O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

LEA VIVOT ZE ŠUMPERKA PDF Tisk E-mail
Pondělí, 08 srpen 2016
Přejít na obsah
LEA VIVOT ZE ŠUMPERKA
Strana 2
Už před  lety vystavila Lea Vivot v nákupním centru uprostřed kanadského Toronta Lavičku lásky. Na ní se k sobě tulí v nadživotní velikosti dva nazí bronzoví milenci, ona má ruku v jeho klíně. Od nich se s němým výkřikem odvrací třetí žena. Pro prudérní obyvatele to bylo příliš. Pohoršení občané začali nemravné dílo bojkotovat a demonstrativně nakupovali jinde. 

 

 

 

 

 

 

 

Trvalo několik let, než se Lea Vivot, o kterou se tak začal zajímat celý svět, dočkala plného zadostiučinění: město Toronto Lavičku lásky za 150 000 amerických dolarů zakoupilo a umístilo na čestném místě.  "Tohle už mě nemůže překvapit, zažila jsem jiné věci," říká s úsměvem Lea Vivot. A říká to česky. Jedna z nejskandálnějších umělkyň Ameriky se totiž narodila v Šumperku.

 

Když jako dívka opouštěla Čechy, bylo to v kufru auta. Vzala si tehdy argentinského studenta. Odjezd jí ale nikdo nepovolil a ona ho moc milovala. A tak, využila toho, že provázela  tehdy po Praze skupinu italských turistů. Když se loučili, schovala se do kufru jejich auta... Velká

láska jí nakonec otevřela celý svět. Přitom nebyla nikdy žádný dobrodruh. Nevyhledávala nic výjimečného, vždycky jen cítila, že něco určitého musí udělat.

 

LEA VIVOT (66) se narodila jako Drahomíra Lea Hekelová v Šumperku. Vystudovala Střední uměleckou školu v Praze, provdala se za argentinského studenta Antonia Alberta Vivota a krátce nato emigrovala do Itálie.

 

Odtud pokračovala do Kanady, kde pokračovala ve studiu umění a přivydělávala si jako biletářka v kině a diskžokejka ve fitcentru. Působila i jako módní návrhářka, a když se seznámila s americkou hereckou smetánkou, hrála i několik drobných rolí, působila též jako novinářka. Její první manžel zahynul při zemětřesení v Mexiku; Lea Vivot se pak provdala ještě dvakrát. Má dva dospělé syny. Z jejích zájmů převážilo sochařství a proslula zejména bronzovými sochami lidí sedících na lavičkách.

 

Některé její sochy se odlévají v České republice.

 

 

http://i.lidovky.cz/11/112/lnorg/NEV3f1249_lavicka.jpg

 

 

Bývalý šéf Sazky Aleš Hušák koupil před lety její šokující sochu "Lavička neřesti". Ta se dalšímu řediteli znelíbila a rozhodl se ji prodat. V Praze není mnoho soch, plastik či jiných uměleckých děl, která by tak šokovala, jako Lavička neřesti od  Ley Vivotové.

 

Ještě nedávno mohla prudérního chodce šokovat tato bronzová plastika sedícího muže a klečící ženy. Ale zmizela... Stejně jako ostatní sochy od stejné umělkyně, jejíž díla společnost kdysi koupila.  Sousoší, které stálo před Sazkou, je známé prakticky po celém světě. Do svých prohlídkových tras ho dokonce zařadily některé turistické agentury.

 

Bůhví, kde je lavičce dnes konec....

 

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]