O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

VŠECHNO NEJLEPŠÍ K SVÁTKU! - 1. PDF Tisk E-mail
Neděle, 30 leden 2022
Zobrazit zdrojový obrázek„Láska, dej si říct, je počasí, bouři duha doprovází. Láska, dej si říct, je bílý dům s vrátky k touze a zázrakům..." Jestlipak znáte tuto písničku Hanky Zagorové? Ano, láska je jak počasí. A počasí je nevypočitatelné. Nezvyklé počasí už přilákalo ze zimovišť první opeřené cestovatele. Ornitologové jejich návrat letos ohlásili dokonce o čtrnáct dnů dříve než loni a předpovídají tak velice blízký příchod jara. Ale jiní zas varují před mrazy a vichry. A vichry - ty tedy nám dávají setsakra zabrat! Pomalu zfoukly kus Evropy...

 

 

 

 

Marika  (31. 1.)  Ač má toto exoticky znějící jméno dnes též místo v našem kalendáři,  v českých zemích není příliš obvyklé. Je to totiž maďarská obdoba  jména Marie. Takže jeho nositelky pocházejí ve valné většině buď z Maďarska, nebo ze Slovenska. Marii jsme tu "probírali ", ale nezaškodí, když si základní fakta zopakujeme. Tedy "zopakujeme" - on totiž o významu tohoto jména nikdo zas až tak moc neví. Což je s podivem, neboť je to jedno z nejoblíbenějších jmen na světě. Jazykovědci se vzácně shodují na tom, že je to jméno starobylé, čímž veškerá shoda končí. Jedni tvrdí, že je to jméno aramejského původu a znamená paní, nebo kapka moře. Jiní jsou zastánci původu egyptského a v tom případě by to znamenalo "milovaná bohem" nebo také "hořká" nebo "moře hořkosti" (Patrně v té době nebyl Bůh na sladké). Další vykladatelé tvrdí, že to jméno znamená "krásná" nebo "odkazovatelka".  No a zastánci  hebrejského původu by dali ruku do ohně za to, že  to jméno znělo původně  Mirjám a  a jeho význam byl "vzpoura".  Nicméně na tom, že Marie byla matka Ježíšova, se vzácně shodují všichni.  Takže ať je to jak chce - popřejme všem Marikám krásný den, hodně zdraví a hezkou oslavu.

 

 

Hynek (1. 2.) Krásné a romantické jméno vzniklo z německého "Heinrich" (česky Jindřich) - což znamená "vládce domu". Někteří ho považují za českou obdobu jména Ignác - avšak není tomu tak.  Romantické duše zajisté vzpomenou českého básníka Karla Hynka Máchu Jak také jinak. Všichni, naprosto všichni, znají jeho báseň Máj. Pokud ji neznají nazpaměť celou, tak alespoň některé její pasáže. A každý ji alespoň jednou četl - nebo v nejhorším případě slyšel. Už proto, že je to povinná školní četba. Ale ty verše jsou tak krásné, ze nakonec "seberou" i toho největšího cynika. Mácha - jak je ostatně obecně známo, zemřel chudý a mlád. Bylo mu šestadvacet a byl to i velký milovník... Ale - jak už to tak bývá, jeho  Máj je stále živý a milovaný. (Neboť není na světě lidské bytosti, která by se - alespoň jednou jedinkrát - nezamilovala).  Takže na prvního máje - ale i jindy, chodí k Máchově soše na Petříně  zamilované páry a nosí mu květiny. Hynek se také jmenoval syn Boženy Němcové, který onemocněl a zemřel. Jojo, nicméně všem Hynkům přejeme, aby se dočkali mnohem lepších konců a pro začátek mohou krásně oslavit svůj svátek.

 

 

Nela (2. 2.) Tohle hezké jméno u nás velmi nabývá na oblibě. Jaký je jeho původ, či pravý význam, se prakticky neví. Má se za to, že je to zdrobnělina jména Petronela, Petronila či Cornéla (Kornélie). V angličtině se vyskytuje podoba Nell, Nelly, Nellie - které jsou zdrobnělinou jména Helen - tedy Helena. (Jméno řeckého původu, které znamená světlo, nebo pochodeň). Nicméně forma Nelly (Nell, Nellie) se těší takové oblibě, že se dává jako samostatné jméno. Ať už je to jakkoli, Nela je moc hezké jméno a v poslední době je dostává do vínku hodně malých holčiček. A taky jedna česká herečka - Nela Boudová. Takže, milé Nely, tradice nám velí,  oslavte si svůj svátek - ať je pondělí nebo pátek. Hezký den.

 

 

 

Blažej (3. 2.) Ač nám toto jméno zní velmi slovansky - nic společného s blažeností nemá. Je původu řeckého. No - a tady, jako ostatně obvykle, se názory odborníků zase různí. Podle jedněch znělo původně Blasios a znamenalo, že dotyčný trpí na "zánět kloubů".  Podle jiných ovšem vzniklo z řeckého slova Bléché, což znamená breptavý, bleptavý, neobratný - dokonce i tupý. Tedy, opravdu si nevyberete... Ale cesty lidské mysli jsou nevyzpytatelné, takže navzdory ne příliš lichotivým významům, je jméno Blažej docela oblíbeno, stejně jako jeho patron Svatý Blažej. Ten se stal patronem lékařů (asi kvůli těm kloubům), obchodníků s vlnou, obuvníků, krejčích, sádrařů, tkalců, koželuhů, pekařů, zedníků, kloboučníků a hudebníků. Aby toho neměl málo, tak bdí ještě nad  domácími zvířaty, přičemž jeho favority jsou koně. Lidé se k němu uchylují při bolestech zubů, bolení v krku, kašli, nemocném měchýři, krvácení, či kolice. Zkrátka - svatý Blažej patří mezi pomocníky v nouzi a teď, co nám zdražili lékařskou péči a léky, se jeho pomoc bude zas moc hodit. Ale jinak můžeme Blažejům popřát všechno nejlepší a hodně zdraví - i když nám momentálně nic není.

 

 

Jarmila (4. 2.) Ač se zima stále ještě nevzdala své vlády, slavíme svátek Jarmily - tedy jména, které nám voní jarem. Skutečnost je ovšem taková, že Jarmila nemá s jarem nic společného. Toto slovanské jméno vzniklo ze slova Jaryj, tedy bujný, prudký,silný. Jarmila je pak dívka či žena, milující  bujnost, prudkost, sílu - potažmo bujné veselí.  Jarmil je u nás hodně, jméno je oblíbeno po mnoho generací a stále se dává. Máme jich přes osmdesát tisíc.  Mezi slavné Jarmily patří spisovatelka Jarmila Glazarová,  atletka Jarmila Kratochvílová, česká operní pěvkyně a herečka Jarmila Novotná a nedávno zesnulá spisovatelka Jarmila Loukotková.  Jelikož  před pár dny oslavil svůj svátek Hynek -dlužno dodat, že právě Karel Hynek Mácha toto jméno proslavil ve své básni Máj. (Hynku, Viléme) Jarmilo! Oslav  si svůj svátek bujaře - jako by to bylo na jaře. I když je pořád zima...

 

 

Dobromila (5. 2.) Ten den má svátek i Dobruše, Agáta a Háta.  Zdá se to podivné, ale všechna ta jména pocházejí z řeckého  agathos - tedy dobrý.  Dobromila je pak slovanským překladem téhož, stejně jako Dobruše.  Dobromil ani Dobruší u nás tedy moc není - ovšem Agáty jsou na vzestupu - takže se zdá, že dobro přece jen někdy vítězí nad zlem. Naší nejslavnější Dobromilou byla bezesporu Magdalena Dobromila Rettigová.  V našem jídlo milujícím národě není člověka, který by toto jméno neznal. Mnohé generace žen vařily podle jejích kuchařských knih - a rozhodně se nejednalo o nějaké úsporné blafy.  Ale nemyslete si, jak nešetřila na vejcích a na smetaně, tak nešetřila ani na ovoci a zelenině a mnohá její jídla by odpovídala i našim přísným zásadám zdravé výživy.  Dost se pomíjí její činnost vlastenecká a vzdělávací. Krom vaření též učila ženy číst české knihy a tedy - ač je to s podivem - i relaxovat.  Ještě v dnešní době se najdou tací, co věří tomu, že ženská nemá mozek a čtiva jí netřeba. Měla by hlavně rodit, pracovat a mlčet. No comment! Takže milé Agáty, Háty, Dobromily a Dobruše. Máte svátek - tak si hezky udělejte nějakou moc dobrou mňamku a usedněte do křesla s nějakou pěknou knížkou. Třeba od té anglické Agátky, co se proslavila super detektivkami. Máte svátek - tak na to máte nárok. Práce nemá nožičky, tak vám do zítřka neuteče. Moc hezky si tu užijte.

 

 

Vanda (6. 2.) Znovu jméno, jehož původ a význam jsou nejasné. Předpokládá se, že pochází z německého Wendel, nebo Wende - což byl německý název pro Polabské Slovany. (Ano - jsou resp. byli to ti, kteří tolik dojaly Jana Kollára. "Aj, zde leží zem ta, před okem mým slzy ronící, kdysi kolébka, nyní národu mého rakev"). Vanda je tudíž vlastně polabská Slovanka. Vandy se těší velké oblibě v sousedním Polsku a jméno toto je tam holčičkám, dívkám a ženám hojně dáváno. Zásluhu na tom mají hlavně "Staré pověsti polské", neboť jejich Vanda byla obdobou naší kněžny Libuše. Její otec se jmenoval Krak (Libušin byl Krok) a po jeho smrti, Vanda usedla na trůn. Ač byla velmi krásná, neměla to zas až tak lehké. Jednou vtrhl do země germánský kníže, ale když spatřil překrásnou tvář vladařky, šíleně se zamiloval a jeho vojáci se dali na útěk. Jo, bojovat se nemusí jen palnými, či sečnými zbraněmi. Kníže se snažil seč mohl, aby dobyl Vandino srdce - ale nějak to nevyšlo. Asi se jí nelíbil.   a tak on - z nešťastné lásky, nalehl na svůj meč a zemřel.. Vám však, milé Vandy, něco takového vůbec nedoporučujeme. Naopak, užívejte života a krásně si svůj svátek oslavte.

 

 

Alenka

 

 


Komentáře (4)add feed
... : *deeres*
2. února je odjakživa Hromnice, o hodinu více. A to už slunce maže nazpátek a my se brzy na naší polokouli dočkáme jara. A letos má Hromnice krásný datum, 2.2.2022. smilies/cool.gif
leden 30, 2022 19:09
... : d@niela
Ano, máš pravdu, já ale měla na dnes pocit - tedy ze soboty na neděli, že nějaké rozzuřené Hromnice létají za okny. Můj chlupatý princ Nebojsa, který jinak během noci vystřídá několikero možných placů na spaní, se mi tulil na polštáři a dokonce se klepal tak, že jsem měla strach, že ho klepne pepka.
Poseroutka jeden... A když jsme byli venku, tak jen šup na bobek, párkrát zvednout pravou a fofr domů. No, je fakt, že to tu fučelo, jak když to někdo provozuje za peníze.
smilies/grin.gif
leden 30, 2022 19:26
... : *deeres*
Tady to samý, chlupáčům to bylo fuk, ale já se bála jít do lesa. Teď už klidno a mrazivo, v lese poprašek sněhu. Já taky kecala, to přece my mažeme slunci vstříc.
leden 31, 2022 06:11
... : doktor
Jojojo děvčata i u nás Čechách severních prdlo Hromnicím v kotrbě a krom Hromnic kolem oken létaly i různé předměty.Kontejner zatím nikoliv,ale kutálel se po silnici a řidiči autíček byli z toho jevu docela paf.Heké pondělní odpoledne.
leden 31, 2022 13:41
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]