O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

SVATOJÁNKOVÉ PDF Tisk E-mail
Pondělí, 26 červen 2017
Související obrázekNA SVATÉHO JÁNA OTVÍRÁ SE LÉTU BRÁNA ...A máme léto a vedro. Dva dny nám netekla voda, ale nikdo neoznámil, že vodárny kopou novou přeložku. Do toho já zavařovala 20 kg jahod . V bytě 35°C,  všechno zapatlané od marmelády, a nikde ani kapka vody.

 

 

 

 

 

 

 

Venku se vedro nedá přes den přežít. Se psem raději vypadnu brzo ráno, kdy ještě slunce negriluje, před devátou jsme doma, zavřeme okna, zatáhneme žaluzie a bydlíme. Ven jdeme na delší dobu zase až večer, kolem desáté hodiny. Nikde nikdo, trochu povlává větřík, je snesitelných 25°C a pomalu se stmívá.

 

Procházíme lesíkem na Chlumci a já najednou před sebou vidím malé světýlko, blikne, zhasne a znovu se rozzáří. Hele, opravdická světluška. Vlastně světlušák, holky lítat neumí. Broučánek  pilně kroutí dynamkem, aby rozsvítil žárovčičku na prdýlce.  Je tam sám, jeden, jediný.

 

 

 


 

 

To malinké světýlko ve mně probudilo vzpomínky na dětství. Narodila jsem se začátkem června, snad v nejkrásnějším měsíci. Na mé narozeniny v naší ulici rozkvetly akáty a hned  po nich se rozvoněly lípy u vinohradské vodárny. Ve škole už se moc neučilo,  známky napsané, byl čas školních výletů a já  se nemohla dočkat prázdnin.

 

Těšila jsem se na tábor, každý rok jsem jezdila do Kořenova v Jizerkách, později  do Raspenavy u Frýdlantu. (Už dávno neprožívám cestovní horečku, to rozechvění před cestou, kdy nemůžete dospat, obavy, že třeba onemocníte a nikam nepojedete, tak ty už jsou dávno pryč.)  Někde tam jsem snad naposledy viděla svatojánky. Chytali jsem je do krabičky od zápalek,  aby se nám nakonec  kouzelná  světluščí víla  vždy do rána proměnila v ohyzdného  brouka.

 

Je sobota 24.6., den sv. Jana Křtitele, po kterém jsou u nás svatojánci pojmenovaní. A tak když padla tma, šla jsem se znovu podívat na okraj Chlumce. Už tam nebylo jenom jedno světýlko, ten jeden světlušák - to byl jenom průzkumník a organizátor broučího  happeningu, plánovaného na sobotu.

 

A tak na svůj den,  na kraji lesa, svatojánkové prováděli akrobatické kejkle ve vzduchu. Kroužili ostré zatáčky, následovaly vývrtky i výkruty a střemhlavým letem  k zemi ukončovali svůj výstup. Jejich holky, zdola z trávy, tomu přihlížely a pilně jim k tomu svítily.

 

 

Krásné léto všem  přeje

DEERES

 

 

 

Komentáře (5)add feed
... : marty
mojemu Svatojánkovi bylo v sobotu 20. Toto letí. Tak si ten konec června ještě pěkně užijte.

červen 26, 2017 10:11
Myslím, : Krakonoš
že každej, kdo se jako dítě setkal s Karafiátovejma Broučkama, už z nich bude celej život paf :-) Dětem i neteři jsem, když byli mrňaví, vyřezal svatojánky ze dřeva a do packy jim dal svítíci diodu, jako lucerničku. Zapínala se vypínačem - páčkou místo nosu. Byla to jejich nejmilejší hračka a každýmu sedí v pokojíku ještě dnes.
Díky deeres, tohle's napsala moc hezky. smilies/smiley.gif
červen 26, 2017 12:44
... : *deeres*
Jako malá jsem měla jenom pár knih a jedna z nich byla pohádka o broučcích od Jana Karafiáta. Bylo to jedno z prvních vydání,zděděné po tátovi a nejspíš si v ní četla i jeho máma. Bez ilustrací, nebyl v ní ani jeden obrázek.
Ve třetí třídě naše učitelka vymyslela mezi spolužáky výměnnou knihovnu a Broučky jsem už nikdy neviděla. Kniha zmizela mně stejně, jako zmizely roje světlušek, které jsem v dětství vídala. Důvodem proč jich má být tak málo, je prý všudypřítomný světelný smog a sucho.

červen 26, 2017 16:13
Tak já zažívám roje světlušek : Krakonoš
každý léto. Nevěřím, že by na ně mělo vliv sucho - letos tu je nejhorší sucho za všecky ty roky, co tu jsme, a je jich požehnaně, víc než minulý roky. Asi se držej dál vod měst. Maj rozum. smilies/smiley.gif
červen 26, 2017 20:26
DEERES : doktor
DEERES k létu patří sluníčko,voda a pohoda.Všem Kudlákům i Kudlinkám přeji všeho vrchovatě.My bude letní prázdniny s naším broučkem ,devítiletým broučkem na vodních plochách Českého ráje. AHOJ !
červen 27, 2017 12:59
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]