O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

HUDEBNÍ KOUTEK - LOCH LAOMAINN PDF Tisk E-mail
Pondělí, 22 březen 2010
Přejít na obsah
HUDEBNÍ KOUTEK - LOCH LAOMAINN
Strana 2
Strana 3
Strana 4

Dnešní koutek bude o samých NEJ. O nejmilejší můří písničce. O největším a nejkrásnějším skotském jezeru. O nejtragičtější porážce Skotů.

     Skotská Bílá hora se odehrála 16. dubna 1746 u Cullodenu, kde se střetli skotští horalé v čele s princem Charlesem Eduardem Stuartem a královská armáda.

 

 

 

     Bonnie Prince Charlie udělal zásadní strategickou chybu, když poslechl své poradce a přistoupil na boj. Na otevřené pláni proti Skotům s meči a palaši stála moderně vycvičená anglická armáda, ozbrojená mušketami s bajonety a dělem. Za méně než hodinu bylo pobito přes 1 000 mužů, většina vojska byla postřílena, ještě než se dostala k nepříteli. Podle rozkazu velitele anglických sil vévody z Cumberlandu byli zranění skotští vojáci po bitvě dobíjeni na místě, kde padli, a poté bez jakéhokoliv obřadu vhozeni do masového hrobu. Tato poslední a rozhodující bitva ukončila jakobitské povstání a následně i přes dva tisíce let trvající klanový systém, který již nikdy nedosáhl své zašlé slávy.

 

 

 

 

 

 

 

     Následovalo více než stoleté období „čištění Vysočiny - Highland Clearances", bylo zakázáno vlastnit zbraně, nosit kilty a dělat cokoliv, připomínající původní skotské tradice. Velké množství Skotů skončilo v zámořské emigraci v Kanadě, v Austrálii a ve Spojených státech. Půda byla prodána anglické podnikatelské šlechtě, která neúnosně zvyšovala daně a donutila tak lidi odtud se vystěhovat, aby na místě chaloupek a políček mohla chovat ovce na vlnu.

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]