O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

DÁVNO, DÁVNO TOMU ... 1. PDF Tisk E-mail
Středa, 22 červen 2022
Praha je plná pověstí. A pokud možno co nejhrůzostrašnějších. Snad každý dům v centru města byl podle legend místem podivuhodných a tajemných příběhů, z nichž naskakuje na zádech husí kůže a smrtelný pot. Dům U Zlaté studny v Karlově ulici, v centru Prahy měl být svědkem dvojnásobné vraždy. V 18. století se domu říkalo také U Zlatého slunce kvůli překrásné výzdobě sochaře Jana Oldřicha Mayera.

 

 

 

Poslyšte příběh o brutální vraždě a dvou duších, které nemohly nalézt klid. Domem U Zlaté studny podle pověsti vždy procházel děsuplný pár. Neznámý rytíř a jeho žena, duchové, strašili obyvatele domu, protože bloudili chodbami, oba dokonce o hlavu kratší. Ale nikdo nevěděl, jaké je jejich prokletí a jak je vysvobodit.

 

 

Praha - dům U Zlaté studněJednoho dne se v tomto domě usadil cukrář a rozjel svoji živnost. Celým domem voněly pletence sypané cukrem, housky, koláče a jiné sladké dobroty. Byl to poctivý a pracovitý řemeslník, miloval svoji práci a neustále vymýšlel nové způsoby, jak své lahodné výrobky vylepšit.

Údajně k němu chodilo nakupovat celé Staré Město.

 

Jednou večer cukrář připravoval perníkové těsto, ze kterého vykrajoval různé postavičky, hvězdičky, srdíčka atd. Protože ale chtěl perníčky udělat něčím výjimečné, vymýšlel, jaké ještě tvary by udělal.

V tom ho napadlo, že z těsta vytvoří obě strašidla, rytíře a jeho paní, bloumající po chodbách za dveřmi cukrářské dílny.

Protože ale nikdo nevěděl, jak vlastně vypadají jejich hlavy,  a cukráři přišlo, že bez hlav by je nikdo nekupoval, zhotovil jim je podle své fantazie a šel spát.

 

Jaké bylo ale jeho překvapení, když ráno sešel do dílny a zjistil, že postavičky jsou bez hlav! Podezříval služku a pomocníky, ti se ale dušovali, že hlavičky neulomili.

 

 

 

Večer tedy upekl postavičky znovu.

Ráno se situace opakovala, perníčky byly opět bez hlav. Rozhodl se tedy upéct třetí várku a v dílně přespat.

Té noci se cukrář uložil na podlahu dílny.

 

V noci se zčistajasna probudil a uviděl nad sebou stát rytíře i jeho paní, oba měli na krku své hlavy. Rytířova žena promluvila: „Udělal jsi naše figurky, ale hlavy jsou vymyšlené. Přišli jsme, abys je opravil. Musíš to ale stihnout do půlnoci, protože v té době už musí být naše hlavy zpátky ve Vltavě.“

 


 

 

Vyděšený cukrář se pustil do práce a těsně před hodinou duchů byl hotov.

Rytíř si figurky prohlédl a řekl: „Svou práci jsi odvedl dobře, máš štěstí, kdyby se ti nepovedla, přišel bys také o hlavu za snahu vydělat na našem neštěstí. Za odměnu ti řeknu náš tragický příběh…

Před mnoha lety jsme byli v tomto domě zavražděni majitelem. Okradl nás, naše těla odtáhl do sklepa a zakopal i s ukradenými penězi. Naše hlavy uřezal a hodil do Vltavy. Jestli nás chceš vysvobodit, vykopej naše kosti a ulož je na hřbitově. Když to uděláš, ukáže se ti i zakopaný poklad.“

 

Když rytíř domluvil, on i jeho žena zmizeli.

Druhý den ráno vzal cukrář motyku a sešel do sklepa. Po chvíli kopání opravdu našel ostatky dvou zavražděných nešťastníků. Zabalil je do látky a pohřbil na hřbitově do svaté půdy. Pár dní poté se v domě zřítilo sklepní schodiště a za utrženým kusem zdi se ukázal malý výklenek, který byl plný zlatých mincí.

 

Šťastný cukrář měl vystaráno do konce života a strašidla už se nikdy neukázala.

Hosté luxusního hotelu, který v domě dnes sídlí, se tak rytíře a jeho ženy opravdu bát nemusí…

 

 

Praha byla a je stále krásná…

 

Zdraví vás všechny „doktor“

 
Komentáře (6)add feed
... : Jiri Bilina
Krasny pribeh, diky doktore!
červen 22, 2022 23:20
... : Josef
Skvělý, doktore. By mě vůbec nenapadlo, že máš takovej vyprávěčskej dar.
červen 23, 2022 06:59
... : *deeres*
Dům se původně jmenoval U Červené sesle, protože za doby Rudolfa II.,zde bydlel papežský nuncius Spinelli, který jako významná osobnost sedával v červeném křesle, zdobeném zlatem. Dům má nádhernou štukovou výzdobu, postavy sv.Rocha, Rosálie, Šebestiána a Jana Nepomuckého jsou někdy z počátku 18.století. Jsou tam i další postavy z pozdější doby. A trochu pikantnosti, u sv.Rocha sedí pes a z tlamy mu trčí čímsi obalená vejčitá tělesa. Prý se jedná o varlata. Podle bible:"Pokouší-li tě některý úd,odvrhni jej!" Kdo nevěří, ať se tam jde podívat!
červen 23, 2022 07:48
... : mamča
Díky doktore za hezké vyprávění. V téhle době je to balzám na duši.
červen 23, 2022 10:14
... : AnickaM
Kouzelne vypraveni, pohlazeni.
červen 23, 2022 10:32
... : doktor
Děkuji "kudly"- milovníci Prahy,děkuji za vaše komentáře,ale úžasné pražské pověsti svou poezií nedovolí nikomu něco pokazit.Díky patří i Danielce za doprovodnou ilustraci.
červen 23, 2022 12:20
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]