O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

STOLETÍ VHODNÉ PRO ŽENU PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 24 leden 2008

Nedávno jsem byla nucena zapřemýšlet nad otázkou, zda se cítím jako žena v dnešní době dobře, nebo bych ji vyměnila za jinou, například za středověk. Jako první mě napadla odpověď ze starého vtipu: „Já bych ráda žila teď, ale copak mě nechaj?" Ale poctivě, víte, že jsem o tom vlastně nikdy nepřemýšlela? Ne, že by mi snad byla dnešní doba ušitá přímo na tělo ...

 

 

 

 

 

     Postrádám například mužskou galantnost z filmů pro pamětníky, ale středověk? To ne. Scházelo by mi tam určitě pár maličkostí, jako napařovací žehlička, penicilin a kapučíno. Jsem však žena hravá, tak si zažongluji s pár úvahami. Asi by mě lákalo baroko. Už proto, že jeho představitelem je faldíkatý andělíček s napucaným bříškem. Znám ho z nejrůznějších výtvarných výjevů a je mi veskrze sympatický. Považuji jej za oslavu boubelatosti, která je dnes středověce pranýřována.

 

    

     Pro mě je baroko doba, kdy tloušťka byla důkazem dobrého postavení a u žen ideálem krásy. Zkrátka, jakmile holka vážila pod osmdesát, už všem připadala vycmrndlá, dostali strach, že se nevdá, hned ji ládovali marcipánem a nutili ji, aby hodně odpočívala. Líbí se mi i barokní architektura oplývající oválnými okny, volutami, pilastry a balustrádami. Kdyby tehdejší stavitel spatřil naše satelitní městečka, hned by se ohlížel po nějaké haluzi, aby mohl kolegům naplácat.

 

 

     Možná by se mi, alespoň na chvilku, zamlouval přelom devatenáctého a dvacátého století. Bydlela bych v Praze v měšťanském domě, chodila do Amerického klubu českých dam, četla Ženské listy, zpívala v Hlaholu a naše Běta by si na pavlači před ostatními služebnými libovala, že máme každou neděli k obědu pečenou husu. Je tu ovšem riziko, že bych při mojí smůle byla žena vetešníkova, mojí jedinou radostí by byl jednou do roka posvícenský candrbál a každou neděli bych při tlachání na pavlači záviděla Bětě tu pečenou husu.

 

 

     Nepohrdla bych ani Francií a začátkem devatenáctého století. Kamarádila bych totiž s Napoleonem. Ten geniální a charismatický muž mě již od školních let fascinuje. Připadá mi úžasný od palců u nohy až po třírohý klobouk. Jenže já se znám. Ledva bychom si padli do oka, už bych dělala pěknou paseku v dějepise. Určitě bych se nezdržela a jednoho dne postavila císaře před hotovou věc: „Dobře to rozvaž, milý Napoleone, jestli ještě jednou vypustíš z pusy ten pitomý nápad táhnout na Moskvu, tak je mezi námi utrum."

 

 

 

     A taky bych si moc ráda sem tam odskočila do první republiky pro ždibeček zdvořilosti, kdy muž při mém příchodu nesedí jako pecka ale kavalírsky povstane, pro velkorysý pugét růží v šustivém papíru, který s tak milou samozřejmostí rozdává ženám svého srdce Odlřich Nový. A cestou zpět bych chvíli pobyla v šedesátých letech minulého století kvůli všeobecné euforii v naději na lepší život, kvůli báječné hudbě The Beatles, Elvise Presleyho, Roye Orbisona a mnou zbožňovaného Huguese Auffrayho, kvůli nepřekonatelným filmům, které se tehdy točili u nás i ve světě a dodnes nemají konkurenci.

 

     Jistě vám neuniklo, že bych si zkrátka z každé doby mazaně vymlsala ty chutnější stránky života ženy. Ale stejně mám pocit, hlavně takhle v neděli po obědě, že ať bych žila ve středověku, v první republice nebo v prvobytně pospolné společnosti, všude bych musela umývat nádobí.

 

 

Zdeňka Ortová

Fejeton z knihy „Století vhodné pro ženu"

(s laskavým svolením autorky)

 

 

 

Komentáře (24)add feed
Ani nevim, : Ceskymo
kde bych se nejlip zabydlela... v mladsich letech by to urcite vyhrali prvni americky pionyri, pac jsem byla vzdycky dobrodruh a predstava dokonale svobodnyho zivota (bez papirovani!!!), kdy bych se musela starat sama o sebe (ale taky JENOM sama o sebe!) s puskou v ruce a nadeji, ze najdu vodu, me vzdycky lakala. No a troska (jen tak par centaku) spiny, ta se da prezit. Koneckoncu chrani pred hmyzem. smilies/grin.gif
No a ted, kdyz konecne starnu? Asi jakakoli doba s elektrinou. Vona takova mycka na nadobi nebo automatka se nedaj vyvazit zadnou romantikou... Leda ze bych byla bohata metresa ve starym Rime, mela spoustu otrokyn na takovyhle nudny prace - a spoustu mladych, hezkych otroku na "prace" o moc prijemnejsi.
Tak nevim? smilies/wink.gif
leden 24, 2008 03:16
pro ženu bylo nejlepší : alena tečkovaná
to století, co byl matriarchát. Co skončil, tak to stojí za baterky.
leden 24, 2008 07:39
Já myslím, že to není v tom století, : mamča
ale chce to narodit se v té správné kolébce. Být dcerkou takového pana Rotschilda, by nemuselo být až tak špatné. smilies/wink.gif
leden 24, 2008 07:53
Taky už jsem uvažovala, : Míša šíša
že by se mi zamlouvalo období první republiky. Mám ale vážné podezření, že bych byla tou Bětkou a nikoliv třeba paní lékárníkovou.
leden 24, 2008 09:19
Skoro bych řekla, : skaz
že ani tak moc nezáleží na století,ani na kolíbce,důležitá je pro mne svoboda.Svoboda mýho rozhodnutí.Ale jinak je paní Ortová skvělá.
leden 24, 2008 09:27
Nojo Míšo Šíšo : NČ
jenže kdybys žila v první republice, čekaly by tě za pár let dost nehezký události. Sice bys to nevěděla, ale přišly by.
To je přesně tak, podle toho nepříliš veselýho, ale hluboce pravdivýho vtípku:
Jakej je rozdíl mezi pesimistou a optimistou? Optimista nemá dostatek informací.
leden 24, 2008 10:08
To já bych Míšo chtěla být paní lékárníkovou TEĎ : wendy
takže mám vyřešeno...jinak by se mi líbia secese v kombinaci s tou správnou kolíbkou. Ono totiž když tě ty prachy tak moc nezkazí, tak v nich je i ta svoboda. Momentálně máme v české kotlině dlouhou dobu bez válek a to mně stačí.
Aleno, co vidíš jako příčinu zhroucení institutu matriarchátu ?
leden 24, 2008 10:59
byly jsme na ty parchanty moc hodné : alena tečkovaná
a moc jsme si je rozmazlily
leden 24, 2008 11:15
... : Luciáš
Nemusím se narodit bohatá, stačí mi narodit se v době, kdy si slušné peníze na obživu můžu vydělat.
leden 24, 2008 11:51
moc pěkné! : ivanka
Další bezva ženská, co umí!
A umí napsat něco o nás :-)
leden 24, 2008 13:07
Wendy, : Ceskymo
mame tady jednoho pohlednyho svobodnyho pana lekarnika... tak kdybys mela zajem, dej vedet! smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
Jinak Alenko, mas pravdu smilies/grin.gif ale nejsem si jista, jestli v ceskych zemich vubec kdy matriarchat byl... zatimco v nemeckych asi jo, aspon podle jazyka.
leden 24, 2008 18:01
Zdenko, : Bara
taky miluju Aufrayho, nejradeji mam od nej Stewball a Celine. Nedavno jsem ho zahledla na TV5 a je to porad "smrncovni dedek".
Jinak ja jsem v tehle dobe spokojena, abych to nezkrikla!!! Hlavne zdravicko.
leden 24, 2008 19:24
Šmarjá Baro : wendy
já nevím jak jsem k tom,u přišla ale myslela jsem že švarný Ýg už zemřel...tak to bude dlouho živ ! Píšeš, že je to "pořád šmrncovní dědek" tak to nebyl jen nějaký letitý záznam, že. Tak - na zdraví !!!
smilies/cheesy.gif
leden 25, 2008 09:23
Wendy, : Bara
bylo ti nekdy kolem Vanoc. Je mu 78 let, mel delsi, uplne bile vlasy, knira a bradku, samozrejme malinkou nausnicku s kaminkem v uchu (to nemam u chlapu rada) a moc mu to sluselo. Na ty roky urcite nevypadal, vis on nebyl a neni zadny krasavec, ale ma sex appeal, ted uz asi ne (NC by se tady chechtal, co s takovym dedkem),ale driv by stal za hrich..... Pry porad koncertuje a zrovna vydal CD.
leden 25, 2008 13:12
Milá Baro : Ortová
Milá Baro, děkuji za reakci na můj fejeton a hlavně... konečně se mi ozval někdo, kdo ví o existenci Aufrayho. Většinou musím dodávat, že je autorem Slavíků z Madridu. Ale znám osobně jednu paní, která mi nedávno vyprávěla, že byla kdysi na jeho koncertě v Lucerně. Považuje to za svůj životní zážitek. To jsou přesně ty chvíle, které by stálo za to prožít. Zdravím a zdraví přeji - Zdeňka.
leden 26, 2008 09:59
Něco pro skaz : Ortová
Děkuji za pochvalu a naprosto souhlasím. Svoboda rozhodování jde napříč staletími a je nesmírně důležitá. Děkuji za Váš zdravý názor, cením si jej coby autorka i jako člověk. Zdeňka O.
leden 26, 2008 10:03
Ivanko : Ortová
Milá Ivanko, Vaše milá reakce mě moc potěšila. Pokud znáte moje dvě knížky fejetonů "Století vhodné pro ženu" a "Žena v kurzu," budu moc ráda, dáte-li mi vědět, jak se Vám zamlouvají. Přeji pěkný den. Zdeňka O.
leden 26, 2008 10:06
Století bez chyby : Sid
asi neexistuje. Chyby nejsou v letopočtech ale v nás. Jinak knihy paní Ortové znám a miluju jak její fejetony tak i úžasné aforismy. Ty mám na nočním stolku jako bibli. Asi nejradši mám její knížku Miniaturní neřesti, to vždycky před spaním nalistuju libovolnou stránku a dobrá nálada je zaručena. Takže století mi zřejmě vyhovuje toto. Můžu si číst, co chci. Sid. smilies/cheesy.gif
leden 26, 2008 10:11
Souhlas : Beruška
to je fakt. Já si taky libuju, když můžu číst, myslet i konat podle svého rozhodnutí. Ráda žiju teď. Jinak díky za fejeton, je skvělý. Popídím se po knížkách paní Ortové. Berča.
leden 26, 2008 10:14
Ráda žiju teď, ale : Myška
kdybych si musela vybrat nějakou historickou dobu, bude to konec 13. a začátek 14. století, České království, a stav - šlechtična vdova. Vdova proto, že jako vdova bych o sobě mohla rozhodovat sama. Jako svobodná a vdaná nikoliv.
leden 27, 2008 18:54
Mysko, ale voni nemeli koupelny : Ceskymo
ani zachody v ty dobe! Auuuuu! smilies/cry.gif
leden 27, 2008 22:44
... : bb
Tak já bych asi taky zobala z každé doby jen to mlsání, jako paní Ortová. Jinak jsem velmi spokojená teď a tady, kdy a kde je dospělá žena tak svobodná jak si to udělá, ne tak jak jí to náboženství nebo otec poručí.
Kolíbku ze zlata bych nechtěla, kdoví co by ze mě vyrostlo, ale teď, kdy už něco vím o životě a lidech, o sobě, kdy mám trochu rozumu, tak to bych teda bohatství brala a klidně se vzdala možnosti si vydělávat. Konečně, vydělávám si už skoro 20 let. Ó, jak já bych ty miliardy roztočilasmilies/smiley.gif co bych si užila radosti z radosti, až bych rozdělovala, rozdávala, přispívala. A pak bychom my 4 z tanku a psi odletěli první třídou tak na 3 měsíce k moři, s výlety po celém světě. Všechnu svobodu u vlastnoručně/vlastnohlavě vydělaných peněz bych z fleku přenechala jiným smilies/wink.gif
leden 28, 2008 00:40
Ceskymo, no a co? : Beruška
Oni v té době o hygieně tak, jak ji známe my, neměli ani páru, tudíž jim nechyběla. Oni by postrádali spíš drbátko na vši... a na něm bych tedy trvala!
leden 28, 2008 07:57
Hm, no já nevím, : wendy
ale třeba při prohlídce na Spišském hradu, který spadá do tohoto období, nám průvodce vyprávvěl, že v zimě žili hradní páni v komnatách nad kuchyní, kvůli teplu, a hosty někdy přijímali v lázni. Možná se to s tou hygienou zvrtlo až v době baroka či rokoka. Jinak bych s touto dobou a uvedeným stavem souhasila - jak krásně si žila třeba Eliškas Rejčka. Mohla bych být i drobnější šlechtična...
leden 28, 2008 08:18
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]