O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

FARAONKA PDF Tisk E-mail
Úterý, 05 duben 2011
Přejít na obsah
FARAONKA
Strana 2
Strana 3

Knihu Philippa Vandenberga, která se jmenuje Faraonka - Ze života královny Hatšepsut", připíšu Medvědovi na seznam povinné četby. Myslím, že je v tomto románu pěkně popsáno, jak v praxi fungovalo to, dle Medvědova soudu ideální rodinné uskupení, kdy muž má více žen, které si navzájem pomáhají s domácností, hlídají děti a dělí se o ostatní otravné manželské povinnosti a všichni dohromady tvoří jednu velkou šťastnou rodinku.

 

 

 

 

 

 

       A že to rozhodně mívá k ideálu daleko. Faraon Thutmose I. měl dvě ženy, jednu královské krve a jednu děvku z harému, která mu povila syna. Ty dvě se navzájem nesnášely, žárlily na sebe a stejně tak se nesnášely jejich děti, které ovšem dle dávné tradice musely vytvořit další budoucí královský pár - dcera královské krve, potomek samotného boha Amona, a faraonův syn. Vzhledem k tomu, že syn Thutmose II. u své nevlastní sestry příliš lásky nenašel, rovněž si pořídil druhou manželku, děvku z harému, která mu povila syna.

 

     I tyto dvě se vzájemně nesnášely a když faraon Thutmose II. předčasně zemřel, v době kdy jeho syn - následník trůnu, byl ještě dítě, mohl se boj o moc a o následnictví na trůnu Horního a Dolního Egypta rozjet naplno.

 

      Skutečně poučný román o lidech, kteří sice měli neomezenou moc, pohádkové bohatství a každé jejich přání bylo předem splněno, ale ve skutečnosti byli vlastně osamocení, nešťastní a žili v permanentním strachu o život.

.........................................................

 

 

 

     Na podestě po faraonově pravici ležela opřená o paži Ahmose, jeho velká královská manželka, nádherná žena s bujnými tvary, jež se zřetelně rýsovaly pod dlouhými tenkými šaty. Za ní seděla Hatšepsut. I ona měla na sobě dlouhé, dost průsvitné šaty. Hudba, tanec exotických dívek a slavnostní průvod harémových dam ji však podle všeho spíš nudily. Občas se pohledem setkala stejně jako její matka s pohledem Mutnofret, která společně se synem Thutmosem usedla po levici faraona. Avšak každý z těchto pohledů vyjadřoval jen pohrdání pro druhou stranu.

 

 


     Faraonova náklonnost se neustále střídala, občas byla v nejvyšší přízni Ahmose, jindy to zase byla Mutnofret, někdy taky žádná z nich- když právě harém krále dostal nový přírůstek. Dobře tucet krásných fascinujících žen bylo v tomto ženském domě, hned za královskými komnatami.


     Od té doby, kdy v zemi vládli egyptští králové, tedy přes tisíc let, žili faraonové s harémem a milovali často několik tuctů žen současně, což občas přirozeně vedlo ke komplikacím.

 

     Král Thutmose byl v tomto ohledu ve zvlášť obtížné situaci. Ahmose, jeho hlavní žena a velká královská manželka, sice přivedla na svět dva syny a dceru, ale oba princové zemřeli v mladých letech. Ve starosti o následníka favorizoval faraon mladého Thutmose, syna, kterého zplodil se svou vedlejší ženou Moutnofret. Nebylo divu, že si Ahmose a Mutnofret nebyly příliš nakloněné.


     Faraon pohupoval zlatým pohárem vína a hlasitě  zpíval směrem k hudebnicím „Krásný den této noci, krásnější než včera, stvořený Amonem..." Když si Thumose všiml pohrdavých pohledů obou žen, zachmuřil se: „Teď skončete se žárlivostí!" Přitáhl Ahmose a Mutnofret za vlasy k sobě, takže dřepěly před ním vedle sebe.

 

     Každá pokorně objala jednu nohu faraona a líbala mu lýtka. Mutnofret hladila ochable visící obelisk krále, avšak nedokázala ho vzrušit...

 

 

 


„Už se mi doneslo," prohodil Thutmose dost nezúčastněně, že vy dvě, zatímco jsem v písku jihu bojoval s nepřáteli, jste šly proti sobě jako šakalové v Údolí smrti."
„Rozšiřovala o mně lži!" zvolala Mutnofret rozčileně a klečela se zdviženýma rukama před králem.
Ahmose, starší, krásnější a určitě jistější z nich, se pokusila o cynický úsměv. „Proč se tak rozčiluje?" Pohlédla faraonovi do tváře." Kdyby nebyla pravda, co povídají služebnice, mohla by to lhostejně přejít. Ale ona se cítí přistižená. Proto se rozčiluje!"
„Přistižená, přistižená! posmívala se Mutnofret. „Po dvanácti letech se mám cítit přistižená! Ať se nesměju!"


      „Oč vlastně jde?" zeptal se Thutmose a Ahmose mu ochotně odpověděla: " Služebnictvo vyprávělo, že Mutnofret spala s býkem a o devět měsíců později přivedla na svět Thutmose. Měl to být svatý býk z Memfisu."


Thutmose se hlasitě zasmál, plácal se do stehen a ukázal na nešťastného chlapce, který bázlivě vzhlížel k faraonovi a zrudl jako jablko z ostrovů na Nilu. „Má rohy a čtyři nohy?" smál se král. „A bučí snad jako býk?"- Teď se zasmál i princ.


Myslím, že Thutmose se podobá spíš mně, než nějakému býkovi," pokračoval faraon.
Nato Ahmose zatleskala a zavolala do závěsu za trůnní podestou. „Ať sem přijde Juja!"


     Juja, služebnice harému, předstoupila, padla před faraonem a jeho ženami na zem a dotkla se čelem mramorové podlahy.

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]