O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

KRAJ HRANIČNÍCH KAMENŮ ... PDF Tisk E-mail
Středa, 16 červenec 2003

Poznáte kraj, o kterém vám teď budu psát? Do Polesí jezdila má kamarádka na každé prázdniny. V patnácti jsem tam s ní byla také, ale nic mne nenadchlo: vůkol jen lesy a skály. Proč? Co má být? Až o mnoho a mnoho let později jsem tam s ní jela znovu, a tehdy mi zdejší krajina učarovala. Malá, kdysi převážně pašerácká osada, utopená mezi hlubokými vonnými lesy a pohádkovými skalami.. Nepotkáte v nich živáčka a na houby můžete jít s kosou ...

     

     Chtěla bych vám přiblížit tamější zachovalý půvab, ještě nezničený turismem, náporem civilizace. Pozvat vás na toulky, jaké už jsou málokde. Ukázat zajímavosti nevídané - například množství kamenných mezníků, starodávných svědků tehdejšího dělení krajiny - hraničních kamenů bývalých panství.

 

     

     Na křižovatce  "U tří pánů" -  už 323 let vyznačuje jednotlivá panství úctyhodný tříboký kámen s vytesanými jmény tehdejších majitelů. Lesní cesta, vedoucí k Pekařovu kříži, zas připomene truchlivý osud hrádeckého pekaře, kterého připravili o život krutí zbojníci.  Na jiné borovici kříž poutníkům zvěstuje tragickou událost lásky z doby kolem roku 1830, kdy zoufalý milenec zastřelil svou milou, aby poté spáchal sebevraždu. Malebné, kdysi téměř zničené kapličky a křížky se teď znovu obnovují. Snad každá zdejší skála má nějakou historii, pověst, zajímavost. Jako pohádka například zní legenda, která se váže ke Sloním skalám: Malá pasačka, které se ztratila kravka, bloudila mezi oněmi bílými bloky tak dlouho, až si povšimla, že dobytče snad zázrakem vylezlo na jednu z menších skalek.

 

 

     Vedle kravky spatřila trpaslíka, který vystrašené děvče uklidnil a požádal pak o pomoc - vyprávěl o zlých lidech, kteří donutili trpaslíky odejít. Předal pak dívce klíček od ukrytých pokladů a dodal, že se pro něj vrátí, až nastanou lepší časy... Pasačka poté odešla s kravkou domů, vzácný klíč uschovala do dutiny velké lípy u statku a žila spokojeně až do smrti. Nejspíš tam onen klíček někde je dodnes, neboť trpaslíky od té doby v kraji nikdo nespatřil…

      

 

 

     Hezké, že? Snad ještě za zmínku stojí zdejší – řopíky, bunkry, na jaře pokryté něžnými konvalinkami.  V Polesí se žije přes tři sta let. Na návsi mají rybník - příjemné koupaliště, vůkol překrásné skály, obdivované horolezci. Věřím, že i vy místa podobná znáte, případně také máte ‑ svá oblíbená.. Ale tady je kraj mého srdce, krajina Lužických hor, malého pohraničního pohoří v severních Čechách.

 

 

*Pavla

 

Komentáře (3)add feed
Liberecko : klaudie
Popovka, povinné školní výlety, ach kde je ta doba a čas malin nezralých... ;-)
listopad 30, -1 00:00
Jooo Reichenberg!!! jak říkáme my Sudeťáci. : Alena T.
Je tam hezká Zoologická a botanická zahrada a TRAMVAjÍ pojedete LESEM!!! do Jablonce.Ach , kde jsou ty časy!!! Jako děti jsme tam s babičkou a dědou jezdili každý rok na výlet. Z Ústí nad Labem.
březen 25, 2007 10:54
Hezka vzpominka : Tara
na milou prirodu Vaseho detstvi. Take mam podobnou a nevim, jestli se tam jeste nekdy vratim. Tak me to tam tahne ale realita diktuje jinak a tak tady zatim jen snim ten svuj stale nedosnely sen.
Moje kralostvi detstvi je na Hane... letos tam obyvatele tohoto koutku o nemz mluvim, budou slavit sedmiste narozeni/ podle stare kronky./Je to vesnicka na Hane, v lete schovana mezi obilim, uprostred tece potok a stoji tam kaplicka hned vedle neho.Ovsem ze na konci v polich neschazi Bozi muka, kozy mel velmi rady travu, co rostla kolem ni. A tresnove aleje kolem silnice v cervnu zivily tolik ulicniku co pro vytrznosti se nemely ani cas jit domu najist.
Ja jsem se take dostala do takove spatne kompany sveho o rok starsiho kamarada a sly jsme sousedum na jahody... zapomnely na husy, ktere jsme oba pasly a ony,kdyz jsme o ne nedbali si vybrali to lepsi a vlitily do zrajici psenice.... My byli chyceni... vyhlaseni rozhlasem.. husy zkonfiscovany az do zaplaceni skody.... ach jo... musela jsem ten den psat stokrat... starat o husy se ze v prve rade musi...hahahaha...
Ale ted nechavam uz misto jinym na raj jejich srdce. smilies/cry.gif
červen 07, 2007 05:53
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]