O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ARCHIV - JAK PŘEŽÍT VÁNOCE PDF Tisk E-mail
Středa, 12 listopad 2008

V dnešním světě se míchají starobylé tradice s trendy a požadavky moderní doby. Nejkrásnější ukázkou souboje těchto dvou sil jsou Vánoce. Podle tradic bychom měli dobu adventní prožít v klidu, v kruhu svých blízkých a pomalu se přitom připravit na svátky klidu a radosti. Vynález kreditních karet a teleshoppingu však dodal Vánocům novou dimenzi.

Jak se s touto dimenzí vyrovnat a i v moderním světě zachovat svátkům jejich původní funkci se vám teď pokusím poradit.

 

 

 

 

Uklízíme

 

Strašákem každé hospodyňky je předvánoční úklid. Četl jsem o tom v časopise. Z reklam lze sice usuzovat, že zakoupením vhodného saponátu se byt uklidí víceméně sám, ale nenechte se mýlit. Celý minulý víkend jsem strávil úklidem jediné poličky a na konci neděle jsem zcela vyčerpán spočítal, že pokud bych měl uklidit celý byt, musel bych s předvánočním úklidem začít sedmnáctého května.

 

Má rada, jak snadno uklidit, proto zní: Na začátku prosince se rozhlédneme po bytě, zda v něm nejsou nějaké věci, které se tváří jako nepořádek. Tyto věci tajně shromáždíme ve sklepě a týden počkáme. Pokud věci nikdo nezačne shánět, jde skutečně o nepořádek, který ze sklepa vyneseme do kontejneru. Máme uklizeno.

 

 

Pečeme cukroví

 

Jedním z prvních znaků, že svátky klidu už klepou na dveře, je vůně pečeného cukroví. Již dva týdny před Štědrým večerem je cukroví plný špajz, pro samé plechy se nedá chodit po bytě a kvůli pečení dlouho ponocujeme a spíme jen tři hodiny denně. Po celé svátky se na cukroví nadává, tloustne se po něm a kazí se zuby. Na konci ledna se ztvrdlé cukroví vyhodí do popelnice a začne se držet dieta. Navíc je pečení namáhavá a zdlouhavá činnost.

 

Proto si místo cukroví uděláme popcorn. Hotový je raz dva, netloustne se po něm a když do másla přidáme hřebíček a skořici, bude vonět jako Vánoce.

 

 

Nakupujeme

 

 

 

 

Všechno, co potřebujeme k životu, najdeme v supermarketu. Před Vánoci je v nich narváno k prasknutí. Lidé před sebou tlačí vrchovatě naložené vozíky.

 

Místo po ostatních lidech se dívají po regálech se zbožím a kupují hromady masa, bedny alkoholu, sušenek a sladkostí, laciné boty, ponožky, ručníky, povlečení, kabelky, CD přehrávače, televize, plyšové žirafy, balkánské sýry, počítačové hry atd. atd., takže to vypadá, že na Štědrý den přijde apokalypsa.

 

Do jejich řevu a nevrlých nadávek se z reproduktorů linou koledy, zpívané něžnými, procítěnými hlasy:

 

 

"Jak jsi krásné, neviňátko, vprostřed bídy nebožátko...

A co my ti nuzní dáme, darovati co nemáme...

My ti zadudáme, písně zazpíváme..."

 

 

Samozřejmě, i ty koledy si můžeme koupit.

 

 

 

 

 

Zdobíme stromeček

 

Legenda zní, že když šel takhle jednou začátkem šestnáctého století Martin Luther večer domů, viděl skrz větve stromu prosvítat hvězdy. To se mu tak líbilo, že strom uřízl, přinesl domů a zapálil na něm svíčky, aby to vypadalo podobně a viděla to jeho rodina. I když by bývalo chytřejší rodinu vyvést ven a ukázat jim skutečný strom a skutečné hvězdy, napodobenina přírody se ujala, o čemž by mohly vyprávět miliardy mrtvých stromků.

Místo svíček se později začaly používat žárovky, a místo žárovek se dnes používají polovodičové svítící diody. Místo skutečných stromků se používají plastové napodobeniny, vyrobené z ropy. Iluze hvězd, které prosvítají větvemi, tak dosáhla nové dimenze, protože napodobenina byla nahrazena napodobeninou napodobeniny.

 

Abychom se vyhnuli této sprosté urážce přírody, stromeček si nepořídíme. Pořídíme si plakát stromečku a ten každé Vánoce vyvěsíme na stěnu. Konceptualisté mezi námi si mohou pořídit fotografii plastového stromečku. Když tam někdo může mít celý rok obrázek západu slunce pod tropickými palmami, nepřijde mi to jako úplně zcestný nápad.

 

 

 

Rozjímáme

 

Doba adventní byla od nepaměti určena k práci, půstu a rozjímání. Z toho je vidět, že Advent je komunistický přežitek, neboť dnešní doba mamonu stanovila účetní uzávěrku na konec kalendářního roku, takže se firmy o Adventu mohou přetrhnout, aby ještě stihly promrhat co nejvíc peněz a zvýšit si tak náklady.

To pro vystresované zaměstnance znamená práci (aby se to stihlo před Vánoci), půst (neboť na polední přestávku není čas) a rozjímání (jak to všechno sakra stihneme?). Takže vlastně funkce Adventu zůstaly zachovány, jen dostaly modernější kabát, o němž se našim předkům ani nesnilo.

 

 

 

Kupujeme dárky

 

Spousta lidí kupuje spoustě lidí tzv. praktické dárky. Praktické dárky jsou dárky, které bychom si stejně museli koupit sami, nebýt Vánoc. Praktické dárky radost neudělají, proto je nekupujeme. Daleko milejší je koupit blízkému člověku nějakou drobnost pro štěstí. „Pro štěstí" jsou věci, které nemají žádnou funkci kromě toho, že jsou hnusné. Štěstí se většinou vyrábí masově z umělé hmoty v Číně, obsahuje ftaláty, je karcinogenní a prodává se ve speciálních obchodech, které se jmenují „Obchůdeček pro radost", „Štěstíčko", „Dárky a dárečky" apod.

 

Rok poté přijdou při předvánočním úklidu věci pro štěstí na řadu jako první do kontejneru (neboť jak často použijete veselého závěsného gumového slona nebo tužku ve tvaru keramického pyje?), takže až budeme pod plakátem stromečku, za vůně popcornu, za zvuku syntetizátorových koled z Kauflandu rozechvěle rozbalovat první dárek z plastového obalu, budeme mít čistý stůl, připravený na nápor nového štěstí.

 

 

 

Přežili jsme Vánoce

 

 

 

Přežít Vánoce vlastně není tak složité. Stačí jen nenechat se strhnout tupým davem a vzdorovat reklamě a radám z časopisů (včetně těch mých). To, že Vánoce skončily, pak poznáte podle toho, že v obchodech místo koled hrají už zase techno.

 

 

 

 

Jan Flaška

 

 

 

 

Komentáře (17)add feed
... : neonka
Výbornej článeček.

A jsem fakt fakt tak mooc divná že mám radost hlavně z ponožek? Není nad ručně pletené hřejivé ponožky!
listopad 12, 2008 11:32
týden : kolemjdoucí
před vánocemi se stavám členem sekty Svědků Jehovových. Po Novém roce je zase opouštím....
listopad 12, 2008 17:15
ale tys mě vyděsil... : ivanka
pochopitelně, než mi to došlo :-)))
Ale v tom případě budeš Svědkem podstatně častěji... těch všelijakejch svátků je a co jich sem ještě stále přibývá ze světa!
listopad 12, 2008 17:33
Sqělé počtení ! : wendy
K bodu prvnímu - věci vynáším průběžně, rovněž tak jedna sousedka. Položíme je ke kontejnerům, a číháme, která z nás bude úspěšnější, které věci se "čističům" líbí nebo hodí víc. TAkže doma mi vadí jen jeden činitel tvořící nepořádek - prach.
Dárečky - víte, kolik máme doma třeba roztomilých hrnků a hrnečků? Jsou tak krásňoučké, no nekupte to. NA dovolené pod stany pak názorně vidíme, že nepotřebujeme kredenc plnou nádobí, ale stačí nůž, lžice, ešus, a JEDEN hrneček.
No, takže koncem ledna si vžycky skočím poslechnout co hrají v Tescu, abych poznala, že končí vánoce...ale stejně jsou pěkný ! Ty naše aspoň ano, my nejsme uspěchaní a vystresovaní nějakým úklidem nebo pečením.
A co dárky - dárky už máte ?
listopad 13, 2008 07:15
řídím se : vusha
těmito body podvědomě už roky smilies/smiley.gifPrůběžně odnáším nepotřebnosti do kontejnerů i sklepa - i s toho sklepa zničeho nic též zmizí - asi ježíšek si hraje na schovku.
Neonko divná nejsi - já pokud nedostanu pěkné teplé ponožky - jsem zklamaná.
Hezké svátky všem přátelé -přežijme je ve zdraví smilies/smiley.gif
listopad 13, 2008 07:59
Jo ponožky ! : wendy
Já věděla, že je na něco zapomněla. Úžasné doma pletené popnožky, k neroztrhání = úžasný dárek. smilies/wink.gif
listopad 13, 2008 08:45
Wendy : neonka
hrníčky mi jako jedinej dárek směj do domu, pokud možno nějaký originál keramický, jinak chci dárky praktické neb mě nebaví nakupovat.
Dárky mám vymyšlený, nikoli koupený. A byla bych mnohem radši, kdybych mohla dávat dárky kdy chci já a ne kdy to chce dav obchodníků.
Jako bezvěrec bych raději slavila zimní slunovrat než implantované Vánoce, jarní rovnodennost nikoli Velikonoce, nemotala do toho prachy ale city...
listopad 13, 2008 09:39
Zrovna včera jsem o tom tak přemýšlela neonko : wendy
že bych brala spíš ten slunovrat k oslavám. On se ten kalendářní rok nějak stanovil, a je to astronomicky správně. Ježíš se stejně narodil už někdy v září a 4 roky př. n.l. a my teď jen kopírujeme ten katolický výmysl. No, rodina se sejde, pojí, popije, poponocuje, rozbalí si dárky - já ráda dárečky dávám. Nemůžeme se holt jen tak vyčlenit. A tak slavíme tak 24.12. a o půlnoci jsme chodili na půlnoční, teď už jen se psem, aby se, taky přežraný, vycvrknul před spaním...
listopad 13, 2008 10:02
Praktickej dárek? : Krakonoš
"Praktické dárky jsou dárky, které bychom si stejně museli koupit sami, nebýt Vánoc. Praktické dárky radost neudělají, proto je nekupujeme."
Tak já si třeba příští rok budu muset koupit nový auto. Tak si tak představuju, že bych tenhle praktickej dárek našel pod stromkem. A ať se na to koukám z jakýhokoli úhlu, prostě bych fakt měl radost. smilies/cheesy.gif smilies/wink.gif
listopad 13, 2008 11:20
... : bb
určitě se pleteš, mnohem víc by tě na srdci zahřály ručně pletené ponožky s motivem jelena
listopad 13, 2008 11:26
Ono i auto s motivem jelena potěší.... : wendy
mě by teda potěšilo. A mohla bych v něm jezdit i bez ponožek.
Toto prohlášení nevylučuje mé prohlášení z 8:45 !!!!
smilies/grin.gif
listopad 13, 2008 11:50
já též uklízím průběžně, : Inka
takže mě Vánoce nijak nezaskočí, prostě jen vyluxuju, vytřu a utřu prach jako každý týden. Jsem velmi praktická žena a dávám praktické dárky a i je mám sama ráda. V rodině je kupujeme vždy po diskusi s oním dotyčným, pokud má nějaké větší nároky, tak se nás na ně složí víc lidí, protože je nás v rodině jako psů. Nemám ráda dárky, které pak musíš někde skladovat, k ničemu se Ti nehodí, nědělají ani design bytu jen bordel.
Jinak dobu vánoční mám moc ráda a advent začíná 30.11. Jak jsem tak spočítala (4 něděle před Vánoci) což je za dva týdny, těším se jak 30.11. vše vánočně vyzdobím: okna, na každý stůl dám adventní věnec a na vchdové dveře také a budu si té doby prostě užívat. Je to nádhera. Už mám z půlky hotový seznam praktických dárků, tak to ještě dotáhnout a už můžu jen poslouchat koledy. smilies/wink.gif smilies/wink.gif smilies/wink.gif
listopad 14, 2008 06:03
Taky mám ráda praktické dárky. : mamča
Letos jsem si např. napsala Ježíškovi o mlhovky, hasící přístroj..a zimní gumy jsem dostala jako foršus. smilies/cheesy.gif
listopad 14, 2008 09:12
Vánoce já ráda : Milene
S uklízením to prostě nepřeháním, protože si myslím, že uklízím celý rok. A nějak jsem nezavedla, že zrovna na vánoce musí být uklizený všechny vnitřky (říká moje kamarádka), naleštěný nábytek, vygruntovaný špajz apod. Já si ráda byt na začátku prosince ozdobím a těším se. Po Mikuláši se začíná péct cukroví. Ale to mě celkem baví. Dárky už schraňuju. Letos jsem zavedla zlepšováček na vymýšlení dárků. Máme doma takový sešitek s nadpisem Ježíšek a každý tam má svou stránku nadepsanou "Co by udělalo radost ......." Je docela zajímavé, že se objevily věci, které by mě fakt nenapadly. No a tak se Ježíšek snaží.
listopad 14, 2008 11:07
Správný přístup, Milen, : wendy
gruntovat před vánocema je nesmysl, pak je všude stejně plno drobků, jehličí, papírků a vůbec chaosu po návštěvách a ponocování. Sešitek nemáme, já to z lidí páčím a pro sebe naznačuji...

Pěkný prodloužený víkend včem !!! smilies/cheesy.gif
listopad 14, 2008 13:29
... : bb
to máte dobrý, že vám běžný úklid stačí, já asi podědila nějak víc moravský krve a italských genů, takže slunovrat potřebuju vítat s vymetenými kouty, přičemž koutem je i růžek posledního šuplíku pod knihovnou, co v něm jsou záruční listy..Kvůli pohybu psa, lidí z rodiny i jiné zvířeny se luxuje obden, vytírá a myje koupelna, kuchyň atd. dvakrát týdně, ale na zimní slunovrat je to prostě pro mě málo. Asi k mé škodě, ale naštěstí jsem podzimní tvor, podzim mi nevadí, mlhy a sychravo mě nedeprimují a velké úklidy mě baví právě jedině na podzim. I když na začátku léta uklidíme, umyjeme okna, i když třeba zjara vymalujeme, tak s blížícím koncem roku se prostě MUSÍM zbavit nepotřebných věcí, špíny, vydrbat škvíry, rozdat vše charitě a popelnicím. A to i v kanceláři, i tam se umyjí okna, uklidí,zlikvidují nepotřebné složky, dokumenty, osprchují kytky. Pak teprve se vánočně vyzdobí. V prosinci na to stejně není čas, finišuje se, dotahuje a tak. Pak to 19. prosince v klidu zapíchneme až do Tří králů.

Ale předvánoční čas si úklidem nekazíme, advent je čas na uklízení duše, rozjímání, bilancování a duševní přípravu na nový rok, začátek. Uklizeno musím mít před adventem, koncem října, začátkem listopadu. Pak se to jen udržuje běžným úklidem a v čistém vysmýčeném se krásně zdobí věnce, vázy, závěsy, balí dárky, peče cukroví, píšou přání.

Praktické dárky mi nevadí ani mě nenadchnou, ani je už nedostávám, co potřebuji, to si koupím během roku a než dostat pod stromek nový hrnce nebo pračku, to radši lahvinku ledového vína a k ní jako zákusek Agathu Christie, na ten krásný klidný čas mezi vánoci a novým rokem.
listopad 14, 2008 14:56
Vánoce jen v přestupném roce : Rada
A nestačilo by, aby ty Vánoce byly jednou za 4 roky? Jen když je přestupný rok. Nedávno jsem uklidila poslední zatoulanou vánoční ozdobu a teď je to tu zase? Nebylo by lepší naopak ty krámy z baráku rituálně na Štědrý večer vynášet nebo pálit, než přivážet z Tesca? Letos jsem to zavedla a je to úúúžasné. Příbuzným říkám, že mám sociální fobii a fakt to funguje. Vyhlašuju i embargo na kuchyň, do které se vrátím až 3.1. Přes svátky si třídím staré papíry a účtenky, stejně řádí virózy a je klid. smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif
prosinec 17, 2011 17:13
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]