O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

SÁM PO AMERICE - II. PDF Tisk E-mail
Pondělí, 15 září 2008

Na netu před cestou jsem si našel webový stránky maximálního dopravního zatížení největších amerických měst a jako jasná jednička se potvrdil New York, což jsem si už vyzkoušel, že to fakt sedí; a o druhý místo se dělily některý části LA - i to můžu potvrdit - a celej downtown Chicaga, čemuž jsem taky uvěřil a nepotřeboval to ani vyzkoušet. Jenže, věděl jsem, že stejně budu muset, aby byl s Helenou klid...

 

 

 

 

 

 

      Mý očekávání z Chicaga se naplnilo na 200 %, protože na průjezd downtovnem, tedy přímo středem tohohle dneska asi třetího největšího města Ameriky po NYC a LA, jsme si vybrali pátou hodinu odpolední, tedy příhodný čas pro začínající dopravní špičku.  Sledovat, že právě projíždíme kolem nejvyššího americkýho mrakodrapu Search Tower, víc jak 450 m vysokýho, by moh´ teď jenom blázen. Na každý křižovatce několik policajtů řídí ručně křižovatku, na semaforech blikají nepřetržitě jenom žlutý světla, že jsou mimo provoz, píšťalky strážníků je prakticky slyšet z různých směrů z okolních křižovatek neustále.  A mezi tím vším faktickým chaosem si tu projíždím já, vesnickej moula z Tejnice, jak s oblibou říkal Láďa, můj kalifornskej strejda, co neumí americky ani žblebtnout, což samo o sobě je znak naprostý ztráty soudnosti a pudu sebezáchovy... Vždycky mě přitom napadne - vidět to tak můj táta, ten by asi  koukal, kde si tu jezdím s autem po světě!

 

     Po odjezdu z Chicaga, jehož střed města byl pozdě večer téměř liduprázdný, něco v bleděmodrým jako londýnské City, tedy pouze banky a kanceláře, ale žádné obchody a byty, jsme se druhý den zastavili na Welcome Centre na I 80, při přejezdu z Illinois do státu Iowa. A Helena se tam "musela" zvěčnit v místní knize návštěvníků, protože ráda upozorňuje zdejší, že je z Evropy - to tady má totiž zvuk - a když to obsluha zjistila, že je tu někdo až z Czech Republic - aha, to je Czechoslovakia vedle Germany, tedy vysloveně exotika, dostala Helena hned informaci, že Československá komunita má v Iowě svoji čtvrť v nedalekém Cedar Rapids. Jmenuje se Czech Village, Česká vesnice. Dokonce našli i prospekt, na kterém se psalo, že pravidelně jednou měsíčně se tam pořádají i dechovkový dýchánky pro krajany.

 

     A dál to dopadlo stejně, jako s tím Chicagem. Abych měl klid a současná pohoda se rychle nezměnila v nepohodu, což na mé dovolené já prostě nedovolím změnit nikomu, otočil jsem to na odbočce na Cedar Rapids z I-80 na sever na dálnici I-380, směr Czech Village. Najít Českou vesnici nebyl problém, protože je to jedna z hlavních atrakcí tohoto 100 tisícového města ( včetně okolí 250 tis.), které tu kolem peřejí řeky Cedar založili naši krajané v polovině 19. st.  Poutače na příjezdu do města nás neomylně navedly až na 16th Ave SW.

 

 

     Na jejím konci, přímo u řeky, stála nepřehlédnutelná budova muzea Česko-slovenského krajanského spolku. Bohužel, právě zavřeli a tak poslední přítomná dáma se nám anglicky omluvila, že s češtinou u ní v česko-slovenském muzeu a knihovně nepochodíme, ale ráno tu budou i jiní, kteří ještě česky mluví.

 

     Doufal jsem, že Helena nebude natolik zvědavá, jak dobře hezky česky se tu ještě může dohovořit s místními obyvateli, abychom tu někde v okolí museli přespat a ráno se tu objevit znovu a ztratit tak zbytečně den v našem nabitém cestovním programu po národních parcích jihozápadu. A procházka po hlavní ulici ji bude stačit ...

 

     Byl letní den, pátek a všechny obchody i živnostníci měli v šest už zavřeno, přesně jako v Čechách na malým městě. Jen hospody  zvaly k posezení...

 

 

 

Ahoj, kudlankovití - Toulavej 

 

Další fotografie ve zdejší galerii

(viz levá strana)

 

 

Komentáře (10)add feed
sam s helenou : mura
po americe smilies/cheesy.gif
září 16, 2008 08:00
taxem viděla i tu hospůdku, : ivanka
dali jste si tam něco dobrého?
září 16, 2008 09:28
ano, dali . . . : toulavej
bylo to teplé, dobré a bylo toho hodně :-) viz pokračování . . . :-)

muro, 5. odstavec 1.části začíná - Před pár lety jsem tu projížděl s Helenou . . .
září 16, 2008 14:25
Toulavej : Polarka
vyhoda je, ze v Americe se jezdi defensivne naproti tomu, ze v Cesku velice ofensivne. Kennedy, ktery projel vsechna velka mesta na zapade Statu, a Mexika (vcetne Mexica city)
tvrdi, ze v Cesku by v zivote do auta nesednul jako ridic.
září 16, 2008 14:39
Je zajímavý, že jinde, i na temperamentním jihu : wendy
jezdí na první pohled jako blázni, ten šrumec na křižovatkách, všichni troubí, řve jim rádio, ale nejsou vzteklí a hysterický. Nenadávají si šíleně sprostě a nespalují se vraždícími pohledy. Prostě až projedou tak projedou - maňana. Taky jezdí zkrátka a dobře bdělí a ostražití, připravení na to, že jim může kdejaký blázen každou chvíli skočit pod kola. Moc nehod tam z těchto důvodů nemají. TAdy ty zanmračený nepřátelský ksichty za volanty...a ani v koloně, na silnci s plnou čároum nemůže, prostě nemůže jet bavorák ZA nějakým slabším vozem ani metr. Šílenci zamindrákovaný - a nebezpečný. Polárko- nedivím se mu. Je už zvyklý na lepší.
září 17, 2008 14:52
Wendy : Polarka
spis na bezpecnejsi.....i kdyz v Mexiku jsou havarky vsude. A vis co? oni ty vraky neodklizeji. Nechaji je tam. Jen k nim pridaji.....jeden, dva, tri ci ctyri krizky. To aby kazdej vedel kolik lidi se tam zabilo. Rozhodne sundavas nohu z plymu, zatimco deti radostne poskakuji a pokrikuji...."Mamo koukej tamhle jsou tri!"
Ale na prechodech v Cesku ty havarky nechapu. Tady MUSIS i pred prechodem bez svetel zastavit a podivat se jestli nekdo nechce prejit.A ridici te pousti i kdyz nejsi na prechodu vubec.
září 17, 2008 20:14
... : Olina
Po deviti letech jsem byla na navsteve doma v cechach. Jako velka naivka jsem si planovala, jak si pujcim auto a budu jezdit horem dolem po krasach ceska. Prvni rana prisla jen cestou z letiste a stacilo mi, ze jsem za volant nevlezla. Desne jsem se na ulici bala uz jen jako spolujezdec. Pak hrozna predstava te desne uzke cesty a silene rychle se riticich aut v protismeru a prastencu co predjizdi i tam , kde to neni mozne. . Az tady jsem si teprve uvedomila, jak se clovek dokaze rychle zhyckat zdejsimi / usa / cestami. Dalsi sok jsem zazila, kdyz mi mama vysvetlila, ze se musi zastavit, vzdy u prechodu, kdyz vidim ze tam nekdo stoji, ale odhadnout, jestli chce prejit nebo ne, to uz se neda, jako pak spise chodec mi bylo az tech ridicu lito, jak pri kazdem mem zastaveni u krajnice silene dupali na brzdy a ja zatim jen treba neco hledala , nebo jen tak odpocivala , ale netouzila prejit.
září 18, 2008 03:16
Když tu známí měli přítele z Detroitu, : wendy
málem v autě zkolaboval, když viděl jak se proti nim řítí na té úzké silnici Hradec-Chlumec auto. Myslel si, že jedou v protisměru. Doma zvyklý na několikaproudové dálnice a teď tohle.
září 18, 2008 11:23
Nevím, jak to je teď v Hradci, ale v Plzni nějakej chytrák vymyslel a úspěšně prosadil : toulavej
do praxe, že nejlepší pro bezpečnost všech ve městě je maximální zúžení pruhů silnice. Tak všude, kde se opravuje silnice se začaly zvětšovat chodníky na úkor silnice. V dnešní době, kdy země bohatne. Lidi si kupují pořád větší a silnější auta, se silnice pro ně zužují. Pro mě naprosto nepochopitelný, protože i ty stávající pruhy jsou docela úzký. Úplně mimo pak musel být ten, co odsouhlasil třeba na výpadovce směr Karlovy Vary udělat kruhový objezd s tak malým poloměrem, že tudy nemůže projet delší kamión. O hasičským autě, co spěchá k požáru, už nemá cenu se ani zmiňovat. Místo, aby se tu ujala myšlenka, že je třeba podpořit plynulost dopravy, tak se tu prosazuje brzdění dopravy. Tenhle českej způsob myšlení já nechápu.
září 18, 2008 13:14
V Hradci to celkem jde : wendy
ale je to tu samá jednosměrka, takže když se chceš dostat jako PŘES silnici, pěšky to je raz dva, ale autem musíš objet půl města. Jinak se tu hodně staví a opravuje. A když se přeneseme ze silnice na chodníky - začínají se opět DLÁŽIDT místo polejvat asfaltem. Super.
září 19, 2008 07:56
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]