O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

POZVÁNKA NA SUŠICKO - I. PDF Tisk E-mail
Neděle, 15 březen 2009
Přejít na obsah
POZVÁNKA NA SUŠICKO - I.
Strana 2

Slíbila jsem, že vám napíšu něco o našem kraji, že vás "pozvu pobejt". Tentokrát bych vás při návštěvě Šumavy pozvala na Sušicko. Naší první zastávkou je obec Rabí. Dominantou obce je mohutný hrad, který sehrál v naší historii významnou roli. Prohlídka hradu trvá přibližně hodinu, na hradě si můžete v prázdninových měsících vyzkoušet i střelbu z kuše.

A - na vědomost se dává - že 25. července probíhají na hradě středověké slavnosti. 

 

 

 

 

 

 

 

     Jádro hradu vzniklo patrně na počátku 13. století ve formě strážní, obytně obranné věže. Hrad byl postaven na příhodném místě. Předpokládá se, že jeho úkolem bylo chránit obchodní cestu spojující města Sušice a Horažďovice a také značně bohatá rýžoviště zlata podél řeky Otavy. O prvních majitelích hradu neexistují žádné písemné zmínky. Podle nejnovějšího předpokladu historiků byl hrad založen pravděpodobně německými hrabaty z Bogenu a později užíván rodem Wittelsbachů, protože území Sušicka patřilo od roku 1124 do roku 1273 Německu.

 

 

     Koncem 13. století se toto území pravděpodobně stalo opět součástí českého státu. Usuzuje se, že v této době hrad, stále ještě v podobě pouze obytně-obranné věže, obývali páni z Velhartic. Do psaných dějin vstupuje Rabí až mnohem později, roku 1380, kdy majiteli zdejšího území byli již Rýzmberkové. Získali jej koupí nebo prostřednictvím příbuzenských vztahů od pánů z Velhartic někdy v průběhu 14. století. Na přelomu 14.století a 15. století byl hrad přestavěn a opevněn a patřil k nejpevnějším v Čechách. Stalo se tak pravděpodobně v důsledku bojů mezi stoupenci krále Václava IV. A členy panské jednoty, k nimž patřil i tehdejší majitel hradu Břeněk Švihovský z Rýzmberka. V roce 1407 získal Rábské panství Jan z Rýzmberka, jenž byl znám jako politický činitel odpůrce husitů. Proto také husitská vojska hrad dvakrát obléhala a dobyla a to v roce 1420 a 1421 (Při druhém obležení zde Jan Žižka přišel o druhé oko).

 

 

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]