O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

MÓDA A CO S NÍ NADĚLÁME PDF Tisk E-mail
Pondělí, 23 listopad 2015
Lidé, kteří mě někdy viděli oblečeného, vědí, že pokud o něčem vůbec nic nevím, pak je to móda. Ale protože jsem moderní člověk, tak vždycky, když o něčem vůbec nic nevím, kouknu na Wikipedii a pak s tím machruju na Facebooku. Tentokrát jsem si tedy vyhledal slovo „móda“ a vám doporučuji udělat totéž, zejména pokud chcete vidět fotografie velmi pěkně tvarovaných nahých dívčích zadečků, tlustého chlapa bez obličeje v tangách, jiného chlapa v tangách, pána v klobouku a dva velmi detailní penisy v obrovském rozlišení – a to nemluvím o fotografiích Tádž Mahálu a o obrazu od Pieta Mondriana. No fakt, schválně si to zkuste.

 

 

 

 

 

 

Když jsem se dost vynadíval na Tádž Mahál, přečetl jsem si i doprovodný text a dozvěděl se tak o módě spoustu strašně zajímavých cizích slov. Text se zabýval sociálními, historickými a filosofickými faktory, které definují módu se všemi jejími aspekty tak dokonale, aby tomu nikdo nerozuměl. Abyste si text nemuseli číst a měli dost času na obrázky, pokusím se vám ho přeložit pomocí jednoduchých českých slov.

 

 

Původ „módy“

 

„Móda“ je cizí slovo, převzaté z nějakého cizího jazyka, patrně z francouzštiny, což je jazyk, kterým se mluví prakticky právě jen o módě, o jídle a o sexu. Francouzština toto slovo převzala z latiny, což byl kdysi dávno takový jazyk, ve kterém lidé psali samé staré knihy, které nikdo nechtěl číst, a tak se nakonec lidé dohodli, že tenhle jazyk nebudou používat a vynalezli místo něj italštinu, která se používá úplně stejně jako francouzština k rozhovorům o módě, jídle a sexu, akorát je ještě dvakrát rychlejší.

 

„Móda“ vznikla v dávné historii, kdy bohatí lidé měli zlaté prsteny a zlaté příbory a zlaté talíře a oblékali se do samých zlatých a drahých věcí. Chudí lidé chtěli vypadat a žít stejně, a tak se snažili bohaté lidi napodobit a kupovali si v asiashopech laciné napodobeniny zlata z umělé hmoty. Všechny ty čínské šmejdy se ale brzy rozbily a lidé je museli vyhodit. Proto dnes máme plné hrady a zámky drahých šatů a nádobí a obrazů a památek ze zlata, kdežto laciné čínské šmejdy se nám z těch dávných dob nedochovaly.

 

 

Co je to „móda“ dnes

 

Podle Wikipedie „móda“ zahrnuje nejenom to, jak se oblékáte, ale i jak se chováte, co říkáte, co děláte, co si myslíte, co si nemyslíte, na co myslíte a co si o tom všem vůbec myslíte. K tomu ještě zasahuje všechny možné oblasti činnosti, včetně těžkého průmyslu, lingvistiky a pohřebnictví (vážně!), a to navíc i u jiných živočichů než je člověk, například u pěvců. Z toho vyplývá, že módu v těžkém průmyslu vymysleli pěvci. Vlastně ne, vyplývá z toho, že móda je potřebná a přirozená, protože i obyčejnému člověku, jako jste vy, pomůže, aby se někam zařadil, a ostatním zase pomůže, aby si zařadili vás. Což zní učeně, ale věřte mi, že na Wikipedii to má pět odstavců cizích slov.

 

Problém je, že jakmile se začnete oblékat a chovat určitým způsobem, jsou lidé celí žhaví vás šoupnout do nějaké škatulky. Sotva se zachováte jinak, než od vás lidé očekávají, jste za hlupáka. Tak například: když si necháte narůst plnovous, vezmete si kostěné brýle a na rozhrkaném favoritu si dojedete do biokavárny objednat „pikolo“, dostanete přednášku. Nebo: když si vyholíte lebku a v maskáčích zamíříte na sraz vlastenců vykládat, že i v jiných částech světa mohou žít normální lidé jako my, tak dostanete přes hubu s tím, že my musíme sbírat víčka. Zato když v tomhle outfitu vejdete do biokavárny a objednáte si pikolo, tak ho OPRAVDU DOSTANETE.

 

Další potíž módy je, že si nikdy nemůžete být jistí, jestli to, čemu se dneska vysmíváte, nebude za týden v módě. Vlastně si nemůžete být jistí ani tím, jestli je zrovna v módě vysmívat se tomu, co právě není v módě a jestli zrovna není někde v módě to, co není v módě tady. Každá módní vlna je lekcí z pomíjivosti a jednotlivé módní vlny se přes nás valí takovou rychlostí, že člověk většinou ani nestihne zaregistrovat, jaká móda je právě v módě.

 

Co s tím? Překvapí vás to, ale řešení existuje: namísto módních džín s proříznutými koleny noste tygří elasťáky, na stěny si místo módních maleb zakrvácených dětí od Josefa Bolfa pověste obrázky andělů a majáků a delfínů a koňů a západů slunce, poslouchejte romantické písničky z kompilací největších romantických hitů, zkrátka zavalte se tím největším kýčem. Ten je totiž – na rozdíl od módy – věčný. A navíc začíná zase přicházet do módy.

 

 

 

 

JAN FLAŠKA -

když si autor čte Wikipedii, má na sobě #elasťáky

 

 

Komentáře (2)add feed
Mooooda je velmi pomíjivá. : strejda
Kdybych neměl manželku, je mi asi jedno, co mám na sobě. I když, už jsem se prý zlepšil. Kdysi dávno, za mlada, jsem prý chodíval na rande v kostičkovém sáčku, pruhovaných kalhotách a ponožky a košile také prý moc neladily. Jak vidno, bylo mi však odpuštěno. smilies/grin.gif
Ale vážně: vezmi si, Jane Flaško, takovou krásnou ženskou. U té je úplně jedno, co má na sobě. Tím nemyslím ty vychrtliny, promenádující se po molech a zakopávající si o nohy. Ty ne. Myslím normální, krásnou ženskou, kterou když plácnu do zadku, vím, že je to nádherný zadek. Ne! Úplně tlusté také ne! Asi tak do 65 kg, to je dobrá váha, myslím... No a když si ta dáma vezme na sebe tepláky, sluší jí to. Když si vezme babiččinu zástěru, sluší jí to. Když se obleče do divadla, je to nádherná kočka. Co jsem tím chtěl vlastně říct? Že když je ta ženská krásná, je úplně jedno, co má na sobě. A nejkrásnější bude zřejmě úplně nahá. To je jasné jako facka... smilies/grin.gif
listopad 25, 2015 11:37
Pomíjivá : wendy
aby se honem mohlo prodávat něco úplnbě jiného...nikdy mě nebrala, naopak ráda jsem se odlišovala od davu.I když pár módních kousků jsemm si taky pořídila, když mě zaujaly nebo se mi zrovna TO hodilo.
No a pánové mají vyřešeno, viz výše. smilies/grin.gif
listopad 25, 2015 11:43
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]