O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

O POČASÍ A JMENINÁCH 32. TÝDNE PDF Tisk E-mail
Čtvrtek, 09 srpen 2007

Uvědomujete si, že za pouhopouhé tři neděle, za třikrát sedm dní, jsou prázdniny za námi, dětičky naklušou do školy - některé poprvé, některé naopak naposledy... že nás zase začnou ve všech stran masírovat vánoce všech barev a proveniencí? Jsem mj. zvědavá, odkud na mě bude jukat očepičkovaný diblík Santa letos...

Počasí sice ještě stále "hoří" na straně jedné a přetéká na straně druhé - ale nenechme se tím ukolébat. Naberte síly (finanční), za pár dnů budete honem honem psát seznamy, co komu pod stromeček. A vymýšlet, kde zas na to letos vzít!

 

 


 

Roman (9. 8.)  je to jméno latinského původu a do slova a do písmene to znamená Říman - tedy občan Říma, mající právo užívat všechny výhody z toho vyplývající. U nás nosí toto jméno přes šedesát devět tisíc mužů  a   chlapců. Je to jméno, které vyzařuje jakousi hrdost - snad ještě z dob, kdy být Římanem - bylo věcí cti. I známých Romanů by se pár našlo. Například Roman Šebrle -  český atlet, Roman Herzog - německý politik, Roman Polanski - americký režisér   polského původu. Ovšem nejvýznamnější rodina, která toto jméno s hrdostí nosila  -   byla bojarská ruská rodina, která odvozovala svůj původ od Romana Jurjeviče Zacharjina Jurjeva, jehož dcera Anastazia Romanovna se provdala za cara Ivana IV. Ano a jsme doma - jedná se o ruskou carskou rodinu Romanovců, která kdysi vládla jednomu z největších států na světě. No a pak přišli komunisti... a zbytek znáte. 

 

Vavřinec (10. 8.)   A jsme opět v latině. Vavřín, čili bobkový list - se latinsky řekne Laurus. Vavřínovým věncem byli ověnčování vítězové či lidé, kteří se nějak  vyznamenali. Takovému člověku se pak říkalo Laurentius, což znamená laureát, či vavřínem ověnčený. Jiná teorie tvrdí, že jméno pochází ze slova Laurentius, čili pocházející z místa zvaného Laurento - městečka ve starověké  Latii. Nicméně tento den je zasvěcen Svatému Vavřinci ze  3. století. Tento svatý je patronem mnoha řemesel, mezi jinými můžeme jmenovat   knihovníky, archiváře, kuchaře, pivovarníky, hostinské, pradleny, žehlířky, hasiče a další profese, které mají co společného s ohněm. Stal se jedním z nejpopulárnějších světců a je mu zasvěceno mnoho   kostelů. Taky ten, co se o něm zpívá v písničce "Ha ty svatej Vavřinečku, stojíš na pěkným kopečku, vycházejí panny z tebe, jako andělové z nebe." 

 

 

Zuzana (11. 8.) jméno je původu hebrejského "šóšannah" - tedy Lilie, ovšem  toto jméno v podobě sšn je vyskytovala i v  Egyptě a znamenalo lotos, řečtina je  přetvořžila na  súson, odkud je jen krůček k naší sasance. Ať již Lilie, lotos nebo sasanka, je to prostě květina. Patronkou dnešního svátku je svatá Zuzana,  která si pro své křesťanské přesvědčení odmítla vzít syna samotného císaře  Diokleciána, na což tvrdě doplatila. Na místě její popravy byl postaven kostel  Sv. Zuzany. Zuzany, Zuzky, Zuzanky se u nás těší velké oblibě, je jich více než padesát dva  tisíce. Kdysi jim hodně „pomohl“ i Walda Matuška – po slavné semaforské písni O Zuzaně, co je sama doma, bylo za pár let ve školkách „přezuzankováno“. 

 

 

Klára (12. 8.)  Má jméno z latiny, které znamená jasná (světlá). Ta Klára, jíž je  zasvěcen tento den se narodila r.  v. 1194 v Assisi. Původně to byla velmi  sebevědomá dívka, která pohrdla několika nápadníky. Sledujete, jak mají všechny svaté podobný úděl? Sám Svatý František jí tehdy, když vstupovala do řádu, ustřihl podle „jeptiškovského rituálu“ vlasy. Také se ví, že si dopisovala s naší Anežkou českou, která právě pod jejím vlivem založila v Praze Na Františku řád Klarissek. Svatá Klára je patronkou pradlen, pozlacovačů, vyšívaček, sklenářů, malířů skla  a také lidí slepých a televize. Zajímavá kombinace, což? Modlitba ke Svaté Kláře prý pomáhá při horečce i při chorobách očí.  

 

 

Alena (13. 8.)  má jméno, na němž se jazykologové neshodují - podle jedněch je to zkrácená forma aramejského jména Magdalena - tedy dívka, nebo žena pocházející z městečka Magdala, nebo z řeckého Helena .- což znamená světlo, zářící, pochodeň, případně ženská varianta keltského jména Alan - což znamená svornost. Nejpravděpodobněji vypadá Helena,  která v novodobé řečtině zní Elen, italsky Elena - což už je k Aleně jen kousek. Hojně Alen se rodilo po válce, ale i teď  můžete tu a tam nějakou malou Alenku potkat. Zvláště tady na Kudlance, tady jich máme jak psů. Mezi známé Aleny můžeme počítat Alenku, co se hihňá do dlaní, když kolem jede červená aerovka a samozřejmě i Áju, co má doma Maxipsa Fíka. 

 

 

Alan (14. 8.)  je z keltštiny a znamená soulad, nebo svornost. Tato vlastnost není pro Kelty zrovna typická. Jejich hašteřivost a nesvornost je pověstná - dovedou se semknout jen při opravdu hrozivém nebezpečí - ale i tak jim to dlouho nevydrží. Že je vám na tom něco povědomé??? Není divu. Keltové prý na našem území stále v pohodě žijí - jen se jmenují jinak a mluví jiným jazykem - českým. Patronem dnešního dne byl Alan ze Solminihaku.Narodil se v r. 1593 v Beletu ve Francii. Napřed pomýšlel na vojenskou kariéru, ale nakonec dal přednost dráze duchovní. Proslavil se tím, že zavedl pořádek v kléru, stavěl sirotčince a nemocnice.

 

 

Hana (15. 8.)  toť jméno je hebrejského původu a znamená milostná, milosti plná, něžná, nádheená, líbezná. Mají tedy být Haničky na co pyšné. Ten, kdo si vezme za ženu Hanu, rozhodně neprohloupí. Toto jméno je u nás velmi oblíbené, za války bylo dokonce symbolem vzdoru, neboť Hana se jmenovala mmanželka presidenta Beneše. Han je u nás v současné době více než 151 tisíc. V každé rodině se proto nějaká ta Hana, Hanka, Hančí či Hanička najde. Známých Han by se také pár našlo - za všechny jmenujme zpěvačky Hanu Hegerovou a Hanu Zagorovou. A co ta, po které tak teskní vodník z Jiráskovy Lucerny?

 

 

Pidřich

 

Komentáře (11)add feed
hvězdy : petruša
Dnes má padat nejvíce hvězd v roce.
srpen 10, 2007 14:55
tak krásný víkend, : Inka
ať nějakou hvězdu vidíte padat a splní se Vám nějaké krásné přání.
srpen 10, 2007 15:21
Leonidy padají : AlenaT
až kolem 12,8 a 13,8.
srpen 10, 2007 16:17
Leonidy budou až v listopadu :-) : Jana
ale Perseidy, "slzy svatého Vavřince", už by opravdu měly být vidět i dnes (pokud budete mít štěstí na jasnou oblohu), i když největší aktivita se předpovídá na noc z neděle na pondělí...

a na přání pozor, funguje to, tak opatrně smilies/wink.gif
srpen 10, 2007 17:26
nojo to máš pravdu : AlenaT
popletla jsem to, ale třináctého mám svátek a vím, že ty hvězdy padají vždycky v ten den, mockrát jsem je už ten den sledovala. ale přání se mi nikdy nesplnilo.
srpen 10, 2007 18:59
... : bb
Leonidy Perseidy, hlavně, že nepadají Iljičové smilies/smiley.gif
Kde se vzal název leonidy, od leo-lva, čili znamení postavení slunce, to asi nebude..?
A jakto, že Rusové mají Lva i Leonida.
srpen 11, 2007 14:14
no dobrá, zde Leonidy: : bb
srpen 11, 2007 14:15
... : bb
že by k nám směřovaly ze souhvězdí Lva, jako perseidy z Persea?
srpen 11, 2007 14:18
mám pocit, že ten rok přichází ze souhvězdí lva : AlenaT
proto se jim m tak říká
srpen 11, 2007 15:15
měla jsem tím rokem : AlenaT
na mysli ten roj - tedy meteoritický
srpen 11, 2007 15:31
Je, Pidrich : Tara
to jsi nam pripravil/a/pekne pocteni! Diky za cas, ktery jsi nam takto venovala.
Musim se priznat, ze Romana jsem ve svem zivote nemela tu cest poznat osobne.Vavrince take ne, jen jsem cetla v mladi knihu nazvanou Christina Vavrincova. Take jsem nekde slysela jmeno Vavra, asi v nejake pohadce nebo povidce, uz si nevzpominam. Zuzanka je pekne jmeno, ale ty co jsem ve svem zivote potkala, ty byly daleko od toho aby mohly byt vysveceny.... vesmes to byly divky plne zivota a o svatosti tehdy nemohla byt ani rec.
Svata Klara...hmm.... neni divu, ze kdyz se nekdo kouka v televizi na vsechno, ze muze z toho i oslepnout... hezke od ni ... ze si tyto lidi vzala sv. Klara pod svuj patronat.smilies/smiley.gif

S Alenkou jsem sedela posledni rok na stredni skole. Hezka a jemna divenka... dneska je pry lecitelkou...na to pry musi byt zvlastni dar...jestli ji nekdy potkam, musim je zi zeptat, jak jde byznys.

Hanu jsem ve svem zivote take potkala jen jednu, jako desetiletou si ji adoptovali starsi lide ale kvuli jeji nepoddajne povaze ji chteli vratit zpatky do doetskeho utulku ale pak si to rozmysleli. Nemela to v zivote lehke, nevim kde je dnes a co dela, doufam ze se k ni zivot zachoval dobrotive a odpustil ji tu jeji neposlusnost.
Jeste se musim vratit zpet k te Alene, tu mame prece tady,Alena Teckovana...oh.. zase se musim uchichtavat... kdykoliv to jeji prijmeni vyslovuji...inteligentni, majici selsky rozum vzdycky v hrsti a pece tak dobre a vari jeste lepe.At zije nase Alenka TECKOVANA..A Alan... to je jmeno hodne slyset mezi anglicany a americany.

Diky Pidrich, bylo to hezke pocteni.




srpen 13, 2007 06:20
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]