O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

CO JSME PRÁVĚ ČETLI - II. PDF Tisk E-mail
Pondělí, 10 srpen 2009

Za jednu z kultovních knih, ke které se rádi vracíme a pasáže z ní se staly u nás doma dávno okřídlenými úslovími, považuji páně Páralův Katapult - příběh inženýra, který se nudí doma i v práci a v zuřivé snaze, aby jeho život neskončil v třiatřiceti letech (tolik mu právě je), se snaží od života získat, co se dá.

 

 

 

 

 

 

     Manželství ho zoufale nudí, tak naváže inzerátové známosti na vlakové trati Ústí n. L.-Brno; každá žena je ze začátku jiná, jenže postupně zjišťuje, že všechy chtějí bez výjimky to samé... To jest vdát se a mít vlastní děti a byt (ač od začátku tvrdily něco jiného) a jsou ochotny pro to udělat všechno - najít zmíněný byt, svému vyvolenému práci a v závěru tudíž inženýrovi zbývá vymyslet, jak z nastalé situace vybruslit... 

 

     Další páně Páralovou knihou, kterou doporučuji, jsou Muka obraznosti, pojednávající opět o inženýrovi, tentokrát ještě mladším, přímo ze školy, jehož jedinou životní náplní a bohužel i schopností je blouznivé snění, a jenž se trpce dopracovává k poznání, že v práci propadl a splněné sny nejsou tak zářivé, když se stanou skutečností.

 

     Mou oblíbenou autorkou je i Zdena Frýbová, kultovní knihou od ní je pro mě Den jako stvořený pro vážnou známost, popisující různé případy z manželské poradny, z nichž některé jako by byly vystřiženy z Kudlanky.  (Pozn. red.: Ano, já o té knížce už mnohokrát mluvila a mnoha a mnoha smutnicím ji doporučovala. Je to fakt skvostná knížka, která nesmírně pomůže!)

 

     Jméno Yan Queffélec vám asi nic neříká - je to u nás skoro neznámý francouzský autor, ale jeho dvě novely Černé kouzlo o flákači a zdatném manipulátorovi, jenž si opatřuje živobytí využíváním žen, které ho přes jeho opilství a mizerný charakter milují a Barbarská svatba, popisující trudný život dítěte, které se narodilo čtrnáctileté znásilněné matce a která ho celý život sveřepě odmítá, považuji za fenomenální. Je to jistě i výborným překladem. Yan Queffélec napsal ještě román Žena za horizontem, který prý vyšel v českém překladu, ale nepodařilo se mi ji sehnat - kdybyste o ní někdo náhodou věděl, dejte mi tip!

 

     A nakonec - nemohu zapomenout na Ondřeje Neffa a jeho skvělé sci-fi, výborná je povídková kniha Vejce naruby, a Čtvrtý den až navěky, z nichž pro mě vyniká zejména povídka Utajená posedlost Kamila Cajthamla.

 

 

Los evropský

 

 

 

Komentáře (13)add feed
Tak Černé kouzlo a Barbarskou svatbu : Vodoměrka
jsem četla... už je to hezkých pár let zpět, dokonce jsem tu Barbarskou svatbu ani nedočetla do konce, byla jsem tenkrát docela znechucená... přišlo mi to děsně syrové a tvrdé a hrozné... dokonce jsem se k tomu pokoušela jednou vrátit, ale neúspěšně.
Páral je prostě klasika, ovšem vracím se spíš k Loukotkové. Její kniha Navzdory slavík zpívá u mě odstartovala dlouhou éru zaujetí francouzskou poezií, prokletí básníci dlouho vedli v mém žebříčku popularity. Hlavně pracovala fantazie a dodávala všemu příznak tajemna. Ovšem žít v jejich době bych rozhodně nechtěla. Ani chvilku.
srpen 10, 2009 20:35
Profesionální žena : alena puntíkovaná
a Bílá Velryba.m Jinak Páral je z mého rodného kraje a většinu míst o nichž píše důvěrně znám. Narodila jsem se a vyrostla v Krásném Březně a pořád ten kraj miluju, byť se tam teď vyskytuju sporadicky...zejména o dušičkách
srpen 10, 2009 21:16
... : Sandra.
Od Frýbové jsem milovala Robina. Naši to považovali za škvár, tak se ho zbavili, když došlo místo v knihovně- škoda že se nezeptali, vzala bych si ho ráda.
srpen 10, 2009 21:29
Vodoměrko, : Los evropský.
když jsem to četla poprvé (Barbarskou svatbu), tak mi to přišlo taky tak příšerně syrové...ale o tom to právě je. Černé kouzlo jsem přečetla jedním dechem, protože v části Sluhožka je přesně popsán (pro Kudlanky poučné!!) vztah závislé ženy, která ví, že ten její je syčák, předem se děsí toho, co jí zase provede, ale nejvíc se děsí toho, že by ji OPUSTIL!!!
srpen 11, 2009 08:05
Paral : Polarka
milovala jsem jeho Milence a vrahy. Bylo to neco nesmirne avantardniho na tehdejsi dobu. Ovsem pak byly jeho knizky vicemene na jedno brdo, krome treba Valky s mnohozviretem a par dalsich fantastickych. "Den stvoreny pro vaznou znamost" Zdeny Frybove je asi jeden z nych nejoblibenejsich, ale Robin byl taky vyborny.Mafie po listopadu,nebo jeji knizky z lekarskeho prostredi mam velice rada.
Skvela je ovsem jedna Pani spisovatelka....Valja Styblova! Nenavidim a miluji, Skalpel prosim....nadherne knihy!
srpen 11, 2009 08:06
. : Míša šíša
Tak já asi nebudu pravověrnej Čech, protože obdiv k Páralově tvorbě jsem nikdy nesdílela.
A co víc - v neděli dávali v telce film Milenci a vrazi, pochopitelně natočený podle jeho románu. Utvrdila jsem se v tom, že jsem fakt nějaká intelektuálně zabržděná, protože to byl zcela jistě film určený pro náročného diváka a mě tedy skutečně neoslovil. No ale může mě těšit, že debilem v naší rodině nejsem sama, protože manžel se nad filmem smál (co to je jako za blbost) a dcera kroutila hlavou.
srpen 11, 2009 10:30
Párala jsem : Zdena
hltala, když byl na indexu, když už jsem dospěla a dostaly se mi jeho knížky do ruky, tak už to nebylo ono, asi jiný pohled na život.
srpen 11, 2009 11:11
... : b2
můj pohled na Páralovu tvorbu byl silně ovlivněn tím, že ho rodiče znali osobně z práce a protože jako odborníka ho moc neuznávali, brali jeho psaní jako z nouze ctnost. Což je samozřejmě nespravedlivé, protože je-li někdo dobrý spisovatel, má nárok být špatným chemikem:-) Dobrý spisovatel byl pro mě ten, jehož kniha mě zaujala tak, že jsem ji přečetla celou a zanechala ve mně nějakou stopu. Když od knížky nic moc nečekám, a ona mě pobaví a nic víc ode mě nechce, jen si u odpočinu, tak je to dobré. Když očekávám něco velkého a ono se to nedostaví, tak jsem zklamaná a spisovatel není dobrý:-). No a Páral pro mě takový nezklamávavý je. Nic moc, na jedno brdo, ale dá se tak jednou za deset let skousnout. Naposledy jsem četla Dekameron 2000, sbírka povídek, vyhrála jsem ji v nějaké korespondenční soutěži. A byl to prostě Páral jak ho znám, jako čtení při rýmě dobrý.
srpen 11, 2009 12:02
Já mám ráda : mamča
Zdenu Frýbovou, snad všechno, co od ní vyšlo, miluju humor Ivanky Deváté, zejména její knížku Lázeňská kůra, pak jasně že Betty MCDonaldovou,
ale i autorky jako Zdenu Salivarovou (Honzlová) nebo Jaromíru Kolárovou (Naděje má hluboké dno).
Teď mě potěšila prvotina mojí internetové kamarádky Máji Štěrbové (Život vidláka).
Doporučuju přečíst !

srpen 11, 2009 12:37
Miso siso : Polarka
mne se nepodarilo film ani dokoukat do konce. Bud je to tak blbe udelany, nebo jsem v tom videla ja, neco co v tom nebylo. Ale divat se na to fakt nedalo!
srpen 11, 2009 13:34
Páral : Ivča
byl můj nejoblíbenější autor v období dospívání,krom Profesionální ženy mám asi jeho všechny knížky doma...Fascinovalo mě,jak popisuje životní stereotypy a byla jsem si tenkrát jistá,že JÁ do nich nikdy neupadnu... smilies/grin.gif Dnes za spoustu z nich děkuji,patří k životu...Později se mi taky zdálo,že se dost opakuje a už mě taky tolik neoslovuje...A jinak se mi líbí některé knížky Simony Monyové...ne vše,taky už je chrlí jako na běžícím pásu...
srpen 11, 2009 13:36
mamčo : kordulinka
no jo Ivanka Devátá, kdo to četl, tak dobře ví, jak od srdce se dá zasmát, když leštila podlahu kachním sádlem, před očekávanou návštěvou tchýně, a ta kachna jí vyběhla z pekáče ...
prostě je to nádherná oddechovka a přitom taková hluboká pravda, moc se mi líbí!
Jinak jsem si dle rad Kudlanky koupila minulý týden Čtyři dohody od Miguel Ruiz....no a ano je to opravdu k zamyšlení, ovšem jsou to takové obecně platné rady jak by měl člověk přemýšlet, jsem asi divná, ale moc mě to neoslovilo! Opravdu se mi líbí klasika, třeba Zločin a trest od Dostojevského, do toho když se člověk ponoří, jú to je počteníčko!

srpen 12, 2009 08:55
taky mám tip : Lištička
teď na dovolené se mi dostala do ruky Žena noci od Nancy Priceové (napsala mimo jiné taky Noci s nepřítelem - bylo to zfilmované s Julií Roberts v hlavní roli) a ta se mně i mé 18 leté dceři tak líbila, že ji doporučuji všem. Asi se bude líbit spíš ženám než mužům, ale je prostě geniální a taky přes dost depresivní začátek dobře dopadne.Tak šup do knihovny :-)
srpen 12, 2009 09:53
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]