelná, jak jim Obama sliboval. Například jeden černej kluk, tak osmnáct devatenáct let, se moc divil, že hned druhý den po jmenování nezačal Obama masivně stahovat vojáky a nechápal, proč to nejde. Já té euforii rozumím, pár roků po ´89 jsem v ní žil taky, jako většina Čechů tady. Realita je ale jiná, umění možného. S tím přesvědčováním jsem měl na mysli, že musí Obama přesvědčit ne ty, co mu věří, co už přesvědčil, ale je jich jen polovina z celku. Měl by přesvědčit aspoň i část těch, co pro něho nehlasovali, které při volbách nepřesvědčil.

Já mám prostě k Demokratům nedůvěru, protože při srovnávání "komunistického" Východu Ameriky spravovaného zejména Demokraty, ty neustálé zákazy, všudy přítomné kamery a Západu, kde spíš vládnou Republikáni, je znatelný rozdíl v pojetí života. Ten na západ od Mississippi mi víc vyhovuje a i když Ameriku mám rád, na východě bych žít nechtěl ani za nic. Ale, ksždýmu vyhovuje něco jinýho, to je ok. Psaná diskuse má problém, že jde trochu ztuha, pokecat přímo by bylo určutě lepší.
únor 01, 2010 15:55
Tomu snad nemuzes verit : Giussi
ze je vedl JEN kvuli tomu, ze byla Amerika napadena. V Afganistanu mozna, v Iraku urcite ne. Tam slo nejspis o ropu a "nevyrizene" ucty tatinka krovi. Spis bych rekla, ze se zapomina, jak se tenkrat vtipne manipulovalo s fakty a nafukovala se pravda, aby byl duvod do toho Iraku jit. Docela bych rekla, ze i diletant, ktery mel aspon trochu prehled o Iraku si mohl spocitat, co se s takovou zemi stane, kdyz se odstrani jejich diktator. Ze tam bude najednou demokracie a vladnout bude ta ci ona strana, ktera vyhrala ve volbach si mohl snad myslet jen idiot.

O Iraku, Husajnovi a Americe bych mohla vest dalsi rozsahlou debatu, ale akorat by mi to pohnulo zluci, tak radsi ne.

No, ja si myslim, ze mistni demokrati, az na ty vylozene liberalni, by se mohli srovnavat v nazorech s leckterymi evropskymi konzervativci. Co se tyka zakazu a omezovani osobni svobody mi pripadaji republikani zrovna tak "nebezpecni" jako Tobe demokrati. Rozhodne mi vstavaji vsechny chlupy na celem tele, kdyz slysim o tom, jak se nekdo ohani virou, ktera je jen jeho a chce na jejim zaklade diktovat podminky (a zakony) zbytku zeme. A byt v USA jako ateista je snad jeste horsi nez uznavat satana.

Mas pravdu, ze psana diskuse je tezka.

Taky s Tebou souhlasim, ze Obama musi presvedcit alespon cast, co s nim nesouhlasi, jen nevidim realnou moznost, jak to udelat, neb vetsina z nich si uz udelala svuj "objektivni" usudek a ani ho poslouchat nehodlaji. Chces-li nekoho presvedcovat, musi Ti aspon naslouchat, jinak prece nemas zadnou sanci.

V nedavnem proslovu Obama rekl, ze mnozi republikani se uz postavili svymi komentari do takove pozice, ze "s Obamou" nebo "s demokraty" proste zasadne hlasovat nemuzou, protoze uz jim nasadili takovou hroznou tvar, ze by si hlasovanim s nimi, i kdyby ten navrh byl sebeprijatelnejsi, nejspis uplne pokazili sanci byt znovu zvoleni. A ma pravdu. To se ale casto deje i na opacne strane. At je navrh jak chce centristicky a prijatelny pro obe strany (coz netvrdim, ze v soucasnoti ta reforma je, o tom nevim dost), druha strana (ta opozicni) pro nej proste ze zadady nehlasuje a basta. To se deje, at jsou tzv. u moci demokrati nebo republikani. A podle me je to smutne.
únor 01, 2010 20:25
já myslím, že na většinu věcí bychom se asi nakonec shodli : toulavej
Možná i s tím Irákem, kdyby byl čas to prohovořit a kdo ví, možná i s tou zdravotní reformou, co je na ní dobře nebo špatně. Politika a politikové fungují podobně všude. Samozřejmě, nějaký rozdíly v názorech mezi námi asi budou, daný rozdílným věkem a taky jinými zkušenostmi, já tam jezdím na výlet, nežiju tam a tak některý věci, který se mi tam líbí/nelíbí, nemusí být ve skutečnosti takový, jak je tam a odsud vidím. Náboženství, to je v Americe kapitola sama pro sebe. Neberu všechno u Republikánů a zase některý věci, třeba výzkum kmenových buněk je mně u Demokratů sympatickej. Můj strejda z Kalifornie říkal, na otázku, koho volí, že většinou Republikány, ale někdy taky Demokraty, podle toho, kdo za koho kandiduje.
No, jestli to vyjde, měl bych se tam u vás za Velkou louží na konci srpna zase objevit. Mám namířeno na východ Kanady, celkem měsíc a půl z NYC tak uvidím, jaký změny tam zase budou.
únor 02, 2010 10:46
No tady v prevazne demokratickem Marylandu : Giussi
taky leta meli congresswoman Connie Morella, ktera byla republikanka, protoze se i spouste demokratu libila jeji politika a nazory. Myslim, ze tim by se meli ridit vsichni, ne vernosti strane. smilies/smiley.gif

Jedes na vychod Kanady, to jsem pochopila, ale co myslis tim, ze mesic a pul z NYC? New York City, ze? Ale jak mesic a pul, kdyz v Kanade? Mozkove bunky se roztocily na plno, ale stejne nepochopily. smilies/grin.gif
únor 02, 2010 19:43
aha, špatně jsem to napsal, v rychlosti, málo času : toulavej
začínám v New Yorku u kamaráda, co tam žije. Vyměníme si tam káru s Frankem, ten je z Plzně. Možná přespím u kamaráda v Queensu a vyrazím na sever, do východní Kanady. Celkem mám 1 a půl měsíce času na výlet. Chci do Nova Scotia a pak objet Velká jezera na zpáteční cestě a mrknul bych se ještě možná do Utahu, mojí milovaný země červených skal. A pak zpátky na východ. Nemám ještě vyřešený parkování, protože akorát za rok bych ještě chtěl zase tak na měsíc a půl do Mexika, jestli kára vydrží. Tam, co jsme parkovali káru minule v Myrtle Beach, SC se známí odstěhovali a v NYC to nejde, každý dva dny musíš přeparkovávat káru kvůli úklidu, což je na zbláznění. Franky teď zaparkoval káru na letišti v NE, prý zadarmo na půl roku. V půlce dubna zase vyjede a na konci srpna mně káru předá. Jednou parkoval na letišti v PA, Harrisburg. Možná to nechám tam, je tam nejlacinější parkování. Člověk musí s cestováním pospíchat, za chvíli bude starej a podmínky ve světě jsou čím dál tím horší, nikdy nevíš, co bude za rok.
únor 03, 2010 14:12
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]