O kudlance se ví, že svého partnera po kopulaci sežere. Když o tom tak uvažuji, myslím, že – v jistých případech – by toto řešení nebylo nezajímavé...

Hubnutí s Kudlankou

Hubnuti

Související články

Význam jmen

Význam jmen

Soutěže

Soutěže

Setkání

Setkani

Přihlášení






Zapomenuté heslo
Nemáte účet? Vytvořte jej!

Anketa

VĚRNOST? PODLE MNE JE:
 

ROZEZNÁTE - POZNÁTE - NAJDETE? - LXXI. PDF Tisk E-mail
Pondělí, 31 říjen 2011

V dnešní hádance se skrývá jméno muže, od jehož narození uplyne 8. listopadu rovných 170 let. Onen neznámý se narodil 8. 11. 1841 v Přibyslavi jako nejstarší ze sedmi dětí vojenského ranhojiče. Z finančních důvodů si nemohl dovolit studia a rozhodl se proto vyučit tiskařem.

 

 

 

 

 

 

      Později se seznámil s dcerou zámožného pražského tiskaře, nakladatele a knihkupce. Po sňatku pak  prosperující firmu převzal a zdárně pokračoval v jejím rozvoji a prosperitě.

 

     Ve firmě pak vydával knihy různých žánrů - Matici lidu, Lacinou knihovnu národní pro méně náročné čtenáře, pro  náročnější pak cestopisy, odborné publikace, slovníky, časopisy - např. časopis  Zlatá Praha, Lumír, Ilustrovaný svět, humoristický časopis Paleček.  Velmi známý byl i Brehmův Život zvířat.

 

     Nejznámější a dodnes nepřekonané je ovšem dílo čítající 27 dílů z let 1888 - 1908 (plus dodatky z r. 1909). Prozradit název ovšem nemohu, neboť už by hádanka nebyla ani trochu hádankou.

 

      Náš neznámý se nevyhýbal ani společenskému životu, byl členem výkonného výboru Zemské jubilejní výstavy v r. 1891. Také spoluzakládal Grafickou unii. Za svou práci byl oceněn několika vyznamenáními - rytíř řádu Františka Josefa (1891), řádem Železné koruny (1898). Rovněž na svůj rodný kraj nezanevřel a přispěl k realizaci stavby Žižkovy mohyly u Přibyslavi.

 

      Zemřel 29. května 1916 v Praze.

 

Hodně štěstí při hádání přeje všem

MIA

 

A jako vždy - nepište své odpovědi do komentářů (nekažte hádání jiným).

Pro kontrolu si můžete kliknout ...

 

 

Komentáře (5)add feed
nojo - ať napíšu, co napíšu : alik puntik
tak tím dotyčného prozradím.Bývaly doby, kdy jeho nejznámější dílo měl doma prakticky každej. Teda náš děda určitě....bůhví, kam se podělo...asi ho máma prodala, když likvidovala pozůstalost.
říjen 31, 2011 22:12
Ano, jeho nejznámější dílo mám doma. : Hanii
Moc užitečné smilies/grin.gif
říjen 31, 2011 23:18
Já jeho nejznámější dílo doma nemám. : Myška
A je to škoda...
listopad 01, 2011 08:01
dílo : Kamila
jsem prodala neb se mi rozpadalo... a taky už jsem ho tak často nepoužívala jako kdysi. Ale je krásné!
listopad 01, 2011 10:02
... : deeres
Brehmmův život mám, ráda si historky o zvířetech čtu,ale některé tehdejší poznatky jsou dnes úplně mimo.
Třeba o gepardovi: "Není příliš rychlý, ani vytrvalý a pronásledovaná antilopa ho nechá daleko za sebou. Gepard proto používá lsti, aby se jí dostal na tělo."
A wikipedie na to má úplně jiný náhled, ano není vytrvalý, během se rychle přehřívá, ale na krátkou vzdálenost dosahuje rychlosti až 120km/hod.
Nebo historka o kouřových , horských papoušcích v Austrálii, kteří prý napadají stáda ovcí,ovci vytrhají vlnu ze hřbetu a vyzobávají jí maso ze zad, až vzniknou hluboké díry a napadená ovce zemře. Jenže kouřoví papoušci jsou vegetariáni, apod...
Chtěla bych od tohoto pána vlastnit jeho dílo v 27 svazcích,ale neseženete je ani v antikvariátu a tak svazků mám jen osm a úplně od někoho jiného.
listopad 01, 2011 10:25
Napsat nový komentář

Pro komentování je potřeba, abyste byli přihlášeni. Pokud nemáte ještě svůj účet, prosím zaregistrujete se.


busy
 
< Předch.   Další >
[CNW:Counter]