O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

LILITH - PRVNÍ ŽENA ADAMOVA... - VI. PDF Tisk E-mail
Středa, 24 říjen 2007

Složil hlavu do dlaní, bědoval nad svým nešťastným osudem a ponořil se do palčivých vzpomínek na Lilitiny nezapomenutelné a nezachytitelné půvaby, když tu najednou, jakoby zprostřed snu, zaslechl Lilitin veselý jásavý smích, jenž pronikl jeho srdcem jako pozdravení jara.  S nadějí se ohlédl za tím smíchem...   

 

 

 

 

 

 

     A spatřil příšerný obraz, jenž jako černý blesk proletěl až na dno jeho duše, zatemnil ji a spálil. Na ohrazení ráje, ze strany trnité a chmurné země, uviděl hlavu ďábla s černýma lesklýma očima, zlýma a proradnýma. A uviděl, že ďáblovi visí okolo krku Lilith s prudce vonícími máky ve vlasech. S bezednou toužebností líbala Lilith ďáblovy rty. A smáli se spolu, spokojeni a šťastni..

 

     Adam šílený žárlivostí zuřivě vykřikl: "Lilith, Lilith, Lilith, to jsi ty...?" Uslyšel jenom strašlivý chechot vítězného satana, jenž se řítil na Adamovu hlavu jako burácení hromu. A zahlédl ještě, jak ďábel s Lilith v náručí seskočil na zemi.

 

 

     Tu Adam oslepl a neuviděl už nic... Jako rozumu zbavený potácel se Adam neustále těmi nejodlehlejšími místy ráje. Ráj byl pro něho pustý a ptačí písně ho nudily. "Lilith, Lilith, ach Lilith!" volal s pláčem a vzdechy a jeho pláč a vzdychání stoupaly do korun stromů a spalovaly stromové listí.

 

 

      V neklidných nočních snech znovu a znovu vídal Lilith, a vždycky v objetí ďábla. Adamova duše byla bez naděje, proklínal Boha i nesmrtelnost a toužil po smrti.

 

 

 

 

     Bůh uslyšel Adamovy vzdechy. Zželelo se mu ho a v hlubokém zamyšlení sám pochopil, že nebylo možné do výše šlehající oheň učinit druhem hlíny, tíhnoucí k zemi. Seslal na Adama hluboký spánek a z jeho boku stvořil pro něho novou družku, Evu, která už pro to, jak vznikla, bude Adama poslouchat, bude moci milovat jen jeho a jistě ho dokáže utěšit.

 

 

 

 

     Když Adam otevřel oči, viděl, že vedle něho sedí nová družka, ne tak dokonalá a oslnivě krásná jako Lilith, a přece také krásná, avšak příjemně, lidsky krásná. Eva přišla k Adamovi, položila si hlavu na jeho rameno a mírně se usmála, oddaně vzhlížejíc do Adamových smutných, zasněných očí.

 

 

     Když však Adam seděl po Evině boku a naslouchal šepotu růžových keřů, poznával v něm Lilitin dech. Mezi všemi rajskými vůněmi cítil Lilitinu vůni a v písních slavíků slyšel Lilitin hlas...

 

     Když dobrá Eva laskala Adama a do svých černých vlasů halila jeho tvář, tu Adam viděl jen Lilitiny zlatoskvoucí kadeře, které překrývaly všecky obzory. A když běsnila bouře a vichřice, spatřoval Lilith, jak se míhá kolem něho, a když blesk protínal oblohu, byla to plamenná láska k Lilith, jež protínala Adamovu duši.

 

     Kdykoli zavřel oči, viděl v duchu Lilitin nekonečně krásný obraz, kdykoli vzhlédl ke hvězdám, viděl v nich Lilitiny oči a v nezměrném slunci byla Lilith celá...

 

 

Jeho rty oslovovaly Evu,

v jeho duši však ozvěnou znělo:

 

Lilith!

 

A když objímal blízkou milou Evu,

tiskl ji k hrudi a líbal, snaže se na Lilith zapomenout,

tu viděl ve svém objetí

zase jen Lilith,

Lilith líbal, Lilith vnímal, jen Lilith...

 

 

 

     Tak Adam žil v neustálém očekávání a touze po ní a zemřel uprostřed vzdechů a snů o Lilith, o ní jediné.

 

 

 

 

Avetikh Isahakjan,

arménský prozaik (1875-1957)
(hebrejská báj) 1921, Benátky

 


 

A tady je něco - moc moc hezkého na konec....

 

 

 

 

 

 

Komentáře (15)add feed
jak praví lidová píseň : alena tečkovaná
"Mužský - to nejsou lidi!" Vždycky chtějí to, co mít nemůžou a nikdy si neváží toho, co mají. smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gifDivíte se pak té Evě, že si dala aspoň to jabko? smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
říjen 24, 2007 08:20
Aleno, važ slova, : Míša šíša
nebo to zase pěkně schytáš smilies/grin.gif

Jo, jenže to tvoje moudro se dá docela dobře napasovat i na ženský. Vždyť právě o nich se říká, že "nevědí, co chtějí, a nedají pokoj, dokud to nedostanou". Myslím si, že je to hodně pravdivý.

No, Eva na tom sice byla blbě, ale ona asi nevěděla, že Adam při miliskování s ní myslí na Lilith. A co oči nevidí, srdce nebolí. S tím jablkem bych to nespojovala, tam jenom zaúřadovala typická ženská zvědavost, a pak asi to, co vznikne spojením našich dvou citací: "Ženy vždycky chtějí to, co mít nemůžou, a nedají pokoj, dokud to nedostanou."
říjen 24, 2007 08:31
já bych to viděla tak, : alena tečkovaná
že to s tím Adamem, myslícím na někoho úplně jiného, nemuselo být zas až tak nadpozemské blaho - spíš naopak. Tak si holt holka chtěla aspoň něco dobrého smlsnout, aby se utěšila. No, a čokoláda ještě neexistovala.......a jinej chlap taky nebyl po ruce.....a navíc, bibli napsali chlapi a ti nejsou objektviní, takže bůhví jak to vlastně tenkrát bylo. smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
říjen 24, 2007 09:21
no, ono se přeci říká, : ivanka
že bůh vlastně byl ženská...
říjen 24, 2007 09:30
Jo-jo, : Míša šíša
když Bůh stvořila muže, v podstatě jen žertovala smilies/grin.gif smilies/grin.gif
říjen 24, 2007 09:35
alena tečkovaná : Jasmina
To mas pravdu ze buh vi jak to bylo. Ale je fakt ze tahle baj presne ukazuje lidske trapeni.Eva miluje Adama a Adam Lilith,Lilith miluje Satana,lasky kopec a ho*no z toho.
říjen 24, 2007 09:40
tak - neodolala jsem, přidala jsem něco nádherného na konec.... : d@niela
chtěla jsem sem sice dát její "Píseň lásky" - ale tuhle prostě miluju....

Ale - můžete si kliknout - je tu těch písniček na výběr plno - vyhrabala jsem vlastně celé dlouhé pásmo! - Přeju vám, aby vám nádhernej Vrabčák zpíval a zpříjemnil smutně pochmurné podzimní dny... No - není fantastická?
říjen 24, 2007 09:53
merci : Jasmina
smilies/smiley.gif
říjen 24, 2007 10:03
to je nádhera! : ivanka
Pouštím si jednu za druhou, díky moc!!!!
říjen 24, 2007 10:15
Daní, : Míša šíša
je!
říjen 24, 2007 10:17
jak byla drobounká, : kiwi
tak obrovský měla hlas...
říjen 24, 2007 10:34
a taky nebyla zrovna moc šťastná, : kiwi
vzpomínáte?
říjen 24, 2007 10:36
Viděli jste někdo : Petronila
Saurovu Carmen?

To byla Lilith jako vyšitá...
říjen 24, 2007 19:38
Danielo : Tara

diky za Piafku, hezky se mi to poslouchalo. Ona opravdu ma tak originalni hlas, ktery se nenarodi asi ani jeden ten stejny v jednom celem stoleti. Ale ja mam asi jeste vice rada Mirelle Mathieu... nevim jak se to jeji posledni jmeno uz pise..jenom vzpominam.. kdyz zpivala neco o ruzich....pani... to uz je tak davno... ....ich muss gehen, rote rosen sind verbluht was is geshen, ich wurde gern geblieben... Acropolis adieu...to je co si jen vzpominam... kdyz to zpivala nemecky. Urcite se ty a i jine kudlanky na ty jeji hezke melodicke pisnicky pamatuji.Stejne, je od tebe mile, ze jsi si vzpomnela...jeste jednou diky. smilies/smiley.gif))
říjen 27, 2007 07:43
Mireille Mathieu : Jasmina
Neznam ji sice osobne ale diky styku s francouzi jsem uz mockrat slysela ze je to desna krava nafoukana)))))))
říjen 27, 2007 23:15
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]