O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

OD ARCHEOLOGIE K AKTŮM SPOLUŽAČEK PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 14 únor 2008

Když mi bylo deset, táta učil na Valašsku matiku, chemii a fyziku a z kabinetu mi půjčil ruský fotoaparát Moskva s vytahovací komorou. Učinil to s výchovných pohnutek, jelikož jsem se v té době už pokoušel sestrojit svoji první cameru obskuru. Po touze stát se popelářem přišla totiž na řadu touha býti archeologem.  

 

 

 

 

     Přispěl k tomu výlet do Věstonic a okolí Velké Moravy, kde jsem byl fascinovaný tím, jak byli naši slovanští předkové udatní jonáci, samozřejmě i jonačky, viz Věstonická Venuše.A tak jsem začal fotografoval úžasné kosterní pozůstatky, ladné tvary nejrůznějších amfor a kouzla pradávných šperků. Tato záliba mi ale vydržela jen asi dva roky. Skončila ve chvíli, kdy jsem ve školní temné komoře pochopil, že spolužačka Jarka, jež mi ochotně asistovala jako řádná členka školního fotokroužku, má i něco víc, než jen velmi vyvedenou kostru.

 

    

    Archeologii tak vystřídala touha po dívčí anatomii. Fotografovat jsem ovšem nepřestal, naopak. Jarka, jež měla doma po dědečkovi knížku s fotogafiemi pana Drtikola, věděla, co je to umělecký akt. Jednou mi velmi osahanou knihu tajně půjčila a já pochopil, že je to dílo; kam se na ni hrabal tátův Lékař v domě s jedinou nahou ženou, navíc pouze neumně nakreslenou.

 

     Můj první Jarčin akt se rodil velmi složitě. Probít se k jejímu ňadru byl nadlidský výkon, natož k oběma, provázený podivuhodným úkazem fyziologických změn mého mladého organismu. Nakonec jsem to ustál a s třesoucími prsty jsem svůj první drahocenný film s Drtikolskými akty životem protřelé a o dva roky starší Jarky, dcery moralizované svým otcem kostelníkem, vyvolal a zhotovil první fotografi v nejvyšším stupni režimu: Přísně tajné!

 

     Mé nadšení však nemělo dlouhého trvání; závistivý a hlavně žárlivý spolužák z páté C vše odhalil, jako správný bonzák to na mě práskl a já musel do ředitelny, z níž jsem odcházel s ředitelskou důtkou a příkazem absolvovat povinnou konzultaci u našeho pana faráře, který u nás učil náboženství a suplovat z důvodů úspor finančních prostředků v tehdejším rezortu ministerstva školství funkci výchovné poradkyně.

  

     Naštěstí to byl milý a shovívavý pán, jako můj táta, co měl pochopení a líbil se mu alabastrový David a Poslední soud Michelangela ve vatikánské Sixtinské kapli i kreslené studie nahých žen Leonarda da Vinciho, stejně jako Rembrandtova Danae či Picassovy krasavice z Avignonu. Vysvětlili mi svůj pohled na rozdíl mezi pornografií a uměním, já se vyzpovídal ze svých utajovaných hříchů a odcházel jsem čistý a nový.

 

 

S myšlenkou, jak ztvárním Jarku jako ležící Tiziánovu Venuši...

 

Břetislav Olšer

 

 

 

Komentáře (7)add feed
Olšer., Olšer, : wendy
a kde skončilo celé to směřování ? Vrátil ses k němu, nebo byla další specializace ? smilies/wink.gif
únor 14, 2008 07:48
jo, : pakoMako
taky by mě zajímal pozdější vývoj - tak o deset let později.
Jaké "kostry" pak ti přišly před sklo? Nebo pak už se nefotilo????
únor 14, 2008 09:30
to je tedy krásný povídání : Inka
smilies/wink.gif smilies/wink.gif smilies/wink.gif smilies/wink.gif smilies/wink.gif
únor 14, 2008 10:12
Milé a úsměvné. : mamča
K tomu není co dodat. smilies/smiley.gif
únor 14, 2008 16:46
Ale je,mamčo, : skaz
určitě,ale to už je jiné povídání a doufám,že se tady taky objeví.Každý kousek život navazuje na další,ne?
únor 14, 2008 21:55
Doufám jen a taky, že pokračování : Eva
bude, protože tohle je fakt nádherný! smilies/wink.gif
únor 15, 2008 07:24
milé dámy : autor
Vaše milé reakce mě opravdu moc těší. Fotografovat jsem nepřestal nikdy, stejně jako psát. Více o těchto dnes už mých novinářských oborech na webových stránkách.Faktem je, že už to nebyla pouze archeologie a akty, i když obojí se stalo nedílnou součástí mého snažení.
http://bretislav-olser.enface.cz
únor 15, 2008 09:01
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]