O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

JMÉNA A JEJICH VÝZNAM - 18. - 24. 11. PDF Tisk E-mail
Pondělí, 18 listopad 2013
Přejít na obsah
JMÉNA A JEJICH VÝZNAM - 18. - 24. 11.
Strana 2

Každý jistě zažil situaci, kdy po rychlejší procházce či sportování v chladu a zimě, posléze doma zjistil, na kolika místech má doslova ledovou a mrazem zarudlou pokožku a přitom to ani během pohybu neregistroval.

 

 

  

 

 

 

 

      Jedním z nejčastějších prohřešků, který má za následek prochladnutí, bývá setrvání v propoceném oblečení. Nebezpečné je poté i posezení ve vyhřáté hospůdce u skleničky teplého nápoje - kontrast prochladlé sliznice s horkým čajem může vést k nachlazení.

 

      Po usednutí na židli spodní oblečení i přes svou sebelepší funkčnost přestane plnit svůj účel, propocená vrstva se navíc rychle ochlazuje, a pokud se k tomu připočte třeba i jen nepatrný průvan v místě u okna nebo u dveří, následně cesta domů - znovu z vyhřáté místnosti do zimy, poté opět do tepla - je to jasné - "chcípafka"  je tu ...

 

 

 Romana (18. 11.) 

     

     je krásné jméno a pochází z latiny. Je ženským  protějškem jména Roman. Jeho význam je Římanka, žena pocházející z Říma, římská občanka. Bylo to kupodivu významné jméno, neboť ten, kdo byl těch dobách dávných římským občanem, nebyl jen tak někdo... Požíval mnoha výhod, o kterých se lidem z provincií ani nesnilo.

 

        Ta první se narodila někdy ve třetím století v Itálii a je pochována v překrásné bazilice zvané Fortunata, nalézající se v Umbrii, ve městě Todi. Již jako velmi mladá dívka - bylo jí pouhých deset let, zaslíbila své panenství  Kristu; takže, když jí posléze rodiče našli ženicha a nutili ji do sňatku, raději utekla z domova. Na osamělé hoře, severně od Říma, potkala papeže Silvestra I., který ji pokřtil. Ovšem i on byl na útěku. Po něm ovšem nešli rodiče, ale pochopové císaře Diokleciána, který se pronásledováním křesťanů proslavil.

 

       Pokřtěná Romana se posléze uchýlila do jeskyně poblíž Todi, kde žila poustevnickým životem až do své smrti. Kolem roku 1300 byly její ostatky vyzvednuty z jeskyně a přeneseny do již zmíněné baziliky, kde jsou dodnes. Nu, třeba jí bylo lépe než leckterým těm, co rodiče poslechly a vdaly se... Romana je jméno poměrně oblíbené, je jich u nás skoro dvaadvacet tisíc. Za všechny ty naše bychom mohli zmínit půvabnou moderátorku Romanu Vítovou. Jí i všem ostatním Romanám přejeme všechno nejlepší.     

 

 

 

 

 Alžběta (19. 11.)     

  

     známá i jako Betty, Betynka, Líza, Lízinka, ale také Eliška, Elsa a jiné varianty tohoto velmi oblíbeného jména. Je to jméno královské. Původně pochází z hebrejštiny a znělo Elíšebet, což znamená „Bůh je má přísaha". Za všechny královny jmenujme Alžbětu první, anglickou královnu - současnici Wiliama Shakespeara a tu "naši" Alžbětu II. - britskou královnu, která vládne Británii prakticky od konce druhé světové války a jejíž nejoblíbenějším pesem je welsh corgi.

 

       Jinak královen Alžbět byly mraky. Za všechny jmenujme Elišku Přemyslovnu,  maminku otce vlasti Karla IV. Co se týče jinak slavných Alžbět - pak bychom na prvním místě zmínili americkou spisovatelku Betty McDonnaldovou, jejíž knížky ze života baví ženy už po několik generací. Dají se číst znovu a znovu a vždycky se pobavíte. Jste-li v depresi, nebo máte-li problémy - neznám lepší lék. Všem Alžbětám, Elizám, Elizabetám, Jelizavetám, Lízám, Betynkám, ale i Isabelám a Erszébetám přejeme všechno nejlepší a hezký život; i když nejsou královny, určitě si ho zaslouží.

 

 

 

 

 

 Nikola  (20. 11.)

 

        tedy nikoli Šuhaj loupežník, nýbrž dívky a ženy nosící toto jméno. Nikola, Nicol, Nikol jsou varianty jména Mikuláš - řecky Nikoláos a znamená to Vítězný lid. (viz Niké - bohyně vítězství). Nikoly by tedy měly býti ženy a dívky, které se jen tak nedají; porazit je rozhodně nebude snadné. K nám toto jméno přišlo z Francie, do Francie přišlo z Řecka - což je vlastně kousek, protože Evropa, ač se nám, co tu žijeme, to moc nezdá, je vlastně malinká. 

 

       Kdysi dávno, když nebyly vlaky ani letadla, dala se i tak v pohodlí přejet na koni, nebo přejít pěšky. Jenom tenkrát měli lidi víc času a nepřepočítávali ho na vteřiny a minuty jako teď, ale na dny, týdny, měsíce a roky. V poslední době nabývá jméno Nikola stále více na oblibě a nosí ho stále více mladých žen, dívek a úplně malilinkatých holčiček. Že by to mělo něco společného s feminizací? Za všechny slavné Nikol, Nicole a Nikoly bychom mohli připomenut tenistku Nicole Vaidišovou. Jí i všem ostatním Nikolkám moc gratulujeme. 

 

      A já osobně posílám převelikou gratulaci až hodně daleko za moře, jedné malé Nikolce...

 

 


 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]