O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ZA HRANICE VŠEDNÍCH DNŮ - II. PDF Tisk E-mail
Neděle, 14 srpen 2011

Blížilo se jaro roku 1982, já třímal v ruce výjezdní doložku opravňující mě k cestě do kapitalistické ciziny a už se zdálo, že mé plány nemůže vůbec nic překazit. Takzvaný devizový příslib jsem totiž coby rekreant Čedoku nepotřeboval. Ale pak zazvonil zvonec a pohádky byl málem konec.

 

 

 

 

 

 

     Zvonec totiž zazvonil u dveří našeho bytu a za nimi stal fízl. Ne, nebyl v uniformě. To, že ten mladý, obtloustlý, znuděně se tvářící člověk je od bezpečnosti, jsem poznal podle jeho studeného pohledu a pánovitého chování téměř okamžitě. Navzájem jsme se představili, on ukázal průkaz, oznámil mi, že je z oddělení pasu a viz a že chce hlavně mluvit s mými rodiči. Bez mé přítomnosti. Řekl jsem mu, že maminka není zrovna doma a on odpověděl, že otec postačí.

 

     To už stal táta ve dveřích, byl soudruhem poučen o co jde, a oba se ztratili v obýváku. Tím jsem získal čas na to, abych mohl vtrhnout do svého pokojíku a změnit tam trochu dekorací. Hlavně americká vlaječka by se sherlockovi pravděpodobně nelíbila. Ten se brzy objevil ve dveřích obýváku, blahosklonně mě pozval dál a rozšafně pokynul, ať se posadím. To jsem ocenil, stejně jako to, že si nohy v zablácených botách, kterýma nám hňápal po kobercích, nedal na stůl. Chtěl vědět jen pár podrobnosti o mé práci, finanční situaci, a jestli náhodou nechci zdrhnout. Když jsem dal na všechny ty otázky uspokojující odpověď, tak se celkem slušně rozloučil a vypadl.

 

     Chvíli jsme s tátou mlčeli jak zařezaní a pak se podělili o zážitky. Zdá se, že toho dobrého může hlavně zajímalo, jestli rodiče o mě chystané cestě do Norska a Británie vědí. Za deset minut zazvonil zvonek znovu. Tentokrát to byla vyděšená sousedka odnaproti. Chtěla vědět, jestli jsem něco strašného neprovedl. Byl prý u ní nějaký pan od Veřejné Bezpečnosti a chtěl vědět, zda jsme spořádaná rodina, jestli náhodou neposlouchám „rokenrol" a zdali maminka nechodí výstředně oblékaná. Konečné jsme se mohli zasmát.

 

     Soudruha jsem potkal zcela náhodou za několik dní v šalině a slušné ho pozdravil, ale odpovědi se nedočkal. Zase jen ten studený pohled ... Nejspíš mě nepoznal, nebo tam byl služebně, sledujíc nějakého diverzanta, rekreanta či jiného zloducha.

 

 

 

     No a pak jsem si zase myslel, že mé plány nic nepřekazí. To jsem ovšem neznal pána jménem Leopoldo Fortunato Galtieri Castelli. Tento argentinský diktátor, zřejmě znuděn pronásledováním svých politických oponentů, usoudil, že je potřeba nějakého vzruchu a obsadil britské Falklandské ostrovy.

 

     To se Velké Británii, coby bývalé královně moří, nelíbilo a poslala na jižní polokouli mohutnou flotilu. Schylovalo se tedy k válce a to nejen k válce ve vzduchu a na souši, ale i k válce na moři. A já měl značně pochybnosti o tom, že sovětská turistická loď s mou maličkostí na palubě navštíví zemí, která je v námořní válce.

 

 

     Naštěstí pro vývoj celé války a tím i pro mou budoucnost, zasáhla do hry britská ponorka s jaderným pohonem HMS Conqueror, která vypátrala argentinský křižník General Belgrano a pomoci dvou torpéd Mark 8 ho poslala ke dnu. Argentinci se rozhodli, že válka bude pokračovat jen na souši a z mého zájezdu nesešlo.

 

     A tak přišel čas zabalit zbrusu nový papundeklový čemodan a vyrazit na cestu. Z Prahy jsem vyrazil, po smutném rozloučení s rodiči, zvláštním vlakem Čedoku do východoněmeckého přístavu Warnemünde. Československa socialistická republika se se mnou rozloučila osobou velice nepříjemného celníka, který mi rozhrabal zavazadlo a strávil podivně dlouhou dobu zkoumáním tři kinofilmů značky ORWO. Nevím, jak mohl vědět, že je v jednom z nich svinutá stodolarová bankovka. Já to nikomu neříkal. Nejspíš si ale podobný úkryt pro nelegálně převážené peníze vybralo už hodně lidí přede mnou. V každém případě je dobře, že ty penízky nenašel.

 

 

 

 

     Po příjezdu do Warnemünde jsme měli několik hodin na procházku po městě i plážích a pak už zbývalo jen projít poslední pasovou prohlídkou a nastoupit na loď...

 

     Úředník za přepážkou věnoval mému pasu a doložce jen zběžnou pozornost, ale zato mi tak dlouhou dobu civěl do obličeje, že jsem na loď nastupoval s třesoucíma nohama. Ale nastoupil jsem, ruští matrosové odvázali lana a sovětská loď Estonia opustila bezpečí, pořádek, smrad i teplíčko komunistického bloku.

 

     Směr - polární kruh!!!

 

 

MIKIN

(pokračování za týden)

 

 

Komentáře (12)add feed
Mikine, : Myška
napínáš nás jak malý gatě!


srpen 14, 2011 22:41
... : bb2
fíha, rokenrol,ten nás učili tančit v tanečních a pouštěli nám k tomu dokonce originál:-)

Je to TA Estonia, co se potopila v 90letech?
srpen 15, 2011 00:36
... : Mikin
Vsak jo Mysko..... smilies/wink.gif
bb2 - ne. Ta Estonia co se potopila byl velky trajekt.
srpen 15, 2011 01:38
Mikine : HankaG
Já vím že ti budu připadat jako šilenka ale já už tady pár lidem připadám jako šilenka anyway, takže mi je to jedno.

1) Já vím že píšeš pod pseudonymem, ale okamžitě bych si zařídila od Daniely copyright a všechno co píšeš na Kudlanku bych dala do obálky a poslala to na svoji adresu a neotvírala to.

Totiž tohle když někdo začne číst tak může dostat strašně moc nápadů, a náhodou půjdeš někdy do kina a najednou to tam uvidíš a nebudeš se moct s čím bránit. V tomhle oboru lidi šíleně, šíleně kradou


2) Zároveň bych okamžitě zahájila osnovu pro knihu a začla mít zájem o vydavatele. Jelikož tvoje žena už publikovala, určitě víš jak se píše první dopis = outline, námět, důvod atd.


Psala bych to zároveň česky i anglicky. Po životě v Kanadě vím že když se popisují místa tak musejí opravdu existovat, což by u Tebe neměl být problém.


Jako správná šilenka ti samozřejmě píšu v naprosté vážnosti. Já totiž myslím že máš kvality dobrého spisovatele a že by ta kniha mohla jít na odbyt jak v České republice, kde tento žánr vychází, tak v Kanadě.

Pro případ potřeby ti dávám www.czech-books .com, tam uvidíš co vychází. Danielo klidně teď odkaz za chvíli smaž, chtěla jsem jen aby si to Mikin opsal.
Zaroven bych si zaregistrovala titul, (ZA HRANICE VŠEDNÍCH DNŮ ????????) nevim kde V CR ale v Canade myslim na Canadian Intellectual Property Office adresu dostanes dostanes lehce.

Tak hezké dlouhé kanadské večery a ať ti to vyjde……

srpen 15, 2011 01:39
Mikine, dodatek : HankaG
velice příjemné akvalitní je je nakladatelství Šulc-Schwarz, rozhodně bych jim napsala jako jedněm z prvních....a nevzdávej se, vyjde ti to!!!! smilies/smiley.gif
srpen 15, 2011 01:54
a ještě něco : HankaG
umíš si představit tu nádheru kdyby ses mohl "pořádně" rozepsat?
srpen 15, 2011 02:14
HankoG : Mikin
trochu jsi me s tou chvalou zaskocila. A dojala. Vis - pro me je to pribeh, ktery nosim uz dlouho v hlave a je to asi to jedine, co kdy napisu poradne. Pisu totiz pomalu a tezce, takze spisovatel asi ze me nebude. Uvidime, jak to cele dopadne, jsem teprve na zacatku - kdyby se to fakt hodilo ke zverejneni nekde jinde, nebo dokonce k otisteni, tak se s Danielou urcite domluvime. Ale kdyby v tom byly penize, tak bychom museli jet aspon 50/50. Ona je ta Daniela totiz hrozne sikovna devcica - dnes jsem ji to poslal (bez diakritiky a bez fotek) a za par hodin to uz bylo na Kudlance.
Nazev "Za hranice vsednich dnu" je parafraze sloganu Cedoku "S Cedokem za hranice vsednich dnu" a ja myslim, ze se jim to docela povedlo. Aspon v mem pripade......
Jinak dik za ty uvahy, necham si to projit hlavou.....
srpen 15, 2011 08:30
. : toulavej
Já mám HankoG teď pocit, že ses asi zbláznila opravdu.
Neumím si to jinak vysvětlit. Nijak nehodnotím kvalitu příspěvku Mikina a jeho schopnosti, možná že teď se to zlomí a začne tu série jeho perfektních článků, které budou uvedeny, že jsou tajné, nesmí se číst a rozmnožovat a vůbec nikde o nich vyprávět, aby je nemohl nikdo použít jako vzor a nápad pro svůj román nebo filmový scénář. Zřejmě už žiješ v té Americe moc dlouho nebo se moc díváš na televizi, jak se tu u nás v Čechách říká, když někdo podlehne představě, že kolem něj je to stejné jako v amerických filmech, kde je nadsázka nebo drama . . .
Tady uveřejňuje Daniela mnoho zajímavě psaných článků mnoha různých autorů, i mně se tu občas něco uveřejní z toho, co jí pošlu, ale ještě mě nenapadlo, abych si někde na to opatřoval autorský razítko, aby to náhodou někdo nevydal pod svým jménem :-) – tak dobrý zas nejsem. Jak jsi z kousku textu poznala kvalitu dobrého spisovatele, je mi záhadou – nic proti Mikinovi :-). Dneska je na knižním trhu obrovský množství nejrůznější literatury a přijít s něčím novým, co by zaujalo dostatečný množství lidí, kteří by si tu drahou knihu koupili a tedy ji někdo vydal, je pro neznámého autora dost těžký.
Jestli bude muset Daniela každýmu posílat na jeho článek potvrzení, že je autorem on/ona, tak se z toho musí zbláznit :-). Za sebe říkám, že to nepožaduji a požadovat nikdy nebudu :-). Myslím, že nejlepším opatřením proti krádeži duševního majetku je nechat si věci v šuplíku a nikomu je nedat číst . . . :-)))
srpen 15, 2011 18:16
Toulavej, ano a ne : HankaG
ze jsem blazen je mozne, ale u Mikina se mi zdalo ze tam je neco extra, hlavne urcite jeho popisy byly zajimave tim ze se daji nadherne rozepsat - to s tim potvrzenim - uprimne receno kdykoliv otisknes clanek tak ho mas v zasade copyright, a myslim ze u Kudlanky taky, automaticy. Neslo mi o autorsky razitko, slo mi o neco co by si musel Mikin vyridit s Danielou, tak odpust, proste osobni. Vubec se te to netykalo. Daniela nemusi nic posilat . spatne jsi to pochopil.

Kazdy tu mame pravo na osobni nazor, muj je ten ze Mikin ma velke nadani. To ze jsem silenka, no v tom muzes mit pravdu. smilies/grin.gif smilies/grin.gif smilies/grin.gif
srpen 15, 2011 19:50
P.S. : HankaG
Taky tihle lidi jako Mikin a ostatni jeho druhu, i.e. jeho zivotni poute uz starnou za par let uz nebude moc tech kteri to budou moci osobne podat, v tom je prave ta unikatnost te jeho generace a urcite pro tenhle material, dobre zpracovany, muze byt zajem, dokonce vim, ze je.
srpen 15, 2011 19:53
zbbytek odpovedi : HankaG
jak jsem to poznala, se ptas. No on uz v tehle serii zacal jednou.

Ja si taky myslim ze Alena kdyby se do toho dala tak by urcite otiskla knizne, uz jsem ji to nekolikrat rekla, ale ona tomu neveri. To je ale jiny zanr.
srpen 15, 2011 19:56
Hanko a Toulavej : Mikin
Ja jsem rad, ze se to nekomu libi.... ale kdyz si vzpomenu, kolik prace dalo vydani tech dvou knizek moji Joanne, tak si nemyslim, ze se bude neco tisknout. A to byl Joannin produkt ktery nabidla vydavateli oproti memu naprosto perfektni.
Ale treba se to jednou objevi (se svolenim Daniely) i na nekde jinde na webu nebo v nejakem casopise.....
srpen 15, 2011 21:05
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]