O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

JAK TO BYLO S ADAMEM A EVOU PDF Tisk E-mail
Středa, 05 srpen 2015
Vzhledem k tomu, že se vám líbilo minulé psaní Tomáše Houšky, domluvila jsem s ním vydávání dalších velmi zajímavých textů z historie. Pokud byste o něm chtěli vědět něco víc, je to pedagog, spisovatel, scénárista, režisér... vypravěč. A hlavně nevěřící Tomáš. Mezi jeho "úchylky" patří i stará hudba - okcitánští trubadúři, středověká liturgie a zvláštní slabost má pro Guillauma de Machaut.

 

 

 

 

 

 

 

      Jsou příběhy, které všichni dobře známe. Celé civilizace se nich odvozovaly. Jsou pro nás jistota. Tak to prostě bylo. Pak zjistíme, že řada z nich má víc verzí - a to vlastně velice odlišných. Že kdo ví, jak to vlastně bylo... Jednu takovou verzi příběhu, o kterém jste jistě přesvědčeni, že ho dobře znáte, vám nabízím.

 

 

 

     

Bůh Člověk, neboli Adam, žil v nebi s bohyní Ženou - Evou.  Byli nesmrtelní a šťastní. Zlý bůh Horramu, stvořitel hmotného světa, jim záviděl. Chtěl jejich štěstí a chtěl Evu. Vtělil se tedy do podoby jedovatého hada. Ale věděl, že jen tak se k Adamovi, aby ho mohl uštknout, nedostane. A tak svými jedovými zuby vpravil jed do jablka, protože věděl, že Adam je rád jí. Poznání, skryté v jablku, tím otrávil.

 

Adam jablko ochutnal, snědl jed, a ten způsobil, že se Adam oddělil od své božské přirozenosti a vtělil se do těla smrtelného člověka. Ztratil svou nesmrtelnost a zapomněl i na svůj božský původ. Stal se vtěleným člověkem, uvězněným ve svém těle, a odděleným od svého božství. Když to Eva viděla, snědla zbývající část jablka a sestoupila do hmotného světa s ním. Tak hada obelstili.

 

Neztratili svou nesmrtelnost. Přestože jejich těla se stala smrtelnými, přes koloběh narození dalších generací si nesmrtelnost uchovali. Had zcela neuspěl ani ve své touze zbavit je božství: sice na něj zapomněli, ale nikdy o něj nepřišli.

 

Zůstala v nich duše - jiskřička božství. Přes kterou si mohou vzpomenout na svou božskou podstatu a být šťastní.

 

 

 

 


      Jestli se vám tahle verze příběhu líbí, musím přiznat, že bohužel nejsem autorem.

 

      Je ještě o pár staletí starší než ta, která se dostala do Starého zákona. Byla zapsaná někdy ve 13. století před Kristem v ugaritštině na území dnešní Sýrie. Originální tabulky (vzhledem k současné situaci můžeme říci naštěstí) odvezli do Amsterdamu archeologové už v roce 1929. Z ugaritštiny ji překládali profesorka Marjo Korpelová a Johannes de Moor z Protestantské teologické univerzity v Amsterdamu.



      Tato ugaritská verze příběhu mi velmi dobře sedí do vnímání historie gnóze jako myšlenkového proudu, který se na Blízkém východě vyvíjel a krystalizoval velmi dlouho, nejspíš paralelně s judaismem a později křesťanstvím. Skoro bych řekl, že je starší a komplexnější než Píseň o perle. Umím si i představit možnost, že jádro příběhu Písně o perle je svým způsobem pokračováním příběhu Adama a Evy.



Jestli tuhle verzi znali albigenští, nebo zda opravdu byla zapomenutá celou tu dobu, to nevíme, určitě by se jim líbila také. Protože tenhle příběh je esencí gnóze. Kdo o ní nebo víře albigenských nikdy neslyšel, skoro mám pocit, tento příběh stačil, aby se z něj člověk dozvěděl to nejdůležitější; vyznání gnóze v sedmi odstavcích.

 

 

 

TOMÁŠ HOUŠKA

 

 

 

 

 

Komentáře (13)add feed
Tomáši, pěkné. : Myška
Ale já se mnohem víc těším jednak na pokračování Plantagenetů, a jednak na to, co napíšeš o Guillaumovi de Machaut a tedy i o Janu Lucemburském.
srpen 06, 2015 06:34
Tomáši : -doktor-
Hezký příběh.Neznál jsem jej.Trochu se odklonil od víry v Boha jediného.Budou-li mít zájem i ostatní Kudlanky napsal bych pár pověstí o Ústí n.L.aHOJ VŠEM.
srpen 06, 2015 13:22
Těch verzí je víc, : Sidon
jedna z nich je také o Lilith (hebrejsky לילית, neboli Černá Luna), byla služkou sumerské bohyně nebes Inanny. Prvně se o této postavě zmiňuje sumerská a mezopotámská mytologie. Lilith prý snad měla být první ženou Adamovou. Tady je toho trošku víc -


https://cs.wikipedia.org/wiki/Lilith
srpen 06, 2015 18:15
Ještě jsem zapomněl : Sidon
na tu legrační verzi o Evě a Adamovi, že kdyby to prý byli Číňani, tak bychom dodnes byli v ráji, protože ti by sežrali nejdřív toho hada. Ale myslím, že už jsem to tady někdy dříve psal.
A ještě jednou ten odkaz na Lilith - https://cs.wikipedia.org/wiki/Lilith
srpen 06, 2015 18:20
.. : kolemjdoucí
Hlasuju pro Lillith, má hezčí prsa smilies/grin.gif
srpen 06, 2015 18:39
Moc hezke a zajimave : Alena P-H
pane Housko a Danielo.
Doufam, ze tahle spoluprace bude krasne pokracovat, krasne se to cte.
srpen 06, 2015 20:24
ano, : bb
taky se těším na další z hezkého kudlankovského čtení na pokračování, mám ráda toulky minulostí takto podané, je to moc pěkné a zajímavé, obzvlášť pro nás, historické neználky

DOKTORE - určitě se taky přidej a napiš pověsti o Ústí :-)

pro kolemjdoucícho by se mohl najít nějaký ilustrační plakát s Lillith...
srpen 07, 2015 00:39
Hezke….. : Mikin
tim kolobehem narozeni se to blizi k uplne jinemu nabozenstvi.
Vsak jsou take vedatori, kteri si mysli ze se Jezis behem rady let kdy o nem nejsou zadne zpravy vypravil spolu s karavanami obchodniku do dnesniho Tibetu, kde zil coby mnich v klastere a studoval myslenky Osviceneho Buddhy. smilies/wink.gif
srpen 07, 2015 06:37
bb : kolemjdoucí

to je milé, ale mě stačí tahle(a je to zrzka, ty já rád) smilies/wink.gif


srpen 07, 2015 08:20
:) : bb
nojo, většina problémových žen historie je zobrazována s rudými vlasy :-)

(být tu Mikin, hned najde svou rudou paralelu..:-)
srpen 07, 2015 11:22
Sidon : -doktor-
Sidone,Sumer je velice zajimavé a poutavé období lidského rodu i dochovaných písemností.

bb-děkuji a dodám.
srpen 07, 2015 13:56
Plantageneti a další havět :-) : TomášH
Mě moc těší, že byste si rádi přečetli něco o Plantagenetech, ale přiznávám, že nic napsaného nemám a hned tak se k tomu nedostanu. Četl jsem hezkou knížku o královně Elinor, a tak jsem si řekl, že o té už psát nemusím, protože své fanoušky má. Spíš to bude něco o těch Lucemburcích, zvlášť o Janovi. O Guillaumovi také něco bude, dokonce pár překladů, kdyžtak přidám nějakou nahrávku :-)
srpen 07, 2015 16:05
Někde jsem četla verzi ... : micka
Někde jsem četla verzi dosti podobnou, ale pointa spočívala v tom, že Adam (nebo Eva) byli nehmotní "božští", ale jednou zatoužili po hmotném jablku. Zatoužili po něm tolik, že kvůli té pochoutce přijali hmotné tělo, sestoupili do hmotného světa a stali se lidmi. Táákže žádnej sex, prostě a jenoduše ... dlabanec. :-D
Ovšem ve výkladu připojeném bylo objasněno, že jablko zde jen symbolizovalo hmotný svět jako celek. Tedy že se oběma nezachtělo jen mlsoty, ale hmotného světa jako takového. Tak si vyberte. :-)
srpen 07, 2015 19:27
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]