O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

KRAKONOŠŮV BRÁCHA PDF Tisk E-mail
Neděle, 10 červenec 2016
Obr se probouzíU nás v Krkonoších se traduje, že Krakonoš je všude kolem nás, na horách i v podhůří. My zasvěcenější víme, že ho lze potkat i v jiných horách staré dobré střední Evropy. Jeho přítomnost v pohoří Harz je historicky známá a doložená sérií kouzelných pohlednic malíře Franze Heinricha Rowlanda. Mnohokrát byl spatřen i v Alpách nejen v Tyrolsku. Navíc má ledaskde své početné sourozence.

 

 

 

 

 

 

Berggeist Rübezahl

 

 

 

 

 

 

 

      Jeden z nich se na přelomu 20. století potuloval v lesích „Mlýnského údolí" v německém knížectví Sasko - Altenberg poblíž městečka Eisenberg u Thüringenu.

 

     Přestože byl rodákem z Lipska, byl Carl Friedrich Kühn řečený „Wacholder Erich" (snad Jalovcový?) ale taky „Berggeist Rübezahl" (horský duch), chodící v horalském kostýmu s dlouhým zeleným pláštěm a poutnickou holí, považován za typickou lokální „Železnohorskou" veličinu.

 

     Jako horský vůdce prováděl výletníky v počátcích hromadné turistiky krajinou Mühltalu a jeho impozantní postava se stala vděčným námětem tamějších pohlednic.

 

     Potkat ho takhle v Obřím dole, jeden by se i spletl. Až na ten slamáček - ten by si Krakonoš na hlavu nejspíš nenasadil.

 

 

ANTONÍN TICHÝ

 

 

Komentáře (10)add feed
Krakonoši. : Pepa
Krkonoším jsem za svůj pěkný život velice vděčný. Pobyl jsem tam 20 let. Osobně jsem znal dva "Krakonoše", oba nosili zelenou uniformu hajných. Návštěvníci Krkonoš se s nimi rádi fotili a oni za menší všimné také. Jeden z nich skončil neslavně, při větší konzumaci liguére spadl v zimě do potoka a umrzl.
červenec 11, 2016 07:52
Toníku : doktor
Toníku díky,že jsi vzpomenul vládce našich hor.Nyní jsem na chalupě a dívám se na rozkvetlou horní louku.Zde na Kudlance jsem psal několikrát o situacích v kterých měl jistě prstíky ........náš úžasný Duch hor.
červenec 11, 2016 13:57
Doktore, : Sidon
m8m pro Tebe jedno cimrmanovské sdělení - "eréč piklóš neméči huňár scépeň kámoš"

smilies/grin.gif smilies/grin.gif
červenec 11, 2016 18:02
Vždycky : Iris
jsem si myslela, že Rýbroul a Krakonoš je jedna a tatáž "osoba" smilies/wink.gif
červenec 11, 2016 20:51
oprava : Iris
Rýbrcoul smilies/smiley.gif
červenec 11, 2016 20:51
... : Bara
Iris, ja taky.....
červenec 11, 2016 22:42
taky se přidávám... : d@niela
taky jsem si myslela, že to je jedna a ta samá osoba...

Mj. - a co asi dělá ten "náš" Krakonoš?
smilies/grin.gif
červenec 11, 2016 23:05
Sidon a děvčata : doktor
Sidone ač mám Járu Cimrmana rád a viděl jsem takřka všechny hry,buď tak hodnej a přeložíš mi to?To víš kde nic není ani smrt nebere.Díky.A děvčata dle mého názoru je to jedna a táž bytost,ale Rýbrcoul mu říkají na horách východně od Krkonoš.
červenec 12, 2016 13:30
Doktore, : Sidon
jde jenom o nejapný žert a narážku na Tvoje psaní. Doufám, že se proto neurazíš a budeš psát dál. Jestli jsi ale viděl hru Vražda v salóním kupé, tak tam tu větu v jedné chvíli říká steward (J.Vozáb) továrníkovi Bierhanzlovi, poté, co mu navrtal zub a vložil do nšj arzen, aby ho otrávil, a v překladu to znamená, i když to není Maďarština, ale jen její napodobení - Piš holoubku, piš, stejně zcepeníš!

Ale to nás čeká vlastně všechny.
smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif
červenec 12, 2016 18:44
Pro jazykové puritány, : Sidon
má být v salónním kupé. Tak sorry.

smilies/shocked.gif
červenec 13, 2016 00:17
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]