O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ROZEZNÁTE - POZNÁTE - NAJDETE? - LXXIV. PDF Tisk E-mail
Středa, 08 únor 2012
Přejít na obsah
ROZEZNÁTE - POZNÁTE - NAJDETE? - LXXIV.
Strana 2

 

 

 

 

 

 

     Ve své praxi prosazoval zejména diagnostiku a léčení pomocí rentgenových paprsků. Zakoupil z vlastních prostředků rentgenový přístroj,  jehož cena přesahovala výši  jeho ročního platu. Krátce po objevu Roentgenových paprsků roku 1895 provedl první operaci na základě rentgenové diagnostiky. Stal se zakladatelem české lékařské rentgenologie a radiologie a byl propagátorem rentgenologie nejen jako diagnostické metody, ale také jako doplňkové léčby zhoubných nádorů. Zaplatil za to exartikulací článků prstů na levé ruce. 

 

 

     Většina z nás má jeho jméno spjato s ústavem nesoucím jeho jméno,  jež byl postaven v Praze podle vzoru St. Mary s Hospital v americkém Rochesteru. Pamětní desku našeho muže lze najít v Praze  2 -  ul. V pevnosti 4/13. Jeho jméno je rovněž vyryto na pomníku obětí rentgenového a radioaktivního záření v Hamburku. Jeho konání nikdy nechyběla stálost a důslednost, a především hluboký zájem o sociální problémy. Smyslem jeho práce vždy bylo pomáhat.

 

 

     Zemřel 26. října 1926 ve své vile v Harrachově, pohřben je na Vyšehradě.  Věřím,  že mnozí z vás už tuší jméno tohoto předního chirurga, rentgenologa, radiologa a iniciátora řady zdravotně sociálních aktivit. Ti, kteří váhají, nechť se jako vždy podívají do rozluštění hádanek. 

 

 

Příjemné chvíle u hádání přeje

MIA

 

 

A jako vždy - nepište své odpovědi do komentářů

(nekažte hádání jiným).

Komentáře (4)add feed
... : deeres
Fakt nevím,přitom jsem kolem pamětní desky na Vyšehradě musela jít alespoň tisíckrát. Schválně se podívám, až půjdu okolo, možná že i to jméno znám, ale nemám ho spjaté s Podolím.
únor 09, 2012 07:49
Nojo, kdyby tam bylo "to ostatní", : d@niela
tak by to nebyla hádanka...

Ale stejně - to byl ale "PAN" doktor... co?


únor 09, 2012 09:31
secmazec, : anina
já to taky nevěděla smilies/undecided.gif Ale dík za pěkný psaní, trošku jsem si potrápila závity poránu, ale, jak výše uvedeno, jsou poněkud zatuhlý smilies/wink.gif
únor 09, 2012 10:10
... : deeres
Samozřejmě, že to jméno znám a hned mne naskočilo v souvislosti s Vyšehradem , jenomže jak jsem hledala na netu, abych si ověřila, že byl také zakladatelem Podolské porodnice,tak jsem narazila na prof.MUDr.Václav Piťhu, pro mne jméno zcela neznámé.
únor 09, 2012 13:06
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy

 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]