O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

HANA MARIE KÖRNEROVÁ PDF Tisk E-mail
Středa, 12 září 2012

Narodila se v roce 1954 v Litoměřicích. Již od dětství si tzv. psala do šuplíku, ale nejdřív se z ní stala zdravotní sestřička a teprve v roce 1993 opravdová spisovatelka, a to když vyšla její historicko-romantická sága Pán hor.

 

 

 

 

 

 

        Nejprve vyšla časopisecky jako 13 dílů Večerů pod lampou v nakladatelsví Ivo Železný, tj. jednalo se o krátké zhruba 60-120 stránkové brožované příběhy, později jako 5 dílů – v nakladatelství Lika klub, ještě později v Ikaru.

 

         Líčí osudy francouzské šlechtické rodiny de Braiů od doby těsně před francouzskou revolucí do roku 1990. Setkáváme se zde s Eugenií Charmont, která se právě zasnoubila se svým přítelem z dětství Robertem de Revigni. Setkání s Edmondem de Braie je pro ni osudové. On se do ni zamiluje, jedná jako posedlý, sleduje ji, ale tím jí zachrání život, když její kočár přepadnou lupiči. Eugenie onemocní a po návratu z Černého hradu si uvědomí, že se také zamilovala. Nechává si říkat druhým jménem Christina, protože se to jméno líbí jemu.

 

        Zruší zasnoubení, je z toho skandál, ale Christina nepovolí. V den její plnoletosti si pro ni Edmond přichází. Přes nesouhlas rodiny s ním odchází. Mají spolu 3 děti, jejichž osudy se později dovídáme. Přes osudy vnuků a pravnuků vnímáme i ubíhající čas.

 

     Doba se změnila, to, zač se dívky stydí, také, ale láska zůstává stále. Sága Pán hor je bezvadné a napínavé čtení, od kterého se jen tak nedá odtrhnout - lepší je číst hned po sobě všechny díly,abyste neztratili přehled, kdo je s kým příbuzný a kdo ke komu patří.

  

       Francie je vůbec autorčinou oblíbenou destinací. Umístila tam i další knihy – Setkání v Opeře, Dům U tři borovic, Láska a zášť, Carolina, Hodina po půlnoci a další.

 

 

 

 

       Své zkušenosti ze zdravotnictví popsala ve dvou knihách – Prosím vás, sestřičko a Děkuji vám, sestřičko. Mj., i když jsem také zdravotnice, už si nedokážu představit, jak jsme v tom mohli žít a pracovat. 

 

      Další příběh z 20. století popsala v knize Heřmánkové údolí. Je to o ženě, která neztrácela optimismus, i když měla právo naříkat. Osud jí nenachystal ty nejlepší karty. Její hlavní hrdinka říká: – měla jsem velké štěstí, měla jsem okolo samé dobré lidi… Dvě spolužačky, kamarádky z jedné vesnice. Jejich lásky, prohry a touhy najdeme v knize Stanice odložených lásek. Pokračování Nikdo se nebude smát je plánováno na podzim letošního roku. (To ti můj příklad nestačil? Slíbil, že si dá pozor, říká Kamila kamarádce. To by se mělo dát každé holce nad postel, směje se Laděna.)

 

        Snad nejznámějším jejím románem je Andělská tvář. Ano, ten krásný romantický film, který trochu utrpěl obsazením. Jiří Pomeje vůbec nepřipomínal hlavního hrdinu a Michaela Kuklová také nevypadala jako dívka, která právě opustila klášter.

 

 x x x

 

  

      Hana Marie Körnerová žije s manželem střídavě v Hřídelci a v Podkrkonoší. Při psaní jí dělají společnost její psi a kočky a rozptýlení obstarají děti a vnoučata, které ji často navštěvují. Ráda sedává u krbu v hale nebo u stolku na terase či na zápraží renovovaného domku. A nápady do knih prý jí často přicházejí při chvilkách relaxace ve vaně...

 
 

 

 

 Abecední seznam jejích knih:  

 

 

Almužna jen pro bohaté           

Andělská tvář  

Andělská tvář / 2         

Carolina 

Děkuji, sestřičko...                   

Dokud se budeš smát 

Dům U Tří borovic       

Heřmánkové údolí        

Hodina po půlnoci       

Láska a zášť    

Minuta na rozloučenou 

Nevěsta ze zámoří       

Pán hor I.        

Pán hor II.        

Pán hor III.       

 Pán hor IV.      

Pán hor V.       

Pán hor VI.      

Pozlacená klec

Prosím vás, sestřičko  

Setkání v Opeře           

Stanice odložených lásek        

Tři vánoční dárky         

Ve stínu erbu    

 

   

 

 

Pěkné počtení přeje

TÁŇA

 

 

 

 

Komentáře (4)add feed
... : mia I
koupila k minulým vánocům dceři od téhle autorky knihu Láska a zášť. Ale stejně čte nejraději Hanu Whitton.
září 13, 2012 08:25
... : Táňa
Ať zkusí Borovice, ty přečetly kolegyně jedním dechem. Prý byly po Pánu hor to nejlepší.
září 14, 2012 08:57
... : michaela mii dcera
Tak jsem dnes dostala od mamky tři borovice k Vánocům a jedním dechem přečtené za 5 hodin.
prosinec 25, 2012 01:09
Pán hor : Leňule
nejlepší sága jakou sem kdy četla.. a čtu ji vždy když sem dlouho již nic nečetla. Jen bohužel mi chybí tři díly.. které marně sháním už pěkně dlouho. Snad se zadaří a budou brzo doma. Knihu hltám a nemohu se od ní odtrhnout.
únor 27, 2016 20:28
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]