O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ZAŠLÁ SLÁVA – POZNAMENÁNÍ OSCAREM PDF Tisk E-mail
Neděle, 26 srpen 2018
Výsledek obrázku pro ivan jandl photosJsou lidé, kteří ve svém životě mnoho nedokážou, a přesto jsou s pompou oslavováni. A pak jsou nebo byli tací, kteří jsou opakem, a přesto umírají v zapomnění a jejich jméno zná jen hrstka zasvěcených. Takovým příkladem je i muž, o němž bude dnešní povídání. Psal se 24. leden 1937, když se manželům Jandlovým z Prahy narodil syn, jemuž dali jméno Ivan.

 

 

 

 

Chlapec v dětství prodělal obrnu, následkem které později kulhal. To jej omezovalo v běžných klukovských aktivitách a tak se raději věnoval zpívání v dětském pěveckém sboru. V Dismanově dětském rozhlasovém souboru jej také objevil  režisér Fred Zinnemann (1907 Vídeň - 1997 Londýn) a obsadil jej rovnou do hlavní role ve filmu Poznamenaní, který připravoval.

 

 

Výsledek obrázku pro ivan jandl photos

 

 

Děj filmu Poznamenaní (The Search) vypráví o osudech chlapce Karla "Jimmyho" Malíka, který přežije koncentrační tábor v Osvětimi. Zapomene však rodnou řeč i to, že měl před válkou otce a matku. Malého chlapce se ujme americký voják, kterého ztvárnil charismatický Montgomery Clift ( mimochodem, nedávno běžel v televizi s tímto hercem film Na výsluní - stojí za podívanou). Chlapce však hledá jeho matka, kterou úřady mylně informují, že hoch je mrtvý. Tu hrála pěvkyně Jarmila Novotná (okrajově jsem ji zmiňovala v Pražských toulkách v souvislosti s usedlostí Doubková).

 

Film získal mimořádný ohlas. Získal prestižní cenu Oscar i Zlatý globus. Obě sošky byly zmenšeny tak, aby odpovídaly tomu, že je bude v ruce držet školák. Ivanovi dokonce napsala samotná Brigitte Bardot, těšila se, že si spolu zahrají v dalším filmu.

 

Výsledek obrázku pro ivan jandl photos

 

 

Bohužel, chlapci byla cesta do zámoří znemožněna, sošky přišly poštou. I jeho další životní dráha byla ovlivněna napjatými vztahy mezi zeměmi západního a východního bloku. Chlapcovy plány o dráze filmového herce tedy vzaly za své. Škoda takového talentu. Bohužel doma nebyl záměrně obsazován, do ciziny nesměl.

 

Ivan Jandl se pak v životě věnoval mnoha profesím, byl mj. hlasatel rozhlasu, konferenciér. Zemřel předčasně na záchvat diabetu v roce 1987, bylo mu pouhých 50 let. Jelikož neměl rodinu, byla jeho pozůstalost úředně vypořádána. Jen díky shodě šťastných náhod nepřišly k újmě sošky z dob jeho dětské slávy (celkem si zahrál ve čtyřech filmech) a jsou uloženy ve sbírkách Národního filmového archivu.

 

 

 

 

 

Hercovy ostatky byly uloženy v olšanském kolumbáriu. Na popud herecké asociace byly třicet let po smrti Ivana Jandla přeneseny na vyšehradský hřbitov a pietně uloženy.

 

 

Tušili jste o existenci tohoto herce?

MIA

 

 

 

Komentáře (2)add feed
... : *deeres*
Jako někdejší filmový fanda vím, že dodnes to je jediný český herec, který získal Oscara za filmovou roli. Oscarů jsme získali víc, ale za jiné disciplíny, ve kterých se soutěží. V rozhlase na Vinohradský mu byla vloni odhalena pamětní deska. V šedesátých letech byl jedním z hlasatelů Československého rozhlasu. Film, za kterou dostal cenu jsem nikdy, nikde neviděla a ani se nepamatuji, že by někdy šel ve filmovém klubu, nebo Ponrepu. Stejně bych na to nešlo, nejspíš to byl doják a nezlákal by mne ani Clift.
Ta doba je pro mladé středověk, kdo dneska zná třeba jméno Eliška Misáková, nebo František Soukal?

srpen 27, 2018 10:06
... : mia I
deeres Eliška Misáková vím, Františka Soukala jsem si musela vygooglit.
srpen 27, 2018 19:15
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]