O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

INNA ROTTOVÁ PDF Tisk E-mail
Středa, 05 září 2012

Tahle paní, jejíž knížky vám dnes budu doporučovat - a opravdu vřele -  vystudovala Strojní fakultu Vysoké školy textilní v Leningradě a když se přestěhovala k nám (na počátku 60.let se provdala do Prahy, kde žije dodnes), pracovala jako konstruktérka v Závodech textilního strojírenství, poté ve Výzkumném ústavu pro sdělovací techniku v Praze a v letech 1963 až 1971 byla učitelkou odborných předmětů na učňovské škole. Pak se až do roku 1992 živila jako tlumočnice a překladatelka na volné noze. 

 

 

 

 

 

 

Inna Rottová,

bývalá Mirovská, rozená Želeněcová

 

-  (*1935 v Leningradě, kde přežila za války blokádu), byla nejen "ženou technického vzdělání", ale také už od prvních svých povídek,  které jí vycházely v různých časopisech či nedělních přílohách novin, velmi čtivou autorkou.  Napsala toho hodně moc - ani nevím, co vám dříve doporučit...

 

 

      První povídková kniha /1984/ – Šest hodin ve vlaku - popisuje život prostých obyvatel Lenigradu v době blokády. Jde o vzpomínky autorky, jejích přátel a příbuzných). Vyšla znovu po revoluci –2004 – kde bohužel nebyla zařazena stěžejní dlouhá povídka.

 

      Přivandrovalci – je to více méně autobiografická kniha. Líčí putování  židů přes Polsko, Francii a České země do Ruska a zase zpátky; na pozadí historických údálostí. Pokračováním a rozšířením je kniha A jiný globus nemáte či ...a na hlavu se snášejí dějiny aneb Privátní události v datech.

 

      A samozřejmě její perfektní detektivní příběhy s hlavní postavou tchyně majitele detektivní kanceláře, Janou Brodskou -  např.Dědička z telefonního seznamu, Slečna v cizím bytě či Případ žárlivých fanynek - vyšly jako papperback v Navě. Nebo další:  Šikovná tchyně a smečka rozhněvaných žen, Zásah šikovné tchyně nebo Případy šikovné tchyně.

 


       Další kniha – Ostrov stálého štěstí – je napsaná podle povídky, která popisuje „ideální“ společnost. Podle této společnosti mají ženy nalinkován svůj život velmi zajímavým způsobem:

 

- Od 20 let do 40 let mají mít dívky o 20 let starší muže, aby jim porodily děti a staraly se o ně, než odletí na Ostrov stálého štěstí.
- Ženy od 40 do 60 mají o mít muže o 20 let mladší, aby je podržely a umožnily jim kariéru...


       Jistý redaktor se vnutí do letadla, které letí se seniory na Ostrov štěstí, ale cestou zjistí, že vše je velký podvod a klam. Cestující dostanou v pití omamný prostředk a nad mořem jsou vyhozeni ven. Příbuzní však dostávají nadšené dopisy, ale nesmějí je navštěvovat. Redaktor bohužel nemůže ostatní varovat, protože se také již nikdy nevrátí. Jeho redakce obdrží poté jeho dopis, jak moc se mu na ostrově líbí a že se nehodlá vrátit. „Letěl do nebe“, řečeno slovy jednou z letušek…

 

 

       Utajená svatba – spisovatel Jan Martinec až do své smrti tvrdil, že je příbuzným rabiho Löwa ben Becalela. V této knize se dozvíme, proč to tak mohlo být...

 

       V současné době je autorkou přes 40 titulů knih různých žánrů: společenských a historických románů (…a na hlavu se snášejí dějiny, Hrátky s přízraky, Muži s cizinkami, Vděk mocných aneb Švédský klobouk aj.), literatury faktu (Den pěti světel, Doktorka ze Ženevy aj.), pověstí (Tajemný cizinec a jiné židovské pověsti, Golem prochází Prahou aj), detektivek s hlavní postavou Janou Brodskou (viz výše), nebo kapitánky Sabiny Hronové, bývalé houslistky (Případ dárkové kazety, Vzkaz na starém záznamníku, Dáma z komparzu aj.), a souborů povídek (Šest hodin ve vlaku, Ostrov stálého štěstí, Lásky svobodných a nevěry ženatých aj.).

 

 

 

 

 

      Až do roku 1998 publikovala pod příjmením svého prvního muže jako Inna Mirovská, nyní píše pod jménem Rottová a občas pod pseudonymy. Inna Rottová je nositelkou několika literárních cen a čestných uznání, např. Ceny Františka Langera, Ceny Společnosti Agathy Christie či Ceny Miroslava Ivanova. Je také členkou židovské obce – nevím jestli pražské či děčínské, a má  připravený náhrobek na Novém židovské hřbitově v Praze – viděla jsem na vlastní oči. Mj. dodnes neztratila silný ruský přízvuk.

 

      A to by tak asi bylo pro dnešek vše. Vřele vám doporučuji jakoukoliv její knihu. Jsou moc fajn...

 

Pěkné počtení přeje

TÁŇA

 

 

 

Komentáře (3)add feed
Táňo : Michal
děkuju. A jiný globus nemáte máme a máme ji moc rádi. Tak teď jsem zas chytřejší. smilies/kiss.gif
září 06, 2012 00:52
... : deeres
Já znám jenom její detektivky,možná jsem četla i něco jiného, ale nespojila jsem si to s ní. Tak zapátrám v obecní knihovně.
září 06, 2012 08:12
taky díky za zajímavý tip : wendy
tohle by se mi asi líbilo...taky zapátrám !
smilies/wink.gif smilies/cheesy.gif
září 06, 2012 19:47
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]