O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

JMÉNA A JEJICH VÝZNAM - 11. - 17. 11. PDF Tisk E-mail
Pondělí, 11 listopad 2013
Přejít na obsah
JMÉNA A JEJICH VÝZNAM - 11. - 17. 11.
Strana 2

Je to už sedm let, co jsem se dohodla s Puntíkatou, že bude psát pro Kudlanku "Význam jmen"...  A protože jsem občas dostala připomínku, že nějaké to jméno v našem kudlančím kalendáři chybí  (nebyla to její chyba,  stalo se to při změně systému, na kterém Kudlanka jede - nevím jak, ale je to tak) - tak jsem se rozhodla to hezké a velmi zajímavé psaní "oprášit, doplnit, a znovu publikovat". Snad budete spokojeni...

 

 

 

 

    Málo světla, málo světla... to je významnou příčinou podzimních a zimních či sezónních depresí. Lidem s takovými problémy pomůže hodně svítit - terapie světlem. Mimo ordinace může pak být náhradním „lékem" i jiskřící vrstva sněhu. Proto je nám tak dobře na zasněžené pláni, rozzářené sluníčkem...  Při zamračeném počasí lidé pociťují své problémy výrazněji, více je vnímají a častěji o nich přemýšlejí. A přicházejí deprese...  

 

     Představte si, že každý den spáchají v Česku sebevraždu čtyři lidé, že desetkrát tolik lidí se o ni pokouší. Děsné, co? Mírnější forma deprese odezní časem sama, lidé postižení těžkou depresí potřebují odborné ošetření. Smutnou skutečností je, že depresivní jedinci se neustále sebeobviňují a za vše berou vinu na sebe. Nu, snad nám nasněží, ale jen tak akorát, aby to nevadilo autíčkům, aby to potěšilo děti, aby to rozesvětlilo naše dny...

 

 

 Martin (11. 11.)

 

     Latinské Martinus je přídavné jméno k Mars, což je jméno římského boha války, význam je tedy "martovský, Martův", přeneseně "zasvěcený bohu Martovi, voják" nebo  "žena pomáhající vojsku" u ženské podoby -Martina. Svatý Marin  má podle pranostik přijíždět do našich polí, luhů, hájů a zahrádek na bílém koni a  kalendář nekalendář - zvěstovat nástup zimy, aby děti mohly jít sáňkovat.

 

     Svatý Martin byl původně vojákem. Jeho otcem byl totiž vysloužilý římský voják, který samosebou chtěl, aby se synek potatil. Proto jej zasvětil bohu Martovi. Jednou jel voják Martin na svém bílém koni a u brány uviděl žebráka, který jej prosil o almužnu. Byla  zima a Martin u sebe neměl ani jídlo, ani peníze. Tak sundal svůj plášť, rozťal ho mečem vejpůl a jednu polovinu žebrákovi daroval. Ten žebrák nebyl nikdo jiný, než převlečený Kristus, který se mu následně zjevil ve snu. Tento zážitek učinil na Martina ohromný dojem, opustil armádu a nechal se pokřtít.

 

     Odešel do Poitiers, kde žil velký křesťanský učitel Hillarius a poté se vrátil zpět do Panonie (dnešní Maďarsko) , kde se snažil obracet místní na křesťanství. Ale nesetkal se zrovna s pochopením, takže po čase musel Panonii urychleně opustit. Utekl do Itálie na ostrov Galinara.  Jeho učitel Hillarius se mezitím stal biskupm v Poitiers a povolal si svého bývalého žáka k sobě. Martin  za ním tedy přijal a v Ligué si postavil poustevnu, která se poté rozrostla ve slavný klášter - v Galii vůbec první. Posléze byl i Martin jmenován biskupem - nicméně tento úřad na něj velký vliv neměl, stále zůstával tím skromným člověkem,který se kdysi rozdělil s žebrákem o plášť.Opustil biskupskou rezidenci a žil na předměstí ve skromné chatrči.

 

     O svatém Martinu se scházívaly rodiny, pekla se husa a jedlo velmi tučné pečivo. Byla to vlastně příprava na dlouhou a studenou zimu, kdy zvířata a lidé museli nasbírat dostatek podkožního tuku, aby zimu přežili. Je to jedno z  nejoblíbenějších jmen vůbec, které nosilo a nosí i mnoho slavných lidí.

 

 

 

 

 Benedikt (12. 11.)  

 

     Je to jméno  velmi starobylé - původně  z hebrejštiny a znělo Báruch - přeloženo pak  do latiny - benedictus, tj. blahořečený, blahoslavený, požehnaný; je obdobou řeckého jména Makarios nebo českého Blahoslav.  Z domácích podob vznikla některá naše příjmení jako Benek, Benda, Beneš ap Patronem tohoto jména je Benedikt řečený z Nursie. Narodil se kolem roku 480 v Nursii v Itálii a proslavil se jako "otec západního mnišství" - byl to on, kdo razil heslo "ora et laba! - tedy "modli se a pracuj".

 

      Nicméně o jeho  životě se mnoho neví - přes jeho nepopiratelné zásluhy. Založil benediktinský řád,  který v osmém až dvanáctém století velmi přispěl ke vzepětí středověké kultury. Benedikt byl skromný, upřímný, vyrovnaný  a mírný, ale vyžadoval disciplinu. Nicméně respektoval  osobnost a individuální schopnosti druhých. Založil slavný klášter v Monte Cassinu, kde také - podpírán svými žáky - ve stoje zemřel, když byl před tím přijal svátost.

 

     Takových lidí je skutečně málo. Stal se patronem celé Evropy. A teď z příjemnějšího soudku: právě po něm byla pojmenována bylinka, u nás lidově zvaná "čubet" - tedy "benedict", z níž se vyrábí slavný likér "benediktýnka", který lze v malých dávkách podávat jako lék. (Jak známo, alkohol podávaný v malých dávkách, neškodí v jakémkoli množství.)

 

     Co se týče slavných Benediktů - tedy Báruch byl sekretářem proroka Jeremiáše, jinak to bylo jméno mnoha papežů. Ale existuje i jeden český - tedy Benedikt Roezl (neplést s  vynálezcem lodního šroubu Resslem) - slavný český botanik a lovec orchidejí. Jeho přátelé mu říkali „don Benito" a  jeho pomník můžeme vidět na Karlově náměstí v Praze.

 

 

 

 

 Tibor (13. 11.)

 

     Toto jméno je odvozeno  z latiny od slova Tiburtinus  a znamená člověka, pocházejícího z italského města Tibur (dnešní Tivoli), základ slova znamená "čestný", překládá se jako Ctirad,Ctibor, popř. i Chval. Snad pro svou zvukomalebnost dosáhlo toto  jméno největší obliby v Maďarsku - a tedy potažmo na Slovensku, kde můžeme najit mnoho Tiborů.

     V Čechách a na Moravě jich už mnoho není. A i ti většinou pocházejí ze Slovenska. Za všechny, kdo toto jméno proslavili jmenujmeTibora Radó - slavného maďarského matematika.  Ať jeTiborů třeba málo, i  oni mají nárok na příjemnou oslavu svého svátku, což jim ze srdce přejeme.

 



 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]