O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

O POČASÍ A JMENINÁCH 48. TÝDNE PDF Tisk E-mail
Středa, 05 prosinec 2007

Mrazík: „Už je ti teplo, děvče?" Nastěnka: „Teplo, dědečku Mrazíčku." Mrazík: „Dobrá." Nastěnka: „Teplo." Mrazík oběhne strom zezadu: „Teď už je ti teplo, milé děvče?" Nastěnka: „Teplo, Mrazíčku. Teplo, dědečku." "Zimáá, náda zatapiť...", však skuhrá (na rozdíl od rampouchovité Nastěnky) v současné alkoholické reklamě jakýsi ruský mužik.

 

 

 

 

 Zina (29. 11.) je jméno řeckého původu. je odvozeno od slova Zénais - což se překládá jako božská. Zin je u nás velice málo - skoro žádné. Ale v Rusku, kde se dávala jména podle řecko-katolického kalendáře, je to jméno celkem frekventované.  Hojně se tam dává i  Zinaida, což je jiná forma téhož jména. Také se tvar Zina, Zinka používá jako zkrácená forma jiných jmen – dříve se tak říkalo Aloisiím, Teresiím… Prostě Lojzičky, Lojzinky, Rézinky…  Milé Ziny, nedělejte si hlavu z toho, že je vás málo. Nezáleží na množství, ale na kvalitě. Tak si svůj svátek kvalitně oslavte, k čemuž vám všem přejeme jen to nejlepší.

 


 Ondřej (30. 11.) Toto jméno jsme už probírali u příležitosti Andreje. Takže pouze stručně. Ondřej je původu řeckého a původně je jméno odvozeno od slova Andros - což znamená muž. Andreas je tedy mužný, mužský. (Známé je slovo polyandrie (mnohomužství) - což je opakem polygamie (mnohoženství) - no v naší kultuře jsme radši zůstali při jednom partnerovi (či partnerce), kterého je kolikrát i tak až až. Ale jiná země, jiné mravy – že. Ještě připomeňme,že svatoondřejská noc má zázračnou moc. Mají se dít zázraky, ale moc s nimi nepočítejte - radši si kupte los, nebo si vsaďte, máte to  jistější. Ondřej je jméno oblíbené naprosto všude, za všechny jmenujme třeba spisovatele Ondřeje Neffa, herce Ondřeje Vetchého, Ondřeje Suchého, spisovatele, divadelníka a moderátora. A last but not least - duchovního otce miláčka všech dětí po mnoho generací - tedy Ferdy Mravence -spisovatele a malíře Ondřeje Sekoru.Takže - všechno nejlepší - a sem tam nějaký ten zázrak.


 

 Iva (1. 12.) - zde se názory jazykologů různí. Někteří tvrdí, že jde o ženskou formu jména Yvo (nebo Ivo) - které je keltského původu a znamená "tisový luk". Jiné se přiklánějí k tomu, že jde pouze o zkrácené jméno Ivana, nebo Ivanka, které je ženskou formou jména Ivan. To jméno není ruské - jak již jsme si zde při jiné příležitosti řekli, ale jde o staroslovanský přepis latinského jména Ioanus - tedy Jan, které je překladem hebrejského jména Jochanán a znamená dar boží. Ivana a vlastně i Iva jsou vlastně  "sestřičky" jména Jana. At už je to jak  chce, je to jméno hezké a u nás velice oblíbené. V současné době jich u nás žije přes šestadvacet tisíc. Slavných dívek a žen jménem Iva  je opravdu hodně. Za všechny jmenujme  vynikající českou herečku Ivu Janžurovou. Jí i všem ostatním Ivám přejeme všechno nejlepší a hodně zdraví – a to nejen v sobotu večer a v neděli ráno.


 Blanka (2. l2.) má skutečně krásné jméno latinského původu a k nám se dostalo přes španělštinu. Znamená "bílá, běloskvoucí, bělostná". Jeho obdobou jsou jména Běla, nebo Albína.  Toto jméno se hodně dávalo mladým šlechtičnám (které samosebou později zestárly). I v našich dějinách jednu Blanku máme – vzpomeňte na  Blanche de Valois - první ženu a velikou lásku Otce naší vlasti, krále Karla IV.  Blanka je moc hezké jméno. Jen u nás je jich skoro třicet čtyři tisíce.Za všechny jmenujme českou herečku s krásným hlasem Blanku Bohdanovou a světově proslulou módní návrhářku Blanku Matragi, jejíž princeznovské  šaty jsou tak krásné, že "uchvacují" ženy po celé světě. Blanka se též jmenovala maminka zpěvačky Lenky Filipové - která byla kdysi moje paní učitelka, ale už bohužel není mezi námi.

 


 Svatoslav (3. 12.) je nepopiratelně slovanského původu. Označuje někoho, kdo se proslavil svou dobrotou  či svatostí (případně nebo obojím). Jak už to tak v životě chodí,  Jméno Svatoslav nejvíce proslavil ruský kníže z rodu Rurikovců, který ovšem byl všecko, jenom ne svatý. Dobrotivý už vůbec ne. Ba právě naopak. Byl to neuvěřitelně krutý, arogantní a bezohledný válečník, který – když už s někým bojoval, tak ho taky porazil. Tedy, ne vždycky. Chlapec zdědil bohatou silnou zemi, a bylo mu to málo.Tak přepadal své sousedy a bojoval s kdekým. Dokonce se mu podařilo rozvrátit chazarský chanát a otevřít tak Rusku volnou cestu do Asie. Ale na každého dojde. Jednou se Svatoslav  rozkmotřil s byzantským císařem Nikéforosem II. a vytáhl proti němu do boje. To ale neměl dělat, nebyl byl na hlavu poražen. Nu a pak už se mu nikdy nedařilo. Bitvu v roce 971 prohrál a následně v roce 972 zemřel. Ale ne každý Svatoslav byl zlosyn, připomeňme si jednoho moc hodného a také velkého přítele naší vlasti, a to klavíristy a varhaníka a vůbec velkého a světoznámého hudebníka  - Svjatoslava Richtěra.


 Barbora (4. 12.) je dnes velmi moderní jméno a jmenuje se tak hodně holčiček, paní, slečen i babiček, Je řeckého původu a znamená barbarka (tedy cizinka, mluvící nesrozumitelnou řečí, která Řekům zněla jako "brr bar bar bar"- čili jako brblání, nebo drmolení. (Tak nějak podobně přišli ke svému slovanskému jménu Němci, kteří jen gestikulovali, nebo vyráželi - pro Slovany nesrozumitelné - skřeky, jakoby byli němí - tedy němci). V přeneseném slova smyslu byla pak Barbora či Barbara ženou, která stále brblala, mluvila, prostě pokoje od ní nebylo… Ta svatá byla zvolena patronkou horníků, pokrývačů, zedníků, slévačů, zvonů, kovářů, kameníků, hrobníků, kloboučníků, kuchařů, zajatců, dělostřelců, věží a konečně i mladých děvčat. TAK!!! a teď jsme u toho nejdůležitějšího!! Milá děvčata - chcete-li se vdát, a to do roka, uřízněte si dneska pár větviček třešně,višně - nebo v nejhorším jabloně (nejlepší je ale třešeň). Když je večer dáte do vody a ony vám na Štědrý den vykvetou, tak se do roka vdáte. Ale bacha!!! ne, že je mlasknete do vázy a vykašlete se na ně a na Štědrý den se nacpány cukrovím půjdete podívat - nic takového! Pěkně je dejte do vázičky, nedávejte je moc do sucha, nebo tepla - ale na světlo a spíše chladněji. Slavných Bár je "něurékom!, jak říkají bratři slováci. Naší nejslavnější Barunkou je pak Barbora, rozená Panklová, provdaná Němcová - uměleckým jménem Božena Němcová. Musela být fakt dobrá - speciálně v naší zemi se to pozná podle toho, že dotyčný zemře mladý, chudý a prakticky hlady. 

 


 Jitka (5. 12.) Toto hezké a mazlivé jméno zní úžasně slovansky, ale přesto je původu hebrejského. Původně znělo Judith - tedy žena či dívka, pocházející z Judeje. Pocházelo odtamtud zřejmě hodně hezkejch holek, protože jméno se velice rozšířilo. K nám dorazilo přes Německo, kde znělo Jutte, či Juta, nebo také Guta - což je vlastně zkrácenina jména Judity. Jelikož byl Alois Jirásek (a jeho Staré pověsti české) všem školním dítkám předepsán jako povinná četba, a to již po mnoho generací, naprosto všichni známe příběh o Břetislavovi a Jitce. Jednalo se o knížete Břetislava (nemanželského syna knížete Oldřicha a vdané pradlenky Boženky… jo, Přemyslovci, to byli frajeři, nějaké sňatky je nezajímaly, děti byly jednou jejich, ať už manželské, nebo nemanželské). Nu a Jutta - tedy Jitka - byla dcerou  bavorského markraběte Jindřicha. Tedy pro českého panovníka partie jak hrom. Takže dívku unesl z kláštera ve Schweinfurtu, následně mocným mávnutím meče přeťal řetězy padacího mostu a s dívkou na svém koni z kláštera ujel…. Je pak jasno, že se s ní poté oženit „musel“!!! Což bylo přesně to, co chtěl, a co se v podstatě v podobných případech (a hlavně na truc rodičům) dělalo….
 

Pidřich

 

 

 

Komentáře (19)add feed
Nikdy by mě nenapadlo, : Jitka
že moje jméno zní mazlivě, alespoň ho tak nikdy nikdo nevyslovoval - možná maminka, když jsem byla malá. Ale je hezký, že to tak někdo cítí.
prosinec 05, 2007 08:14
A co takhle : Míša šíša
"Jituško, Jituško, pojď se mnou na lůžko" - to zní mazlivě, ne? smilies/grin.gif
prosinec 05, 2007 08:53
Jo! : Míša šíša
Všechno nejlepší k dnešnímu svátku! smilies/kiss.gif
prosinec 05, 2007 08:54
Jejda, : Vodoměrka
Jitka že není mazlivá? My jsme Jitce říkávali Jitulko, Jitulinko... a to je skoro jako tulení... a tulení je mazlivé až až... smilies/smiley.gif
prosinec 05, 2007 09:07
Míšo, : Jitka
děkuju!! No, ta věta, cos napsala, zní opravdu mazlivě a někdy bych ji i docela ráda slyšela, ale už mám asi svoje vybráno.
prosinec 05, 2007 09:18
všechno nejlepší všem Jitkám : Alena Puntíkovaná
doufám, že sis včera uřízla Barborku smilies/grin.gifA o už se někdo, komu budeš znít mazlivě,najde. smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif
prosinec 05, 2007 09:27
Jitulinko, : Eva
neboj, ani zdaleka nemáš určitě "svoje vybráno", kdepak, tak nespravedlivý život není smilies/wink.gifA přeji ti moc krásný den smilies/smiley.gif
prosinec 05, 2007 10:30
Alenko, : Jitka
já vím, že naděje umírá poslední a taky dum spiro, spero, ale to jsou takový těšínský jablíčka. Děkuju za přání k svátku. Barborku jsem si neuřízla, o vdavky už nestojím, ale možná si ji dojdu uříznout ještě dnes, rozkvetlá větvička vypadá doma moc hezky.
prosinec 05, 2007 10:30
No tak já jsem si barborku utrhnout šla... : Vodoměrka
... včera večer, jak jsem venčila psa... máme o dva bloky dál třešeň, ale byla tak otrhaná, že těch vdavekchtivých žen a slečen máme asi celé sídliště... tak jsem si o kousek dál utrhla větvičku z mirabelky... smilies/smiley.gif
prosinec 05, 2007 10:40
Tak já se k barborce ani nepřiblížím, : Eva
aby se mi to na moje "hezký skromný starý kolena" (podle vzoru NČ smilies/smiley.gif) ještě nesplnilo. To by mi tak scházelo smilies/grin.gif
prosinec 05, 2007 10:47
milá Evo : Alena Puntíkovaná
když pámbu dopustí-i motyka spustí...nkdy nevíš. smilies/grin.gif No, ale teba to nakonec dopadne dobře smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif smilies/cheesy.gif
prosinec 05, 2007 11:14
Alenko, pravdu díš, děvče zlaté, : Eva
a proto nebudu přece dobrovolně a přiblble barborkou motyku popohánět smilies/grin.gif
prosinec 05, 2007 11:18
Evo, : Jitka
díky za povzbuzení, ale s tou spravedlností života - no nevím, nevím.....
prosinec 05, 2007 13:32
Jitko, : wendy
všechno nejlepší k jmeninám letí z Hradce ! Máme dneska inventury tak jen letem světem a nic nestíhám, ale nemohu chybět při gratulacích naší kamarádce, že.
Tak si to pěkně užij. Budeš chodit s Mikulášem ?
smilies/cheesy.gif
prosinec 05, 2007 14:00
Jitko, : Bara
taky se pripijuju, od nas ti leti pranicko z Brabantska, hlavne zdravicko a hezky si ten zbytek dne uzij, ale moc nepij......to jsem tam pridala jen aby se to rymovalo....
prosinec 05, 2007 15:09
Všem kudlančím kámoškám : Jitka
děkuju za blahopřání. Jak si tak občas sama sobě a někdy i nahlas postýsknu, jak jsem osamělá, tak včera jsem si večer po všech mikulášských a svátkových akcích schválně spočítala, kolik lidí si na mně vzpomnělo. A bylo jich 42 slovy čtyřicetdva!!! Tak jaká osamělost, že? Krásný den! smilies/grin.gif
prosinec 06, 2007 07:45
Ale to Ti, Jitulko, moc přeji : Eva
to se hned tak někomu nezadaří smilies/smiley.gif
P.S. třeba to byla první "vlaštovka", že ten život snad, nakonec, kupodivu, i když mnohdy ÚPLNĚ ZHOLA NEMOŽNĚ POMALU, a často z úplně jiného směru, než předpokládáme, ale spravedlivý malinko, snad JE???? smilies/wink.gif
prosinec 06, 2007 18:52
trszeaaaaaaa : jzgv
smilies/smiley.gif smilies/wink.gif smilies/cheesy.gif smilies/grin.gif smilies/angry.gif smilies/sad.gif smilies/shocked.gif smilies/cool.gif smilies/tongue.gif smilies/undecided.gif smilies/kiss.gif smilies/cry.gif

září 22, 2008 16:20
... : kiki
je to blbý,protoze tady neni jmeno Simona smilies/sad.gif smilies/angry.gif
listopad 04, 2009 14:32
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]