O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

NA KONEC SVĚTA A ZPÁTKY - XIV. PDF Tisk E-mail
Neděle, 17 leden 2010
Přejít na obsah
NA KONEC SVĚTA A ZPÁTKY - XIV.
Strana 2
Strana 3

 

 

 

 

 

      Což mi připomíná, že já mám pocit, a Shane i Zuzka mi to potvrdili, že to, co já chci říct anglicky, je pro ně pochopitelné, kdežto já jim nerozuměla ani písmeno, natož slovo.

 

 

 

     Podotýkám, že patřím k prý malému procentu lidí, kteří nemají hudební sluch (u jazyků prý je dost důležitý), Jára se tam rozmluvil a začal rozumět, zpočátku v letadle měl také ještě potíž, ale rychle se chytl, já jsem ovšem nadále nerozuměla, ale to co jsem chtěla a nebo potřebovala - jsem přesvědčena, že jsem říct dokázala; ne dokonale, ale srozumitelně.

 

     Stalo se tak, že mne oslovil nějaký starší pan, já mu řekla, že nerozumím a došlo mi, že se zajímá odkud jsem - no, byl to Čech, který tam odešel po 48 roce s rodiči. Mluvil hůř, ale česky a představil mi taky svoji paní, tak jsem synka ani nepostrádala, ale on stejně dorazil. Bavili jsme se spolu o Aboridžinech. Jára se při včerejší večerní družbě dozvěděl, že na venku jsou Aboridžini snesitelní, žijí si svým životem, ale ti ve městech, že jsou zdegenerovaní a bílí Australané se na ně dívají asi jako my na cikány.

 

 

 

      Na Tasmánii prý byli vyhubení úplně, v Austrálii se zdržují v severních, teplejších částech, v rezervacích. Jsou to vlastně vykořenění lidé, zbaveni svých dávných zvyků. Ale začínají zvedat hlavy a prosazovat nějaké své výhody.

 

     Bílí lidé tam musí Aboridžinům platit jakousi daň za odprodej půdy - ta částka je dost vysoká - 50 000 v AD. A pak se ještě dozvěděl, že čajové stromy, z nichž se vyrábí i u nás známý tee tree oil jsou stromy, vlastně spíše keřovité, které rostou ve vlhčích místech a bílí jim podle kalné načervenalé vody dali název čajové. S čajem ale nemají nic společného - jen jsou silné nasycené olejem, stejně jako eukalypty, a ten se z nich těží.

 

     A jejich olej silně podporuje známé australské požáry - tamní rostlinstvo požáry dokonce doslova potřebuje, některé původní rostliny bez žáru nepouštějí svá semena a rančeři plánovitě požáry zakládají. A tak často dojde z nejrůznějších důvodů ke vzniku požárů, které mohou být velmi rozsáhlé a nebezpečné, ba i životy beroucí.

 

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]