O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

NEJEDEM K BABIČCE, JEDEM NA VÝCHOD - I. PDF Tisk E-mail
Pátek, 16 květen 2008

Je to něco víc než rok, co přišel můj mladší bratr a pravil, že jsme v takovém věku, kdy je potřeba udělat nějakou blbost. A to by mohla být cesta do Číny a Tibetu. Zpočátku jsem myslela, že mi to říká jen tak ze zdvořilosti - on, velký cestovatel - když jsem spíše zápecník s latentními sice  sklony, ale nějak na mé cestování nikdy nebyla situace ani finance.

 

 

 

 

 

     Brácha v Číně už dvakrát byl, asi šest let se učí čínsky, tak nic prý není problém, víza zařídí. Pojede on a jeho dvě dcery; jo, a bude rád, když i já a případně někdo se mnou. Nakonec se mnou jely moje dvě děti. Takže nás bylo šest, věkové rozpětí 15 - 50 let, čtyři baby, dva chlapi.

 

 

 

Itinerář: 

 

Tam -  letecky Praha - Brusel - Peking. Vlak Peking -  Lhasa. Tam několik dní, pak, a to už si musíme sehnat na místě, několikadenní výlet do Západního Tibetu k hoře Kailas a tam trek, nejposvátnější pouť kolem ní.  Poté jezero Manasarovar.

 

Zpět - návrat do Lhasy, vlakem zpět do Číny, zastávka v Xian, terakotová armáda, pak  na nejvýchodnější výběžek Velké zdi, co končí v moři a pak už Peking - město a domů... Celá cesta se měla odehrát v průběhu cca pěti týdnů na vrcholu léta mezi půlkou července a srpna.

 

 

 

 

 

Náklady:

 

     Slušné, mohla jsem mít nové auto, ale takhle se mi zas podařilo oslavit  mou první „-sátku" v Tibetu, takže nelituji. A taky: nebyl to organizovaný zájezd cestovní kanceláří. Přes cestovku jsme zajistili jen spací vlak do Lhasy a kontakt na tibetskou cestovku, která nám zajistila ubytování a první tři dny průvodce anglicky mluvícího po Lhase. Pak i další věci, ale to až po přímém jednání tam.

 

 

 

 

     Evropa je nudná. V Pekingu to začalo - první dojmy: Káče nedoletěl bágl.  Zůstal v Bruselu. Bude tu snad další den. Jenže nám jel večer vlak do Lhasy. Zkrátím to, přátelé, po týdnu bágl skutečně docestoval. Pak už byl alespoň na stejném kontinentě... Tou dobou jsme už zvažovali nákup náhradní základní výbavy;  mimochodem je to ve Lhase možné, jsou tam obchody Nike, Adidas a podobné značky.

 

     V Pekingu bylo horko, my unavení, časový posun na nás tvrdě zapracoval. Dvě hodiny jsme hledali onu kancelář, kde pro nás měli jízdenky na vlak.  Sám Peking je nepřehledné velkoměsto, plné sklobetonových paláců, ve kterých nic není. Jsou tam dělníci a rekonstruují, snad tedy...  První dojem: pravý život kypí stranou, v uličkách zvaných kchutung, kde jsou jednopatrové domky, před nimi docela pěkná auta, i lidé slušně oblečení.  Na ulici holič, jinak hospůdky, veřejný WC; protože - představte si - domácnosti nemají vlastní soc. zařízení. Průhledy do chudých prašných dvorků kontrastují s jinak pěkným zevnějškem aut i obyvatel.

 

     Pak následovala cesta taxíkem do Pupku, což je obchoďák, ale neviděli jsme tam nic moc. Vedle je park u Chrámu nebes - a tam jsme totálně zvadli. Spali a spali na trávníku... Kolem nás tancovali lidi s vějířema, hráli na čínskou harfu a jeden strejda nám na ni dokonce zahrál pro potěšení Straussův valčík.

 

     Ještě hrají nějakou společenskou hru se samým tleskáním a voláním, přidávají se postupně noví a noví, stojí pak v několika kruzích. Princip jsme nepochopili.

 

     S večerem jsme se odebrali na západní nádraží. Je obrovské, s halou a terminálem skoro jak na letišti. S množstvím lidí, s předlouhým čekáním a tak hraním karet.  Číňani jsou hraví, takže se zájmem pozorovali, jak hrajeme prší. Kroužila kolem nás skupina holčiček, přibíhaly a anglicky zdravily a zas utekly; zřejmě si nás zkoušely, jestli to na bělochy fuguje.

 

A pak konečně přijel náš vlak, je před námi nová trať... pojedeme dlouhých osmačtytřicet hodin ...

 

 

IGRAINE

 

(na modré klikejte Kiss)

 

 

Komentáře (7)add feed
to je nádherně bláznivý! : ivanka
Panejo, jenže, tohle dokáže jen někdo... Jak jste tam byli dlouho?
Vy jste to měli vlastně s komfortem, s vlastním tlumočníkem :-). Hele, nevím, jak jste vy velcí, ale mám ten dojem, že Evropani jsou většinou větší než Číňani. A třeba i statnější. Nevyčnívali jste?
To muselo být asi hrozné, tolik pěkných zajímavých věcí kolem a pevně stanovený penzum, co si asi můžete přivézt... Já si vozím kamínky a kytičky, odevšud, odkud to jde. Co ty?
Ty fotky jksou úžasný, dík.
květen 16, 2008 09:43
aj ja chceeeeem ... : Sipik
Uz sa tesim na pokracovanie... ste odvazna partia!! Ach, tie verejne WC. Najhorsie som zazila v Moskve. Dvierka do kabinky - lietacky ako do saloonu, vysoke asi 60 cm, zachod slapaci, takze ked som si cupla, popod dvere som videla nohy okoloiducich vcitane tych v muzskej polovici WC, ked som sa postavila, tak dvierka boli do urovne mojho zipsu na nohaviciach a videla som z hora hlavy tych ostatnych cupiacich. V podstate som sa mohla prejst a pozbierat si par usianok smilies/wink.gif Skutocne nic pre hanblivky ako som ja, no ale ked sa musi, tak sa musi.
květen 16, 2008 09:44
úžasný, : Hedvika
podle fotek usuzuju, že jste tam byli v teplé době, když jste mohli spát v parku na trávníku. Mj. tam se nekrade? Nebáli jste se? Tady by jste asi zůstali bez věcí...
květen 16, 2008 12:33
Dámy, : igraine
všechno tam je, délka i čas. Velekudla má ještě asi 2-3 další pokračování a jestli bude zájem pošlu ještě nějaký fotky a kecy k nim. Venku jsme spali přes den. Tak zatím.... smilies/wink.gif
květen 16, 2008 14:47
Igraine, : ivanka
panejo, ty jsi stručná :-)))
tak se těším na další pokračování, ať se něco dozvím!
květen 17, 2008 00:10
Dělaly jsme skoro stejný fotky : wendy
v tý velký zemi. Já taky chystám pokračování, bude na téma bydlení a stravování v Číně. Hned bych tam jela znovu - ty ne ?
smilies/cool.gif
květen 19, 2008 13:40
Prosím o více info : Luboš
Ahoj, pokud budeš tak hodná, můžeš mi prosím poslat více info na Tato adresa je chráněna proti spamování, pro její zobrazení potřebujete mít Java scripty povoleny ? Plánuji velmi podobnou trasu té Tvojí a každá informace se hodí. Díky moc za ochotu. S pozdravem Luboš
květen 23, 2008 12:00
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]