O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

O POČASÍ A JMENINÁCH 34. TÝDNE PDF Tisk E-mail
Pátek, 24 srpen 2007

Kolem třetí, spíš kolem půl čtvrté ráno mě probouzívají ptáci. Nejprve si některý z nich pípne, později se celá ta kumpanie rozeřve na plné kolo. Zvykla jsem si na to, venku už bylo svítání, to zvláštní světlo, čisté a čiré, ještě bez teplých tónů sluníčka. Ale najednou co to? V poslední době mám pocit, že se to dvounohé opeřené obyvatelstvo probouzí dřív - je ještě tma!

Ale ne, jdou jim dobře, jejich budíci, to jen sluníčko si dává víc a víc na čas. Přispává si, vůbec na nic nebere ohledy - že by to bylo tím, že už je tu podzim? Utíká nám léto, utíkají nám léta... 

 

 

 

 Sandra (23. 8.) má jméno, které původně vzniklo původně v Řecku. Ze jména Alexandra - tedy Ochránkyně mužů. Z Řecka do Říma je to co by kamenem dohodil, z latiny se postupně vyvinula  Italština - a italsky je to Alessandra - a máme zkráceně Sandru. Je to moc hezké jméno, které opět přichází - díky filmu a italským písničkám - opět do módy. Což je dobře, protože muži dnes ochranu skutečně potřebují - jsou situace, kdy se lidi bez nich neobejdou... hihi ... Za všechny ty slavné bychom mohli jmenovat  pár hereček: italskou Sandru Milo, (Osm a půl, Giulietta a duchové, Generál de la Rovere), pak třebas Sandru Bullock,  a naši Sandru Novákovou. Takže hezký svátek, milé Sandry, a dobře nám ty pacholky ochraňujte..

 

 

 Bartoloměj (24. 8.) byl jedním z dvanácti Ježíšových apoštolů - pocházel  z galilejského města Kány - které leželo na sever od Nazarethu. To jméno znamená syn Tolomajův (Bar Tolmai) - přičemž slovo Tolmai - znamená "brázda" - je to tedy synek starýho Brázdy. Po Kristově smrti se Bartoloměj vydal šířit křesťanství do Arménie a Mezopotámie a vynikal schopnosti uzdravovat nemocné. Zvláště léčení posedlých mu dobře šlo. Z toho vyléčil i dceru arménského krále Polimia - ovšem ne jen tak zadarmiko - král i s celou rodinou musel přestoupit na křesťanskou víru. Jo - kšeft je kšeft... Nicméně pohanští kněží Bartoloměje lapili a krutě ho mučili, stahovali mu údajně zaživa kůži z těla. Jiné prameny tvrdí, že byl sťat mečem. Ať tak nebo onak, světec rozhodně nezemřel sešlostí věkem. Stal se pak svatým a patronem mnoha profesí:  vinařů, pekařů, pastevců, sedláků, koželuhů, ševců a štukatérů.

 

 

 Radim (25. 8.) dostal jméno staroslovanského původu - jazykologové se domnívají, že jde o zkrácená tvar jména Radimir - které vzniklo ze slova raděti - čili starati se - Radimir byl prý ten, kdo se staral o svět - nebo měl starosti o svět, je tedy člověk starostlivý. U nás je to celkem oblíbené jméno - máme jich tu  přes osmnáct a půl tisíce. Mezi ty známé patří například bratr Svatého Vojtěcha - který posléze přijal jméno Gaudencius. A teď pár Radimů slavných:  Hladík, hudebník, Hasalík - publicista, Nyč - bežec na lyžích, Vrbata - hokejista, Palouš - filosof, disident a rektor Karlovy Univerzity. Tak si, Radimové, ten svátek hezky užijte - a bez starostí..

 

 

 Luděk (26. 8.) A znovu repete - komu se chce, tak si přečte minulotýdnového Ludvíka, nebo ještě dřívějšího Aloise - neboť jde o jinou variantu téhož jména. Připomeňme jen, že toto jméno je  německého původu a jeho význam je slavný válečník - nebo proslaven v  boji. Luďků je u nás dost - je to celkem oblíbené jméno - je jich asi šestnáct tisíc - mezi ty známé bychom mohli počítat herce Luďka Kopřivu, herce, zpěváka, šoumena, básníka Luďka Nekudu, Luďka Sobotu, Luďka Munzara - další známí herci, Luďka Rubáše - českého lékaře, Luďka Marolda - českého malíře, Luďka Bukače - českého hokejového trenéra - a jistě by se našlo dost dalších.

 

 

 Otakar (27. 8.) je zas původu germánského - původně znělo jméno Odowakar - což znamená "majetek střežící". Bylo známé již za Přemyslovců a bylo královské. Za všechny můžeme připomenout Přemysla-Otakara I. a Přemysla Otakara II. - krále železného a zlatého. Dnes u nás žije Otakarů asi osm tisíc - za všechny bychom mohli jmenovat  Otakara Auředníčka - českého právníka, básníka a překladatele, Otokara Březinu - českého básníka, Otakara Motejla - českého právníka a soudce, Otakara Brázdu, českého hudebníka, Otakara Vávru - českého režiséra - a určitě i plno dalších.

 

 

 Augustýn (28. 8.) vznikl z latiny ze slova Augustus - tedy vznešený. Samo sebou existoval též Svatý Augustýn - jeho otec byl pohan, ale matkou byla zbožná křesťanka Svatá Monika. Původně to vůbec nevypadalo, že by se - i přes matčinu výchovu - z Augustýna stal bohabojný křesťan. Na studiích se totiž chytil partičky, která se křesťansky rozhodně nechovala. Je to pořád stejné - hoši pili a hřešili - jen nekouřili, protože starý svět ještě neznal tabák - kdyby ho znal, zaručeně by kouřili taky. Ale, jak stárl, tak mu tento způsob života přestal vyhovovat a hledal jinou filosofii - no jak jinak .- opět se zjistilo, že maminka měla pravdu! A tak se Augustýn postupně vypracoval až na biskupa a napsal mnoho významných děl. Stal se patronem teologů, knihtiskařů, pivovarníků ... (to pivo mu v oblibě asi zůstalo) a lidé se k němu modlí, maj-li potíže se zrakem. Nu, ale u nás se jméno Augustýn už velké oblibě netěší. Lidé ho svým dětem dávají hlavně v anglofonních nebo frankofonních zemích - což zajisté je škoda - kvůli tomu pivovarnictví..

 

 

 Evelína (29. 8.) má jméno keltského původu. Údajně vzniklo z keltského Eibilin, což znamená radost, světlo, nebo snad z francouzského Aveline, což znamená lesní ořech. Jiné badatelé ovšem tvrdí, že je to jen jiná forma jména Eva, které je hebrejského původu a znamená živá. Ať tak nebo tak - jméno je hezké a začíná se holčičkám opět dávat. Což je dobře - je krásné, zvukomalebné a vyjadřuje  - tím jak zní jako zdrobnělina - určitou něhu.  Za všechny slavné Evelíny  bychom jmenovali českou herečku Evelínu Steimarovou, pocházející ze staré a slavné herecké rodiny Steimarů. Tak si, milé Evelíny, svůj svátek krásně užijte a ať vám přinese jenom radost - nakonec ani ty ořechy byl nebyly k zahození...

 

Pidřich

 

Komentáře (2)add feed
... : Manul
kdysi davno o prazdninach jsme si hrali tak, ze jsme se oslovovali jmeny, na ktera jsme se narodili. Ja se sestrenkou jsme mely jeste obstojna zenska jmena, ale muj bratr tu Evelinu tezce nesl. i kdyz vlastne nevim, v jakem kalendati jsme ji vystrachali, byla to totiz varianta k "Slovan" (ze Slovenskeho narodniho povstani)
srpen 24, 2007 14:26
Evelina....neni lina : Tara



srpen 25, 2007 06:40
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]