O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

PYRRHOVO VÍTĚZSTVÍ - DANAJSKÝ DAR PDF Tisk E-mail
Neděle, 12 březen 2017
profilová fotka uživatele Karel FajtaNebojte, nebudu vás obtěžovat filozofickým pojednáním. Pouze mne fascinují antické příběhy. Antika, antické báje, antická historie - to je můj šálek čaje. Nemám ponětí, proč právě nyní mne napadlo mluvit o antice. Asi proto, že si často listuji touto literaturou i poezií...

 

 

 

 

 

 

 

Stojím na verandě chalupy, dívám se kolem; cáry starého sněhu pokrývají horní louku. Fičí studený vítr a po jaru zatím ni památky. Odkládám nezapálenou dýmku na římsu u krbu. Beru do ruky rozečtenou knihu a pomalu vplouvám do děje příběhu … Když už jsem totiž nakousl příběh z antiky, tak je slušnost věc dokončit.

 

Poznám tuto oblast. Balkánský poloostrov. Místo zvané Epeiros (Epirus). Dnes se rozkládá mezi Řeckem a Albánií. Píše se rok 295 př. n. l. Na královský trůn usedá Pyrrhos, Aiakidův syn. Pyrrhos je starověkými historiky opěvován jako nejodvážnější a nejudatnější vojevůdce. Asi, aby dostál své pověsti, tak po nástupu na královský trůn si podrobuje Makedonii. Jeho věhlas rostl a jeho odvaha a udatenství je známa široko daleko. Dokonce byla zaváta až do italských měst. Italské město Tarent mělo zrovna nějaké techtle mechtle s Římany. Obyvatelé italského města Tarent vyhledali slovutného Pyrrha a požádali jej o pomoc.

 

 

 

Image result for PYRRHOS

 

 

 

Rok 280 př. n. l. Přinesl Pyrrhovi vítězství nad Římany u Herakleie a Tarentu klid a mír. Stěží uplynul rok a Pyrrhos u Auscula se znovu utkal s římskými oddíly. Meče zkřížilo na straně Pyrrha 25 000 odhodlaných mužů, na straně Říma 40 000 vojáků pod vedením konzula Publia Decia Musa. V jatkách, které následovaly, se válečné pole zbarvilo do ruda prolitou krví. Bůh války nakonec rozhodl ve prospěch Pyrrha.

 

 

 

Related image

 

 

 

Ovšem ztráty na straně vítěze byly tak velké, že od dalšího tažení proti Římanům byl Pyrrhos nucen upustit, a z Itálie odejít. Traduje se, že slavný vojevůdce po vítězné bitvě k svým statečným pronesl nezapomenutelná slova: „Ještě jedno takové vítězství a jsme ztraceni.“ Pyrrhos svým vítězstvím donutil Římany k ústupu, způsobil jim těžké ztráty, ale římskou armádu nezničil. Vzhledem ke stavu svého zdecimovaného vojska se Pyrrhos rozhodl k návratu do Řecka.

 

Proto Pyrrhovo vítězství je slovní spojení, které vyjadřuje vítězství, ale vítězství příliš těsné a draze zaplacené prolitou krví. Tedy vítězství, které ve svém důsledku žádným vítězstvím není. Tato fráze „Pyrrhovo vítězství“ se stala frází obecně platnou právě v případech, kdy úspěch v podstatě žádným úspěchem není.

 

A dodávám, že takový dar Bohů je darem danajským. Danajský dar proto pro obdarovaného může znamenat i zkázu…

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       -doktor-

           

 

 

Komentáře (3)add feed
Doktore, : Mikin3
to jsi me pripomnel historku s nemeckym vitezstvim v nejvetsi tankove bitve u Kurska. Tam sice byli Rusove porazeni, ale mohli narozdil od Nemecka sve ztraty v technice i tancich nahradit.
Takze kdyz dnes tuhle bitvu Rusove oslavuji jako sve vitezstvi, maji vlastne pravdu.
březen 13, 2017 01:02
Doktore, ještě bys měl připsat něco o tom danajském daru, : Martina P.
jak vzniklo toto pojmenování smilies/grin.gif
březen 13, 2017 11:26
Martina P. : doktor
Martino,Danajský dar je dar,zisk či prospěch,který způsobuje obdarovanému potíže nebo zkázu.Příkladem takového daru byl dřevěný kůň zanechaný před branami Troje Řeky (Danajci).
Trojané nevyslyšeli slova varovná věštce Láokoona : "Nevěřte tomu koni,Trojané.Bojím se Danaů,i když dary přinášejí.".Dřevěného koně zvědaví Trojané vtahli do Troje a v noci z útrob koně vyskákali ozbrojení Římané a Troju dobyli.
(omlouvám se neumím napsaat dlouhé "o".Díky.
březen 13, 2017 14:00
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]