O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ROZEZNÁTE - POZNÁTE - NAJDETE? - 95 PDF Tisk E-mail
Neděle, 31 srpen 2014

Do dnešní hádanky jsem vybrala jednoho z našich nejlepších televizních scénáristů, který by se na sklonku srpna dožil 85 let. Náš neznámý se narodil v Praze 27. 8.1929. Původně konstruktér, později redaktor technického časopisu, a protože se ze zdravotních důvodů nemohl věnovat své dosavadní profesi, rozhodl se stát dramaturgem ČST.

 

 

 

 

 

     Vše zlé k něčemu dobré, alespoň pro nás televizní diváky, neboť tento muž významně obohatil televizní  tvorbu. Spolupracoval nejprve s Jaroslavem Dietlem, později s Antonínem Moskalykem a nejvíce asi s Františkem Filipem.  Z realizovaných Tv filmů  a seriálů uvádím jen část – Tři chlapi v chalupě, Eliška a její rod, ceněný Raport, Pasiáns, Lítost (zde hraje Rudolf Hrušínský spolu s oběma syny), Dlouhý podzimní den, Pozdní léto (tam je Michal Suchánek v jedné ze svých dětských rolí) ..

 

     Za opravdové majstrštyky já považuji Lístek do památníku a Nezralé maliny. Oba televizní filmy se citlivě zabývají stářím. Zvlášť mne zaujal pan Miloš Nedbal v roli zahořklého mrzouta Šantrocha alias Šány. Zdatně mu  sekundují pánové herci Ota Sklenčka, František Filipovský, Ladislav Pešek, paní  Jiřina Šejbalová a také  Darja Hajská (viz nezapomenutelná scéna v  následující ukázce).

 

 

 

 

 

 

 

     Mnoho scénářů psal ovšem náš známý-neznámý přímo na tělo hercům. Tak tomu bylo v případě Vladimíra Menšíka – Ikarův pád, Tažní ptáci. Opět mistrovské kousky s excelentními hereckými výkony.  Pro Jiřinu Bohdalovou zdramatizoval Dům na nebesích.

 

      Dále podle knihy Jacka Londona Elam Ohnivák napsal  scénář k TV seriálu režiséra Chmiela Útěk zo zlatej krajiny (1977). Z jeho filmových scénářů si  zaslouží nemalou pozornost Učitel tance, Fany, Babí léto, Všichni moji blízcí.

 

     Ještě bychom neměli zapomenout na televizní seriály Sanitka, Dobrá Voda. Také napsal libreto k Johance z Arku (2000).

 

      Nevyjmenovala jsem zdaleka všechno, co tento pán po sobě zanechal. Jeho příběhy jsou moudré, lidské, své hrdiny často vystavuje těžkým životním zkouškám a cíleně se vyhýbá jejich hodnocení, odpověď nechává na divákovi. Právě tím, že nemoralizuje,  ale nabízí spíše otázky, si mne jeho tvorba velice získala a je pro mne zárukou kvality. Ve spojení s režijním mistrovstvím Františka Filipa opravdu krásné zážitky u televizní obrazovky. 

 

      A věřím, že i pro mnohé další televizní diváky. Za svoji práci se dočkal náš neznámý mnoha ocenění. Zemřel 27. září 2011...

 

 

 

Tak co, uhádli jste?

Pokud si nejste jisti, klikněte si sem...

 

Hezké vzpomínání MIA

 

 

 

Komentáře (0)add feed
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]