O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ČÍNSKÝ FENOMEN - ZAHRADY PDF Tisk E-mail
Úterý, 11 březen 2008
Přejít na obsah
ČÍNSKÝ FENOMEN - ZAHRADY
Strana 2

 

 

 

 

 

 

 

    

 

 

 

 

Potom následuje Zahrada mistra rybářských sítí, obsahuje snad všechno v míře nejkouzelnější  a je snad  nejnavštěvovanější,  pak následuje Zahrada na svahu Tygřího pahorku. 

 

 

 

     Je skoro celá do kopce, taková divoká, samá zídka, kuan, strom vrostlý do skály - no je jí víc než tisíc let... zámožné starší turisty tam nosí místní nosiči v krásných červených nosítkách.

 

 

 

 

 

    

    

 

     Taková císařská zahrádka se budovala pěkně dlouho a s mnoha pracovními  silami. Nejvíce lidí - celý milion - pracovalo v 6. stol.n.l. na záhumenku císaře Jang-tiho. Ani si ji moc neužil, někdy brali císařští krátké konce...

 

    Taková základní zahrádka se buduje tři až pět let. Číňané milují a ctí hory a kameny vůbec a proto ti, co mají jen malilinké zahrádky, nebo jen květináče, si do nich zasazují kameny a kamínky.

 

 

     Správný architekt taky nikdy nezapomene na bambus, ten ztělesňuje  věčnost, nepomíjivost, vytrvalost. Tak jako zatím nepomíjivá je celá čínská kultura a historie.

 

     Však jsou na to také patřičně pyšní, i když jen zametají cestičky v Letním paláci...

 

 

Wendy

 

 

 

 


 

Přátelé, předcházející obrázky  (je-li tu nějaký sinolog-cestovatel) nebyly přiloženy přesně k textům, neboť "neznám, nevím, nebyla jsem" - takže tímto se omlouvám. Ale nabízím další kvantum překrásných snímků, tak jak je Wendulka nafotila a poslala... Zasněte se a vklouzněte do té krásy...

 

klikejte si: 

 

obrázek, obrázek ,  obrázek ,  obrázek,

obrázek,  obrázek, obrázek,  obrázek,  

obrázek,  obrázek, obrázek,  obrázek,  

obrázek,  obrázek,  obrázek,  obrázek,

obrázek,  obrázek, obrázek, obrázek,  

obrázek,  obrázek, obrázek,  obrázek, 

obrázek ,

 

 

 

 

Komentáře (23)add feed
jejdanááánku - to musely být : Mahu
všechny fotoaparáty zavařené!
Připadala bych si asi jak notorik s těžkou žloutenkou v likérstoru smilies/grin.gif
Já totiž si musím MUSÍM odevšad taky přivézt "kousek" - mám tak pečlivě vypipláno pár kytiček z různých výletů - a pak ještě nějaký ten kamínek...
Nojo, já vím, tam se to určitě nesmělo
smilies/cheesy.gif
březen 12, 2008 07:51
Jó nesmělo, kdybys viděla můj kufr... : wendy
kamínky, kameny, a krámy z bazaru. Klasika. Koukám s potěšením, že je nás víc. Za chvíli budou nejznámější turistické destinace rozebrané a uskladněné v obývácích evropských turistů. KAMENY, TO JE FASCINACE !
smilies/kiss.gif
březen 12, 2008 08:33
jéje, já nutím i příbuzný, : ivanka
aby mi "přivezli kamínek"

O některejch (kamíncích) si dokonce i pamatuju, odkud jsou smilies/grin.gif
březen 12, 2008 08:55
Wendy, to je nádhera : Míša šíša
Jo, taky jsem úchyl na kameny a z dovolených jich tahám domů haldy. Tu od moře, tu z hor - a pak doma přemítám, kam s nima. Nejedná se totiž vždy jen o drobné kamínky, ale mnohdy o pořádné balvany. No a kytičky taky oždibuju, leč pěstitelský úspěch se dostavuje zhruba tak z pouhých deseti procent. Manžel nade mnou kroutí hlavou, ale vloni ani on neodolal a z bulharských hor si přivezl sazeničku jalovce a divokého rybízu. Ujmulo se mu oboje.

Mahu, jasně že se to nesmí. Ale znáš Čechy smilies/grin.gif
březen 12, 2008 09:00
Já jsem si teď objednala kamínek z Mexika : wendy
tak uvidíme, zda nezapomněli...
březen 12, 2008 10:16
Zahrady vůbec : Jitka
jsou pro relaxaci skvělý a tyhle čínský - úžasný! Taky mám doma pár kamenů z dalekých krajin - z Kamčatky, Spojených států, Řecka, všechno dárky z cest. Sama si sbírám kamínky ve tvaru lidskýho srdce a loni jsem jeden takový, ale min. kilový dostala z cest po Karibiku. Není to můj nápad, četla jsem to kdysi v nějaký knize a ten nápad jsem ukradla.
březen 12, 2008 10:53
tak to je tedy balzám : Inka
na mou rozervanou duši, něco takového jsem zrovna moc potřebovala. Já jsem asi také nemocná, nejen kameny, ale i kytky na množení a kořenění.
březen 12, 2008 10:53
Přidávám se též k úchylům na kameny : Ariana
taky si je ráda vozím a nechávám vozit z cest. A koření, to taky miluju.
Wendy, díky za článek a fotky, pokochala jsem se. Stejně jako Číňani mám taky sen mít svou malinkou zahrádku v podobném stylu, jen tak pro radost a meditaci. No, tak nevím, zda se mi to v tomto životě ještě splní, ale uvidíme.

březen 12, 2008 11:20
jj, : mura
naposled jsem si privezla domu kus plaze z ostrova Skye :-)

protoze jsme se tam stravovali vlastnima silama, vezla jsem s sebou batoh plnej jidla. no, jido se snedlo... batoh byl prazdny...
vite, co vazi takovej 60ti litrovej batoh plnej kamenu? muj nic netusici muz, kdyz nas prisel vyzvednout po navratu k autobusu, frajersky vzal za popruh... smilies/grin.gif
březen 12, 2008 12:21
Jsem ráda, že se kocháte, od toho to je. : wendy
Poděkujme i Daniele, která tu minigalerii z mnou obyčejně poslaných fotek vytvořila.
Mám ještě připravená dvě témata. Domy-byty-bydlení-hotely-jídlo a pak ještě jedno... a bude konec.
Ariano, ono je to poměrně těžké, vytvořit takovou zahrádku u nás, viď.
Kamínky ve tvaru srdce - to je zajímavý.
Míšo, tak jsem si vzpomněla, kdoví zda občanu Hliníkovi tenkrát došel ten můj velbloud...

Dívala jsem se na zprávy, byl tam šot z Číny, zkoušeli taxikáře, zda se s nimi domluví anglicky o cíli své cesty. Ani náhodou. Chce to místní mapu a pro jistotu ještě čínskou vizitku z hotelu. A máte po problémech. Jinak jste ztraceni a to v Pekingu není žádná sranda.
Jinak si myslím, že takový obřad zahájení i ukončení OH bude stát za to.
březen 12, 2008 12:29
Wendy, : Ariana
v první řadě to chce mít zahrádku nebo zahrádečku, a tu já nemám.
Jinak možnosti k tvoření u nás jsou, viz třeba zahradnictví s japonskou zahradou v Chrustenicích. Chystám se, že si tam zajedu se aspoň pokochat.
Těším si na i na další Tvé reportáže o bydlení a jídle.
březen 12, 2008 14:22
Wendy, : Vodoměrka
ty ses na té dovolené teda musela krásně kochat... já si pořád představuju, až jednou budu mít domeček se zahrádkou, jak tam na ní udělám nějaké to čínské zákoutí... no, nakonec to skončí se zákoutím grilovacím a čínského tam bude akorát sojová omáčka na stole, ale taky dobrý, ne?
Zatím jsem neměla ani balkon a tak se moc těším, až ho konečně budu mít... ale to už je o něčem jiném... ale ty fotky mě příjemně pohladily... smilies/smiley.gif
březen 12, 2008 14:32
No vidíš Ariano, : wendy
ty se jezdíš kochat do blízkých Chrustenic a my zase do blízkých Libčan. Tam mají taky super věcičky, už se tomu dlouho věnují, jsou specialisty na bonsaje. Dokonce jsem tam viděla ty samé doplňky (porcelánové nebo keramické figurky,pagodky, altánky apod) co jsem viděla přímo ve výrobně v čínských dílnách. Je to takové ťuťu a vodoměrko - můžeš mít minizahrádku i na tom balkoně...
březen 12, 2008 15:52
Můžu, můžu, : Vodoměrka
jen co ho budu mít... zatím jsem toho byla bohužel ušetřena a na všech mých jižních oknech vydržely akorát letnící se sukulenty, jinak mi petunky a muškáty bez každodenního zalití přecházely plynule ve slaměnky... a když jsem holt odjela na víkend ven, tak se jim to slamnilo!
březen 12, 2008 17:28
Nojo, Vodoměrko, : mahu
ale pokud tou "vodou šetříš", tak se nediv, to si fakt opatři jen tu čínskou zahrádku z kamínků... Ty se zalejvat nemusej a máš po starostech :-)
březen 12, 2008 18:34
Wendy, : skaz
nádherný povídání a překrásný fotky.Musel to být úžasnej zážitek.Já to mám s kytkama těžký - já,když ji dostanu,tak se se domlouvám - hele kytičko,u nás se zalejvá jednou tejdně,zvládneš?No,po 14dnech je jasno,kytička se stěhuje k dceři.Ale kupodivu spousta to pochopila a žije u nás léta.A muškáty - na to je hadice,ty rostu a kvetou jako blázni.Teď přemýšlím nad bambusem,přes dvorek nám teče potok,že bych to nějak zútulnila,nebo co?Ale zase nevím,co v zimě .....
březen 12, 2008 21:57
skaz, nevím odkud jsi, : wendy
ale bambusy přežijí i zdejší zimu. Dají se objednat kontejnery se zimě odolnými odrůdami, dodají ti je i s návodem k pěstování. 0svědčená je odrůda Phyllostachys humitis a Ph. negra. BAmbus chce vlhčí, a hlavně chráněnější místo, hlavně před silným větrem. V zimě se zemina kolem zakrývá, přes rok mulčuje, na jaře přihnojit (fígl jsou Fe a Cu piliny). ALe na druhou stranu moc nerozmazlovat, nedávat přes zimu do domu ani nové sazenice. Tak 2/3 přežije ! Ale ty bys je jak tak čtu stejně nerozmazlovala. Hodně zdaru.
smilies/cheesy.gif
březen 13, 2008 07:04
Wendy, : skaz
díky za radu,jdu prozkoumávat nabídku,dám vědět,jak jsem dopadla.
březen 13, 2008 09:53
ad zalevani : mura
á,když ji dostanu,tak se se domlouvám - hele kytičko,u nás se zalejvá jednou tejdně,zvládneš?

u nas jsou zalejvaci intervaly cca mesic a dele. a spousta kytek se tomu zvladla prispusobit :-)
a nepochybne se vsechny uz tesi na jaro, ze pujdou ven a vylepsi si az do podzimu pitny rezim, protoze venku prsi mnohem casteji nez doma :-)

březen 13, 2008 11:16
Můro, : Míša šíša
u nás doma taky tak smilies/wink.gif
březen 13, 2008 12:40
Slyšela jsem o tom, : wendy
že v loňském období sucha se například akáty přizpůsobily tak, že flákaly fotosyntézu, zkroutily si listy a nechávaly si vše pro sebe. Ony rostliny jsou chytré a mají ve svých genech prastaré programy pro přežití. Třeba olivovníky, které se dožívají 500 let, mají i přes to, že jsou nyní v teplém pásmu, ve svých genech program pro přežití mrazu. Jenže - to neplatí pro kytku v květináči, kterou necháme na parapetu a vykašleme se na ni. Tak se za ty chudáčky ve vašich domácnostech přimlouvám, i když vím, že mnoho z nich vám doma ze zoufalství před zkázou honem vyžene krásný květ nebo se jakž takž snaží přizpůsobit...
březen 13, 2008 16:02
Wendy, : Ceskymo
dostala jsem se sem az ted - to je ale parada!!!
Jinak s tim bambusem - roste mi dokonce i tady, v suchym vzduchu, vitr se do nej nemilosrdne opira - a von si roste, a jak krasne! Na zimu zaschne, ale ted uz se zase zelena. Nemam potuchy, jaka je to odruda, kdyz jsme barak koupili, stydel se tu v jednom koute, leta nezalejvanej, vypadal dost chciple, tak jsem vykopala koren konzistence sutru, rozsekala na mensi kusy, zasadila podel plotu a roste. Nekde jsem cetla, ze ma sice rad dost vody (haha, to je blbost, tady!), ale ze prej nikdy neprekroci vodni tok. Zajimavy...
březen 14, 2008 10:17
To je zajímavý : wendy
asi je pro něj to vaše prostředí nějakým způsobem lepší než Česko nebo je to SUPER odrůda. To víš, přece jen ten přídomek a vytrvalosti nemá jen tak náhodou...mnoho pěstitelských úspěchů u plotu i v přilehlém okolí !
smilies/wink.gif
březen 14, 2008 14:05
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]