O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

VZPOMÍNKA NA MICHALA TUČNÉHO PDF Tisk E-mail
Středa, 11 leden 2017
Image result for michal tučnýDnes bych ráda na Kudlance vzpomněla na jednoho z mých oblíbených zpěváků, který bohužel už téměř 22 let není mezi námi. Věřím, že si většina z vás na něho rádi vzpomene společně se mnou. Michal Tučný byl jedna z legend české country music (často byl označován za jejího krále).


 

 

 

 

 

 

Michal Tučný se narodil 11. ledna 1947 v Praze. Vyučil se prodavačem, potom vystudoval střední ekonomickou školu.  V dospívání hrál na různé hudební nástroje, ve 14 letech bubnoval ve školním dixielandu.  Následně účinkoval se skupinou Makers a zpíval se skupinou B-sextet.

 

 

Fotka uživatele Michal Tučný.

 

 

Na Portě 1967 zaznamenal velký ohlas, když vystoupil jako host skupiny Rangers.  Většina z nás má však Michala Tučného spojeného s jinými skupinami.  Do skupiny Greenhorns přišel v lednu 1969, v roce 1974 pak přešel do skupiny Fešáci, po 6 letech následovala skupina Tučňáci.  Michal Tučný zpíval ze začátku výhradně anglicky,  až později česky.  Hodně spolupracoval se Zdeňkem Rytířem.  Zazpíval si také s několika cizími hudebníky – s americkou zpěvačkou Rattlesnake Annie nebo kapelou Country Minstrels.

 

Sluší se, a ráda tak učiním, připomenout některé ze zpěvákových písní – Báječná ženská, Pověste ho vejš, Buráky, Snídaně v trávě, Chtěl bych být medvídkem, Prodavač, Blízko Little Bighornu, Nádraží, Felína z El Pasa, Drnová Chajda, Lojza a Líza, Koukám, jak celá země vstává, Cesty toulavý, Všichni jsou už v Mexiku, Tam u nebeských bran - a mnohé další.

 

Moje srdcovka je  jeho píseň Abych tu žil, myslím, že vznikla v době, kdy byl Michal Tučný už vážně nemocný a velmi dobře si uvědomoval, o čem zpívá.  Z jeho svižnějších písní  mám ráda  skladbu Rovnou.

 

 

 

Image result for michal tučný

 

 

 

Život nejsou jen výhry, Michal Tučný podlehl těžké nemoci začátkem března 1995; bylo mu pouhých 48 let. Pochovaný je v jihočeských Hošticích u Volyně, kam často jezdil na svoji chalupu. (Jeho hojně navštěvovaný hrob s kamenným kloboukem jsem vám ukázala na Kudlance i minule, v článku Výlet na Prachaticko). V Hošticích se také každoročně koná hudební setkání Stodola Michala Tučného.

 

 

Přeji vám krásné zimní dny,

vaše MIA

 

 

Komentáře (8)add feed
Mio, : Míša šíša
díky za vzpomínku, písničky MT mám také ráda.
A když je tady odkaz na ten tvůj starší článek "Výlet na Prachaticko", musím zmínit, že jsem se tenkrát od tebe nechala inspirovat a zámek Dub jsme s rodinou navštívili. Byl to úžasný zážitek a velice příjemné setkání s majiteli. Jejich zápal a pracovní úsilí jsou obdivuhodné. Do Drslavic jsme také zajeli, tam ale nebyl nikdo přítomen. Ale i tak to stálo za to vidět tvrz aspoň zvenku, navíc na informační tabuli se lze dočíst více podrobností.
Takže ti zpětně děkuju za správné nasměrování. smilies/kiss.gif Ještě mi tedy zůstává rest - kozí ekofarma KOFA v Bílsku, ale i na tu dojde. Snad letos při nějaké cestě do Volar. smilies/wink.gif
leden 12, 2017 10:13
Michala : alka..
Jsem obsluhovala po jeho vystoupení v divadle,u nás v hotelu.Byl to milý a slušný host a miloval palačinky s meruňkovou marmeládou.
leden 12, 2017 10:22
... : mia I
Jéžíš, to jsem ráda smilies/grin.gif
leden 12, 2017 10:22
Michal Tučný je i můj oblíbený zpěvák. : Myška
Píseň Rovnou - a nejen ta - zlidověla a zpívá se u trampských ohňů, aniž by si zpívající uvědomovali, od koho je...
leden 12, 2017 10:49
Michal Tučný žije dál, : mamča
stejně jako tihle všichni

https://www.youtube.com/watch?v=H3tlR48ugXY

https://www.youtube.com/watch?v=KffSx9GnLEE
leden 12, 2017 11:45
Velký flám. : Pepa
Greenhorns kteří měli v plánu oslavit silvestra jen v úzkém kruhu v roce 72 Vybrali si hospodu Na křižovatce v Krkonoších. Stojí na rozcestí, Pomezní boudy a Pec pod Sněžkou.
V té době naše parta čtyř amatérských muzikantů, pracovala na stavbě čističky na vodu v Horním Maršově a do oné hospody jsme to měli kilometr. Na pivo jsme nikdy nešli bez kytar.
Dva dni před silvestrem mi čtyři a pár známých kteří za námi přijeli z Plzně jsme vpadli do lokálu hospody Na křižovatce po páté odpoledne. S pusou otevřenou koukáme na celou sestavu Greenhorns. Netrvalo dlouho a pánská zábava (nebyli tam ženský) jela na plný plyn až do ranních hodin. Domluvili jsme se na společnou oslavu silvestra, ale nedopadlo to, chlapi dostali telegram, že někde někdo vypadl a že musí za ně hrát. Tak zklamáni odjeli.
Bylo to poprvé a naposled kdy jsem se s Michalem setkal ale náš kapelník Mirek za Michalem do Hoštic jezdil.


leden 13, 2017 10:02
Mia ..... : doktor
Mio,děkuji za vzpomínku i pro mne to je a stále je oblíbený zpěvák.
leden 13, 2017 14:17
Od Michala Tučného se mi vždycky : Lenka1
vybaví "Pověste ho vejš...." Vždycky se mi moc líbila a u táboráků nikdy nechyběla. smilies/smiley.gif
leden 14, 2017 11:09
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]