O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

DEMOKRACIE PDF Tisk E-mail
Pondělí, 27 červen 2011

Dneska hádanka a tentokrát budete hádat autora - mohu vám o něm prozradit pár zajímavostí, ale stejně si myslím, že jeho jméno všichni brzo uhodnete... Otec i dědeček byli knihtiskaři, on sám chtěl být zpočátku hrnčířem po pradědečkovi - proto chodil i do keramické školy.

 

 

 

     Byl dvakrát ženatý. První žena si našla jiného, s čímž se dlouho nemohl vyrovnat. S tou druhou chodil cca 15 let, a nakonec si ji vzal.  Stejně ale tesknil po té první...

 

     Vzhledově to nebyl žádný lamželezo, ale takový pomenší sympaťák. Tedy - od pohledu. Jinak měl opravdu hodně moc nepřátel... Vyráběl záchodkové mísy v keramičce v Teplicích, recitoval Baudelaira a Villona, miloval jazz. Vystřídal několikero zaměstnání, v pražské televizi pracoval "jako takový lepší tahač kabelů", ale hlavně psal poezii a texty písní, které sám zpíval. Odešel do ciziny.

 

     V posledně datovaných verších je básník skeptický, stárnoucí, v beznaději se topící citlivý člověk, člověk se steskem v srdci, se steskem po svém mládí a vlasti. Avšak po vlasti, kterou si jinak představoval...


Zemřel po těžkém infarktu v roce 1994 v zahraničí. Pochován je v Praze.

 

 

 

Ti, kdo nás léta týrali, nás vyhazují z práce -
a z těch, kdo pravdu zpívali, dnes nadělali zrádce.

Demokracie prospívá bez nás a pragmaticky,
brbláme spolu u piva jak brblali jsme vždycky.

Farář nám slíbil nebesa a čeká na majetky,
my nakrmíme forbesa za dvě či za tři pětky.

Demokracie zavládla, zpívá nám Gott a Walda.
Baštíme soju bez sádla u strejdy McDonalda.

Král Václav jedna parta je se šmelinářským šmejdem,
pod střechou velký partaje se u koryta sejdem.

Demokracie panuje od Aše po Humenné.
Samet a něha v pánu je a zuby vylomené.

Dali nám nové postroje, a ač nás chomout pálí,
zaujímáme postoje, místo abychom stáli.

Demokracie dozrává do žaludečních vředů,
bez poctivosti, bez práva A hlavně bez ohledů.

A je to výtka soukromá snad z optického klamu,
že místo srdce břicho má a místo duše tlamu.

 

Tak už víte, o koho se jedná?

d@niela

 

 

 

Komentáře (61)add feed
Kdyz umrel : JaAlena
plakala jsem nad nim a za nim...byl pro mne symbolem nasi doby a symbolem cloveka, co nikdy neklekl pred nespravedlivosti. A byl to Pan Umelec...vlastne este stale je - protoze patri k tem narodnim bez nejmensi pochybnosti a bez snahy o to. Snad tam nekde nahore brnka na kytaru a kritizuje panaboha.
červen 24, 2011 07:29
Haha, : Sidon
tohle snad uhodne každý, možná jen ti, co je jim kolem dvaceti, by nemuseli poznat o koho jde. Já se musím pochlubit, že jsem se s ním několikrát setkal a taky si i zazpíval. Byly to sice jen moravské lidovky, neb jsme u toho popíjeli vínko. Naposledy to bylo tuším v 88ém roce a on mi při tom zpěvu řekl - ty ku*vo, já ti závidím ten tvůj hlas. No, on ho zamlada měl taky docela pěkný a silný, ale ty cigarety a pití udělaly svoje. Myslím, že mu bylo taky dost líto, že na něho náš "pravdo-láskový" prezident "zapomněl" s nějakou tou "funkcičkou" a "uznáním", které rozdával svým kamarádům, když se stal panovníkem v české kotlině a taky se mu dost nelíbilo, že jsou tam pořád "určití" lidé, kteří měli být po zásluze potrestáni. Nakonec to velice dobře vystihuje ten text jeho písně nahoře, což byl asi jeden z jeho posledních. A ten král Václav tam taky není jen tak náhodou. Mám silný dojem, že právě ta "blbá" situace po sametu, ho psychicky zlomila. smilies/cool.gif
červen 24, 2011 07:45
Ten by se dneska osypal : wendy
možná lepší když už je v písničkářském nei.. ale co to píšu, chybí, chybí...
červen 24, 2011 07:47
akorát mě štve, : Petronila
že si jeho písničky přivlastňují jiní, hlavně ten plešatej pseudoezotericko-exnáckovskej pošuk.
červen 24, 2011 08:19
Petronilko, : Sidon
souhlasím s Tebou, mě to taky dost štve, když si někdo "vypůjčí" melodii písničky, co už je dávno hitem v cizině a snaží se z ní udělat ještě "větší hit" u nás doma. Díky 40i leté vládě "budovatelů lepších zítřků", se to v české kotlině stalo docela normálním a samozřejmým jevem, protože originály, až na pár vyjímek, se veřejně hrát nesměly. A potom si taková "blátotlačka", jako je Vondráčková, o sobě prohlásí, že její písničky jsou národním pokladem. smilies/cool.gif
červen 24, 2011 08:33
Já mám Landu ráda a líbí se mi, jak zpívá JEHO písničky. : Myška
Nepíšu jméno, aby mohli hádat i ostatní.
JEHO písničky mají geniální texty, na jeho písních jsem vyrostla (i když samozřejmě nejen na nich).
červen 24, 2011 08:35
Jenže v tomto jde o něco jiného, než o "vypůjčení" melodie. : Myška
Landa zpívá prostě JEHO písně, a snad to má z hlediska autorských práv vyřešeno.
červen 24, 2011 08:37
Sidone, : Petronila
některé přebírání písniček mně vůbec nevadí - miluju třeba Spirituál kvintet a jeho renesanční písně a spirituály, ty jsou také přeložené a už dávno zlidověly.

Ovšem ti to dělají s citem.

Převést třeba písničku "Don't cry for me, Argentina" jako "Před námi jsou serpentiny", to chce opravdu blátotlaččí žaludek.

Pan Tichota ze Spirituálu to jednou trochu v jiné souvislosti komentoval, že se sice dá zazpívat na text milostné písně "já mám dneska rýmu", ale že už je to pak dost o něčem jiném. smilies/angry.gif
červen 24, 2011 08:40
tak vyřešené to asi má, : Petronila
ale mně při tom vstávají všechny chlupy na těle.

Samozřejmě proti gustu... ale Landa má dost silné ideologické sklony a v kombinaci s jeho děsivou nevzdělaností a silnými písničkami podpořenými morální autoritou někoho jiného to může být dost třaskavá kombinace.

Mám prostě čistě osobní pocit, že na ty písničky nemá žádné morální právo a že je znásilňuje. I když zpívá asi líp než ON.
červen 24, 2011 08:43
Petronilo : Mikin
ja v prebirani pisnicek nevidim obvykle nic spatneho, ale v tomhle pripade s tebou souhlasim. Taky si pamatuju, ze ze stejneho duvodu soudila JEHO vdova za vysilani jeho pisnicek komunisticke internetove radio Futura.
červen 24, 2011 09:00
Já si někdy ráda poslechnu Landovy písničky z jeho "divokého" období - Orlík... : Myška
I když se z jeho textů někomu mohou ježit chlupy po těle.
A snad proto nevidím na nazpívání JEHO písniček Landou nic nepatřičného.
červen 24, 2011 09:11
O : Milene
jeho písničkách se dá říct, že zlidověly. Hrají se u táboráku nebo všude tam, kde se hraje na kytaru a zpívá. A znají je i mladí. Jen v to rozhlase ho moc nehrají.
červen 24, 2011 10:42
... : Karlos
Jako Landa mi nevadí, jeho vlastní písničky mám rád, třeba 1938 je moje srdcovka :-), ale ty předělávky Kryla si fakt moh odpustit...
Jó to byly časy, když mi jako malýmu smradovi za komančů pouštěl můj biologický otec Kryla na desce, já sice nechápal význam těch písní, ale hrozně se mi líbily smilies/smiley.gif
červen 24, 2011 11:17
... : Táňa
Bez problémů. Stačila fotka. Pro nás, co jsme už starožitnosti, bylo ostatní už více méně zbytečné:-)
červen 24, 2011 11:49
Původně keramik - : wendy
jak ten by krásně zazpíval Malovaný džbánek... smilies/wink.gif smilies/shocked.gif
červen 24, 2011 12:44
demokrat............? : doktor-
......řekl bych spíše bez člověk,mám ho rád,je Čech a Čechem zůstane av našich srdcích bude stále milovaným písníčkářem,kterého naše tak zvaná demokracie vyhnala za hranice,zrovna jako komouši,ŘÍKÁM FŮJ.zA VŠE MLUVÍ I TO,ŽE ROZHLAS ANI TELKA JIŽ JEHO NÁDHERNÉ PÍSNIČKY NEHRAJÍ I PO JEHO ODCHODU SE JEHO I JEHO HLASU BOJÍ.
červen 24, 2011 15:45
. : toulavej
když jsem ho objevil, byl jsem z jeho písniček úplně hotovej, jako uhranujej. Pořád jsem si je přehrával i když byly zakázaný. A kolega, co mi půjčil tu kazetu na okopírování, říkal, že už ho nemůže slyšet, jak je to depresivní. Po dlouhé době jsem pochopil, že má pravdu – ty písně žalují, jsou hluboký, silný, podmanivý a děsně depresivní. Nedají se poslouchat moc často.
červen 24, 2011 18:25
Taky jsem měla kdysi : Ivča
období, že jsem JEHO písničky jela pořád dokola.I když jsem jim tenkrát rozuměla možná jen z poloviny...Landu mám ráda, jeho vlastní skladby tedy. Nemyslím si,že JEHO písničky hraje a zpívá jen kvůli zisku, myslím, že je prostě jen chce předat mladým, kteří JEHO jméno znají jen jako jméno v seznamu "bojovníků proti komunismu".Ale popravdě - není to ono...
červen 24, 2011 18:52
K.K. : deeres
Narodil se v dubnu 1944, v šedesátém osmém mu bylo 24 let, všichni z jeho generace jsme ho poslouchali na kotoučovém magnetofonu, pásky se ilegálně kopírovali. Všichni jsme znali "Bratříčku zavírej vrátka...." Mlaďoši, co poslouchají jeho písně interpretované Landou,vůbec neví, kdo napsal texty a hudbu ve skutečnosti.
červen 24, 2011 21:38
no - a když v devětaosmdesátým přijel a koncertoval, : alík puntík
tak zíral, že úplně mladý děti, který se narodili dávn po tom, co emigroval, s ním zpívali jeho písničky, které přece - vzhledem ke svému věku - nemohli znát. On netušl, že jsme si (tedy jejich rodiče) celá ta léta jeho písničky doma pouštěli z magneťáků. Slyšela jsem ty písničky přezpívané Landou....ale není to ono.
červen 25, 2011 05:40
Danielo : Aknela
děkuju za tyhle verše...K.K. (stejně je už každýmu snad jasný o koho jde...) je jeden z mála lidí u kterým mě děsně mrzí že jsem neměla šanci se s nima naživo setkat. No, snad se nám zadaří se někdy potkat "na mrtvo".
Jeho písničky mi hodně ovlivnily život, dostaly mě do problémů s policajty ačkoliv mi v době revoluce bylo pouhých šestnáct let...prostě jsem ráda zpívala to co jsem neměla a jeho texty jsou plný srdce, to se moc nevidí. Moc ráda bych si Karlem popovídala o dnešní době, doufám, že bychom se shodli.
Jeho písničky zpívám svým dětem, jeho básně mě dodnes berou. Landa ať jde do prdele, nácek jeden. padon, to nešlo napsat jinak...
červen 25, 2011 06:46
... : mia I
.. písek je bílý, jak paže Daniely.. Herečka Alena Antalová v jednom rozhovoru přiznala, že onou Danielou v písni je její maminka.
červen 25, 2011 07:34
Mně je mnohem milejší Landa než nějaký multikulti blouznivec. : Myška
Radši na ulici potkám pár "holých lebek" než pár cigošů.
červen 25, 2011 08:24
Když už teda : Sidon
mají být některé písničky národním pokladem, tak tyhlety Karlovy jsou jím zcela určitě a skoro všechny. Už by ho taky měli zařadit do učební látky dějepisu, protože já myslím, že se se svým dílem, dá klidně přirovnat k Borovskému, nebo ke dvojici V&W.
Jestliže se někdo snaží zpívat jeho písničky v profesionálním podání, tak je to v prvé řadě veliký kus neúcty ke K.K. a k jeho textům. Většina z nich se zrodila v době, kdy naše národy prožívaly jednu z dalších porob, a proto jsou spojeny se situací z tehdejší doby. Pokud třeba takový Landa, zpívá svým obhroublým a nakřáplým hlasem o pažích daniely, tak se mi to vůbec nelíbí a považuju to za jakési "zneuctění" té písně a velmi malý citový vztah ke Karlovým písničkám.
červen 25, 2011 09:35
Jenže generace našich dětí už ani neví, kdo byl Karel Kryl, neznají jeho písničky, a asi by jim už mnoho neřekly. : Myška
Osmašedesátý je pro ně vzdálený jako pro nás třeba první světovka, takže téměř ve středověku :-). Nerozumí té době.
Daniel Landa se pokusil Krylovy písničky oživit i pro mladou generaci, aby nezapadly. Samozřejmě po svém, v modernějším hávu, tak, aby je mladí přijali. Myslím, že se mu to docela zdařilo. A že se vám víc líbí jak je zpívá Kryl? Jistě, proč ne, mám taky ráda tradice. Ale Landovu interpretaci nezatracuji.
červen 25, 2011 10:41
no, jak je nedmám ráda, tak radši cikány než nácky. : alík puntík
všichni víme, jak skončilo minulé kamarádíčkování s nácky. Cigoši tě sice vokradou, musíš je živit...ale jinak nijak podstatně lidstvu neublížili. A Landa je pro mě nadporušík Halík v Černých Baronech - to mu fakt sedělo. Na jinýho než na řvaní on tedy fakt nemá. Nojo, holt si chlapec potřebuje vydělat nějaký prachy. Heavy Metal je out, jeho milovníci jsou dnes střední generace a na co n by tak mohl dělat reklamu, že jo. Na zelenej čaj jistě ne.
červen 25, 2011 11:42
K.Kryl stále žije ve svém díle : Radimxiphoe
nehrají ho v rádiích protože to byl upřímný pravdomluvný člověk a pravda a upřímnost se přece nenosí smilies/cry.gif smilies/smiley.gif
červen 25, 2011 18:05
Jsou náckové a náckové, : Aknela
některé bych nerada potkala v temné uličce...
Třeba hochy z tohodle filmu. Já vím je to trochu mimo debatu, omlouvám se, ale vzpomněla jsem si na tenhle film když tady byla proklamována láska k holohlavým hochům. http://youtu.be/RpjHSiQLPmA
Stojí to za zkouknutí, je to krátký, mezinárodní a běhá z toho mráz po zádech. smilies/wink.gif
červen 26, 2011 06:33
já jsem na nácky alergická : alík puntík
- ale lidi si snad nic jinýho nezasloužej, když je nepoučila ani druhá světová.Jen bych chtěla vědět, kolik z těch mladejch nácků je opravdu "čistokrevnej". Alespoň v Evropě a v Americe, po všem tom stěhování národů, nikdo takovej už existovat ani nemůže.
červen 26, 2011 07:27
Je třeba si uvědomit, že ne každý kluk, muž, který si "holí" hlavu, tak činí proto, aby demonstroval příslušnost k extremistům. : Myška
To by těch extremistů bylo!

červen 26, 2011 07:27
... : deeres
To je pravda, někdo je jenom plešatej! smilies/cry.gif
červen 26, 2011 08:18
jo a jinej se chce : alík puntík
zbavit vší. A ty kanady mají na hnátách, aby si neukopli palečky.
červen 26, 2011 14:32
Nekomentuju : Ivča
dobu, kdy Landa zpíval v Orlíku.. Ale jeho současný nacionalismus, kdy mladým zpívá o tradicích českého národa, rozhodně nezatracuju. Není moc lidí, kteří se nahlas hlásí k tomu,že jsou Češi.. a nemyslím si,že u něj je to jen póza a způsob ,jak přijít k prachům.
červen 26, 2011 15:07
Takže kdo má holou leb a nosí kanady je nácek? : Myška
Kurnik, to jsme nevěděla, když jezdili kluci na skautské tábory, hlavu čerstvě sjetou strojkem, a na nohách kanady.
červen 26, 2011 15:49
obrátila jsi to : alík puntík
já neřekla, že každej, kdo nosí kanady a je plešatej, je nácek, ale to, že každej nácek je plešatej ansí kanady. smilies/wink.gif
červen 26, 2011 18:48
Příslušnost k libovolnýmu národu : Krakonoš
nevnímám jako nějakou "kvalitu", ke který bych se měl "hlásit", ale jako čirou danost. Hlásím se k lidem, který mám rád nebo si jich vážím, což nejni žádná množina Čechů, (Maďarů, kominíků či sběratelů známek), ale množina rozličnějch lidí různejch národností. Takže Landa, jeho nacionalismus a jeho mesiášství jsou mi dílem k smíchu, dílem ukradený. Ale když to někdo potřebuje k životu... Von mi na druhou stranu nepřipadá nijak nebezpečnej. Co se tejče coververzí Kryla, ty Landovy mě nijak nevokouzlily, ale na druhou stranu na coververze má právo každej, tak proč hned mluvit vo "zneuctění", to je trochu úzkoprsý. Já myslim, že sám Kryl by nad tim mávl rukou. Jeho pozici a místo v srdcích jeho fanoušků to nijak vovlivnit nemůže.
červen 26, 2011 19:34
alíku puntíkuj, to přece není pravda! : Myška
Každej nácek nemá holou lebku a kanady. To by bylo příliš jednoduché.
červen 26, 2011 19:52
hele Myško, mluvím o mladých klucích. : alík puntík
Ti si neoholí lebku, neobuje kanady a neověsí se řetězy jen tak pro srandu králíkům. Dávají najevo, že by chtěli patřit - nebo že už patří, k určité názorové skupině obyvatelstva. S výjimkou tvéh synka - pochpitelně - ten se hlásí ke skupině milovníků holubiček míru a nevinnejch králíčků.
červen 27, 2011 09:15
Aleno Punťo, neber si do huby mého syna! Neznáš ani jeho, ani mně! : Myška
Ten tvůj jednoduchý názor - vyholená hlava a kanady rovná se nácek - ti nehodlám vyvracet, je to zbytečné. Ale chovej se trochu fér, a neotírej se o lidi, o kterých nic nevíš.
červen 27, 2011 09:39
já se neotírám, : alík puntík
já jen komentuju to, cos napsala ty. Já před tím ani nevěděla, že nějakýho syna máš. To tys napsala, že je vyholenej a nosí kanady. Jasně - on je výjímka a já to uznala...takže nechápu, co ti vadí. Já mám pocit, že ti hlavně vadím já...tak to máš teda smůlu. Nakonec...můžeš mě ignorovat a nemusíš reagovat...fakt to není povinný
červen 27, 2011 10:02
Co to kecáš, Aleno?? O svých synech tu píšu poměrně často, tak jaképak nevěděla, že nějakého mám?? : Myška
Napsala jsem "Takže kdo má holou leb a nosí kanady je nácek? Kurnik, to jsme nevěděla, když jezdili kluci na skautské tábory, hlavu čerstvě sjetou strojkem, a na nohách kanady."
Jsi schopná pochopit psaný text?

červen 27, 2011 10:07
a taky jsem ti napsala, že jsem nic takovýho neřekla : alík puntík
-ale že jsem řekla přesný opak.Jinak fakt si - až na drobné výjímky nepamatuju, kolik kdo má na Kudlance dětí a jakého jsou pohlaví. Je vás moc. A taky jsem řekla , že chlapci hlásící se k náckům většinou holé lebky a kanady mají...je to něco, jako odznak příslušnosti k určité skupině. A že tvůj syn je patrně výjímka...nakonec u skautů moc nácků nenajdeš, že jo. Moji kluci zas měli vždycky dlouhý vlasy a kanady v životě neměli na nohou....a taky nejsou Hippies.
červen 27, 2011 10:25
... : mia I
http://www.ceskatelevize.cz/porady/1186000189-13-komnata-daniela-landy/205562210800005/video/. Zajímavý dokument. Danielova verze Kryla - smyčcce , flétna a tvrdší Landův zpěv se mi líbí o kapku víc než originál. Ale jinak jsem určitě proti kopírování. smilies/wink.gif
červen 27, 2011 10:27
Já to snad ani nebudu komentovat, protože je to jako když luštěninu na zeď háže - : Myška
když napíšu, že jedouc na skautský tábor, odjížděli kluci ostříhaní strojkem a pro praktičnost v kanadách, tak ty z toho uděláš, že chodí v kanadách...

Nemá to dál smysl, Aleno punťo...
červen 27, 2011 10:35
kluci JEDOUCE na tábor - tak ty patrně nikdo za nácky ani nepovažoval, : alík puntík
al řekla jsem že náckové dávají najevo svou příslušnost k určité skupině obyvatelstva tak, že jsou dohola a nosí kanady. O tvých dětech původně nepadlo slovo. O nich jsi začala mluvit až ty. Pokud byli chlapci dohola pouze v dětství, nic to neznamená - ale jestli tak chodí v dospělosti, něco to zajisté naznačuje a je nutno se nad tím zamyslet.
červen 27, 2011 10:44
Jo, máš pravdu něco to naznačuje - konkrétně u mladšího syna to znamená, : Myška
že se s velmi krátkými vlasy "sjetými strojkem" cítí dobře. Je to spoučást jeho image. A u mého spolužáka, který si hlavu též sjíždí strojkem to znamená, že skrývá pleš. U dalšího kluka to znamená, že tím skrývá přirozenou barvu svých vlasů, s kterou není spokojen. A všichni tři jsou dospělí...
červen 27, 2011 10:55
... : bb2
Hm. Můj táta přišel v sobotu na oběd taky s novým letním sestřihem, téměř vyholenou hlavou. Moc mu to slušelo, líbí se mi to víc než ulízlé ulepené přehazovačky, kterými pánové na sebe jen upozorní.
Jinak kanady nosí i velmi dospělí trampové a leckdy nejen na vandr:-) ale pravda, v kombinaci s holou lebkou, tetováním, řetězy apod. opravdu jde o něco jiného, avšak myslím, že toho se u táty bohdá nedočkám smilies/smiley.gif
červen 27, 2011 12:03
Tak nevím.. : Justík
Landu mám ráda, i když "Večer s písní K.K." není pro mě jeho nejlepší, to co tu píšete mi přijde zaujaté.. Landa prošel vývojem jako každý (on teda na můj vkus extrémě),ale to neznamená, že nemá právo pokusit se o něco takového (když u většiny je normální převzít píseň a znovu ji oživit) a uděláno je to citlivěji,než většina "remixů" smilies/smiley.gif Mimochodem pobuřuje Vás i to, jak nazpíval píseň "Kdož sú Boží bojovníci" ? A mladí, kteří K.K. neznají, díky němu získali povědomí, že někdo takový žil a tvořil.. A jakým stylem tvořil, neb v názvu toho alba přímo jmenuje autora... To jestli je "nácek" nebo není, nemůžu říci na 100%,ale doporučuji poslechnout si píseň PROTESTSONG i s tím ,jak ho uvádí, když zpíval v Lucerně..
červen 27, 2011 12:46
Justík : Ivča
taky mi přijde, že spousta z těch, kteří Landu hodnotí, nezná skoro nic z jeho písniček...je to sice chlap s holou hlavou ( no, to je hned jasný, s kým máte tu čest... smilies/undecided.gif), ale ve spoustě jeho textů najdu spoustu věcí, které aspoň mě oslovují...a nemám holou hlavu a nenosím kanady...

červen 27, 2011 17:15
... : Mikin
A navic je to takovej vlastenec..... To samy rikali o Dolfikovi.....
červen 28, 2011 08:42
... : Sandra.
Já Landu poslouchám ráda. Jeho působení ve skupině Orlík si tedy nepamatuji, protože jsem byla příliš malá, ale Valčík, Chcíply dobrý víly a Pozdrav z fronty u nás doma hrály v mém pubertálním období v jednom kuse. A dodnes si je ráda pustím. Vyčítat někomu, komu je víc než 40, že měl v 18 extremistické názory, mi přijde dost ujetý...
I písničky K.K. mám ráda, hrály se často u táboráků. Landovu verzi písniček K.K. koupil manžel na DVD a nedokoukali jsme to. Nebylo to ono.
červen 28, 2011 09:15
Mikine, : Myška
to srovnání snad nemyslíš vážně.
červen 28, 2011 09:49
Některé naše děti : wendy
Krylovy písničky znají, zpívají, a vědí. No ale tak je to se vším, že.

Landu mám taky ráda. Když zpívá Kryla, tak to nemusím, ale když Kryla jako takového tak málo hrají !
smilies/wink.gif
červen 28, 2011 10:22
no Wendy : al�k punt�k
on zřejmě Kryl nebude takovej národní poklad jako Helenka Vondráčková...a taky už je mrtvej, takže se nikdo nemusí obávat žaloby.
červen 28, 2011 13:43
Mysko : Mikin
uplne ne. smilies/tongue.gif
Na tyhle typy mam podobnej nazor, jakej napsal o neco vyse Krakonos....
červen 28, 2011 14:36
Pro mě je D. Landa jedním z mála mediálně známých lidí, kteří jsou hrdí na to, že jsou Češi, a nestydí se to říct nahlas. : Myška
Taky jsem česká patriotka, mám ráda svou vlast. A nevyměnila bych ji, i když mě celá politická reprezentace a její války vytáčí.
Hrdost na svou národnost, na svou vlast, to kdyby lidem nechybělo, tak jsme možná nemuseli být v Bruseli.
červen 28, 2011 14:56
Ještě k tomu Landovi. : Sidon
A vlastně ke všem, kteří si "vypůjčují" melodie od jiných autorů, ve snaze udělat to "líp", než je originál, nebo jen přearanžují písničky a zpívají je v touze přiblížit se originálu. Ano, existují celkem zdařilé napodobeniny, ale lepší, než originál snad nejsou nikdy. Kromě toho, mi to připadá trošku, jako "parazitování" na už ověřeném úspěchu. Něco jiného je to třeba u lidovek a starých tradicionálů. Jenže já si stejně nikdy nepustím Landu, abych poslouchal jeho písničky, a už vůbec NE ty, které si "vypůjčil" od K.K. Ve své době měly obrovskou sílu a moc, a velké části lidí byly silnou oporou, takže mě nějaký Landa, ani nikdo další, nepřipadne dost vhodný, abych ty písničky od něj poslouchal, když můžu poslouchat rovnou K.K. Je to podobné, jako třeba u Pavla Dobeše, nebo Jar. Nohavici, ty jejich písničky jsou taky nejlepší, když je zpívají oni sami. Nebo další příklad Divadlo Járy Cimrmana a jejich hry. Taky je to jenom v tom jejich podání, od kohokoliv jiného už to není ono. Zkrátka nemám rád, když se někdo chlubí "cizím peřím" ! smilies/cool.gif
červen 28, 2011 19:01
Sidone, nemáš pravdu, : Krakonoš
coververze jsou naprosto legitimní záležitost, dost často teprve coververze proslavily song, kterej by, zůstat jen v autorově podání, prakticky zapadl; stávalo se např. Dylanovi. Takovejch písniček jsou tisíce, veřejnost často považuje právě zdařilou coververzi za voriginál a když pak zjistíš, jak skutečněj voriginál vypadal, zůstaneš s votevřenou hubou. Co je trapný je pouhý votrocký kopírování, snaha vo přiblížení se voriginálu. To ale Landovi, i když jsou jeho coververze dle mýho názoru mizerný, vyčítat skutečně nelze.
Faktem zůstává, že dobrý coververze Krylovejch písniček ještě nikdo neudělal, a dokud se to někomu nepodaří, můžeme si klidně myslet, že to ani nejni možný. smilies/wink.gif Zůstává tu teda výzva pro někoho hudebně schopnějšího než je D.L.
červen 28, 2011 22:00
Rýbrcoule, : Sidon
já myslím, že více těch opravdu zdařilých písniček, které jsou nebo spíš byly hitem, jsou PRÁVĚ ty originály, a těch, které jsou jen "coververzí", která je "lepší", než její originál, těch bylo myslím daleko míň, než se mi snažíš naznačit. Jenže on takový Dylan třeba psal písničky nejen pro sebe, ale i pro některé skupiny. Nesnáším ty, kterým říkáš "votrocký kopírování", jako je třeba něco takového - Po tmě nám může rádio hrát. Jinak třeba mám mocrád paní Hegerovou, ale Milorda si radši poslechnu s Edith Piaf, přestože to Hegerová zpívá taky velice dobře, ale francouzštině Piaf se nevyrovná.
http://www.dailymotion.com/video/xgsdj_edith-piaf-milord_music
červen 29, 2011 01:16
Já to beru trochu jinak, protože písničky KK zlidověly, zpívaly a zpívají se u ohňů, na vandrech, nakonec, prvně jsem je slýchala právě venku, : Myška
tak mi vůbec nepřijde nemístné, že je někdo, zde D. Landa, přezpívá.

červen 29, 2011 10:58
... : Petra
ahoj

září 04, 2011 14:28
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]