O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ARSENE LUPIN BLAHÉ PAMĚTI PDF Tisk E-mail
Pondělí, 03 září 2012

Hrabu se v knihovně a našel jsem starou útlou knížečku o Arsenu Lupinovi. Četl jsem jich za mlada dost a dost a jeden jeho příběh mi utkvěl obzvláště v paměti, snad měl název  „Arsene Lupin v Paříži“. Pokusím se ten příběh, odhaduji z třicátých let minulého století, převyprávět podle záznamů mé chabé stařecké paměti.

 

 

 

 

     Jednou se - při útěku před policií  - ocitnul Arsene Lupin v Paříži na nádraží a jeho jediným majetkem byl slušný oděv a pár tisíc franků v kapse. Jak jde po mostě přes Seinu, uvidí zoufalou mladou dívku, která chce ukončit život skokem dolů... On, jako správný gentleman, ji zachrání. Skončili v jedné útulné hospůdce a Arsenovi padlo do oka v na stole ležících novinách celostránkové oznámení, že známý deník Le Mond bude pořádat obrovitý banket při příležitosti svého 100letého založení.. Na dalších stránkách novin zahlédl malinký inzerát, že jakýsi obchodník prodává levně 2 500 láhví octa.

 

        A on s tou slečnou, na základě těchto informací, ukul zajímavý plán, do kterého vložil veškerý svůj kapitál. Nejdřív udělat vizitky na ručním papíře, že on je ve správní radě deníku Le Mond a byl pověřen organizací oslav. Za druhé - došli spolu k onomu obchodníkovi s octem, koupili od něj všechny láhve a pronajmuli si na pár dní jeho krámek. A za třetí si nechal vytisknout viněty na láhve neexistujícího špičkového vína. Dva dny pak seděli spolu v krámečku a lepili na flašky s octem viněty tohoto speciálního vína.   

     

 

 

 

      Arsene už za poslední peníz si nechal vyčistit oblek a boty a vyrazil po nejznámějších hotelích v Paříži. V každém hotelu se nechal uvést k řediteli a vysvětlil mu, že správní rada v tajném zasedání rozhodla o tom, že oslavy stoletého výročí budou právě v tomto hotelu. Také s hlavním kuchařem se pak projednalo vše ohledně organizace banketu. Nakonec Arsene prohlásil, že správní rada rozhodla o tom, že se bude pít víno té a té značky a uvedl tím tamějšího sommeliéra do značných rozpaků; protože oni toto víno prostě neměli. Tak mu dal adresu na speciální krámek, kde se ono víno dá koupit a kde ho ostatně celá správní rada kupuje.

 

     Při rozchodu zavázal ještě ředitele hotelu mlčením, že uspořádání banketu je přísným tajemstvím až do jeho začátku a že při této příležitosti vyjde zvláštní vydání novin, které zdůrazní spokojenost s podnikem.

 

        A asi si vážený čtenář domyslí, jak to skončilo. Arsene obešel dalších devět hotelů a všem řekl to samé. Hoteloví poslíčkové se sice u krámku potkávali, ovšem i oni byli zavázáni tajemstvím. Během jednoho dne byl ocet vyprodán a za láhev koupenou na 50 centimů dostali 50 franků.

 

        Nu, a v závěru příběhu se o rekordní zisk rozdělili a šli každý svou cestou. Případně, jak to bývá v pohádce, spolu žili šťastně až do smrti. Ale to Arsene Lupin nejspíš neudělal, co já vím, tak byl ač ženami obletován, tak vždy raději sám... 

 

 

Zrovna jsem si říkal, že bych si rád po létech

tuhle „brakovou literaturu“ zase přečetl.

Mělo to něco do sebe,

šmrnc a úroveň.

Byla v těch příbězích noblesa a elegance...

 

 

BOUŠKA

 

   

Komentáře (2)add feed
... : deeres
Já kdysi zase mívala brožované, poděděné výtisky humoristických románů od Fan Vavřincové, ve zcela salátovém vydání. V pubertálním věku jsme se jim s kámoškami moc nasmály. Byly rozpůjčovány, nevráceny a asi skončily někde na smetišti. Nejspíš bych si je znovu nechtěla přečíst, třeba by to bylo velké zklamání a už bych se u nich tak neválela smíchy. I když knížečku "Taková normální rodinka" přece jenom občas vytáhnu, abych si přečetla nějakou povedenou kapitolu. Jenže tam pořád před sebou vidím to hvězdné obsazení ve filmu , který byl podle Vavřincové natočen.
září 04, 2012 08:49
Bouše : doktor
.....děkuji Ti za přpomenutí zašlé slávy hrdinů doby mého mládí.Není nic jednodušího,něž v knihovně si za pár kaček splnit sen či přání v sešitech Arsene Lupin si znovu připomenou dobu gentlemanů.Děkuji a pádím do knihovny.
září 04, 2012 13:46
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]