O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ROZEZNÁTE - POZNÁTE - NAJDETE? - LXXXIV. PDF Tisk E-mail
Neděle, 25 listopad 2012

Muž, jehož jméno máte uhodnout v dnešní hádance,  se narodil 25. dubna 1763 v Úštěku. Studoval v Litoměřicích, poté v Praze,  kde získal  doktorát filosofie.  Krátce po studiích byl profesorem na gymnáziu v Litoměřicích, ale později se přestěhoval do Prahy, kde byl profesorem řečtiny a klasické literatury na pražské universitě.

 

 

 

     Tam mj. zavedl velmi oblíbená cvičení v  rétorice a deklamaci básní, na která docházel i Karel Hynek Mácha. Náš „neznámý“ byl patrně první, kdo Máchu v jeho básnické činnosti povzbudil a patrně i hmotně podporoval. Mácha si ho velice vážil a věnoval mu báseň.

 

     Roku 1807 byl účasten založení spolku pro děti s určitým druhem postižení, roku 1832 založil v Praze na Velkopřevorském náměstí vlastní ústav čítající čtyři svěřence.  Ač  sám byl postižený různými neduhy, neváhal náš neznámý pomáhat druhým a za pomoci hraběte Chotka zřídil nadaci ústavu a získal bohaté mecenáše pro své záměry. V  dobročinné činnosti pokračoval i syn a posléze vnuk našeho neznámého.  A tak byla v letech 1836 – 1844 postavena nová budova ústavu.  Tento ústav slouží dodnes . Ovšem byl přemístěn, nyní  je v Praze-Krči. 

    25. 3. 1833 tento německý filosof, pedagog, profesor pražské univerzity a děkan filosofické fakulty zemřel a je pochován na břevnovském hřbitově.

Tušíte jeho jméno?

 

 .

..

Zajímavé,

což možná každý nevíte, je,

že na jeho počest bylo dokonce pojmenováno

jedno pražské známé prostranství...

 

Tak hádejte...

mj. i ta skála na obrázku

 je něco "extra", víte co?

MIA

 

(pokud neuhodnete, klikněte si sem)

Komentáře (7)add feed
... : deeres
Jméno samozřejmě vím, příští rok bude 250.výročí jeho narození. Paradoxem je, že jeho syn, který po něm převzal řízení ústavu, nakonec trpěl stejným nedostatkem, jako jeho chovanci.
Ale teď přemýšlím nad tím, jestli ta fotka je z ulice U Bruských kasáren pod Letnou. Asi jo, ale odkud to je foceno, takhle ze shora. Ze Strakovy akademie, nebo z protilehlé tělocvičny, kde jsem propotila nejedno triko?

listopad 26, 2012 08:13
jo, správně, : d@niela
ty úžasná vševědko smilies/wink.gif
Dlouho jsem hledala, jakou fotku bych tam dala - aby byla "votamtuď" a přitom zas moc neprozrazovala a naopak jinou hádanku nabízela...

Mj.je to přírodní památka ležící na dvou oddělených územích. Jde o jeden z nejlépe přístupných skalních výchozů tohoto souvrství, které má zásadní význam pro pražskou morfologii. Letenské souvrství proto tvoří nápadná návrší a hřbety, zejména pahorek Hradčan (Opyš) a jeho východní pokračování pod Letnou, Vyšehradskou skálu, Páví vrch na Smíchově a další.

Na fotce je názorně patrné rychlé střídání světlejších tenkých vrstev křemenců, převažujících tmavších drob a podřízených měkčích prachovou většinou jen v několikacentimetrových intervalech. Podobný profil je i v v tzv. Myší díře, která je zčásti umělým průkopem z doby stavební činnosti Albrechta z Valdštejna.

Nalézaly se tu charakteristické zkameněliny, výborně zachované hlavně ve velkých čočkách tmavých karbonátů. Např. ve svahu pod Hanavským pavilónem byly nalezeny i celé krunýře trilobitů.
listopad 26, 2012 09:36
Dani : mia I
fotku jsi vybrala výborně, je lehce matoucí. Já jsem ten Letenský profill zmiňovala v Pražských toulkách z Letné jen velice okrajově , tak je dobře za Tvé doplňující info .

Co se týče názvu prostranství , ten je od r. 1922, do té doby se zde používalo místopisu Na pískách. To, že se syn našeho neznámého rozhodl přesídlit z Velkopřevorského náměstí sem, souviselo s potokem, který zde protéká, věřilo se, že voda z tohoto potoka má léčivé účinky.

Jinak , když všechno dobře klapne, vyrážím o víkendu na Prahu na Dny Unesco, je to ojedinělá příležitost navštívit za pakatel spoustu pěkných věcí. Mám už zarezervovanou prohlídku Národního divadla, taky je v nabídce Obecní dům, Starý královský palác, věže, kostely, galerie atd. Což je zároveň tip na víkend i pro zdejší Kudlanky.
listopad 26, 2012 10:47
... : mia I
pro případné zájemce o víkend Unesco Praha odkaz zde a nezapomeňte, že se každý den seznam doplňuje a aktualizuje http://www.praguewelcome.cz/cs/praha-20-let-unesco/unesco/
listopad 26, 2012 10:52
... : deeres
To, že se syn našeho neznámého rozhodl přesídlit z Velkopřevorského náměstí sem, souviselo s potokem, který zde protéká, věřilo se, že voda z tohoto potoka má léčivé účinky.

Brusnice, která pramení v Břevnovském klášteru (pramen se jmenuje po pavilonu Vojtěška) , už tady vlastně Brusnice není. Byla jsem se podívat, jak pokračuje stavba Blanky a jestli už je otevřen park na místě bývalého hřbitova hradčanské dělostřelecké posádky, ve Střešovicích mezi ulicemi Myslbekova a Keplerova.
Hřbitov byl založen v roce 1786 poté, co císař Josef II. vydal nařízení zakazující pohřbívat uvnitř měst. Sloužil důstojníkům hradčanské dělostřelecké posádky a jejich rodinným příslušníkům. Zrušen byl v roce 1906, ale až do vypuknutí druhé světové války byl udržován. Nejznámější osobou zde pohřbenou je poručík Josef Jüttner, autor prvního přesného plánu Prahy.
1. ledna 1987 byl prohlášen památkou. Z volně stojících náhrobků nezůstalo téměř nic, k vidění jsou převážně náhrobní desky umístěné na mariánských hradbách, které místo lemují ze strany u Keplerovi ulice. Veškeré viditelné pozůstatky pocházejí z 19. století.
V současné době se opravují opěrné zdi bastionu, z parku zbylo torzo. Znovu má být otevřen v roce 1914 a z původního záměru, že by v parku mělo být jezírko napájené Brusnicí sešlo. To jsem se dozvěděla od místních, prý voda Brusnice byla stržena při stavbě Strahovského tunelu a křžovatky na Malovance. Když jsem argumentovala, že přece Brusnice protéká Jelením příkopem, dostalo se mně ujištění, že tam je příkop napájen z vodovodu ?!?
listopad 26, 2012 12:01
Mio, : deeres
díky za odkaz, určitě si vyberu něco, kam jsem ze své vrozené zvědavosti, ještě nevlezla. Třeba věž sv.Mikuláše. Škoda, že je to všechno zaráz.
listopad 26, 2012 12:09
... : deeres
Jo a na té pamětní desce ze sliveneckého mramoru, co je na fotce, není překvapivě uveden muž, jehož jméno máme uhodnout. Deska má český a ruský text a je na památku I.G.Gončarenka, gardového poručíka, který zde padl 9.V.1945. Gardový poručík Rudé armády byl velitelem tanku č.23, který v rámci 4.tankové Leljušenkovi brigády, součásti vojsk I.ukrajinského frontu v čele s maršálem Ivanem Stěpanovičem Koněvem, vstoupil jako první do centra Prahy a zde zahynul.
Vlastně se divím, že tam ještě stále je a nikdo jí nanatřel na růžovo, nejspíš proto, že je na dost nenápadném místě.
listopad 26, 2012 12:32
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]