O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

JEDEN SVĚT A JAKÉ ROZDÍLY PDF Tisk E-mail
Středa, 21 březen 2007
Írán prý přehodnotil dlouhodobý zákaz přístupu žen na stadióny a dovolí jim (při dodržování striktních pravidel) sledovat muže sportující na veřejných místech. Státní televize oznámila, že prezident nařídil hlavě sportovní organizace, aby na stadiónech vytvořila ženám podmínky pro sledování národních zápasů. "Nejlepší místa na stadionech, na kterých se konají národní a důležité zápasy, by měla být určena ženám a rodinám".

 

     Prominentní iránské aktivistky za ženská práva tuto zprávu okamžitě přivítaly. "Jsem šťastná, protože nám bude poprvé dovoleno vstoupit na stadión jako normální lidské bytosti," řekla Parastoo Dokouhaki, spisovatelka, která se po léta účastnila kampaně za přistup žen na stadióny.  "Předtím nám prodávali lístky, ale pak nám na ně nedovolili vstoupit. K zákazu nebyl žádný důvod a tímto nařízením nám to bude, doufejme,  povoleno.  Jsem šťastná." "Naše úsilí přineslo konečně plody. Toto rozhodnutí je pozitivní a logickou reakcí.", řekla Mahbubeh Abbasgholizadeh, další feministická aktivistka, která byla jednou zraněna policií, zatímco pořádala protest před Teheránským stadiónem.  


 

     Od vzniku Islámské republiky po revoluci v roce 1979 je iránským ženám zamezen přístup na podobné akce. Na menších sportovištích bylo výjimečně ženám dovoleno, aby sledovaly mužské sporty jako basketbal nebo volejbal. Jen nepatrnému počtu žen bylo dovoleno být uvnitř stadiónu; tyto ženy byly vykázány do oddělení VIP a mohly vstoupit pouze, pokud měly oficiální pozvání. Týkalo se to především novinářek, měly tak k hlavním sportovním událostem jasně omezený přístup.


 

     Autority ospravedlňují zákaz tím, že by se ženy neměly dívat na muže v šortkách, a před nedávnem úřady zdůraznily, že je nevhodné, aby byly ženy v davu, kde se dají očekávat silná slova či nevhodné chování. V rozporu s tím a ke zlosti místních žen, fanynky zahraničních týmu měly vstup na sportovní události povolen. Občas se některé ženy pokoušely projít dovnitř v přestrojení za muže nebo vklouznout mezi zahraniční fanoušky.      


 

     Někteří analytici říkají, že současná umírněná linie může být proto, že si vláda nechce znepřátelit žádnou skupinu populace v době, kdy je pod stoupajícím mezinárodním tlakem díky svému jadernému programu.


 

     Když ve volbách minulý rok zvítězil současný prezident a po návratu konzervativních duchovních a náboženské milice, tlačí stoupenci tvrdé linie na pevnou kontrolu nad tímto „nemorálním chováním“. Očekává se proto, že stejně budou stanovena přísná a tvrdá pravidla. Prezident Ahmadinedžad byl zvolen poté, co slíbil návrat k duchovním hodnotám a politickému vedení nastolenému během revoluce v roce 1979 Ajatolláhem Chomejním.


 

(Podle pramenů z Aljazeera.net)

Komentáře (3)add feed
no ona to není legrace : Alena T.
dřív nesměly chudinky samy ani na ulici, už se chytily drápkem, doufám, že budou dost vytrvalé, aby to pokračovalo dál - doufám, že se pod Iránskou vládou bude houpat židle i nadále, aby se holkám trochu ulevilo.
březen 25, 2007 14:30
úcta k ženám : pakoník
Není to nakonec jedno?V Íránu neměly povolen přístup na stadion,protože by neměly vidět muže v šortkách,mají povoleno se vdávat a rodit děti a starat se o ně.Tady mají ženy povolen přístup na stadion,ale jako matky na mateřských dovolených jsou chápány jako "požíračky daní".Tam je úcta k ženě jenom jako k matce,tady je úcta k ženě jenom jako k pracovnici-odváděči daní,ale zato ne jako k matce.Tam je žena diskriminována v oblastech,které se netýkají mateřství,zde právě proto.Vivat svoboda?Jsme sto let za opicemi.Kolikrát ženy vzpomínají na dobu,kdy nesměly ani volit a jsou rády,že se věci pohly kupředu---o slepičí krok.Ženy na tom budou bez diskriminací jedině v případě,kdy si bude společnost vážit jejich práce-ve všech oblastech,nejen jako odvaděčky daní.
březen 29, 2007 07:53
ajatoláhu, : monty
do roka a do dne... smilies/grin.gif
červen 09, 2007 01:00
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]