O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

VÁNOČNÍ CÍSAŘ PDF Tisk E-mail
Neděle, 03 leden 2016
Přejít na obsah
VÁNOČNÍ CÍSAŘ
Strana 2
Strana 3
Strana 4
Strana 5
 

 

 

 

 

 

 

 

     Federico mezitím sepsal knihu o sokolnictví a podílel se na překladech antických a perských spisů o přírodních vědách. Z jeho knih později čerpal Tomáš Akvinský i Roger Bacon. Přičítá se mu také výrok "Člověk by neměl věřit ničemu, co nemůže dokázat přirozenými prostředky a rozumem." Pokud by byl pravdivý, potvrzoval by, že Federico ve svém racionalismu utekl o nejméně pět staletí kupředu.

 

     Praktikoval mnoho exaktních pokusů, při kterých ukázal ale i rub své osobnosti - některé fyzikální i medicínské pokusy nechal dělat na svých nevolnících, kteří při nich umírali, aniž Federico hnul brvou. Nevolníky nepovažoval za víc než věci.

 

     Byl posledním císařem, který uplatňoval myšlenku univerzalismu - že císař je formálně světskou hlavou všech křesťanských panovníků. Zasáhl do sporu mezi Francií a Anglií a na určitou dobu ho pomohl utlumit, čímž potvrdil svou autoritu.

 

    

 

 

 

     Obecně byl ovšem považovaný za velmi tvrdého a despotického panovníka. Zemřel v roce 1250 a jedna z verzí je, že byl otráven vlastním synem Konrádem, který poté převzal jak císařskou, tak sicilskou a formálně i jeruzalémskou korunu.

    

 

Jak to bylo opravdu, už se nedozvíme.

 

 

 

 

 

     Legendy o Federicovi završuje ta, podle které nezemřel a žije stále v nitru Etny. Zanechal po sobě deset potomků ze třech manželství, osm dalších nemanželských potomků, jimž byla přiznána dědická legitimita, a mnoho dalších levobočků. Pro nás je perličkou, že třeba matka Přemysla II. Kunhuta Štaufská byla Federicovou sestřenicí, Přemysl II. byl tedy poloviční Štauf a teoreticky mohl uplatňovat určitá dědická práva na císařský trůn z této pozice.

 

 

 

 

TOMÁŠ HOUŠKA

 

 

 

 

Komentáře (2)add feed
Tomáši : -doktor-
Tome ,děkuji za poutavé vyprávění o Vánočním králi.Neznal jsem a netušil,že Přemysl II mohl se ucházet o císařskou korunu.
leden 04, 2016 14:14
hezké čtení : marty
ráda čtu historické romány od Ludmily Vaňkové. Právě od ní jsem se prvně podrobněji dočetla i o Sicilském království, příbuzenských rošádách a vztazích v Evropě a i souvislosi se Zlatou bulou sicilskou....
leden 04, 2016 18:54
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]