O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

MOJE HARAKIRI PDF Tisk E-mail
Středa, 12 únor 2014

Začalo to už v batolecím věku. Zatímco ostatní batolata při pádu uvědoměle předpažovala, má rodina rozpačitě sledovala, jak dvacetkrát denně padám přímo na obličej. Sklony k bizarním úrazům a rozličným sebepoškozovacím praktikám mám dodnes. Jsem zřejmě nejnešikovnější člověk v republice. Už dvě desítky let kupříkladu narážím denně bokem nebo ramenem do futer dveří.

 

 

 

 

 

 

 

        Kdesi jsem četla, že se to stává lidem, kteří nejsou schopni se smířit se svými tělesnými rozměry (což by souhlasilo).

 

      Život mě vycvičil, a tak se některým situacím vyhýbám. Kupříkladu skupinovým míčovým hrám, neboť moje čelo neobvykle přitahuje letící míč. Stejně jako moje řasy a obočí plamen svíčky, zvláště při intimních příležitostech. Ani paranoidní míra obezřetnosti však nezabrání nezvratnému osudu vymýšlet další a další způsoby mojí likvidace.

 

     Manžel byl například před pěti lety svědkem úžasného dentálního harakiri. Loučili jsme se tehdy před domem a já byla vtipná. Smějíc se vlastnímu vtipu jsem prudce otevřela kovové vstupní dveře, jež se zarazily o mou dvojku vpravo nahoře. Ta neprodleně opustila ústní dutinu, a po dobu provizorní zubní náhrady jsem musela snášet přezdívku „Žlutý tesák“.

 

      Moje úrazové portfolio se nedávno rozrostlo o dva krásné kousky.

 

 

     

  

   Před měsícem, byl to čtvrtek, jsem se probudila přirozenou cestou. V pracovním týdnu to, jistě to znáte, nevěstí nic dobrého. S jednou ponožkou, mokrou hlavou a kartáčkem v puse jsem se jala nakreslit na oteklý obličej právníka. Vytváření očních linek je umění, a vyžaduje soustředěný klid. Proto jsem sáhla po starobylé černé tužce. Byla tupá jako někdo, kdo usne bez budíku, když má ráno jednání.

 

      Prohnala jsem tužku ořezávátkem a zabodla si jí do oka. Drobné kousky dřívek z právě ořezané tužky se mi nemilosrdně zapíchly pod víčko. V pláči jsem pak do oka nalila a napatlala veškerá oční léčiva. Mrkala jsem dokonce v napuštěném umyvadle ve snaze třísky vyplavit.

 

      O hodinu později by se za moje oko nemusel stydět ani Rocky v boxerském ringu. Tenisák s čárkou uprostřed nešel otevřít a druhé oko se reflexivně zavíralo. Máma vzala telefon ještě před zazvoněním.

 

„Co se stalo?!“ zařvala na mě zkušeně. „Vypíchla jsem si oko“, pronesla jsem věcně. „Jedu“ - zavěsila a ve stejném okamžiku zabrzdila smykem před naším domem.

 

 

 

      V čekárně seděl brýlatý chlapeček s okluzorem. Dívali jsme se na sebe smutně jedním okem. Když jsem pak mladé lékařce vyprávěla příčinu strženého epitelu rohovky, třeštila nikdy nelíčené oči a zřejmě u toho myslela na sudokopytníky, zvláště pak krávy. Na oko jsem neviděla do úterka a doma snášela vtipné narážky na Jana Žižku a generála Kutuzova.

 

     Hned v podvečer mého prozření jsem se octla na pracovní večeři v překrásně umístěné moderní restauraci na Vyšehradě. Její prosklené stěny odhalovaly výhled, kterým se kdysi kochal Šemík. A jelikož jsem byla v opravdu nóbl společnosti, usadili nás do temné místnosti oddělené posuvnou skleněnou stěnou od ruchu hlavní osvětlené restaurace. Oheň z hořáků svítil do talíře a hvězdy nad hlavou zíraly skrze otevřenou střechu na šneka, který umně kličkoval před mojí vidličkou.

 

      Jak je mým dobrým zvykem, pokusila jsem se o vtip, abych odlehčila dusnou atmosféru. Pak jsem se mu sama zasmála, abych přerušila nastalé ticho a se slovy „omluvte mne“ se rozhodla vypařit se na toaletu.

 

      Bezprostředně poté jsem ve vlastním doznívajícím smíchu narazila obličejem přímo do skleněné stěny. Sklo mohutně zadunělo a lidé v restauraci položili příbory. Můj čelní střet se skleněnou stěnou nesmírně pobavil hosty i personál, který s cukajícími koutky předstíral účast a lítost. Opřená o chvějící se sklo jsem pomalu nabírala vědomí, zatímco můj mnohokrát přepudrovaný obličej zanechal na skle dokonalý mastný obtisk.

 

     A pokud ho neumyli, tak je tam dodnes - pro výstrahu nám všem, kteří denně nasazujeme své životy. 

 

 

Renata Fíková-Francová

 

 

 

Komentáře (12)add feed
... : bb2
:-))
únor 12, 2014 23:22
teda, samozřejmě jsem chtěla říct, : bb2
že je mi Renatiných očí, čela a jiných otloukaných částí těla samozřejmě upřímně líto...:-)
únor 12, 2014 23:23
Nojo, : Krakonoš
ale zase my, kterejm se nic tak převratnýho každodenně neděje a vstáváme přirozenou cestou skoro každý ráno, všední či nevšední, nemáme pak vo čem psát takovýhle krásný fejetony. Takže Renata může bejt naprosto spokojená. smilies/grin.gif
únor 12, 2014 23:47
bourání : mura1
Kdesi jsem četla, že se to stává lidem, kteří nejsou schopni se smířit se svými tělesnými rozměry (což by souhlasilo).

to se stává lidem, co maj blbý periferní vidění a odhad vzdálenosti. takže si bez obav lupni před spaním čokoládu a navštiv očního lékaře smilies/wink.gif
únor 13, 2014 00:40
Já měla jednoho takového synka-samootloukánka. : mamča
naštěstí z toho časem (no, ne úplně :-))vyrostl. Ale o unikátních úrazech bych mohla psát romány. Ještě že jsem měla zdravotnický kurs "100 hodin zdravotnického minima". Mnohokrát jsem v duchu děkovala školitelce, co do mě všechny ty užitečné vědomosti nalila.
Renatin fejeton je balzám na mojí duši. Škoda, že jsem ho nečetla dřív - v dobách, kdy jsme na chirurgické ambulanci byli štamgasti. smilies/cheesy.gif
Na jejím příkladu je vidět, že přes všechny ty překážky je z ní úspěšná žena, která se dokáže zasmát vlastním průšvihům.
Díky !
únor 13, 2014 08:53
Nebezpečí. : Pepa
Hezky napsané. I když Vás život takto fackuje, díváte se na to s humorem. Pojišťovacímu agentovi to v žádném případě nevyprávějte.
Já zas někam pořád padal, většinou do děr, ale jak jsem se oženil tak to polevilo.
únor 13, 2014 09:17
Úraz : Giota
Mám špatné prostorové vidění, za volant tedy ani náhodou, jinak mi to nevadí. Až na jeden zvláštní úraz - chtěla jsem přestěhovat velkou agave v květináči ze zahrady do zimoviště. Tak jsem se nad ní naklonila a píchla se špičkou jejího listu do oka! Záchranka, operace oka,týden v nemocnici, kytka darována sousedovi. Ale vykládejte doktorům a spolupacientům na otázku: co se vám stalo? - píchla jsem se o kytku...
smilies/grin.gif
únor 13, 2014 09:24
jo, Renata Francová umí : toulavej
(psát)
:-)
únor 13, 2014 09:49
... : Ester71
Příjemně jsem se pobavila smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
únor 13, 2014 13:22
Giota, zlusenost me naucila, : Bara
ze na prenaseni agave a juky nasazuji slunecni bryle, nebot jsou to desne nebezpecne kytky.
Problemy jako Renata nemam, ale nedavno jsem narazilo hlavou do prosklenych dveri pri vychodu z obchodu. Asi byly cerstve vylestene, nebot otevrenou cast jsem minula a prask. Nastesti to vydrzely, ale je to neprijemny pocit, protoze se hned vsichni koukali co se deje a ja tam stala jako blbec....
únor 13, 2014 14:32
Já sice problém s prostorem nemám, : Ivča
ale agáví jsem se už taky dokázala párkrát píchnout do oka... Divná kytka...
únor 13, 2014 18:48
... : Sára
No paní upřímně rozumím, taky se mi to stává, ještě doplněno o to, se vším možným polít v nejnevhodnější dobu...a nebo prostě něco pokazit, být trapná atd...a pro zasmání, byla jsem s kolegyní ns služebce v maďarsku, na spáteční cestě jsme nocovsly v moc hekých termálech. Samozřejměn začalalo pršet ve chvíli, kdy jsme dojely a tak venkovní bazén jsme využít nemohly...tak alespoň uvnitř. No a večer jsme se šly dvě nádhery obchoďačky do restaurace posedět. Hotel byl malý, už se vyliďnoval..Potřebovala jsem na toaletu, tak jsem šla...toaleta byůa mimo restauraci, dole ve sklepě. No a jak jsem tam vešla, zůstala mi klika v ruce...nikdo nikde. na volání nikdo nereagoval...nezbylo než přelézt vrchem do vedlejší kabiny...No ve formálním oblečení, se svýma xy kila..Jen jsem čekala, že ta překližka prdne..
únor 14, 2014 21:56
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]