O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

PRAŽSKÉ DÁVNÉ ZAJÍMAVOSTI - 6. PDF Tisk E-mail
Úterý, 02 únor 2021
Fotogalerie Nuselský most - most sebevrahů - Nuselský most - zábrana - č.  939042 | Turistika.czSpousta staveb v Praze má své přezdívky, někdy nelichotivé, jindy neutrální. Nuselský most ale zůstává stranou: je zřejmě tak užitečný a tak vytížený, že se do něj raději netrefujeme. Jedinou výjimkou je přízvisko Most sebevrahů. Most Klementa Gottwalda byl slavnostně uveden do provozu v únoru 1973. A už krátce po  otevření se objevila jeho největší slabina – nízké zábradlí. Do údolí se přes něj začali houfně vrhat sebevrazi.


 

Počet lidí, kteří si skokem do více než čtyřicetimetrové hloubky vzali život, se odhaduje plus minus čtyři stovky. Původní metr vysoké zábradlí se kvůli tomu několikrát zvyšovalo a doplňovalo sítěmi a nakonec nástavbou z pružného a kluzkého plechu, kterou při testech nedokázali přelézt ani zkušení horolezci.

 

Ta výška bere dech a budí úctu. Když se podíváte z Nuselského mostu do údolí, otevře se pod vámi propast hluboká 42,5 metru. Lidské tělo urazí tuhle vzdálenost volným pádem za tři vteřiny, načež se ve stokilometrové rychlosti rozmašíruje o asfaltovou vozovku. „Nemysli si, že hned umřeš. Budeš žít určitě dvacet minut, možná hodinu. Já s tebou pojedu sanitkou, ty budeš posranej, pochcanej, budeš smrdět, strašně toho litovat… Ale s přeraženou páteří toho moc nenaděláš,“ říká herec Bořivoj Navrátil coby záchranář, který rozmlouvá skok sebevrahovi ve filmu Šeptej.

 

 


 

 

Jeho slova jsou ale až příliš milosrdná.

Pokud vím, tak skok z Nuseláku přežili jen dva lidé. Jeden mladík začátkem devadesátých let, který zemřel na následky až po sedmnácti dnech. A studentka, která měla štěstí, že dopadla do stráně na Folimance. Svůj pokus tenkrát odnesla mnohačetnými zlomeninami, ale páteř jí zůstala vcelku. 

 

Některé sebevraždy byly opravdu bizarní. Například stařenka z Žitné ulice, která se vydala na Nuselák spáchat sebevraždu s malými štaflemi. Prý že je slabá a bojí se, aby vůbec přelezla zábradlí. Napoprvé jí to policista ještě rozmluvil, ale po čtrnácti dnech se babička vrátila a ze štaflí skutečně skočila. Jindy zase zvolil zkratku do údolí opilý číšník, který předtím stačil napsat na zábradlí: „Kdo skočí, ať udělá čárku!“

 

Asi nejznámějším sebevrahem, který zahynul skokem z Nuseláku, byl syn Dalibora Jandy. Svůj čin provedl v roce 2003 ve věku jednadvaceti let a o jeho smrti tenkrát důkladně a dlouze referoval bulvár.

Existuje však jedna oběť, o kterou se vydatně zajímala také seriózní média. Souvislosti totiž vedly až do nejvyšších pater tehdejší politiky. Dotyčným nešťastníkem byl podnikatel Oldřich Němec, který v lednu 1999 přelezl plot na mostě, prostřelil si hlavu pistolí a bezvládně dopadl o čtyřicet metrů níže na ulici. Opravdu důkladná sebevražda… Anebo nikoliv?

Němec se rok předtím výrazně zadlužil kvůli zakázkám pro předvolební kampaň ČSSD. Strana mu však po volbách odmítla nasmlouvanou práci zaplatit. Místo toho se jeho nadvakrát zabité tělo našlo pod Nuselákem. Mimochodem, o dva měsíce později se kdosi pokusil zastřelit jiného věřitele ČSSD Ivana Lhotského. Ani jeden z případů se nikdy pořádně nevyšetřil, a tak je možné, že sebevražda Oldřicha Němce nebyla tak úplně sebe…

 

 


 

 

V devadesátých letech vyjížděli záchranáři na most zhruba každé tři dny. Drtivou většinu zoufalců se podařilo přesvědčit k návratu do života, ale přibývalo i těch, na které vyjednávání neplatilo. Jen během ledna 1996 skočili čtyři z nich.

 

A tak se přikročilo k radikálnější změně zábran. V úvahu se brala i taková řešení jako kompletní zastřešení mostu anebo napnutí záchranné sítě v nižší úrovni. Nakonec ale zvítězila nejekonomičtější varianta – instalace bezpečnostních štítů o výšce 2,7 metru, jejichž horní část je vyhnuta do oblouku směrem dovnitř mostu. Tato úprava za necelých patnáct milionů korun se prodražila o dalších deset milionů, protože bylo zároveň nutné pořídit novou mobilní plošinu na údržbu mostu.

 

Jenže… Sotva byly nové bariéry dokončeny, v Jaromírově ulici ležel další člověk. Jak sarkasticky poznamenal Večerník Praha: „I když si iniciátoři vyššího zábradlí slibovali zamezení dalších pokusů, dokáže je podle odborníků přelézt průměrně tělesně zdatný člověk." Řešení pro tento problém se podařilo najít až o deset let později. V roce 2007 přidali projektanti na vršek mříží ještě plechovou stříšku. Té se nelze pořádně chytit, takže překonání zábrany se stává doslova nadlidským úkolem.

 

Žádná zábrana není bohužel stoprocentně účinná,

a tak se dodnes stane, že na ni sem tam někdo vyzraje.

Naštěstí se nyní počty skokanů počítají jen na jednotky ročně,

nikoliv na desítky jako kdysi.

 

 

d@niela

zdroj: internet

 

Komentáře (4)add feed
... : doktor
Dani děkuji za super průvodce.Heké odpoledne.
únor 03, 2021 12:29
... : *deeres*
Bydlet na Folimance bych nechtěla. Úplně stačilo, když jsem tam v parku na asfaltu viděla křídou namalovaný další obrys.
Co se těm lidem asi honí hlavou, že se rozhodnou k tak šílenému činu. Jeden z nich byl od nás z práce, nikdo nevěděl, co se s ním děje, ani jeho dvojče. Prostě sedl do auta, v bačkorách a županu, vysedl na Karlově a šel si zalítat. Stejně tak, jako u Jandova syna, jsme mohli jenom spekulovat o důvodu.

únor 03, 2021 14:07
... : d@niela
taky bych tam nechtěla být - měla jsem tam kdysi kamarádku, bydleli zrovna v tom domě, co jim tam tyhle "zralé hrušky" padaly. Maminka prý z toho měla takové deprese, že se pak přestěhovali.
únor 03, 2021 14:21
... : andrea

únor 03, 2021 20:58
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]