O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

PÁN HOR PDF Tisk E-mail
Pondělí, 27 srpen 2012
Přejít na obsah
PÁN HOR
Strana 2

Hory, ty mne vždy uchvacovaly. Svou krásou. Tajemností. Nedostupností. Vyvolávaly ve mně pocity pokory i strachu a vzbuzovaly oprávněně i pocity děsu. Majestát hor nelze napodobit. K majestátu hor se podnes klaníme jako k božstvu.

 

 

 

 

 

 

       Hory mají mnoho tváří. Něžnou, když se probouzí den. Příjemnou, když hladí slunce. Tajemnou, když přichází noc se svými temnými stíny a děsivými zvuky. Hrozivou, když hory ukážou odvrácenou tvář. Když běsní.

 

       Právě tajemné a běsnící hory daly průchod mnoha báchorkám, povídačkám a pověstem. Pokud je mi známo, naše hory mají ochránce, svého pána. Horalé věřili a věří v ducha a pána hor. Jméno jeho se ale nesmí vyslovit, nese to smůlu. V tom lepším případě!

 

        Běsní-li hory, pán odvrátil svou tvář... V chalupách  na svazích hor zapalují svíce. Svíce k usmíření.

 

 

 

 

       Život na horách byl tvrdý. S nikým se nemazlil. Neměl slitování. Horal se celý život rval s osudem. S přízní i nepřízní hor. Na horách se těžilo dřevo, foukaly korálky nebo tkalo nebělené plátno. Mnoho přivýdělků nebylo. Nebylo na výběr.

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]