O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ROZEZNÁTE - POZNÁTE - NAJDETE? - 90 PDF Tisk E-mail
Pondělí, 02 září 2013

V minulých dnech jsem v televizi zachytila konec zprávy o tom, že v brněnské Kounicově ulici  byla odhalena pamětní deska jednomu význačnému slovenskému architektovi u příležitosti 145. výročí jeho narození.  Řekla jsem si, že by tento pán mohl být vhodnou osobností do našich kudlančích hádanek a tak nabízím pár indicií k jeho osobě.      

 

 

 

 

 

 

      Náš známý-neznámý se narodil 23. 8. 1868 v Turé Lúce u Myjavy. Studoval nižší gymnázium v Šoproni a následně Státní průmyslovou školu ve Vídni.  Zaujaly ho práce tesařů a proto přesídlil na Vsetínsko, kde vytvořil návrh budov  stojících dodnes na Pustevnách, na výzdobě spolupracoval  s Mikolášem  Alešem.

 

 

 

 

 

      Roku 1899 získal nabídku ředitele brněnské dívčí školy Vesna na návrh zařízení tzv. malého internátu a jeho kroky vedly do moravské metropole.  Zde  rovněž vytvořil návrh na vlastní vilu v Žabovřeskách, která slučuje prvky  lidové tvorby i vídeňské moderny a britského cottage stylu.  V Brně se také přátelil mj. s bratry Mrštíkovými a Jiřím Mahenem.

 

 

  

 

 

      Dílo tohoto významného architekta, návrháře nábytku a etnografa,  najdeme také na dalších místech v naší republice. Jedná se mj. o vilu v Suchardově ulici vPraze-Bubenči, Jiráskovu chatu s rozhlednou v Dobrošově u Náchoda,  lázeňské domy v Luhačovicích a Pekle u Náchoda,  vily v Písku, Jičíně, obytné domy v Brně.

 

 

 

 

 

     Dále se podílel na restaurování zámků.  Na rodném Slovensku pak vytvořil návrhy  budovy Legiobanky v Bratislavě, čtyř stanic lanovky na Lomnický štít,  třiceti vojenských  hřbitovů a to jak na Slovensku, tak v polské Haliči. 

 

     Tento významný představitel secesní architektury s iniciálami DSJ nebo  chcete-li jen DJ  zemřel v Bratislavě 21. 12. 1947. 

 

    MIA

 

     Přeju vám příjemné hádání a i kdybyste si ho "jen vygůglili", alespoň se seznámíte s jedním velmi zajímavým a šikovným člověkem. A ještě jedno:  pro případnou kontrolu si klikněte sem. Jako vždy malé upozornění: nepište své výsledky do komentářů, nekažte hádání ostatním...  

 

 

 

 

 

Komentáře (3)add feed
Tak tohle je snadné, to vím i já :-) : Myška
Do té jeho vily v Brně je možné jít na prohlídku. Prý je to uvnitř moc pěkné a stojí za to to vidět. Říkala moje mamka, která tam byla.
září 03, 2013 07:02
Jeho styl : Ester71
je nazaměnitelný a při svých toulkách vlastí jsem už většinu viděla vlastnoočně smilies/cheesy.gif..
září 03, 2013 11:03
Ano, ano : Milene
nedávno jsem byla na velké procházce v Bubenči, číhnout tam ty krásné vily. smilies/grin.gif
září 03, 2013 12:28
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]