O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

TOULKY ŠUMAVOU - ŠUMAVŠTÍ SVĚTÁCI PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 19 září 2019
Eduard Bass ve svém románu Cirkus Humberto líčí prostředí cirkusu a osudy Václava Karase, jehož kořeny sahaly na Šumavu. Vaškův táta, starý Karas, patřil k mužům, kteří odcházeli za prací z rodné Šumavy do světa. I Karel Klostermann líčí ve svém románu Světák z Podlesí život mužů vyrážejících za obživou do dalekých končin. Podlesím přitom není míněna jen jedna vesnice, ale krajina od Nezdic, Strašína (vrch Sedlo a Ždánov) až k Volyni. Dalším místem, odkud se rekrutovali světáci, byl Zdíkov a příp. Stachy. Karasovi, o kterých Eduard Bass píše, však pocházeli z Horní Sněžné u Volar.

 

 


 

Odkud vlastně vznikl název Světáci? Je to jednoduché, od faktu, že bloudili světem.

 

Políčka ve vysokých nadmořských výškách nedávala možnost velké obživy a zajištění alespoň trochu důstojného života zdejších obyvatel,  hladových krků bývalo v domácnostech mnoho . Tak se stávalo, že od 80. let devatenáctého století začali  muži z šumavských končin vyrážet za prací do světa. Živili se buď zedničinou anebo nacházeli své uplatnění u známých cirkusů. 

 

Související obrázek

 

Šumavští chlapíci bývali proslulí svojí šikovností, disciplínou, umem, zkrátka měli dobré jméno. U cirkusu se živili hlavně jako muzikanti. Cirkus je však především svět manéže a zvířat, krásných kostýmů. A tak šumavští rodáci se živili též jako stavěči (tenťáci), krmiči dobytka, práci tu měl zaručenou i šikovný krejčí či holič.

 

 

 

Kdo by si myslel, že chlap, který se neumí uživit doma a musí vyrážet do světa, nebude ve vážnosti ostatních, ten by se hluboce mýlil. Světáci odjížděli na jaře, což znamenalo,  že veškerá starost o hospodářství a chod domácnosti  ležela na ženách, muži přijížděli s podzimem domů.   Byli již netrpělivě očekáváni. Vždyť kolik událostí v těch odlehlých končinách se stane? Život zde sestával z dřiny, odříkání, a pokud lidé chtěli nějaké obveselení či rozptýlení,  museli si zábavu připravit sami. A takový světák se vracíval s dobrou náladou,  kupou vzpomínek a zážitků, kterým ostatní dychtivě naslouchali a spřádali  představy o místech, která nemohli poznat.  

 

V muzeu Šumavy lze dosud spatřit zažloutlou fotografii, na které je František Kraml z Lazen u Strašína s turbanem na hlavě a rouchem maháradži, který se coby orientální krotitel snaží zkrotit slona.  Taková fotografie jistě tehdy vzbudila senzaci  a při jeho vypravování beztak nikdo ani nedutal, možná nějací výrostci naslouchali s otevřenou pusou a hlavou jim běželo „To bych chtěl v budoucnu také zažít“. Kdo už se takové úctě netěšil, na koho se už lidé dívali s určitým despektem, bývala žena, která jezdila se zdejšími světáky do světa.  Bývala to svobodná dívka, která světákům prala, vařila, často si před svatbou ušetřila velmi slušné peníze, ale ženicha pak často marně hledala.

 

A jaké že to bývaly cirkusy a kam všude se světáci podívali??

Většina jmen dnes už mnohým z nás nic neříká  – Hagenbeck, Sarasanni, Schneider, Busch, Gleich, Medrano, Strasburger.. . Ale byla to i jména, která máme více v povědomí - jako Krone a Kludský.   Kludští mají své kořeny v Pošumaví – v Bukovníku.  A místa?  Světáci se podívali  prakticky po celé Evropě – Rakousko, Německo, Francie, slunná Itálie, Belgie, Rusko... Jedinou nevýhodou byla neznalost cizího jazyka.

 

Související obrázek

 

 

O světácích kolovala také řada vtipů.  Kryštof Kolumbus přistál a v Americe a vítá ho domorodec slovy:  „Vítám tě, já jsem ze Stach“. 

 

Často docházelo k situacím, které byly vtipné, ač zprvu vypadaly dramaticky.  To když utekl takový tygr nebo jiná šelma z manéže, vystrašení diváci šplhali po stožárech, jiní nekoukali napravo, nalevo, utíkali  kam se dalo (tady byl světák ve výhodě, muzikanti seděli vysoko), tygr si to nakonec zamířil ven, do stánku perníkáře.  Pak cirkusáci vytvořili jakýsi tunel, a tygra, nabaštěného voňavým perníkem, zahnali zpět do cirkusu, zatímco o perníkáře se beztak pokoušely mdloby. 

 

Nutno ještě dodat, že v cirkuse panovala přísná pravidla, muzikanti museli být vypulírovaní jako z alabastru, nohy museli při hraní mít do pravého úhlu, jinak se pan direktor sakra zlobil, o nějakém falešném tónu nemohlo být ani řeči.

 

Výsledek obrázku pro ŠUMAVŠTÍ CIRKUSÁCI MUZIKANTI

 

Éra světáků začala upadat s příchodem hospodářské krize a definitivně skončila příchodem druhé světové války.  Šikovných muzikantů, kteří pokračovali v umění svých otců, však bylo dost. Třeba pan Karel Polata.  Ten své knize Šumavští rodáci vzpomínají  líčí prvopočátky svého hraní, dětství strávené ve Zdíkově, i návštěvy mladičkého Rudolfa Firkušného na letním bytě ve Zdíkově.   

 

Nadarmo se neříká, „co Čech, to muzikant“.

 

 

MIA,

Kulturní a zcestovalá redaktorka

 

 

 

Komentáře (8)add feed
... : mia I
Tak tedy na vysvětlenou - kulturní a zcestovalá redaktorka , tento přívlastek mně přisoudila Daniela. smilies/grin.gif smilies/grin.gif

Ta paní na obrázku mi připomíná moji kamarádku Naďu, kdo to je Dani??


září 20, 2019 06:54
... : *deeres*
Jeden z máminých bratrů byl tesař, narodil se v Kamenném Újezdu, kousek od Českého Krumlova. Muži z Kameňáku a z vesnic z okolí Malše a Vltavy, se většinou živili jako dřevorubci a zároveň voraři. Stejně tak mámin brácha, v létě plavil vory, v zimě dělal na stavbách. V 30.letech nejdříve projel s cirkusem celou Evropu a před válkou utekl až do Ameriky, kde se živil v cirkuse jako tenťák.
září 20, 2019 10:24
... : d@niela
SORRY, JAKO... smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif

takhle to dopadá, když se jeden (tedy spíš jedna) snaží, a pořádně si to všechno nezkontroluje... Chtěla jsem Mie udělat radost, tak jsem v noci na FB našla "nějakou paní", co se jmenuje stejně... Ach joo - takže:

Miuško, promiň, že jsem ti přisoudila ouplně cizí ksichtík... Ten tvůj je stejně hezčí a veselejší...
září 20, 2019 10:50
... : mia I
smilies/grin.gif smilies/grin.gif
září 20, 2019 11:07
... : Míša šíša
Díky, Mio, za další povidani spojené se Šumavu. Na Horní Sněžné jsme v srpnu sbírali hřibky a zrovna jsem si říkala, jak zde dříve lidé dokázali přežít zimu. Zimy na Šumavě byly velmi kruté, vždyť i já pamatuju, když ve Volarech napadly 2 metry sněhu. Co teprv pak ještě o několik set metrů výše. Nyní už dávno zaniklá vesnice musela být odříznuta od okolního světa na několik měsíců.
září 20, 2019 12:40
... : doktor
Mio díky,opět jsem oprášil nádherné vzpomínky z dětství na cirkusy,které jsme díky spolužačce,toho času chodící do školy v Kr.Březně a se zatajeným dechem sledovali úžasná představení.A se stejnými pocity poprvé četl příběh pana Karase.
září 20, 2019 12:47
... : mia I
Míšo, doktore , díky. Míšo taky si říkám , jak to tehdy ti lidé dokázali.
září 20, 2019 12:56
... : Mikin4
Moc hezke...
Cirkus Humberto, Jan Welzl, Alberto Vojtech Fric, Haliburton a dalsi zformovali me detstvi. Jsme vsichni obyvatele tehle planety a tak to ma byt. Jsem rad ze jsem ji celou procestoval, jesta ta Australie a Antarktida chybi. smilies/wink.gif
září 21, 2019 04:57
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]