O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

KDYŽ TÁHLY VOZY - I. PDF Tisk E-mail
Úterý, 16 srpen 2011

Žili jsme tenkrát v tichém, klidném koutě za městem, obklopeni zelení, lesem a zoologickou zahradou. Taky tam byla stará opuštěná cihelna, ráj to našich dětských her, dobrodružství i dětských lumpáren. V lese, pod klenbou starých rozložitých dubů. byl skryt opuštěný pískovcový lom, bublající potok a palouk s tůňkou, která nás děti lákala svou chladivou, průzračnou vodou s lekníny  a hnědými doutníky. 

 

 

 

 

 

     Jedno prázdninové léto, bylo mi sotva deset, naši ulici probral z letního ospalého odpoledne pořádný rozruch. Opuštěná cihelna se plnila drkotajícími krytými vozy taženými hubenými koníky. Cigáni, přijeli cigáni! My děti jsme něco takového ještě neviděly, prostě nevídaná exotika. Nahrnuly jsme se  k vozům krytým  plachtou, zíraly na pestře oblečené cigánské ženy, některé kojící miminka u obnažených prsů a obdivovaly rychlost, s jakou snědí muži stavěli tábor. Pro rodiče nastalo hlídání kurníků, králikáren a zahrádek.

 

 

 

 

 

     Středem našeho zájmu byl mohutný cigán, černý jako čert a s bičem v ruce. Koně se už pásli na trávě za táborem. Mne ze všeho nejvíce upoutala krásná mladá cigánečka, kojící malé dítě.  Divím se, že se vůbec nestyděla, klidně seděla na voze u toho mohutného cigána. Ostatní mu projevovali u nás nevídanou úctu. S kloboukem v rukou  ho oslovovali „Vargo". Nás malých zevlounů si nikdo nevšímal.

 

 

      Druhý den jsme do už tábora nesměly, rodiče nakázali. Vzpomínám, že mne upoutalo ještě něco jiného.Vedle té krásné kojící cigánky seděla holka, asi tak  v mém věku, líbila se mi.

 

      Obava rodičů se nakonec nenaplnila. Mohutný Varga poručil zde neškodit. Snad v každé rodině měli brzy nabroušené nože, nůžky, srpy, kosy a nevím co ještě. Pak kočovní cigáni zase za nějaký čas odtáhli. Slehla se po nich zem ... až ....  Rok běžel za rokem a bylo opět léto. Život studentský, čas sladkých prázdnin a sladkých šestnáct. Toto léto jsem si oblíbil lesní tůňku, vyhledával její chladnou vodu, lekníny a příjemný chládek, melodický bzukot hmyzu a pozoroval let vážek. Nejúchvatněji tam bylo za vlahých letních večerů, kdy vodní hladina se leskla tajemnou  září měsíce.

 

     Jednou takhle na zahradě češu ovoce a - ano, neklamou mne uši - je to možné? Ano, slyším, opravdu slyším povědomý rachot vozů, vozů s plachtami. Buší mi srdce: jedou cigáni, cigáni jedou. Mám předtuchu, předtuchu něčeho, ale přesně nevím sám. Zvědavost mi nedala klidu ani pokoje. Jsou to ti, co tu už byli, nebo nějací cizí? Ale jistě jsou to jedni z posledních kočujících cigánů, jak smutné.

 

     Znovu si vzpomínám, jak před léty táboření u nás projevovali úctu mohutnému cigánovi -Vargovi. Koupil jsem mu tenkrát paklík tabáku a krabičku doutníků, tu pro jeho krásnou ženu. Dnes, jako před léty, jdu znovu s bušícím srdcem do jejich tábora. Už poznávám tu impozantní postavu, ano, jsou to oni!

 

 

 

      Kostky osud hodil, mám trému jako hrom. Zastavím před Vargou, zdravím, kývnutím mi odpovídá a zve mne zároveň k vozu.Tábor zatím není hotov. Zdravím i jeho stále krásnou ženu, má vedle sebe malou holku, že by ten bývalý kojenec? A v tom se mi až zatajil dech.U mladé matky stojí hrdá, nádherná snědá dívka, dospívající krasavice, jakých nevidět. Slušnost velí mluvit s Vargou a jen zírat na jeho dceru. Přistupuji a podávám dárky, stejné jako před léty. On dárek příjme a kývnutím mne vyzve k usednutí k čerstvě založenému ohni. Je to pro mne  čest. Mohu předat dárek  přede všemi jeho krásné ženě. Poslouchám vyprávění Vargy a stále pokukuji po té krásné snědé holce.

 

      S lítostí ovšem konstatuji, že mne vůbec nevzala na vědomí. Nezneužívám pozvání, po chvíli se zase zvedám. Varga dovolil, že smím opět přijít dát řeč. Odcházím, pohlédnu ještě k dívce. Ale ona ani nevzhlédne. Uvědomuji si to nyní, vždyť ona nesmí!

 

 

                         -doktor-

(pokračování zde)

 

 

 

Komentáře (6)add feed
Doktore ! : Mikin
Hoj, u nader Vesninych ! Story prekrasnou nam zde libou reci staroslovenskou vypravis. Nez povez a prestan smysly nase napinat, pismaku nad jine zdatny. Zdalizpak jsi krasku snedou do naruce sve privinul, by mnoho hosiku a divek kudrnatych tobe povila ?
srpen 16, 2011 08:39
Pěkná romantika, : deeres
stejně jako film "Cikáni jdou do nebe" nebo zfilmování jejich potulného života v "Čokoládě",či "Růžové sny" s Ivou Bittovou ze 76.roku. Realita je bohužel někde jinde. Ale čte se to dobře. smilies/smiley.gif
srpen 16, 2011 08:59
hezké :) : bb2
mám podobnou vzpomínku. Je to dávno, bylo mi osm nebo devět, už nevím, přijeli na louku u řeky ve vsi, kam jsme jezdili k příbuzným na léto a posléze na chalupu, kočovní cikáni. Povozy s přístřešky, koně, poníci, spousta dětí a psů. Chodívala jsem k řece se psem na couračku, to mi zůstalo doteď, tak jsem je objevila. Připadala jsem si jak v jiném světě, v jiné civilizaci, taková nádhera, těch koní, psů, poníků! No tak dlouho jsem očumovala, tak dlouho jsem se nenápadně přibližovala, až si mne všiml starý cikán. Měl už asi své odpracováno, protože zatímco ostatní kmitali po táboře, on posedával, pokuřoval, hrál si s drobotinou a hlídal koně a poníky. Svezl mě na poníkovi a pak jsem tam chodila několik dnů jezdit. Nejdřív na poníku, nešetřil chválou jak mi to jde a že můžu jít k cirkusu za krasojezdkyni, takže bych ho hned brala do rodiny za dalšího dědečka. Oni to s dětmi umí, jsou - tedy byli, ti co žili po svém - uvnitř v klidu a ne tak nervní jak my, já byla jak v ráji a ty špinavé, ale dobře živené a otužilé děti vypadaly taky velice spokojeně.
Za několik dnů jsem přišla zase jezdit a nebyli tam. Prázdná louka, jen slehlá tráva vypovídala cosi o tom, že tam někdo byl. Smutnila jsem po nichsmilies/smiley.gif Dneska to vidím jako veliké štěstí, že jsem ještě stihla takový zážitek. Předtím ani potom jsem kočující cikány tady v Čechách nezažila ani nikdo z mých vrstevníků, tj. lidí kolem čtyřiceti a víc, s kterými jsem o tom mluvila, je neviděl.
srpen 16, 2011 14:42
... : bb2
a bylo to taky poprvé a naposled, co jsem jezdila bez sedla
srpen 16, 2011 14:43
romantickým dušm Kudlanky : -doktor-
duše přízní romantiky spojené,děkuji Vám,moc mi pomáhá a potěší vaše hodnocení.Konstatuji,že i já už nikdy vozy kryté plachtou s kočujícímmi cigány neviděl.jsem osudu vděčný,že mne to štěstí potkalo.
srpen 16, 2011 15:46
jééé romantika, to já můžu : Inka
je to jako pohlazení po mé uštavné duši smilies/smiley.gif,
kočovné cikány jsem viděla i s vozem asi pře dvěma lety ve Skotsku, překvapilo mě to, starý vůz táhli koně, překvapilo mě, že ještě někdo někde takhle žije a že vůbec smí. Jinak v Bretani žili v karavanech u řeky, to je ta modernější varianta smilies/grin.gif
srpen 17, 2011 05:33
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]