O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

JAN DRNEK A JEHO MYSTIFIKACE PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 30 srpen 2012

Těm, co mají rádi historii a rádi se zamýšlejí nad tím, co by se stalo KDYBY ..., bych ráda představila plzeňského rodáka, sociálního pracovníka, trampa a monarchistu Jana Drnka. Vydal pár útlých knížek jako třeba Poslední recesista a tma nebo Ideal army blues. Čtenáře ale nejvíce oslovil svým pojetím alternativní historie. Nejznámější je kniha Žáby v mlíku. Proč ten divný název?

 

 

 

 

 

 

 

      Vychází ze staré ruské bajky o dvou žábách, které se potulovaly po dvoře a okénkem spadly do sklepa do krajáčů s mlékem. První se odevzdala osudu a utopila se, druhá skákala až do bezvědomí. Když se probrala, měla pod sebou hroudu másla... Odrazila se, vyskočila z krajáče a zachránila se.

 

      Kniha nás zavádí do pohnutého roku 1938, kdy se rozhodovalo a rozhodlo o naší další budoucnosti na dlouhá desetiletí. Autor vychází z historických pramenů a archívů. Dle jeho slov – studoval materiály deset let. Je jasné, že před více než sedmdesáti lety byla jiná situace, neměli jsme informace, co máme nyní.  Sama o sobě je kniha je autentická až do 26.září, kdy generálové přinutí prezidenta Beneše zavrhnout kapitulaci a využít nadšení a vlastenectví celého národa a odmítnout mnichovský diktát. Další události však jsou popisovány již jen, jak se mohly stát a pravděpodobně by se i staly. Hnidopichům se určitě bude zdát, že jsme měli veliké štěstí a že to tak nemohlo být. Ale kdo ví?

 

 

 

      Autor počítá s momentem překvapení, českou schopností improvizovat, podporou počasí a odstraněním Hitlera vlastními lidmi. To vše nám mohlo pomoci a mohli jsme mnichovskou válku vyhrát.

V knize nechybí ani rejstřík hlavních osob. Jejich životopisy odpovídají událostem v knize (je tam jen jedna nepřesnost, která Honzovi unikla, a to u Rommela. Popsal dvě úmrtí – ale to se může stát).

 

     Další kniha, Žába a škorpion, je označena již jako fantasie o 2.světové válce, protože vychází z předpokladu, že jsme Němce porazili.  Situace v Evropě se ale neuklidnila a válka přesto začíná. Tentokrát není nepřítelem Německo, ale Sovětský svaz a Frankovo Španělsko. Vše se posléze uzavírá v třetím díle s názvem Žáby v bouři, který má vyjít v září letošního roku.

 

     Další mystifikační knihou je Druhý dech habsburské monarchie, kdy Češi zachrání monarchii. Autor vychází z předpokladu, že se Karel I. nechá po svém nástupu na trůn korunovat českým králem, Rakousko-Uhersko změní na soustátí čtyř království a všemi možnými způsoby se snaží ukončit válku. Legie v Rusku již nebojují za republiku, ale snaží se postavit hráz boleševismu. Zachraňují  carskou rodinu a přes Sibiř se vracejí domů...

 

 

 

     Velmi působivý je rozhovor Karla I. s profesorem Masarykem, který králi jako dar odevzdává cara Mikuláše a jeho rodinu.

 

 

     Poslední historicky-mystfikační knihou je Země zaslíbená. Jde o krátké příběhy od příchodu Slovanů, zavraždění Boleslava, výhru bitvy u Lipan přes sametovou revoluci až do dnešních dnů.

 

 

  

Podle knihy Žáby v mlíku nastudovali herci divadla Vosto5 hru s názvem Levý hák.

 

 

      Dělají si z toho trochu legraci, ale mně se hra líbila a synovi také. Kdyby bylo po jeho, musel by Drnek vydávat mystifikační knihy nejraději každý měsíc. (Mj. v téhle knize je i velmi působivý rozhovor Karla kardinála Kašpara s prezidentem. Ten jsem opsala, a s autorovým souhlasem šířila jako návnadu na další čtenáře :-))).  Mohu říci, že docela úspěšně…)

 

Doufám, že si uděláte čas

na některou z těchto knížek.

 

Pěkné počtení přeje

TÁŇA

 

 

Komentáře (5)add feed
Zaby v mliku : romanB odjinud
jsou skvele napsany, i kdyz po webu exituje hodne hnidopichu, co upozornuji na vetsinou technicke nepresnosti (a obrovske mnozstvi chyb vydani - http://palic.ho-vsetin.com/article/recenze-knihy-s-nejvetsim-poctem-chyb-zaby-v-mliku - ale cte se to jednim dechem. Doporucuju a chystam se na skorpiona.
srpen 31, 2012 11:49
zaby : Táňa
Doporučuji koupit dotisk, je uz hodně opraven.Tiskové chyby jdou na vrub vydavatele. Naše Vojsko se chova macešsky, odsunulo vydanî ze září na listopad.
srpen 31, 2012 16:40
diky za zajimavy clanek, : kvetuse
v utery (v pondeli maji zavreno) jdu do knihovny. Uz mam dlouhy seznam.
Jen abych vsechno stihla!
září 01, 2012 17:32
jak až listopad? : V.
Co to je, čekání na listopad? Dva díly Žab mam doma, auuu a třetí skoro v nedohlednu, pořád se slibuje ...
září 12, 2012 12:32
Opravte si to : Petrvo
Nepřítelem není Frankovo Španělsko, ale právě že socialistické Španělsko. Po svrhnutí Hitlera v průběhu Mnivchovské války Franko (bez Hitlerovi pomoci) prohrál občanskou válku ve Španělsku.
říjen 22, 2012 14:40
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]