O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

NÁVOD NA PŘEŽITÍ VÁNOC PDF Tisk E-mail
Pondělí, 17 prosinec 2012
Přejít na obsah
NÁVOD NA PŘEŽITÍ VÁNOC
Strana 2

 

 

 

 

 

 

Zdobíme stromeček

 

     Legenda zní, že když šel takhle jednou začátkem šestnáctého století Martin Luther večer domů, viděl skrz větve stromu prosvítat hvězdy. To se mu tak líbilo, že strom uřízl, přinesl domů a zapálil na něm svíčky, aby to vypadalo podobně a viděla to jeho rodina. I když by bývalo chytřejší rodinu vyvést ven a ukázat jim skutečný strom a skutečné hvězdy, napodobenina přírody se ujala, o čemž by mohly vyprávět miliardy mrtvých stromků.

 

 

 

 

     Místo svíček se později začaly používat žárovky, a místo žárovek se dnes používají polovodičové svítící diody. Místo skutečných stromků se používají plastové napodobeniny, vyrobené z ropy. Iluze hvězd, které prosvítají větvemi, tak dosáhla nové dimenze, protože napodobenina byla nahrazena napodobeninou napodobeniny. Abychom se vyhnuli této sprosté urážce přírody, stromeček si nepořídíme. Pořídíme si plakát stromečku a ten každé Vánoce vyvěsíme na stěnu. Konceptualisté mezi námi si mohou pořídit fotografii plastového stromečku. Když tam někdo může mít celý rok obrázek západu slunce pod tropickými palmami, nepřijde mi to jako úplně scestný nápad.

 

 

 

Rozjímáme

 

     Doba adventní byla od nepaměti určena k práci, půstu a rozjímání. Z toho je vidět, že Advent je komunistický přežitek, neboť dnešní doba mamonu stanovila účetní uzávěrku na konec kalendářního roku, takže se firmy o Adventu mohou přetrhnout, aby ještě stihly promrhat co nejvíc peněz a zvýšit si tak náklady. To pro vystresované zaměstnance znamená práci (aby se to stihlo před Vánoci), půst (neboť na polední přestávku není čas) a rozjímání (jak to všechno sakra stihneme?). Takže vlastně funkce Adventu zůstaly zachovány, jen dostaly modernější kabát, o němž se našim předkům ani nesnilo.

 

 

 

Kupujeme dárky

 

 

 

     Spousta lidí kupuje spoustě lidí tzv. praktické dárky. Praktické dárky jsou dárky, které bychom si stejně museli koupit sami, nebýt Vánoc. Praktické dárky radost neudělají, proto je nekupujeme. Daleko milejší je koupit blízkému člověku nějakou drobnost pro štěstí.

 

     „Pro štěstí“ jsou věci, které nemají žádnou funkci kromě toho, že jsou hnusné. Štěstí se většinou vyrábí masově z umělé hmoty v Číně, obsahuje ftaláty, je karcinogenní a prodává se ve speciálních obchodech, které se jmenují „Obchůdeček pro radost“, „Štěstíčko“, „Dárky a dárečky“ apod.

 

 

     Rok poté přijdou při předvánočním úklidu věci pro štěstí na řadu jako první do kontejneru (neboť jak často použijete veselého závěsného gumového slona nebo tužku ve tvaru keramického pyje?), takže až budeme pod plakátem stromečku, za vůně popcornu, za zvuku syntetizátorových koled z Kauflandu rozechvěle rozbalovat první dárek z plastového obalu, budeme mít čistý stůl, připravený na nápor nového štěstí.

 

 

 

Přežili jsme Vánoce

 

     Přežít Vánoce vlastně není tak složité. Stačí jen nenechat se strhnout tupým davem a vzdorovat reklamě a radám z časopisů (včetně těch mých). To, že Vánoce skončily, pak poznáte podle toho, že v obchodech místo koled hrají už zase techno.

 

 

JAN FLAŠKA

 

 

 

Komentáře (1)add feed
ze to tu nebylo driv, : Elvíra
jak blazene bych se na vsechno vykalslala.
Jenze, pokud si vzpominam, ma J.F. uz taky dite, tak to asi je nyni jinak, neniliz pravda?
smilies/grin.gif
prosinec 18, 2012 11:51
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]