O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

PŘES HORY, PŘES DOLY – BULHARSKO A ŘECKO - XIII. PDF Tisk E-mail
Úterý, 22 duben 2008
Přejít na obsah
PŘES HORY, PŘES DOLY – BULHARSKO A ŘECKO - XIII.
Strana 2

 

 

 

 

 

     Postupujeme stále vzhůru a pro bílou tmu nevíme ani kudy, ani kam. Trasa je ale naštěstí dobře vytyčená červenými značkami na kamenech, takže zabloudit nemůžeme. Mechanicky překonáváme kamenná pole, občas se střídající s pevnou půdou. Chvilku procházíme i po travnatém porostu, který nám nechává ale jen mžik oddechu, okamžitě opět následuje kamenná stezka. Vzhledem k počasí, terénu a vydané námaze jdeme mlčky jak němí. Na jednom výčnělku odpočíváme, doplňujeme energii čokoládovou tatrankou, ale díky značnému chladu a protivnému větru je nám po chvilce zima, a tak brzy pokračujeme. Po vrstevnicích obcházíme předhůří Vichrenu, pod námi je hluboká strž, takže se opravdu soustředíme na udržení rovnováhy. Cestou také míjíme dvě kamenné mohyly se svíčkami a suchými květy. Trochu z toho mrazí.

 

 

      Postupně veškerý lesní porost mizí a postupujeme pouze po zatravněných či skalnatých kopcích. Je čím dál tím větší zima, a tak s povděkem vytahujeme z batohů čepice a rukavice. Zdoláváme další pahorek, odkud následně sestupujeme do vichrenského sedla (Vichrenski preval) ve výšce 2600 metrů. Z něj by se nám normálně měly otevřít nádherné výhledy na Vlachinski ezera a na celou severní část Pirinu. My ovšem vidíme jenom „mlíko". 

 

     Před námi se již tyčí mohutný masiv Vichrenu, a teď teprve začíná to pravé strmé stoupání. Naštěstí vidíme jen na pár metrů před sebe a ne na celý monumentální štít, tudíž nejsme předem zastrašeni tím, co nás čeká. Lezeme po mramorovém povrchu Vichrenu krok za krokem a já chvílemi, pokud mi to dech vůbec dovolí, pronáším nějaké to drsnější slůvko na adresu hory. Ovšem nebýt mlhy a větru, který už dosahuje pomalu síly vichřice, muselo by tu být nádherně.

 

     My tedy můžeme sledovat jen pár metrů skalnatého svahu před námi a pod sebou. Mezi kamením zde rostou rozličné druhy skalniček - na jaře, když kvetou, musí být svah oděn do nádherného barevného hávu. Občas se protrhnou sem tam mraky a my vidíme, jak v travnatém sedle pod Vichrenem nějací lidé sestavili z kamenů různé nápisy a symboly. Z nadhledu to vypadá impozantně, jak zpráva z vesmíru.

 

 

  

     V závěru už opravdu strmě stoupáme stylem krok-sun-krok, seshora nás bičuje prudký vítr a my jsme rádi, že jsme nepodcenili výbavu. Akorát Terka má ruce zmrzlé jak rampouchy, a tak jí na chvíli půjčuju své rukavice, aby se prohřála. Povrch zde má již minimální členitost a je hustě posetý štěrkem a sutí, takže nám to občas za mohutného klení uklouzne.  Najednou vidíme, že už nemáme dál kam stoupat. Před námi se objeví veliká kamenná mohyla s bulharskou vlajkou a označením vrcholu. Vyšvihujeme se přes poslední hranu a jsme nahoře. Heuréka! Dokázali jsme to!

 

 

 

Míša z Humplu, cestovatelka n. v. n.

 

 

 

 

 

Komentáře (9)add feed
... : Péťa
Móooc prima, gratuluju!

duben 22, 2008 14:41
Teda Míšo, : skaz
jsi dobrá.On totiž ten pocit se nedá vyjádřit jenom slovama,ten máš hlavně v sobě a nikdy nikdo ti ho nevezme.Paráda,dík.
duben 22, 2008 21:16
Kdy vyrážíš na severní pól ? : wendy
Nemám nic protu tůrám, ale vyžaduji přívětivěší klíma = malé výšky...

duben 23, 2008 09:49
Wendy, : Míša šíša
taky mám radši přívětivější klima smilies/wink.gif Když jsme ale lezli na o něco vyšší Musalu, tak nám to příroda vynahradila. Sice už jsme šli sněhem, ale jinak jsem měla na sobě akorát tílko (plus kalhoty, samozřejmě). Svítilo nádherně sluníčko a opálila jsem se za ten den víc než za celý týden v Řecku smilies/kiss.gif

Péťo, Skaz - díky smilies/kiss.gif
duben 23, 2008 10:40
no vidis, miso : mura
a my zas meli uplne stejne hnusne, kdyz jsme lezli na musalu. nahore funelo tak strasne, ze se tam ani nedalo postat.

jenze tyhle zazitky jsou stejne pak ty, ktere cloveku nejvic utkvi v pameti. jako treba tenkrat, kdyz jsme bloudili v mlze v rumunskem retezatu a z z mlhy se zacalo ozyvat nekolikahlase stekani a neomylne se priblizovalo... a kdyz nam pak vitr urval tropiko od stanu, odfoukl ho do udoli, a po nekolikahodinovem hledani jsme se vratili s tropikem a lebkou beranka :-)

a tady bylo taky pekne hnusne :-)

duben 23, 2008 13:58
a obrazek neprosel :-( : mura

duben 23, 2008 13:59
... : mura
a neprosel ani podruhe. tak za odmenu neuvidite, jak hnusne tam bylo :-)
duben 23, 2008 13:59
a protoze si mura stoji na vedeni : mura
a uz vi, kde se stala chybka, tak prece jen uvidite :-D


duben 23, 2008 14:01
Jo-jo, to je přesně VONO, : Míša šíša
na co se nezapomíná smilies/grin.gif smilies/grin.gif

Hezký, muro, dík smilies/wink.gif
duben 23, 2008 14:17
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]