O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

TAKOVÝ JAKOBY VLASTNĚ FEJETON PDF Tisk E-mail
Středa, 05 prosinec 2012

Tenhle jakoby fejeton, je prostě úvod do slovní parazitologie: Dalo by se říct, že stejně jako víceméně hodně lidí i já zkrátka trpím jedním neduhem – prostě používám jedno jakoby slovíčko, které v mé řeči víceméně jen jakoby parazituje.

.

.

.

.

.     Místo toho, abych řekl to, co jakoby chci, se mi v řeči rozrůstá takový jakoby plevel. Ano, poznali jste: nadpoužívám slovo „jakoby“. Říkal jsem si, že se zkrátka nedá nic dělat a že z mé řeči prostě tenhle parazit musí pryč.

 

 

      Nakonec mi to nedalo vlastně ani moc práce. Stačilo mi zkrátka se na „jakoby“ zaměřit a vyvarovat se ho. Kdykoli se mi tenhle protivný parazit dral na jazyk, tak jsem ho prostě polknul a tím se ho vlastně víceméně zbavil. Chtělo to zkrátka jen trochu silné vůle a bylo víceméně vyhráno. Dalo by se říct, že když se chce, tak prostě všechno jde.

 

 

 

 

 

      Sotva jsem ale zahnal „jakoby“ do kouta, uvědomil jsem si, že mluvit prostě nejde vlastně až tak zkrátka. Dalo by se říct, že by se dalo říct víc, kdybych třeba slovo „vlastně“ držel ve své řeči víceméně zkrátka.

 

       Nějakou dobu jsem se poměrně snažil mlčet a raději poslouchal, jak se vlastně baví ostatní. Díky tomu jsem si uvědomil, že místo toho, abych prostě vnímal, co lidé říkají, počítám všechna jejich „víceméně“ a „jakoby“ a počítám, že se vlastně dá říct totéž i obráceně: že i já musím počítat s tím, že ostatní počítají všechna má „prostě“ a „zkrátka“. Takže jsem přemýšlel, co by se s tím vlastně jako dalo udělat. Vždyť tyhle vycpávky nemají vlastně ani žádný vlastní význam! Fungují zkrátka jen jako balast, který je možné prostě vyhodit.  

 

     Jenže když tak člověk poslouchá druhé, zdá se mu, že tihle parazité mají v ekosystému lidské řeči nezastupitelný význam. Lidé je prostě potřebují, protože jinak by snad ani vlastně nedokázali nic říct. Jak k tomu ale vlastně přijdou všechna ta nevinná slova, ze kterých lidé udělali neustálým omíláním shluky písmen jakoby bez významu? A co by se stalo, kdyby se v naší řeči namísto „vlastně“, „zkrátka“ a „jakoby“ zabydleli skuteční parazité – třeba tasemnice, motolice a roup?

 

 

  Zkusil jsem to hned na první větě tohoto fejetonu:

 

       Motolice, že jako tasemnice hodně lidí i já škrkavka trpím jedním neduhem – kokotice používám jedno pijavice slovíčko, které v mé řeči jmelí jen parazituje. Myslím, že kdyby se člověku v ústech zabydlely namísto „vlastně“ a „prostě“ tyhle potvůrky, ještě rád by se jich prostě jakoby zbavil. 

 

JAN FLAŠKA

(autor je zkrátka vlastně roup)

 

 

 

 

 

 
Komentáře (8)add feed
Jakobíni - : al�k punt�k
dneska každej jakoby pracuje, vláda jakoby vládne, no a pak se lidi dié, že máme jakoby kulový.
prosinec 06, 2012 04:27
... : Vodoměrka
Vlastně je to tak, že tím neduhem trpí prostě většina z nás... ale ničemu to nevadí, jakoby to tu řeč pěkně obohacuje... asi jako obyčejný rohlík... žádné vitamíny, žádné minerály, žádná vláknina, žádné jiné potřebné věci, ale žaludek naplní a hlad zažene... a taky si to dost lidí už bez něj nedovede ani přestavit, třeba na snídani... a jak je oblíbený... takže jakoby to těm větám dodávalo vlastně takovou tu plnost smilies/wink.gif smilies/cheesy.gif smilies/grin.gif
prosinec 06, 2012 08:32
Vysvětlete mi prosím někdo význam slova "víceméně" ?! : mamča
Je to více, nebo méně ? A nebo je to taky jenom "ucpávka" ve větě ? smilies/cheesy.gif

prosinec 06, 2012 08:41
Můj kolega : Zdena
v práci používá hodně "jako", i když se to ve větě moc nehodí. To zase na ostravsku se hodně používá "bo" - bo sem tam byl, bo mě volal. Kouzelné. smilies/wink.gif
prosinec 06, 2012 10:56
... : bb2
víceméně = plus mínus
prosinec 07, 2012 00:07
bb2 : mamča
Ano, to je taky hezký slovní obrat... smilies/grin.gif
prosinec 07, 2012 10:59
Taky mně to vadí : wendy
když to slovo používají třeba i komentátoři z profi médií. To se vždycky něco vyskytne a všichni jsou IN...

Jo a víceméně ? to je jako když někdo řekne, že nebude už víc pít. A co jako ? Ani víc, ale ani míň. Teď to je tak akorát...
smilies/wink.gif
prosinec 07, 2012 21:52
taky to : zvířenka
http://www.libres.cz/dilo/115190-proste-uvaha/?err=4

Inu nejsi sám. A to je dobře. Potřebujeme víc číst,abychom si nemuseli polámaný obsah slov podpírat berličkami
Díky za fejn ton.
duben 12, 2013 18:16
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]